Last news in Fakti

17 Март, 2023 10:47 1 713 40

Зърнопроизводителите: Продаваме под себестойност

  • зърно-
  • протест-
  • пшеница

От сектора се надяват на чудо - да се развижи пазарът за експорт на зърно, за да не посрещнат новата реколта с пълни складове

Зърнопроизводителите: Продаваме под себестойност - 1
Снимка: БГНЕС

"Има една такава приказка по отношение на украинците, които воюват и на украинските фермери – ти си ми мил, но аз съм си по-мил. ЕС се опитва по всякакъв начин да помогне на Украйна, прие по-свободен режим на движение на украинските стоки и товари, коридорите на солидарността, което доведе до ново преразпределение на търговията със зърно, промени начина на търговия."

Това обясни в интервю за БНР Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Украинските фермери продават на страшно ниски цени, цената там е два пъти по-ниска от цените преди войната. Това рефлектира върху българския пазар и върху пазарите в Източна Европа, заяви той.

"Защо негодуваме? Вече се налага да продаваме под себестойност."

Това, че са премахнати митата, не значи премахнато изискване по отношение на качеството на храните, продуктите и суровините, които влизат в ЕС, очерта Христов един от проблемите на сектора с украинското зърно.

В България контролът е най-занижен, подчерта той. Според него хаосът с коридорите и търговията със зърно ще продължи, а държавата няма желание да контролира.

"Драстично спадна вносът на пшеница, поради факта, че доста от пробите бяха доста негативни като качества. Ние сме си правили лично отделни проби, от държавните институции. Пшеницата, която беше тръгнала към България, не отговаря на изискванията. При слънчогледа нещата са доста страшни. Качеството не е лошо, на украинския слънчоглед, който срина цените на пазара в България."

Сумата 15 милиона евро за България по неофициални данни е подигравателна, коментира Радослав Христов по темата за настояването на страната ни да се отвори кризисния резерв за селско стопанство на ЕС.

Сумата е цинично ниска предвид вредите, нанесени от войната, категоричен е той.

Ако сумата е наистина такава, Христов ще предложи на колегите си от УС на НАЗ да излязат със становище за връщане на тази сума обратно в резерва.

Защо се нормализираха доставките на огромна част от суровините, които бяха нарушени заради войната, цените се върнаха на нивата отпреди войната, а минералните торове в България продължават да бъдат с 300% по-скъпи в сравнение с периода преди войната. На какво се дължи този дисбаланс, попита още той.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    15 18 Отговор
    Американците ни продават украинската отрова а нашето зърно заминава без пари за Украйна.Затворен кръг.

    Коментиран от #6, #30

  • 2 ТаУмВзе

    47 3 Отговор
    Ми да продават бентлитата и някоя от вилите и всичко е точно!

    Коментиран от #31

  • 3 Реалист

    22 20 Отговор
    Искат да фалират сектора и Шеврон после да купува земята в Добруджа за да бият за шистов газ. От Брюксел играят с Шеврон затова искат да затворят мините за въглища и ТЕЦ затова няма, и втора АЕЦ в България.
  • 4 ха ха хааа

    36 2 Отговор
    Горките , нема за нови джипове , а ...
  • 5 Запознат

    15 12 Отговор
    В България се внася мляко от Холандия и Белгия затова е скъпо защото се плаща транспорт искат да ликвидират бг селското стопанство!

    Коментиран от #13

  • 6 мдаааа

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    И плюс това , Марчето каза , че ни пръскат с отрова ...
  • 7 Пешо

    27 2 Отговор
    Да свалят цената печелбари долни
  • 8 123

    38 2 Отговор
    Спекулативно напълнихте складовете, за да продавате по-скъпо! Смятахте, че цените ще хвръкнат до небето, а то стана обратното. Алчността ви е проблема, сега си стойте с пълните складове, вие сте си виновни!
  • 9 Сила

    34 1 Отговор
    А продавате ли си хасиендите, хотелите, яхтите и колите...... ИСКАМ ДА СИ НАПАЗАРУВАМ
  • 10 Продавайте Бентлитата

    23 2 Отговор
    Те държат цена...поздравите в Джанъм от по 10к парчето обаче отиват при изсушените пури. 20-те процента по обратния път на субсидиите към племенния вожд, също са загубени.
  • 11 Българин

    27 2 Отговор
    докато Европа им раздаваше милиарди-не реваха......

    Коментиран от #21

  • 12 Бау бау

    20 1 Отговор
    Говорете с Кукушева, тя ще ви помогне - тя използва брашно само от фуражно зърно - като за говеда...
  • 13 Сократ

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "Запознат":

    Селското ни стопанство още лудия Филип Димитров го занули. Такава беше поръчката. После Костов индустрията. Сега се чудим, че всичко е внос.

    Коментиран от #16

  • 14 Европейски райх

    24 3 Отговор
    някой да ми каже една полза от тоталитарния ЕС?
  • 15 СРЪБ И ЧУК

    3 11 Отговор
    ДА ТЪРСИШ ТРОЛ
    ОТ МОСКОВИЯ В
    КУПА СЕНО😁
  • 16 Христо Ботев

    18 3 Отговор

    До коментар #13 от "Сократ":

    Българите нищо не сме получили от ЕС освен ограничения и пари за НПО кото да пропагандират за ЕС
  • 17 Българин🇧🇬

    17 2 Отговор
    Престъпниците слуги на Брюксел не искат да приемат закон който да задължава веригите за храна да продават 40% бг продукция. За да продаваш в немските вериги продукция ти искат рушвет който е непосилен за бг производителите.
  • 18 Павел пенев

    30 0 Отговор
    Тези наши мошеници не се наядоха. Кажете и покажете дэкументално на кого сте продавали под себестойността на продукцията. Изкупихте земята на смешно ниски цени и започнахте зърнопроизводство което е 100% механизирано. Защо ликвидирахте овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството. Отговора е защото там се изисква ръчен труду а вие сте алчни и мързеливи подобно на управниците с които заедно унищожихте нашето земеделие. Остана само Министъра и неговото земеделско министерство, което източва европейските фондове.

    Коментиран от #24, #28

  • 19 Като се правят

    23 0 Отговор
    някои на тарикати така става. В началото на конфликта задържаха продукцията си в очакване на по-висока цена. Това създаде пазар и търговците се насочиха към внос. През последните години и хляба се развали. Повечето хлябове нямат вкус и бият на трици ...
  • 20 Хайде по-сериозно

    24 1 Отговор
    Когато цените са високи, такава била ситуацията на международните борси и пазари, с които трябва да се съобразяваме, а когато цените са по-ниски...това е удар срещу българските производители?!?
  • 21 Финансист

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Видяхме минги милиардите от ЕС за 15 години 25 милиарда лв дали като фондове, а РБ платила 15 милиарда членски внос и реално влезли 10 милиарда като ги разделиш на 15 години се получават едни 700 милиона на година за всичко пътища, селско стопанство, екология...
  • 22 Спекула !

    19 0 Отговор
    Дръжте си и ЖИТОТО и СЛЪНЧОГЛЕДА и МЛЯКОТО.

    А кат се развали пак ще ревете ! И ревете ! и ревете !

    Народа е силен и ще издържи !
  • 23 Дай Боже всекиму

    27 1 Отговор
    така да продава, на "загуба", и на края на сезона две три апартаментчета по 200 квадрата, Майбахче, или Бенц последен модел!!!
  • 24 Точно

    26 0 Отговор

    До коментар #18 от "Павел пенев":

    Голямата част от земеделието бе раздадено на „наши хора“ послушници, които ликвидираха повечето дейности. В днешно време повечето кооперации гледат по 3-4 култури – пшеница, царевица, слънчоглед ... Силно механизирано и имат по няколко работника. Ако погледнете обаче председателите на тези кооперации – всичките са с нови коли. Купуват се машини и оборудване от чужбина, и постоянно недоволстват, че Българските цени били ниски и субсидиите им били малки.
  • 25 Българин

    18 0 Отговор
    къде е тая евтина украинска пшеница да ида да си купа за кокошките????? тук на село има едни складове месните феодали продават 60 ст. царевица и 60 ст . фуражна пшеница. по скапо от фондовата борса......
  • 26 заърнен мафиот

    18 1 Отговор
    лъжа и трупам кинти за новото бентли
  • 27 Благодарете!

    7 5 Отговор
    На сащ, на ес, на кирчо и кокорчо, на целия демонистичен запад! Аааа, щях да забравя - и на украйна!

    Коментиран от #29

  • 28 Приятелю,

    1 8 Отговор

    До коментар #18 от "Павел пенев":

    За някои неща си прав, но мързеливи са не собствениците, а работниците, които би трябвало да им работят! И не само там, ами във всички сектори на икономиката! Та, затова няма ни овощарство, ни лозарство!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Дивотия

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Като нямат сметка от житото, да вземат да садят чушки, домати, краставици, боб, земеделски култури, които не са машинно обработваеми и са скъс срок на съхранение, но са скъпи на пазара. Или те жито си могат да садят, жито си искат да садят и друго не щат, а някой трябва да им е длъжен да им направи пазара такъв, че на тях да им се връзва сметката.
  • 32 Геша

    13 0 Отговор
    Аман от лъжливи латифундисти.Ми не продавайте бе. Обаче когато някой започне да внася виете на умряло.ОПГ!
  • 33 Мнение

    8 0 Отговор
    Крайно време е храните от първа необходимост да бъдат включени в плана за националната сигурност на страната ни!

    Трябва държавата да произвежда зърното за народа, а излишъкът да се изнася!
    Крайно време е хляб, зеленчуци, млечни продукти и някои видове месо да са с квота с предимство от бг производители за бг пазара, а останалото да бъде внос!!!
    Крайно време е България да осигури народът си с предимство пред общностните си задължения!!!
  • 34 Мухаа,хаа!

    15 0 Отговор
    Продавали под себестойността? Ами това ви очаква,защото единствено безмерната ви лакомия го създаде! Защо не наситихте българския пазар със зърно, царевица,слънчоглед? Сами дадохте изявление,че имаме производство за три Българии.Ако бяхте го направили плътно, масирано на добра цена,нокой от едрите играчи- производители нямаше да купува от Украйна,защото складовете им щяха да преливат от суровина.Мелничари, производство на олио,маргарин ориз,щяха да подържат нормални ценови нива.Какво бучите? Капитализъм братче- даваш ми по евтино,от теб ще купя.Отделно,че украйнско зърно, слънчоглед,царевица са със сигурност по качествени от вашите.Тороветв поскъпнали- ами те се правят от газ, А руснака е лидер в производството.Искайте евтина тор от нашия Солвей,ама в шестък! Който го продадохме за без пари именно на него.Най големия ни конкурент-ами скъп ще е.Но демократично на и пазарно.
  • 35 генчо

    7 0 Отговор
    да ве те не печелят от продажба нали са на хранилката на ес-собсидий 90% ОТИВАТ ПРИ ТЯХ
  • 36 Майк Алън Патън

    5 0 Отговор
    Съветвам ги да не продават под себестойност ! Да си го държат и да чакат цената да се качи ! Само така !
  • 37 ЯЗЪК

    9 0 Отговор
    Някой пита ли се защо НИКОЙ не ги съжалява тези ЗЪРНАРИ ? А ?
  • 38 тиквенсониада

    5 1 Отговор
    Да питат бат Бойко за съвет . Как се спестяват кюлчета в чекмеджета. Той си ги обгрижваше , прелъстяваше и очароваше , пък те му трупаха в шкафчетата. Дай , за да получиш !
  • 39 Житарската Мафия реве? В Северозапада

    2 0 Отговор
    дават по 35лв Аренда на декар Земя!! Вземат Европейски субсидии! И продавали под Себестойност??? Лъжи, та лъжи!! Всички са мултимилионери, работят в Картел!!!!
  • 40 Животновъд

    1 0 Отговор
    А миналата година като продавахте на три пъти над стойността и си прибрахте и субсидиите и акциза на горивото,не ревахте.Сега също продавате на завишени цени.Като не ви оттърва просто не работете
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове