16 Март, 2023 07:52 836 14

Прокуратурата оневини човек на "Възраждане" за двойно гласуване

  • иво русчев-
  • възраждане-
  • депутат-
  • разследване

Делото срещу бившия депутат и настоящ кандидат-депутат от "Възраждане" Иво Русчев, което прокуратурата дълго време държа на трупчета с процедурни хватки, е прекратено на 7 март

Прокуратурата оневини човек на "Възраждане" за двойно гласуване - 1

Делото срещу бившия депутат и настоящ кандидат-депутат от "Възраждане" Иво Русчев, което прокуратурата дълго време държа на трупчета с процедурни хватки, е прекратено на 7 март. Това видя "Сега" в деловодните регистри на държавното обвинение (преписката на Русчев е видима по номера си, за разлика от други "горещи" преписки, които прокуратурата крие за онлайн проверка).

Районният прокурор на София Невена Зартова потвърди пред "Сега", че разследването е прекратено. То беше за това, че Русчев е гласувал два пъти на евроизборите през 2019 г. За това престъпление НК предвижда пробация и глоба до 2000 лева. Наблюдаващият прокурор обаче е преценил, че случаят е малозначителен, обясни Невена Зартова.

Законът казва, че "не е престъпно деянието, което макар формално и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление, поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна". За прокуратурата това, че Русчев е гласувал два пъти, е с явно незначителна обществена опасност.

"Не беше ли Русчев, който обясняваше по телевизията, че го е направил (двойното гласуване, б.а.), за да види какво ще стане", попита Зартова.

Тя не сподели кой е наблюдаващият прокурор по делото, с обяснението, че не помни кой е. По принцип съдебната практика в делата за достъп до информация е, че имената на наблюдаващите прокурори не може да са тайна.

В 48-ото Народно събрание Русчев се подписа под алтернативния законопроект за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор. Промените бяха внесени от част от групата на "Възраждане", а в залата бяха прегърнати от ГЕРБ, БСП и ДПС. Те предвиждаха главният прокурор да се разследва от шефа на националното следствие вместо от специално избран върховен съдия, както предлагаха служебното правителство и "Демократична България" и наскоро бяха критикувани от Съвета на Европа.

Преди година Русчев се оказа и сред депутатите от "Възраждане", които протестират срещу зелените сертификати за ковид, но са ваксинирани.

Разследването срещу Русчев е като виц още от самото начало. Още по време на разследването става ясно, че той е избран за депутат. Въпреки това делото не е спряно, както изисква законът, а е внесено в съда с предложение Русчев да бъде освободен от наказателна отговорност и само глобен. Прокуратурата се доверява на твърдението на Русчев, който при привличането си за обвиняем казва, че е безработен. Това се случва през март 2022 г., когато той вече е депутат.

Впоследствие Софийският районен съд установява, че макар документацията да уличава Иво Русчев в двойно гласуване, срещу него не може да се направи нищо, тъй като депутатският имунитет го пази. Така в началото на октомври м. г. районният съд разпорежда прекратяване на производството по делото и то е върнато на прокуратурата. Вместо да бъде поискан имунитетът на Русчев, това отново не се случва, а обвинителят протестира срещу прекратяването. Така делото стига до Софийския градски съд, който потвърждава разпореждането на по-долната инстанция. Това се случва на 7 декември миналата година.

До края на живота на 48-ото Народно събрание, близо 2 месеца след определението на градския съд, прокуратурата така и не се съобрази с "подсказването" от двете съдебни инстанции, че трябва да поиска имунитета на Русчев. Сега той е втори в листата на "Възраждане" в 25-и МИР-София, където води лидерът на партията Костадин Костадинов.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ХАХАХА

    9 7 Отговор
    Всеки от "Възраждане " е като "виц" ,само правилните партии са все и вся.Колко "вицове" има в другите партии во главе с бивши премиери ,ама за тях мълчание.

    Коментиран от #11

  • 4 Оффф

    8 8 Отговор
    Каква "благородна" физиономия , сламата "невинностт" ! Как да не го оневинят ?
  • 5 Бонев

    15 5 Отговор
    А един доказан престъпник, нарушител на конституцията за награда го направиха министър председател. Ама той е от правилните, не е от възраждане.
  • 6 Глупаци

    6 10 Отговор
    Ама естествено е невинен, иначе израждане ще ревнат.
  • 7 Дрифт

    2 2 Отговор
    Пипалата на октопода (мафия) са навсякъде. Хора разбере, че има само една политическа партия - МАФИЯ.
  • 8 Простя Копейкин

    4 9 Отговор
    Както нееднократно е заявявал Копейкин "Докато Гешев е Главен ПрокУрор, никой няма да ни пипне"
    КОЙ назначи и контролира каскета ?
    Кой осигурява безплатен транспорт на раята на гагаузина ?
  • 9 СЗО

    3 0 Отговор
    Русчев е прав! Депутат= добре заплатен безработен.
  • 10 Това

    2 3 Отговор
    Още веднъж показва, че Израждане са продукт на ГЕРБ и ДС по заръка на Кремъл. Хора, опомнете се не гласувайте за това пипало на октопода.
  • 11 Толко

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    изветрял матрял в другите партии няма. Сори.
  • 12 Само Възраждане !

    2 3 Отговор
    Не на партиите на войната!Гласувайте!!!
  • 13 Петър

    3 1 Отговор
    Ако имаше действаща прокуратура, цялата им гнусна организацийка щеше да е по затворите. Главната копейка открито зове за кърваво възмездие срещу мислещите другояче и има безброй доказателства за това. Но няма проблем, то съвсем невинно някакъв озверял и обезумял четирихилядник да призовава за народен съд 2.
    Никога няма да се оправим.

    Коментиран от #14

  • 14 Петре,петре

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Петър":

    Хич те няма.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове