16 Март, 2023 07:41 4 376 39

Арестуваха разследващ журналист в Харманли

  • иван атанасов-
  • арестуван-
  • журналист-
  • харманли

Според информацията той е арестуван по анонимен сигнал за притежание на старинни монети и предмети, носещи белези на културно-исторически ценности

Арестуваха разследващ журналист в Харманли - 1
Снимка: shutterstock

Разследващият журналист от Харманли Иван Атанасов е бил задържан във вторник, съобщи сайтът "За истината". Според информацията той е арестуван по анонимен сигнал за притежание на старинни монети и предмети, носещи белези на културно-исторически ценности. Атанасов е издател на сайта "Сакар нюз" и автор в "За истината".

Полицията е задържала журналиста около 11:00 ч. вчера, засега за 24 часа. (По-дълго задържане може да нареди прокурор, ако повдигне обвинение, а над 72 часа в ареста може да разреши само съд.) Според "За истината" служителите на МВР и ГДБОП са влезли в дома на Иван Атанасов без заповед за обиск. След това пък без съдебно решение е бил извършен обиск и в офиса на "Сакар нюз". Иззети са предмети от личната колекция на Атанасов, за които той твърди, че не са укривани и са били изложени в редакцията.

Според Димитър Аврамов, адвокат на задържания журналист, липсват основания за 24-часовото задържане, тъй като Атанасов е със съвършено чисто съдебно минало. "Сега" също разговоря с Аврамов. Той каза само, че в 11 ч. днес клиентът му е освободен с изтичането на 24-те часа, но не е оторизиран да коментира случая. Срокът за обжалването на заповедта за задържане е 14 дни и тепърва ще преценяват дали да я атакуват в съда.

През последните месеци Иван Атанасов публикува в "За истината" серия материали, свързани работата на кметовете и местните администрации в Харманли, Тополовград и Свиленград. След разкрит от него конфликт на интереси в края на м.г. беше уволнена съдията по вписванията Таня Станкова, дъщеря на депутата от ГЕРБ Георги Станков.

Атанасов публикува и смущаващи факти около търгове за възлагане на обществени поръчки и фактическо изпиране на стотици хиляди евро при залавянето им на граничните пунктове с Турция.

Според "За истината", през последните седмици Иван Атанасов е работил върху сигнали за подготвяна търговия с гласове преди изборите на 2 април.

Отговорът на МВР

Потърсени за информация и коментар по случая, от МВР отговориха на "Сега", че са получили сигнал от оперативен източник за голямо количество антични предмети, придобити чрез незаконни археологически разкопки или закупени от иманяри от три лица, които се подготвят да ги укрият и в последствие да ги продадат.

"В рамките на работата по сигнала на 14 март 2023 г. двама служители на ГДБОП, съвместно с четирима служители на ОДМВР - Хасково, са посетили домашните адреси на тримата, с цел проверка на получената информация. На адрес в Харманли е установен единият от мъжете, визирани в сигнала. На въпрос дали притежава предмети, забранени от закона или неидентифицирани археологически обекти, той е отговорил утвърдително. При последващи процесуални действия са намерени и иззети предмети с белези на културно-исторически ценности - 102 монети, 4 обеци, 2 пръстена, връх на стрела, 2 металотърсача и 222 артикула със запазена марка. Служителите, заедно с проверявания, са посетили офиса му, където са намерени и иззети още 64 монети, 38 върхове на стрели, копия и фигурки, фибула, 2 пръстена, 3 кръста и игла", се казва в отговора на МВР.

Министерството допълва, че през цялото време на извършване на действията по разследване проверяваният не е заявявал, че има надлежно разрешение за регистрация и притежание на частна колекция от антични предмети, не е представил никакъв документ за законното притежаване на предметите.

"При проверка в регистър на частни колекционери, регистрирани до 2016 година в регионалните музеи в България, той не е установен като колекционер. Извършена справка в Регионалния исторически музей в Хасково е установила, че същият не е регистриран като частен колекционер", се казва още в отговора.

Атанасов: Подозирам, че съм попрекалил с критиките

Пред "Сега" Атанасов, вече на свобода, коментира, че е оказал пълно съдействие на служителите на ГДБОП, които са дошли в дома му, а след това са настояли да претърсят и офиса му в редакцията. Тези действия са извършени в условията на неотложност, без съдебно разрешение. То обаче трябва да бъде дадено в последствие.

Точно защото е съдействал изцяло Атанасов недоумява какво е наложило да бъде задържан за 24 часа. Той беше категоричен, че ще използва всички правни възможности, за да се защити.

Атанасов разказа, че е работил по сигнал, че местен тартор ще води групи хора в МВР, за да им бъдат вадени лични карти, вероятно за предстоящите избори. "Подозирам, че съм попрекалил с критиките към ГЕРБ и МВР", посочи журналистът. В момента той води и дело срещу ДАНС за достъп до информация.

По думите му има документи за откритите металотърсачи. Колкото до монетите, според него те са на стойност не повече от 50 лв. и още не е изтекъл 7-дневният срок от намирането му до предаването им в музея.

Прокуратурата: Тече разследване, няма повдигнати обвинения

Прокуратурата реагира на журналистическите въпроси едва в късния следобед днес, като изпрати прессъобщение. В него се разказва, че в условията на неотложност вчера в Харманли при специализирана полицейска операция са били извършени претърсвания и изземвания на два адреса - частен имот и офис, ползвани от И.А. Там са били намерени и иззети 2 металдетектори, множество монети, предмети, обеци и пръстени, имащи белезите на археологически обекти по Закона за културното наследство и дрехи, носещи знаци на защитени търговски марки, за чието използване притежателят им е нямал разрешение.

Започнало е разследване по три текста от Наказателния кодекс - за незаконно държане на металдетекторите, за държане на нерегистрирани археологически обекти и за използване в търговска дейност на стоки, носещи знаци на защитени търговски марки, без съгласието на притежателите на изключителните права.

На 14 март в условията на неотложност при същата специализираната полицейска операция са били извършени претърсвания и изземвания и в друг частен имот в Харманли, обитаван от Я.Д, обяснява още държавното обвинение. И по този случай е образувано досъдебно производство. В жилището са намерени четири металодетектора, археологически обекти и 586 кутии цигари без бандерол.

Окръжната прокуратура в Хасково и в двата случая е уведомена за следствените действия след приключването им от разследващ полицай.

"В хода на разследването, и по първия и по втория случай, няма привлечени към наказателна отговорност лица и съответно взета мярка за неотклонение или за процесуална принуда. По досъдебните производства предстоят множество следствени действия. След събирането на всички доказателства ще бъде извършена преценка за наличието на основанията на закона за ангажиране на наказателна отговорност", завършва съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    15 28 Отговор
    Добре са направили Тъкмо "разследващият журналист " ще добие допълнителен опит в разследванията
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хахаха

    23 20 Отговор
    Значи , изнасял културно наследство на страната си , с цел , лично обогатяване , но бил много арен , щото е журналист , и писал срещу тоя - оня , та било някаква постановка от засегнатите , нищо че е хванат със стотици предмети !!! Журналистическата мафия - с елементарни внушения !!!
  • 6 Ами

    34 7 Отговор
    Демокрация, това е. Иначе казано родната милиция ни пази. Песен написана за мафията, която е завладяла територията ни.
  • 7 шегичка

    26 2 Отговор
    Няма ли да го предложат за "Оскар" или барем за "златна малинка"?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 развеселен

    16 7 Отговор
    Аха ,аха ! Демек - металотърсача и купчината антики са му помагали в "журналистическите" му разследвания и за това - не следва да му се търси отговорност , разбрахме ! Изобщо - всеки който се "напише" журналист и спретне сайтче (четено от повече от трима човека) ,автоматично може да прави каквото си поиска ,защото всяко действие предприето срещу него ще се счита за "репресия" срещу свободата на словото ! Криворазбраната "демокрация" в действие .

    Коментиран от #21

  • 11 членка на доносническа окраина

    28 0 Отговор
    щом е анонимен сигнала занчи е пуснат от наш човек
  • 12 Сталин

    31 1 Отговор
    Докато в България не започне да се бесят политици ,"бизнесмени ,предатели и други корумпета ,нищо няма да се промени

    Коментиран от #13

  • 13 Гошо

    14 2 Отговор

    До коментар #12 от "Сталин":

    И журналисти ще добавя
  • 14 Миризлив пор

    9 2 Отговор
    От кога след като оплюваш Боко за теб не важи наказателния кодекс? Не сме ли равни пред закона? Господа от "факти" нещо на дискриминация ми намирисва тази статия.
  • 15 Феликс Дзерджински

    13 0 Отговор
    грозен ристю кога?
  • 16 Попитайте Гешев, няма да го откриете

    7 4 Отговор
    Главният прокурор Гешев иска да въведе Шериат в България, ЛГБТ и маргинали да бъдат Екзекутирани, Полицията да гледа как живеят хората, използва Пернишки мутри и корумпирани полицаи, за черната работа масово роми!
  • 17 Свещена крава ли е

    9 6 Отговор
    На Гешев 8-те милиона долара от подкупи кога, защо от МВР мълчат за Престъпленията на Главният Прокурор Иван Стоименов Гешев !?
    Корупцията убива!
  • 18 Анонимен сигнал

    18 1 Отговор
    По анонимни сигнали и доноси работеше народната милиция и ДС, кой ще плаща после обезщетения по дела срещу МВР?
  • 19 Перник

    12 3 Отговор
    100% постановка, някой лъже че ще прави велики полицаите, и тези га.лфони изпълняват всякакви гадости на един доказан психопат с много власт, казват му Гешев!
  • 20 Свобода на словото друг път

    10 5 Отговор
    Статуквото са го сготвили ала Иванчева.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 САТЪРА НА ХАНА

    10 3 Отговор
    ХАХА, МВР Е ФИЛИАЛ НА МАФИЯТА И ТЕНЧО СВИНАРЯ И ТЕНЧО ОТ ФОРУКОМ :))
  • 23 Честито

    13 4 Отговор
    Арестуваха журналиста Иван Атанасов, „уволнил“ дъщерята на депутата от ГЕРБ Георги Станков
  • 24 Гост

    10 3 Отговор
    Сега човекът дълги години ще трябва да доказва на българското "правосъдие", че не е китаец...😳
  • 25 Бре шм.а.т.ка

    5 2 Отговор
    Копаш в земята и критикуваш герп и данс .Питали го има ли?Отговорил утвърдително.Сега кат те залостват в следствието и ще загубиш представа за време.Що за глупост е това?Някога с Корекомите и валутите пак беше така.
    И така,да критикуваш и копаеш са две много различни занимания и не вървят едно с друго.

    Коментиран от #34

  • 26 Разследващите журналисти

    5 4 Отговор
    Масово са криминални елементи. По точно криминалните елементи се прикриват като Разследващи журналисти.

    Коментиран от #35

  • 27 Най лесно е дати подхвърлят нещо у дома

    7 3 Отговор
    ОСВОБОДЕТЕ ГО ВЕДНАГА! КАКВО СТАВА, РЕЖИМА БОРИСОВ И ПРИ РАДЕВ ЛИ ВИРЕЕ?! ВЗЕ ДА ВИ БЪРКА В ДЖОБОВЕТЕ И ВЕДНАГА ЗАДЕЙСТВАХТЕ ПОЛИЦЕЙСКАТА БУХАЛКА.
  • 28 Българин

    7 2 Отговор
    кафявата чума се завръща в България.
  • 29 Христо Грозев

    4 2 Отговор
    Също е трафикант. Да го пускат за издирване.
  • 30 Разследващ журналист

    2 3 Отговор
    Е равно на престъпник !
  • 31 Миризлив пор

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Абе, шмульо,":

    Хайде погледни законите, от 10 години и повече металотърсача е проблем за притежание, отделно ако притежаваш исторически артефакти трябва да се декларират и да си колекционер. Ако бяха "1 шепа" т.е. 10-20 съм съгласен НО тук се говори за над 200 артефакта т.е. не е нещо "маловажно".
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ял дървото

    5 0 Отговор
    Сега вече , знаем какъв е препъни камъка с разследващия журналист!
    Всъщност, единственно, което ми направи впечатление, в цялата тази статия ,единственно
    е присъствието на депутата от ГЕРБ ,Георги Станков и неговата "дъщеричка"!
    Тук има някои неща, които не са присъщи за Иван Гешевата Прокуратура, прозира "Предизборен късмет"!
    Пускането на журналиста на свобода ,от подобни инсценирани арести е изключение,
    след като ареста е поръчков с политическо поръчково вмешение, са повечето от ГЕРБ и придворните им!
    Защо са ПОВЕЧЕТО от ГЕРБ? Поради онова прочуто" Чекмедже" пълна с пачки!
    И защото, във всяка Община и Полиция днес има един, който е човека на ГЕРБ,мълко "злобно дерибейче",
    този човек не е по различен от един "милиционерски доносник," който дори и
    в кръвта си наследственно, носи досничеството като семейни гени!Бащата и майката са същите , като него!
    Често това са хора , с добра връзка с Прокуратурата и Икономическа Полиция, Съдии ,министри ,олигофрени разни,
    и разбира се че контролират местната Полиция и Община!
    Тези келеши съсипаха живота на много хора , и продължават да го съсипват,бавно но сигурно с цел прикриване на
    на престъпните им схеми, относно разследващия журналист , аз не гопознавам но схемата е такава ,
    че тя се върти за всички такива личности, целта е да му съсипят авторитета,и да го изолират от действията му,
    а доколкото познавам отмъстителността , на тези политици е и сплашване със съд и затвор и понякога смър
  • 34 ял дървото

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Бре шм.а.т.ка":

    Ти видя ли го, че копа земята ?
    Да не би, ти да копаш , и доносничиш за другите!

    Коментиран от #36

  • 35 бай дъ уей

    1 3 Отговор

    До коментар #26 от "Разследващите журналисти":

    А трябваше ,...... да са прокурори, нали ???
    И въпроса е ,.... защо не са разследващите журналисти,
    от Прокурорските среди????

    Това трябваше да е "втората Прокурорска власт",
    която да е коректура на корупцията във властта!

    Христо Грозев показа , че има хора които могат и вършат такива неща,
    защото Дали е Путин или Борисов ,нуждите да се разследват такива ,винаги са налични!
  • 36 Глей кво пише бе

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "ял дървото":

    Два металотърсача,102 монети и т.н.,на стойност петдесет кинта и с неизминат седемдневен срок за предаването им в музея.И за чий са ти тия монети?А,че има монети и монети.Тва отделна работа,нали?И,когото интересува,нали.А има и закони и в случая погазени.
  • 37 АГА

    4 0 Отговор
    Метал детекторите ги продават свободно, а било незаконно притежаванетоп им и държането им.
  • 38 Гоче

    0 0 Отговор
    Какъв разследващ той пазеше кмета за10 години тишина и секс с колежката.питай .жена му
  • 39 Гоче

    0 0 Отговор
    Какъв разследващ той пазеше кмета за10 години тишина и секс с колежката.питай .жена му
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове