Last news in Fakti

17 Март, 2023 04:12 951 20

Ген. Съби Събев: Не може вече 19 години да се чудим откъде да намерим пари за модерна армия

  • генерал съби събев-
  • армия-
  • модернизация-
  • нато

Късогледа политика ни изтиква в периферията по отношение на отбраната, каза българският военен представител в НАТО

Ген. Съби Събев: Не може вече 19 години да се чудим откъде да намерим пари за модерна армия - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

19 години вече се питаме какво е състоянието на армията ни и как тя може да бъде модернизирана.

"С много ясна финансово осигурена дългосрочна програма за модернизация, тоест инвестиции в отбраната за 10-15 годишен период", каза българският военен представител в НАТО генерал Съби Събев в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи всички правителства, които управляват страната ни, трябва да са убедени и ангажирани с дългосрочен процес. "При нас имаше непоследователност. След приемането на България в НАТО през 2004 година, като че ли политиците не са осъзнали необходимостта, че със старата армия, която имахме, не можем да продължим напред", категоричен е ген. Събев.

"Влизаме в отбранителен съюз, където военните технологии са на високо равнище. За да можем да взаимодействаме с тези армии, трябва по същия начин да отговаряме на тези стандарти, да изведем армията към стандартите, които се прилагат на Запад", коментира още гостът.

Според ген. Събев не може вече 19 години да си задаваме въпроса откъде да намерим пари за всичко това. "Могат да се намерят и заделят пари. Въпросът е на разумна политика и приоритети. Повече се говори, отколкото явно да се вземат мерки", каза ген. Събев пред Bulgaria ON AIR.

"Много неща пропуснахме в резултат на късогледа политика, която ни изтиква в периферията на ЕС и НАТО по отношение на отбраната. Всички тези, които възнамеряват да управляват, трябва да си отговорят на въпроса: България трябва ли да е достоен член на тези две организации, или да си я караме по старо? Ако всичко бе започнало през 2004 година последователно, нямаше да имаме тези проблеми, пред които сме изправени сега", коментира още ген. Събев.

"Трябва да се създаде дори фонд за отбрана, а не всяка година да определяме някакъв ресурс с бюджета. 2% от брутния ни вътрешен продукт за отбрана не е достатъчен, тези разговори се водят в НАТО дори", посочи военният представител в НАТО.

По негови думи изтребителите F-16 са в производство от 10 години, а това че излиза нова тяхна версия, не означава, че са на чертежи. "Всички, които говорят това, са абсолютни популисти. Това е несериозно. Недостойно е да хвърлят такива тези в общественото пространство", заяви генералът.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 новая република Московия

    5 21 Отговор
    Така е, но през годините много русофилски министри се назначаваха.
  • 2 Асдф

    14 7 Отговор
    Цара купи от братовчед си 3 стари белгийски фрегати и един миноносец, Станишев купи 12 Кугъра и 3 Пантера, Радев купи 16 Ф-16, 2 патрулни кораба и два мининосеца втора ръка от Нидерландия, а Бацо за 12 години само краде от асфалт!
  • 3 нннн

    21 4 Отговор
    Щом платихме предварително и изцяло самолетите(единствен случай в историята), значи, пари има бол. А самолети няма. И за наличието на чертежи не е сигурно. Човекът взе парите и каза: Ще видим.
  • 4 Лост

    28 0 Отговор
    Ами да ги събиерат всичките генерали и адмирали да парад за 6май.Да минат през центъра на София да се посмеят малко хората.
  • 5 козяшко говедо

    17 0 Отговор
    натю ме пзани ессср ме рани
  • 6 Артилерист

    21 2 Отговор
    Това, че Събев непрекъснато ни го навират в очите, че е представител в американското НАТО, изобщо не го прави по-широко кръгозорен. Остава си един и същи ограничен американски пропагандатор. Той, визионера Шаламанов, преродения в атлантик Тагарев, един от съсипалите Българската армия ген. Аню Ангелов, присламчилият се в шайката на Борисов ген. Попов и прочие членове на Атлантическия клуб, сега са активирани бедна, напукана по всички шевове от икономически и социални проблеми и загиваща демографски България да събира последните си стотинки и да ги дава на американците-нашите колониални господари. Събев, как да се заделят пари за нови американски технологични оръжия, когато работещите в България са най-ниско заплатени и затова при първа възможност напускат страната. Събев, хората не отиват в пустата чужбина, защото е много хубаво, те бягат от безизходицата в България. И накрая и тебе да те питам, Събев, къде са ни платените на американците преди 5 години самолети? Нали непрекъснато говорите, че нямаме съвместимост с американците, защо те самите не ни дават платените оръжия да се съвместяваме, а и да има на какво да тренират българските пилоти? Или да се предплати цялата сума наведнъж е малко?

    Коментиран от #8

  • 7 ДА ВЗЕМЕМ ПАРИТЕ

    11 6 Отговор
    От БСП милиардерите.......и без това са откраднати от народа при приватизацията.

    Коментиран от #13

  • 8 Я ЩО МИЛИАРДЕРИ ИМА В БСП

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "Артилерист":

    Да им секвистираме милиардите и хоп....нова армия
  • 9 Ком

    9 0 Отговор
    За украйнската неонациски армия пари има, за Българската армия - няма.
  • 10 Селянин

    7 1 Отговор
    Пари има, просто кражбите са зверски. Махаш калинките от веригите за вземане на решения и на доставките. (половината в панделата задължително) . Съкращаваш чантаджиите. Поставяш добре платени образовани доказали се хора да вземат решенията и всичко става ток и жица за пет години. Щото армията сега работи на принципа на строежа на една ограда. Например държавата може да плаща по милион на километър, минавайки през няколко подизпълнители, като последния я изпълнява поставяйки малко колове и малко мрежа за по тридесет хиляди на километър и по документи всичко е точно. С икономията се купуват яхти, апартаменти в Дубай, хотели, избори и т.н. Само проверете колко струва един панталон или едни кубинки по документи на армията или защо им трябваха на войниците Дискавърита при положение, че е най-трошливият и най-скъпо подържащ се СУВ. Важно е да има под масата. Цялата армия и още поне пет пъти по толкмова около нея от това живее.

    Коментиран от #12

  • 11 мн лъжат

    0 0 Отговор
    тия ей ... никой не се чудил до миналата година . 19 години, баба ти.
  • 12 БАЦЕ ЕООД

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Селянин":

    страхотна фантазия. Нито законоустройството го позволява в момента, нито има парламент или ще има работещ такъв, нито има хора които да могат изпълнят физически планът ти. От цялата ти творба която си написал става ясно, че живееш в страна която не разбираш как функционира. Но имаш претенции. слабичко..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Генчо

    3 0 Отговор
    Събчо, не става със стари железа, нова армия да правим. Най - добре продавайте железата и купувайте нещо свястно , за да могат военните да работят качествено, а иначе , то си е имитация на отбрана. Като гледам скоро ще останем без самолети , така че дайте на пилотите и обслужващия персонал на самолетите по една пушка и да ходят да пазят границата с Турция. То небето ще го пазят други. Всичко ни е в дефицит - и зеленчуците и млечните продукти и самолетите.....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове