17 Март, 2023 07:34 2 267 18

Портних припозна Благомир Коцев от "Промяната" като конкурент за кмет на Варна

  • иван портних-
  • благомир коцев-
  • конкурент-
  • кмет-
  • варна

"Шамарена кампания" за местния вот тече вече в града

Портних припозна Благомир Коцев от "Промяната" като конкурент за кмет на Варна - 1
Снимка: БГНЕС

Ако денят си личи по заранта, Иван Портних (ГЕРБ) ще е отново кандидат-кмет на Варна. Той пък припознава бившия областен управител от ПП Благомир Коцев като основен конкурент. В момента тече остра публична (контра)атака на кмета спрямо опонента му. Портних е предприел и безпрецедентно в по-общ план поведение. Обикновено управниците у нас гледат постфактум да се съобразяват с общественото мнение, при критики търчат да замазват съответния проблем. Особено внимателни са кметовете в изборна година. Варненският обаче е предприел тактиката на шумно раздаване на шамари - успоредно или превантивно за абсолютно същото, за което му бият и на него.

Всичко това е част от много интересни процеси в политическия живот на Варна, разказват от "Сега". Градът е първият в страната, в който от сега се води реална кампания за местния вот. Прелюбопитен е и вторият план на събитията.

В момента Благомир Коцев, който е и местен лидер на ПП, е "скрит" на осмо място в общата листа с ДБ - знак, че парламентът не му е приоритет

Със серия атаки към общината докато бе областен, а и после след шумно недоволство за състоянието на града (градинки, сметища, гробища...), той наистина се позиционира като водещ опонент на кмета. Колкото до Портних, дълго време съдбата му бе неясна. Дали ще се сбъднат обещанията не се знае, но през ноември Бойко Борисов заяви, че Йорданка Фандъкова и Димитър Николов няма да бъдат кандидати отново, понеже навъртяха доста мандати. Ясно е също, че и Здравко Димитров ще бъде сменен като претендент в Пловдив.
На този фон почвата под краката на варненския кмет бе мека. Но от началото на календарната година той е в невиждано темпо на публични изяви; дейности в града, които по принцип се протакат (косене на тревни площи, например), са пришпорени. Така стана ясно, че "кметското освежаване" в ГЕРБ за Портних не важи

Макар да е с два мандата и половина зад гърба си, той е в нова кампания.

Първият "ошамарен" бе именно Коцев - не без "помощ от приятели". Повод стана дело в местния административен съд за законността на летния двор на емблематичния ресторант "Хоризонт" в Морската градина. Комплексът е собственост на Коцев, а летните съоръжения са върху поляни до самата сграда. Както често се случва в България, съвсем "случайно" делото се оказа образувано след протест на районната прокуратура.

Поел вдигнатата топка от прокуратурата, а и подпомогнат от съда, който също "напълно случайно" извести медиите за делото, Портних написа преди три дни в социалните мрежи: "Много арогантно е да се изживяваш като "борец за опазване на зелените площи", докато съд и прокуратура проверяват дали ресторантът ти е превзел незаконно над 2 дка поляни в Морската градина". Кметът припомни как в годините назад, далеч преди да влезе в политиката, Коцев обжалваше наред заповедите му срещу автомобилите в парка. Жегна го и за придобиването на "Хоризонт" - от баща му, чрез "съмнително скромна сума" при "Костовата приватизация". Самият Коцев до момента не е коментирал точно тези обвинения. Вчера той предприе ход по друг спорен с общината казус - внесе искане до сегашния областен управител Марио Смърков да попречи на продажбата 140 общински декара.

Коцев, докато заемаше поста, спря продажбата, но първоинстационният съд сега се произнесе в полза на общината.

Успоредно Портних осъществява и друга офанзива. Повод този път са десетина бараки в Морската градина, които общината смята да даде на наематели. С вида си - еднотипни, сиви, почти квартални - те възмутиха граждани в социалните мрежи. Недоволство изразиха и съсловни организации на архитектите. Въпреки че бараките са обидно нелеп проблем спрямо застрояването на парка,

като цяло се превърнаха в обществена тема. В отговор Портних се направи, че няма нищо общо с тях. Обеща да не отворят. По-интересното бе, че и те станаха повод за агресивна атака. За целта той замеси Златни пясъци и разпространи снимки от безобразни с вида си бараки там.

Архитектите бяха нападнати, че мълчат за "битака" в курорта, макар общината отдавна да е констатирала незаконността му (много рядко архитектското съсловие е нападано за нещо, но сега стана факт). На обществото също бе подсказано, че действа избирателно - не придиря на ДНСК да разтури грозотиите в комплекса, занимава се с общината. Едновременно на мушката бяха сложени и политическите конкуренти в дясно, пак чрез Костов - защото наемите от бараките прибирали фирмите, приватизирали навремето курорта (да се сеща публиката, че ДБ и ПП са свързани с тия неща).

Вчера Портних предприе още една атака, подплатена с шумна ирония. "Сензация!" написа той в социалните мрежи и нататък обясни, че тръбата под Аспаруховия мост, около която се състоя големия скандал със замърсяването на Варненското езеро, все още е на дъното - не заровена, както следва е. Но кметът обвини МОСВ, че повече от година бавило документ, без който не могат да започнат работите. Обвини и правителството, че не финансирало обекта, както и дълго чакания ремонт на моста - все теми, за които бурно атакува, преди бурно да бъде атакуван.

И малко смях

Не се мина и без откровено смешен момент. Причината е съвпадението на казусите "Хоризонт" и "бараки в Морската градина". Оказа се в конкретика, че върху поляните до ресторанта Коцев има 10 преместваеми обекта. Местни медии, прочели съобщението на съда за делото, счетоха, че 10-те обекта са бараките в Морската от другия сюжет. И написаха, че по тоя тъй болезнен обществен въпрос се е заела прокуратурата. Но идеше реч за обектите на Коцев, чиято евентуална незаконност до момента въобще не бе обществена тема. Малко преди това Коцев се бе подредил сред възмутените граждани по другия казус. Но излезе, че докато негодува от преместваеми обекти в парка, него го проверяват за такива. Няма данни сагите "Хоризонт" и "бараки в Морската градина" да са съвпаднали, за бъде ударен чрез съвпадението Коцев. Просто във Варна се играе кеч, в който всеки удря, има си слаби места, а безпорядъкът може да роди абсолютно всякакви случки.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обективен

    20 1 Отговор
    Тоз е за кмет на затвора само за много, много години.
  • 2 потник

    10 4 Отговор
    не трябва да се стпахува от коцев а от коце,който бавно и полека настъпва по всички фронтове
  • 3 Избирател

    20 1 Отговор
    Всеки друг освен този ще е добър вариант за кмет на Варна.От много години Варна няма късмет със кмет.
  • 4 Русофил

    14 3 Отговор
    С този руски кмет Варна си е руски анклав. Всяка вечер Копейкин чака асвабадителите
    на вълнолома.
  • 5 ДЖО

    13 1 Отговор
    Възползвам се да коментирам,тъй като ненавиждам Потник,ненавиждамКоцев/и,но харесвам Промяната.Толкова ли скапана готвачка е съпругата на Лорер ,та мъжът и тика напред кръвно криминалният сервитьор Коцев!? Що се отнася до приватизацията на РЕСТОРАНТ Хоризонт,то и там не е давано пари от Коцеви.РМД което купи ресторанта ,по до болка позната схема с апортни вноски беше изтърбушено от стария Руби,иначе крадлива мишка в богатото ОСО. После направи шипинг компания и открадна един кораб с въглища,та рашките го отвлякоха... та за това е кръвно обременен младия.Не спи и сестричката му/кака/ с разни фирми и фондации тръска яко земеделието-после били скъпи репичките... А Блажко винаги е бил калтак,от дете още. Но Потника не се е усетил ,че обектите там не са един и в заблуждение на клиентите пробутва хотел ,който не е хотел,а и името му е запазена марка на друг такъв,но на Златни. От вмирисаната далавера с бараките ства ясно ,че Коцеви още с Герб са проявили интерес да поставят грозотии в Морската градина,по времето на крадеца Ст.ПасевГЕрб са влезли в сговор за бараки,но Герб падат и какво по лесно във Варна,от това да сложиш следващия мошеник на пост.Така Коцев дискретно подменя фирмата получила право за бараки със своята си...Ура. Но Капитала никога не спи. Отделно така нелепите преместваеми беседки,наподобяващи тайландски навеси се оказват незаконно поставени,отделно между зоопарка и ресторанта всичко е в паркинги оградени с прокъсани мушами,оказва се пак техни.К
  • 6 Кафявата лагуна

    6 2 Отговор
    Всеки, който влезе в парка с автомобил е в нарушение по ЗДП, това че КАТ не си вършат работата е отделен въпрос.
  • 7 ВарнаГларуса

    9 0 Отговор
    руския паспорт е пътник !!!
  • 8 хоминид

    6 0 Отговор
    Иван Потних (ГЕРБ) по потник ще е отново кандидат за кимет на Варна.
  • 9 Селянин

    17 0 Отговор
    Ужасно копумпиран, безотговорен и некадърен изглежда сегашният кмет на Варна. Съсипаха града заедно със мафиотската шайка, която го качи там. Нищо не може да се случи без рушвет и нещата се протакват с години. Страхотен пример за управлението на България. Незнам дали изобщо може да е по зле там.

    Коментиран от #11

  • 10 тиквенсониада

    10 0 Отговор
    А всички варненци ПРИПОЗНАХА Портних като изявен мошеник и виден бойковец , изпечен в далаверите и кражбите член на ШАЙКАТА !
  • 11 Тото 1 и Тото 2

    15 0 Отговор

    До коментар #9 от "Селянин":

    Винаги може да е по-зле и то е ГАРАНТИРАНО от ГЕРБ !
  • 12 Неадекватен престъпник гербер

    8 0 Отговор
    Този Потник е на тежки наркотици!
  • 13 ПСР

    6 1 Отговор
    Абе мислех си,че от София по-зле нЕма,покрай едно случайно Данче,но Варна,ах Варна,морето,сините вълни....
    Стабуилни са там!Портних събира мнозинство.Сигурно Велико е доволен от него.Сигурно и от ТИМ така.Като прибавим и ГЕПП груповите интереси-значи стабуилно мнозинство събира тоз титан на общинската мисъл и интерес.
  • 14 винисиус

    11 0 Отговор
    За жалост Варна е станал отвратителен град благодарение на този наркоман.Комбинацията ТИМ И ГЕРБ направиха този хубав някога град в презастроено гето.
  • 15 Осведомен

    1 0 Отговор
    Разрешенията за поставяне на павилиони са 13бр за срок от 7 години и освен морската градина включват и центъра / бул Сливница , бул Княз Борис и площад Независимост/. 12 от тях лично кмета , през своя ортак Светлан Златев- прецедател на комисията която издаде разрешенията на свои фирми , продадоха на водеща международна сладоледена компания като прибраха умопомрачителна сума авансово. Сега кметчето се завъртя /първо бяха законни после не харесвал , след това тия ги няма/с обещания да минат изборите, ама тея на есен ,, и ще сложите,, Тези хора освен огромния наем който платиха направиха и инвестиции в павилиони и витрини за сладолед за около 600 хиляди лв ...... /това повярвайте за дребен уличен бизнес който го има във всеки град са огромни , нереални суми/Сега е интересно развитието на ситуацията - ето това е бизнес модела ГЕРБ проба - грешка, Борисов -портних и ПП виновни. И не плюйте Тим , Хидрострой и т.н и тях тея красавци ББ и ИП рекетират . В града бизнес няма ,има герб......Благодаря за търпението
  • 16 Нашия кмет слънце

    3 0 Отговор
    Днес като гражданин интересуващ се от предстоящите избори гледах поредната пресконференция на кмета Портних. Той явно спира наркотиците само по 15 дни преди избори и става много активен- иначе неможиш го види.
    Та някакви бараки ни показва на Златни -ами те са си там от поне 20 години и са на втораи трета линия -хората отдавна изчистиха и асвалтираха лицето на комплекса, ама той кметчето тогава пиян е бил не видял. Та нататък шатрите на хоризонт -ами те поне от 15 години са си там и хората основно майки с деца ги посещават доволни . Та прави впечатление друго ,кмета слънце винаги основно говори пред отбрани журналя начело с дръжката на микрофон Стойнова от радиото която му личен надзирател сложена от Борисов. Във Варна без да се плати на Герб не става-публична тайна.
    Иначе мръсотията , презастрояването липса на нормална промишлена зона, липса на бизнес среда ... няма проблем ....пи ар бараки гащи и кокайн ....браво герб Портних .Коцев е виновен
  • 17 ВасИк Атанасова

    1 0 Отговор
    За това стягат улиците и не се дразнят с хората
  • 18 Анджело

    1 1 Отговор
    Коцев е пълен некадърник. Докато беше Областен управител направи сума ти зулуми. Държавната земя в Морската я раздаваше като своя. Само дето никоя мисирка не си мърда задните части, за да направи разследване.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове