Last news in Fakti

9 Март, 2023 22:15 1 065 16

Аркади Шарков: Цените скачат, но в здравеопазването те изостават

  • аркади шарков-
  • цени-
  • лекарства-
  • здравеопазване

Здравеопазването в България е базирано на един централно определен модел, на клинични пътеки, всяко административно договаряне води до забавено настигане на цените в икономиката

Аркади Шарков: Цените скачат, но в здравеопазването те изостават - 1

Инфлацията удари по здравеопазването. Хората продължават да се вълнуват от темата, свързана с недостига на лекарства, особено това за диабет тип 2, което отдавна го няма на пазара.

"Дефицитът се оказва на европейско ниво. Фабриките не смогват. Причините са различни - недостиг на суровини и недостатъчно скоростно създаване на нови мощности да подготвят количествата, нужни по света. Вторичната индикация на продукта, именно като ефект за отслабване на пациентите, създава и много по-голямо търсене" обясни съветникът на здравния министър Аркади Шарков в "Денят ON AIR".

Гостът допълни, че миналия месец фирмата производител е успяла да внесе извънредно бройки от продукта от Словения. "Недостигът е на доста места. Започвайки още по време на COVID-19 пандемията с блокирането на Китай и всичките локдауни, се блокираха и производствените мощности на фабриките. В последствие наблюдаваме ефекта на доминото. За лекарството за диабет тип 2 се очаква до края на годината да се насмогне от страна на компанията производител, но всичко зависи от икономическите и социални фактори на ЕС", коментира Шарков.

"За щастие сме една от по-стабилните държавите по отношение на снабдяването с лекарства в сравнение с околните като Гърция, Германия, Великобритания. Сега през март месец преодоляхме недостига на антибиотици, излязохме на чисто", категоричен е съветникът на здравния министър.

По негови думи положението с лекарствата за респираторни заболявания също е овладяно.

Аркади Шарков обясни пред Bulgaria ON AIR, че вече има готов законопроект от министерството, който трябва да бъде разгледан от народните представители. "Той касае както стабилността на лекарствата и снабдяването, така и устойчивостта на това колко дълго време се задържа лекарствен продукт", допълни още той.

"В България има възможност да се говори за различни механизми от трите най-ниски цени, за да може съответно и производителите да си поемат въздух. Това ще дойде като препоръка от ЕК", каза Шарков.

Според него цените скачат, но в здравеопазването те изостават. "Здравеопазването в България е базирано на един централно определен модел, на клинични пътеки, всяко административно договаряне води до забавено настигане на цените в икономиката. Минус е за хората, които работят в сферата, минус е за всички останали, които трябва да потребяват тези услуги", обясни гостът.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шишо шишков

    15 1 Отговор
    Бай шишо, аз ти предлагам да се вдигне всичко по неколко пъти, да се изрявнят всички цени, кога некой дигне нещо и другите да дигат и така докато всички са щастливи, ама бай шишо мисли и за заплатките да се изрявнят с цените, че като нема заплатки и нема покупки, кат не се връщат кредитите ще спрат да ги дават лесно и после кво бай шишо, от кво ще живеете и един на друг ли ще си продавате лекарства и ще си давате заеми без да ги връщате...

    Коментиран от #2

  • 2 Арчи

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "шишо шишков":

    Така е ама тоя не е шишо а бай аркадии сигур е унук или пра пра унук на Аркадий Гайдар.
    Питай го може ли да свири на гайда, за да бъдем сигурни?
    По-натам ще ви разкажа как е излезнало името на Аркадия Гайдар...
  • 3 Бедни държавни болници,

    4 12 Отговор
    беден медицински персонал, бедно здравеопазване = лошо здравеопазване.

    Коментиран от #4, #7

  • 4 да да да

    19 4 Отговор

    До коментар #3 от "Бедни държавни болници,":

    Не ги жали, те си бачкат на частно и взимат яко пари по здравни пътеки и тн.
    Колко и да им дадеш и колкото и да взимат, като нямат съзнание и не стават за лекари и не са милосърдни няма да подобриш здравеопазването...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Санитар

    9 1 Отговор
    За тия клизми дето предлагаме си е изтезание, не здравеопазване.
  • 7 Реалист1

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бедни държавни болници,":

    Ако се закрият частните ще има достатъчно за държавните болници и за медицинския персонал.
    И лекарите и пациентите ще са доволни.
  • 8 НЕ. ПЛАЧЕТЕ

    13 1 Отговор
    ВСИЧКО. ВЗЕМА ПАРИ. В. БРОЙ
    ТОВА СТАНА
    ХЕМ СЕ. ОСИГУРЯВАШ
    ПЕМ ПЛАЩАШ НА РЪКА. И. ТО. ЗДРАВО
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГЕРГЕ , ОМАЛОМОЩЕНИЙ

    2 0 Отговор
    Ти сериозно ли ?!
  • 13 След време

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "доктор":

    Ще сме изчезнали, споко.
  • 14 Фелдшеров

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "доктор":

    Не разбирам еуфорията, след време някъде на друго място ли ще отидеш?
  • 15 Титу

    5 0 Отговор
    Ама ние имаме ли здравеопазване? В Израел здравната вноска е малко по висока от тази на България и не доплащаш нищо а лечението им е светлинни години от нашето
  • 16 дциок

    4 0 Отговор
    Държавата да спре да издържа частните болници! Тоя постоянно реве за пари. Преди година искаше ваксините за Ковид хората да си ги плащат сами. Алчността му няма граници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове