Last news in Fakti

17 Март, 2023 10:04 967 29

Търговци: Таван на надценките ще удари малките играчи в бранша

  • надценки-
  • търговци-
  • промоции

Във Франция фиксираните цени се прилагат доброволно от магазини и търговски вериги, при нас това са промоциите, които се правят, казва Николай Вълканов

Търговци: Таван на надценките ще удари малките играчи в бранша - 1

Въвеждането на таван на надценката на цените на някои основни стоки би увредило конкуренцията между търговците в страната. От тази гледна точка търговците няма как да участват в подобни разговори с държавата, защото това би било нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Освен това трябва да се направи оценка на това какъв ефект би се постигнал с подобна мярка и какви биха били вредите от нея. Това заяви в студиото на Нова телевизия изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Николай Вълканов.

По думите му от предложението да се наложи 10-процентен таван на надценката не става ясно за кого ще важи той – само за големите търговски вериги или за всички търговци. „Ако приемем, че големите търговски вериги ще могат да понесат с известни ликвидни затруднения ще могат да се справят с тази мярка, то малките магазини ще бъдат изправени пред сериозен финансов удар”.

Той обясни, че въведената във Франция система, която се дава за пример през последните седмици - е различна. При нея търговците се включват доброволно в инициативата за фиксирани цени на определен продукти. "Това сега го има и при нас. Всички търговци правят намаления", категоричен е Вълканов.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 14 Отговор
    Малките магазинчета работят на 20 процента надценка и едва оцеляват.10 процента ще ги убие.
  • 2 само клиентите явно нищо не ги "удря"

    17 2 Отговор
    според такира кре"""тени кат тоА
  • 3 БЪЛГАРИН

    8 9 Отговор
    10 процента са нещо много несериозно.
    Това са абсолютни глупости.

    Коментиран от #16

  • 4 Последния Софиянец

    11 10 Отговор
    Малките магазинчета правят по 500 лв оборот.С 50 лв само на продавачката не могат да платят.

    Коментиран от #10, #17, #28

  • 5 Ушат

    15 3 Отговор
    Абе ушат маймуняк, ако имахме държава не надценка ами щеше да има фиксирана цена! Всичко това е спекулация на гърба на народа!
  • 6 Бау бау

    21 4 Отговор
    Говориш Глупости - малките магазини отдавна работят на 20-25% и логично затова са малки, а големите играчи-тЕрикати работят на 70-100% и логично затова са големи... Е сега питам - защо малките не се оплакват, а големите ОРЕВАХА урталъка?!
  • 7 Да бе

    19 3 Отговор
    Таван на надценките ще удари малките играчи в бранша? Това го твърди някой си от "Сдружението за модерна търговия". Членове на това "сдружение" са картелчетата: лидл, билла, кауфланд и пр. Този платен от картелите "експерт" твърди, че чак сега във Франция видели, че българските търговци правят "доброволни" намаления на стоки. Леле, каква иновация...
  • 8 И без да си икономист

    14 10 Отговор
    Доказва факта, че малките търговци имат най-големи надценки и лъжата, че веригите правели инфлацията.

    Коментиран от #11

  • 9 Не лъжете

    16 3 Отговор
    В Щатите почти 100 години има таван на надценката и печалбата следва да идва от оборота не от надуване на цените
  • 10 БЪЛГАРИН

    1 6 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ганьо няма да те разбере.
  • 11 Последния Софиянец

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "И без да си икономист":

    Големите вериги купуват големи количества по евтино а малките магазинчета по цени на дребно от борсите.

    Коментиран от #20

  • 12 Гост

    8 3 Отговор
    Загрижили са се за малките? Ха-ха.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Балалайка

    9 1 Отговор
    Какъв е проблемът този таван да е диференциран според оборотите. За малките по-голям, за средните по-малък и съответно на големите 10%. Не случайно в много еврпопейски държави го направиха. Това не е таван на цените и пазарния принцип не се нарушава. Когато има картел, което трудно се доказва е нормално да се приложат антимонополни механизми. Не откриваме топлата вода. Лошото е, че само се говори, не се действа и ни балалайкат с дискусии, за да минава време. Знаем ги ние, ама си ги търпим, защото сме си мазохисти, а не свободни хора, с две думи рая сме.

    Коментиран от #21

  • 15 фбр

    11 2 Отговор
    Какви ликвидни затруднения при търговските вериги след като цените им са по-високи от тези в Европа? В белгия българското сирене е с по-ниска цена от тази в България. ! Цена на свинско месо от производител - 7,20 лв. с ДДС в магазиннта мрежа 14,90 лв!? Заплата на изпъалнителен директор в ЛИДЛ - 60000 лв. , в БИЛЛА - 90000 лв. ! Отделно годишни бонуси за стотици хиляди !!!

    Коментиран от #23

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Кръчмарските плъхове са най мазни🐀🐀🐀

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Хайде хайде, и ти като собственик на кръчма с малък бизнес си тръгнал да защитаваш малките магазинчета, аз не съм на 30 год и много добре помня времето на "Демокрацията" когато нямаше контрол и тия малките магазинчета вдигаха цените на стоките с 200 процента и си правеха каквото си искаха с народа........

    Коментиран от #19

  • 18 Алоууууу "модерния търгаш"

    7 2 Отговор
    Дреме ми кои ще фалират! Един магазин в квартала е достатъчен! Интересува ме примерно кашкавала като е 12 лв. в мандрата в магазина да е 15–17 максимум, а не 40– 50 лева! Вносното доматче от 1.20 да не го прекръстват на "българско" и хоп 15 левчетга................... Та така фалирайте имате лой за още 30 години!
  • 19 Сериоззно ли му вярваш на тоя????

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Кръчмарските плъхове са най мазни🐀🐀🐀":

    Тоя освен платен "протестиращ" друго не е работил и не умее!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ти ако имаш не кръчме а една скара с лютеница, и картофки дали ще имаш време да драскаш простотии по цял ден?????

    Коментиран от #22

  • 20 Забелязъл

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    А също така собствениците на малки магазинчета ходят и да изкупуват стоките които са на промоция в големите магазини после ги продават на двойна цена човек неможе да се уреди от тях какво ще кажеш за това софийски кръчмарино???
  • 21 Отколешен

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Балалайка":

    Човече, проблемът е същият като с изчисляване/обявяване и тълкуване на инфлацията, която следва да е една за кошницата на обикновените и бедните и съвсем друга за кошницата на хората с големи заплати от данъкоплатците или за баровците-яхтособственици!? И парадоксът: за инфлацията се обвиняват първите, а не вторите, което силно ерозира политическото и държавно битие!
  • 22 Кръчмарските плъхове са най мазни🐀🐀🐀

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Сериоззно ли му вярваш на тоя????":

    Тоя наистина има кръчма но е хванал някои балами да му работят и затова е свободен по цял ден, но и на него ще му дойде времето да почне да мете улиците така както се вдигат цените или пък ако в скоро време влезе еврото ще стане още по скъпо и никой няма да си дава парите за кръчми.
  • 23 Четец

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "фбр":

    ФБР, на такива заплати се учудвахме още преди няколко петилетки, когато бяха въведени от поелите водата на София, електричеството на на големи области в Родината ни, на .... и така и никаква държавна оправия не дочакахме- та сега ли!?
  • 24 Пор Чвор

    7 2 Отговор
    много ясно, грижа ни е за всеки друг, но не и за обикновения човек. Стригание доде мърда! Това е капитализмът, за който дедите ви скачаха като мамуни
  • 25 немат избор другарете евроатландемократе

    3 0 Отговор
    Слушайки и четейки сегашната "експертна ентелегенция" почвам да разбирам каква е била "експертната интелигенция" преди 1919г и преди 1944г., защо България е стигнала до 2 национални катастрофи в рамките на 25 години.

    Алчността и надменността винаги са самоизяждали проявяващите ги.
    В момента тече такъв процес в "демократичната ни олигархия-между деца, роднини и приближени на бившата комунистическа номенклатура", които се пребоядисаха и станаха евроантлантици и демократи.

    Англосаксонската олигархия е ту на страната на едните, ту на другите- гласи си ги, както си иска преди да ги оглозга до кокал и изхвърли като непотребен фаст гарбидж от менюто на мадоналс.
  • 26 нека им

    1 1 Отговор
    Няма промоции във веригите. От 6-7 месеца промоционалните стоки са с 50% по- малко на брой в сравнение с миналата година. Хората намаляват покупките си от веригите. Измисленият надпис "Само сега" не е промоция, не сме толкова глупави.
    Таван на надценката трябва да има, щом търговецът няма професионална етика, няма скрупули, няма мозък, има само алчен г.з.
  • 27 нека им

    2 1 Отговор
    Няма истински промоции по веригите. Скоро, много скоро ще спрем изобщо да влизаме там. Ще останат само еснафите и хората, които не разполагат със свободно време да пазаруват по други магазини.
    Някой от сталинистките привърженици беше казал преди време, че щом един човек е работил 1 год. като търговец, той е готов за смъртна присъда без съд. Не мога да се сетя сега за името му. Бил е много прав.
  • 28 нека им

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Лъжа е, че малките магазинчета правели само по 500 лв. оборот. Просто не маркират на каса. Даже малките павилиони правят по много по- голям оборот. Чак толкова малки магазинчета вече няма в Бг. Има стандарти за хранителен магазин и тип гараж вече няма.

    Стига сте се правили на жертви!
    Който не се справя, да затваря и да отива да работи на друг.
  • 29 Ганьо Балкански, търговец

    1 0 Отговор
    Като направим сдружение "Супермодерна търговия", а клиентите влизат в магазините с "гол в ръката нож", всичко ще си дойде на мястото. От къде го изкопаха този идиот Вълканов? Когато гладният народ му каже "бау", ще иска да не се е занимавал с хайдутлук!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове