Last news in Fakti

11 Март, 2023 20:19 1 589 36

Зафиров: Всеки опит да се руши историческата памет ще срещне ожесточената съпротива

  • атанас зафиров-
  • паметник-
  • съветска армия

Има един термин херостратова слава – този термин е подходящ за хора, които в стремежа си да станат известни, да задоволят собствено его, остават презрени от историята”, каза Зафиров

Зафиров: Всеки опит да се руши историческата памет ще срещне ожесточената съпротива - 1

Опитите да се руши историческата памет ще срещнат ожесточената съпротива. Така Атанас Зафиров от БСП коментира протестите в защита на Паметника на Съветската армия в София.

В предаването „Офанзива” Зафиров, който е водач на листите на БСП в Хасково и Враца, каза, че става въпрос на историческа памет.

„Всеки опит да се руши тази памет или да се променя историята, ще срещне ожесточената съпротива на всички леви и здраво мислещи хора. Ние трябва да си пазим историята”, каза Зафиров. „Този паметник е и в чест на всички тези 100 000 български войници, които взеха участие в последната фаза на войната, като част от състава на съветската армия. Има един термин херостратова слава – този термин е подходящ за хора, които в стремежа си да станат известни, да задоволят собствено его, остават презрени от историята”, каза Зафиров.

По темата Украйна, той каза: „Ако световната общност хвърляше толкова усилия в намирането на решение, колкото във въоръжаването на Украйна, сигурно вече щеше да бъде намерено решение. Обнадеждаващото е, че в последните седмици все повече държави започват да говорят на езика на пацифизма и мира. Китай направи разумно предложение от 12 точки, което за съжаление беше отхвърлено. Във Франция и Германия започват масови недоволства във връзка с на практика съучастието във войната. Ние от БСП сме за хуманитарна подкрепа на хората в Украйна, но да не продължава тази истерия с даването на оръжия. Оръжието убива”, каза Зафиров.

Относно желанието на ЕС да осигури 155 милиметрови снаряди, а разходите да бъдат възстановявани от Европейския механизъм за мир, Зафиров припомни, че окончателно решение за това не е взето.

„От лична позиция – винаги съм защитавал, когато нещо е добро за българската индустрия. Така че всичко, което е добро, в случая за българската военноотбранителна индустрия, бих го подкрепил”, каза зам.-председателят на БСП.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 22 Отговор
    Съветник на президента ни обеща че докато служебното правителство е на власт паметника ще стои.Победа!
  • 2 ГЕРБ ПОБЕДА

    22 16 Отговор
    Няма да рушим, а само ще го местим за да направим място за нов паметник на един велик българин и бистришки тигър!

    Коментиран от #5

  • 3 Електра

    34 9 Отговор
    Ха ха ха, още не съм чула нещо умно да каже Фред Флийстун, сигурно обаче затова го харесва Краднелия Импексова...
  • 4 Малтин Димитлов

    21 24 Отговор
    Евроатлантиците и НПО-та на Шорош ни тикат към гражданска война, те пак ще потриват доволно ръчички когато се разпали тоя конфликт!

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дообре

    11 5 Отговор
    Но първо треба да го тепаме
  • 7 Последния Софиянец

    14 23 Отговор

    До коментар #4 от "Малтин Димитлов":

    За да има гражданска война трябва две равни сили.А Соросоидите са един файтон хора.С кого ще воюваме?

    Коментиран от #8, #9, #12, #13

  • 8 Чудя се....

    29 16 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Колко рубли месечно ти дават за проруско тролене? Явно не са много, защото "цапаш" по новинарските сайтове без почивка ;)
  • 9 Малтин Димитлов

    9 14 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Те са малко, но са много силни и с голямо влияние в днешното соросоидно време! Техни са медии, корумпирана съдебна власт, изпълнителна власт, те държат парите и ресурсите. Борбата ще е трудна и кървава, но масата пак ще победи парите и подкупите.
  • 10 българин

    20 11 Отговор
    Гламав тукмак, путинец.
  • 11 Българин

    24 10 Отговор
    Абсолютна наглост е комунистите да говорят за история, историческа памет и нейното запазване, когато самите те са разрушили десетки паметници. Когато замениха имената на морската ни столица Варна и на най-високият връх в България Мусала с това на Сталин, когато нарекоха Перник Димитрово, Карнобат Поляновград а Добрич Толбухин. Дори променяха имената на техни загинали другари, само заради това, че фамилиите, които са носели не отговарят на партийната линия. Става въпрос за Йорданка Чанкова убита като партизанка през 1944 година. След като съпругът и Георги Чанков е нарочен за враг с партиен билет улиците и площадите носещи името и са променени на Йорданка Николова фамилията по баща.
  • 12 Ха ха

    14 5 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Ти онзи с избитите зъби...“маЛтин димитЛов“....вярвате ли си на глупостите?
  • 13 Българин

    18 12 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Истинските българи сме юного ,за разлика от вас руските ибрициииии
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Айде

    9 6 Отговор
    Историческата памет е отрицателна!
  • 16 Развеселен

    17 11 Отговор
    Засега ще махнем само паметника.
    След това и путинистите!
    В музея на социалистическото изкуство.
  • 17 кириленко

    14 5 Отговор
    без комунисма щеше да си овчар на село ГАЛОШ
  • 18 българин

    12 8 Отговор
    абе наскооо, наско, каква историческа памет е паметник на армия окупатор в центъра на града. ми да вземем да направим паметник и на сюлейман паша.
  • 19 Анонимен

    9 6 Отговор
    И чинията на Бузлуджа трябва да се събори.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дългия

    9 1 Отговор
    Тоя май забрави, че цялата им партия е забранена от 2000 г.,? И не знам защо изобщо някой им обръща внимание?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ОТПАДЪК!!!

    7 3 Отговор
    ЯЙЦА И БОЯ МОЖЕ ДА СЕ МЯТАТ И ПО- ПОЗИТАНО !!!
    КАКВОТО ПОВИКАЛО ТАКОВА СЕ ОБАДИЛО!
  • 24 Иво.

    10 4 Отговор
    Ми като трябва да се бием ще се бием!Но комунист да ми дава акъл какво трябва и какво не, не го приемам! МОЧА е архаизъм!
  • 25 ПУТИН-ВОР!

    9 3 Отговор
    Още малко ви остана предатели русофили краят на бункерния дедо терорист номер едно в Русия и целия свят е близо и тогава друга песен ще запеете предатели на България! Комунизма е престъпление а русофилството е предателство !
  • 26 Две неща само

    6 3 Отговор
    За МОЧА. Не е паметник и историческа слава, а символ. Символизира заканата на чужд вдигнат шмайзер над главите ни и на рекордните за Сфия и България 47 метра височина. Всички други национални символи наоколо в ниското пространство са обезсмислени т само себе си при това положение. За Украйна. Украйна в момента се бие и обезкръвява в пряк интерес на всички останали съседи. Примерно Молдова, Грузия, Армения. Че и България, макар да членуваме в НАТО. Кръвожадният фърфалак от Кремъл не от вчера воюва с нас при наличието на отгледана продажна пета колона. Дрогарят Зафиров в том числе.
  • 27 Две неща само

    4 3 Отговор
    За МОЧА. Не е паметник и историческа слава, а само един грозен символ. Символизира грозната закана на чужденец и окупатор с вдигнат шмайзер над главите ни и на рекордните за София и България 47 метра височина. Всички други национални символи наоколо в ниското пространство са обезсмислени от само себе си при това положение. За Украйна. Украйна в момента се бие наистина героично срещу руски варварски нашественици и обезкръвява сама себе си в пряк интерес на не една и две близки и далечни страни. Примерно Молдова, Грузия, Армения. Че и България, макар да членуваме в НАТО. Кръвожадният фърфалак от Кремъл не от вчера воюва хибридно с нас при наличието на отгледана продажна пета колона. Дрогарят Зафиров в том числе. Иска му се и горещо, а отново мине гратис. Както мина гратис през 2014 година. Примерно в Донбас. Примерно в Крим. Няма повече гратис.
  • 28 Герд Мюлер

    3 3 Отговор
    Преди 09.11.1989 г., т.е. когато в сила имахме старата Конституция на НРБ, беше записано в нея, че БКП има ръководна роля. В годините 1944 – 1954, когато е построен паметника на Съветската армия, БКП издига лозунга, че Русия е нашия „двоен” освободител. Тогава, това понятие не се е възприемало негативно, освен от някои останки от буржоазното общество, което е негодувало вътрешно и скрито. Истината е, че България има само един освободител и това е Руската империя в лицето на Цар Освободител – Александър II. И тогава в главите на комунистите възниква идеята за „двоен освободител” и се ражда този надпис по подобие на надписа от паметника пред Народното събрания, посветено на Цар освободител.
    Сега имаме нова Конституция. В нея е премахната ръководната роля на БКП (БСП). Понятието „двоен” освободител вече не е правилно. Но истината е, че Червената армия (Съветската армия), разбира се, заедно със съюзническите армии на САЩ, Великобритания и Франция разгромяват нацизма и фашизма. Това е неоспорима историческа истина. Паметниците трябва да отразяват вековни и хилядолетни, бих казал „вечни” истини. Паметниците са не само скулптурни групи и архитектурни композиции, но те „живеят” в годините и със своите надписи. И именно надписът е слабото място на паметника на СА. От друга страна паметниците не трябва да се рушат, а да останат такива, каквито са. Проблемът е много деликатен и трудно може да се реши бързо, както се иска на евроатлантическото съсловие в България.

    Коментиран от #29

  • 29 Герд Мюлер

    5 4 Отговор

    До коментар #28 от "Герд Мюлер":

    Проблемът е много деликатен и трудно може да се реши бързо, както се иска на евроатлантическото съсловие в България. Тук има и голяма доза дипломация и външна политика, както и традиционните ни благодарствени чувства към руския народ. Сега има благоприятен повод и мотив, защото надписа е разрушен и така или иначе трябва да се ремонтира. Предлагам следния надпис: "ВЕЧНА СЛАВА НА ГЕРОИТЕ ПОБЕДИЛИ НАЦИЗМА И ФАШИЗМА!" Недвусмислено се разбира, че аз не приемам паметника на СА да се демонтира и „премества” на друго място. И ако сега се постави един най-общ надпис, в който да се отразява най-важното, а именно, победата над нацизма и фашизма, то този паметник ще се превърне в исторически шедьовър и ще краси нашата красива столица. И поглеждайки към Витоша този величествен монумент ще се откроява с цялата си архитектурна и художествена красота.

    Коментиран от #34

  • 30 77/88

    7 4 Отговор
    Коя памет се руши, бе тюфлек!!!
    Искаш да не помним как руснаците са грабили и опостушавали домовете на нашите деди и баби ли??? Мръсен червей, червен ....
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Голем смех

    1 0 Отговор
    Още малко да му се радват комунетата, че къртачите вече са наточени. Думба-лумба и сбогом на големите комунистически лъжи...
  • 33 ууу

    0 0 Отговор
    ГОЛЯМ ТЪРБУХ !!!!!!!!!!!!
  • 34 Стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Герд Мюлер":

    Предложението е разумно, но хората са озлобени и разединени. Фили и фоби, обединете се около това, което е добре за България. На този паметник за изобразени обикновени войници, от всякакъв етнос, разгледайте го. Трябва да се премахне неверния надпис и да се добавят имената на загиналите българи на Драва.
  • 35 Стоян

    0 0 Отговор
    България е между победените държави 2СВ. Воина, което е невярно. Българската армия се бие само срещу фашистите, за разлика от Франция например- генерал Виши участва в Африка на страната на фашистка Германия.
    А в Ялта Рузвелт и Чърчил ни дават на Сталин на една салфетка.
  • 36 АУУУУУ

    0 0 Отговор
    СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ РАЗДАВАЙТЕ 14ТА ПЕНСИЯ НА ЗАЩИТНИЦИТЕ .......ТЪКМО БЯХА СИ ПОДГОТВИЛИ ТОРБИЧКИ ....БИЛА ...🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове