10 Март, 2023 16:22 1 040 33

Николай Нанков: От 1 април пътищата остават без поддържане заради Шишков

  • николай нанков-
  • пътища-
  • поддържане-
  • криза

Това е опасност пред националната сигурност, допълни бившият министър от ГЕРБ

Николай Нанков: От 1 април пътищата остават без поддържане заради Шишков - 1
Снимка: Фейсбук

"От 1 април, заради лошите управленски решения на служебния регионален министър арх. Иван Шишков, цялата републиканска пътна мрежа от близо 20 000 км остава без поддържане." Това алармира бившият регионален министър и водач на кандидат-депутатската листа на ГЕРБ-СДС в Ловеч Николай Нанков на дискусията „Мисия безопасни пътища“, организирана от Института за пътна безопасност.

"Причината за това бедствие е, че управляваната от Шишков администрация няма да успее да финализира търговете, които пусна едва в средата на февруари, а договорите с фирмите за пътно поддържане изтичат на 1 април. Те бяха прекратени предсрочно с идеята, че до 1 април АПИ ще успее да финализира новите търгове на рекордна стойност от 3,6 млрд. лв. Това обаче няма как да стане и вероятно до края на годината пътищата ще са без поддържане. Дори не навлизам в темата, че обявените единични цени са с близо 49% по-високи от досегашните и че се създават условия за свръхконцентрация на дейност в по-малко на брой големи фирми", каза Нанков, цитиран от БТА.

Липсата на поддържане на републиканските пътища е опасност пред националната сигурност и въпросът трябва да се разгледа от компетентните институции, каза Нанков. И добави: „Дупка няма да може да се запълни с механични кърпежи“.

Нанков обърна внимание, че и редовният кабинет на Кирил Петков, и служебните правителства продължават да работят по същия начин, който преди две години беше обявен от тях за незаконен. По обявените за порочни процедури се работи и се разплащат стотици милиони. Нито са прекратени инхаусите – напротив, откакто Шишков е министър, например са разплатени 420 млн. лв. над дадените аванси, каза Нанков. “Последно – правилата са лоши само когато управлява ГЕРБ ли? А когато не е ГЕРБ на власт – правилата мигновено стават добри?!”, попита риторично Нанков. И съобщи, че Шишков като съветник на министър Комитова беше обявил за лош инженеринга, но щом стана министър, вече сключва договори на инженеринг – за Русе - Велико Търново, и разплаща аванси, въпреки че няма разрешение за строеж, нито има одобрени технически или работни проекти.

Нанков напомни, че именно при управлението на ГЕРБ са били удължени гаранционните срокове в пътното строителство, въпреки недоволството на фирмите. Като например, за технически ремонт и поддържане не е имало гаранция, а вече е въведено тя да е 2 г. За ново строителство на магистрали гаранцията беше увеличена от 5 г. на 7 г., за рехабилитация – от 2 г. на 3 г. Пак при ГЕРБ бяха променени наредбите за проектиране, които не бяха пипани 30 г. и пътища се строяха по норми от съветско време, напомни бившият регионален министър.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 резервист

    33 5 Отговор
    Марш в дупката, мишок такъв!
  • 2 да живее промяната

    12 5 Отговор
    и тоталнния разпад в балканскиякраваристан!
  • 3 Гняс

    29 3 Отговор
    Много нагли тия бе!!!!
  • 4 Антигербер

    19 4 Отговор
    ПКП и Свинка.
  • 5 А Нянков

    27 3 Отговор
    мазника и инвентар на джипката зад решетките !
  • 6 Това тоя

    19 3 Отговор
    Как ще го лющи Бай Ставри
  • 7 Това тоя

    11 3 Отговор
    Как ще го лющи Бай Ставри
  • 8 Поръчващият

    14 3 Отговор
    девойки за покровителя си и отговарящ за милиардни далавери !
  • 9 Хасанчо и Киртака от ПП

    8 8 Отговор
    Нема страшно, вече регистрирахме няколко строителни фирми, сега набираме работници от столипиново, максуда, филиповци, все "професионалисти"
  • 10 пепа

    17 3 Отговор
    Нанков, ти и цялата мутренска сган още ли сте на свобода? Върнете откраднатите милиарди, за да започне изграждането на пътищата, както в нормалните държави! Дупка до дупка, а тази есен не беше наравена дори и маркировка на пътя за границата Брезник - Стрезимировци. Господ ни спаси ,че нямаше сняг и мъгли иначе щяха да летят колите в непочистените канавки! За сметка на това трафика на чуждестранините тежко товарни коли се увеличи през тази граници, досещате се защо! Скриите се мутри!
  • 11 Хм Хм

    16 4 Отговор
    Кой Шишков? Да не е оня с "ядката"?
    Ааа, разбрах. Той е лош човек. Бива ли така да се дупчи магистрала, тангента и т.н. Някой му е платил да очерни ГЕРБ.
    И не вярно, че липсват 30%, липсват 50%, но това е друг разговор.
  • 12 НЯКОЙ

    13 1 Отговор
    Какъв прекрасен свят бихме имали, ако куфарите и кофите се ползват само по предназначение, а не да ни поучават !
  • 13 Даниел

    13 1 Отговор
    Типичен поганец!
  • 14 Име

    6 1 Отговор
    Добре - напишете си цената на едно листче - толкова и толкова искаме от ГЕРБ, ще теглим заем - ще ви платим - колкото кажете - 2 милиарда, еднократно плащане и - приключваме, повече не се виждаме и срещаме.

    Няма смисъл да се уморявате отново да ни работите, ще се мъчим и без вас, просто да не се занимавате - все пак - сте хора, отрудени.
  • 15 Българин

    14 1 Отговор
    Тоя мушморок бая пара открадна.
  • 16 НЯНКОВ НАЛИ БЕШЕ НАВИГАТОР НА БОЙКО

    14 2 Отговор
    ПКП КАКВА БЕШЕ ?

    Коментиран от #18

  • 17 Едно към едно

    8 1 Отговор
    Тоя е близнак на Сергей Станишев. Същия съсел като него-некомпетентен, ама амбициозен и с протекция.
  • 18 Цинков кофаджия

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "НЯНКОВ НАЛИ БЕШЕ НАВИГАТОР НА БОЙКО":

    ПКП беше вместо клаксон на жипката.
  • 19 Бай Онуй нещо

    7 1 Отговор
    Пътищата ни са като разоран ТИКВЕН бустан. Нанков и ТОЛЛ системата му, барабар с винетките са за Затвора. Пътищата строени преди 1990г трябва да са безплатни, и да се подържат от общините.
  • 20 Ричи

    7 1 Отговор
    Досега, бяха поддържани ли? Хахаха, голям виц
  • 21 Азз

    9 0 Отговор
    То пък досега така ги потдържахте,че знае ли се....На 8 км. от Хемус - 267 кръпки....иначе му викате магистрала....
  • 22 Вълк единак

    10 0 Отговор
    Стига лъга ба тюфлек герберски.
  • 23 Говедо

    4 0 Отговор
    Гешев,защо градинското джудже е още на свобода?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Трудът в България е най-ниско заплатен

    1 0 Отговор
    от всички държави в ЕС - 7 евро на час

    Средният разход на час за труд в държавите-членки от ЕС е бил 29,1 евро и 32,8 евро в еврозоната, показват данните на Евростат

    Коментиран от #32

  • 26 хммм

    2 1 Отговор
    Влюбен съм в ПКП!! Искам я отново на екраните!
  • 27 Милото

    2 0 Отговор
    Тоя обиколи студията а сега почна да ръси глупости и по разни дискусии, явно е голям специалист!? Но по какво ли е ? Дразнител !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Защо

    3 0 Отговор
    Ме изтрихте?Този наглец да спре да прехвърля некадърността си и греховете си на други.Агресивен страхливец като вожда си.
  • 30 Защо

    1 0 Отговор
    Ме изтрихте?Този наглец да спре да прехвърля некадърността си и греховете си на други.Агресивен страхливец като вожда си.
  • 31 Пенсионер

    0 0 Отговор
    ОТ 01.04.23г ЩЕ ТЕ НАЗНАЧИМ ТЕБ К.Р.А.Д Л.И.В.А. Ш.У.Ш.У.М.И.Г.О. ОТНОВО ЗА МИНИСТЪР, ЗА ДА НАПЪЛНИШ ШКАФЧЕТАТА И ОФШОРНИТЕ СМЕТКИ НА
    Т.И.К.В А Т.А !!!/
  • 32 Експерт

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Трудът в България е най-ниско заплатен":

    Не е вярно, защото при 7евро/час заплатата става 2410лв./месец, а ТАКАВА СРЕДНА ЗАПЛАТА ИМА САМО В СОФИЯ!!!
  • 33 ТОЙ Е

    1 0 Отговор
    ТОЯ ЗАЩО НЕ Е В БЕЛЕНЕ . ИМА ЛИ ДЪРЖАВА..КЪДЕ Е ЕВРОПЕИСКАТА ПРОКОРАТУРА;;
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове