Last news in Fakti

17 Март, 2023 11:42 1 399 17

Михаил Екимджиев: Гешев казва, че е застрашена държавността, а той се изживява като Джовани Фалконе

  • главен прокурор-
  • държавността-
  • подслушване

Сложили са ни за главен прокурор и негови заместници едни артистични персонажи, които ако не бяха толкова артистични, не биха могли дълго време да се правят на прокурори, каза адвокатът

Михаил Екимджиев: Гешев казва, че е застрашена държавността, а той се изживява като Джовани Фалконе - 1

"Сценарият със заплашения магистрат ще бъде използван като оправдание за ново поголовно слухтене със специални разузнавателни средства поне до изборите" - това предупреди в интервю за Mediapool правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев.

"Ако преждевременно се разбере, че някой е подслушван, после ще може да се каже, че това е така, защото са били готвени покушения и компромати срещу магистрати", допълни той.

Преди ден прокуратурата обяви на пресконференция съществуването на мащабен заговор между престъпници, бизнесмени, политици и журналисти, чиято цел била смяна на началници в МВР и на главния прокурор Иван Гешев.

Ключово бе споменаването на коалицията ПП-ДБ две седмици преди изборите, която е основна движеща сила на дебата за реформа на прокуратурата. Беше намекнато участие и на журналистите от разследващия сайт Bird.bg, които от години разкриват беззакония в държавното обвинения. Сайтът първи написа за арестите, довели до "разкриването на заговорите", включително за недопускане на адвокатите на заподозрените при претърсванията.

Сега Екимджиев напомня, че по същия начин през лятото на 2020 година "с такъв почти траурен тон ни бе обяснено" от прокуратурата, че в "държавата се готви преврат от Васил Божков и свързани с него лица". Резултатът бе образувано дело за подготвян държавен преврат и подслушване на стотици протестиращи, включително политици.

"Когато има дело за преврат, може абсолютно произволно да бъдат разрешавани специални разузнавателни средства. През лятото на 2020 година прокуратурата обяви, че се готви преврат в България от хората, които мирно протестираха и бяха малтретирани от полицията. После Гешев амнистира садистите в униформа. Сега пак се казва, че е застрашена държавността, а той се изживява като Джовани Фалконе. Затова ние като общество трябва да сме готови за репресии. Кеф ти СРС-та, кеф ти арести в предизборния период... Така аз провиждам този сценарий от гледна точка на времето, в което се осъществява, а и на стилистиката. Ние вече познаваме актьорите и клакьорите", коментира Екимджиев.

През миналата година Европейският съд по правата на човека отново осъди България за прекомерното и безконтролно подслушване чрез специални разузнавателни средства и трафични данни от мобилните оператори. Съдът прие, че България системно нарушава правото на зачитане на личния и семейния живот, но мерки след решението не бяха предприети. Делото бе водено от българските правозащитници адвокатите Михаил Екимджиев и Александър Кашъмов, както и на двете неправителствени организации, от които са част двамата юристи - Асоциация за европейски интеграция и права на човека и "Програма достъп до информация".

Сега правозащитникът предупреждава, че подслушването отново ще заеме централна роля в политическата игра.

"От една страна Гешев цели да компрометира политическите партии, които изтекоха от тази пресконференция, но от друга страна ни подготвя като публика, че срещу лидерите на тези партии ще бъдат използвани поголовно СРС-та. Това е сталинистката лексика и болната мисловна продукция, при които параноята, витаеща в някои мозъци, се опитва да се оползотвори с политически цели", коментира адвокат Екимджиев.

Той напомни, че информацията, събрана със СРС в България, е като зъл дух в бутилка.

"Веднъж изпуснат той не може да бъде върнат. Тази информация се разпространява с цел злоупотреба. Аз не изключвам тази пресконференция на прокуратурата да е направена постфактум, след като вече има злоупотреба със СРС. Ако се подслушват стотици и ако има стотици часове записи, те могат да бъдат така изрязани, че да намерим всичко - от подготовката за убийството на Кенеди, през номинациите за Оскар до Христо Грозев…", каза Екимджиев.

Според него подобни акции няма как да навредят на самата прокуратурата, защото тя е толкова компрометирана, че няма накъде повече.

"Сложили са ни за главен прокурор и негови заместници едни артистични персонажи, които ако не бяха толкова артистични, не биха могли толкова дълго време да се правят на прокурори. Презентацията на Гешев и Сийка Милева е толкова холистична и сюрреалистична, че прилича на получилия най-много Оскар-и филм "Всичко, навсякъде, наведнъж". Като артистични натури, нашите върховни прокурори явно гонят своя побългарен предизборен Оскар", коментира адвокат Екимджиев.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    27 7 Отговор
    Гешев е позор!Оставка и затвор!

    Коментиран от #9

  • 2 Делю Хайдутин

    27 6 Отговор
    Фалконе със сигурност е имал по малка охрана от Гешев.
  • 3 Тони Риголи

    24 5 Отговор
    Гешев ще го вземат в ООН защото ще пребори всички неправди по света..палячото не знае къде се намира и се занимава със всичко друго освен това за което му плащат
  • 4 Ъхъм

    19 2 Отговор
    Ситуацият мирише на екстрадиране в САЩ.Ружа Игнатова е завлякла много американци.А тя е действала в съдружие с хора на високи позиции у нас.
  • 5 Браво колега

    11 2 Отговор
    Макар и да съм от другата страна в процеса, винаги съм ви уважавал за изказата ви позиция!
  • 6 Гешев е главатарят на

    21 4 Отговор
    сдийско-прокурорската мафия в България ! Ако в България имаше истински народ, а не овче стадо нито Гешев щеше да е на свобода, нито Банкянското чекмедже, такива престъпници като тях навсякъде търкат наровете на затворите и никъде не дават интервюта свободни из медиите !
  • 7 УРА,, УРА

    14 3 Отговор
    За вчерашните събития незнам, но каскета само да не си въобразява, че NEXO са го забравили и ще го пропуснат.
  • 8 Отвратен

    7 12 Отговор
    Екимджиев , Какъв хонорар си взел от Неограниченото финансиране ?
  • 9 Следя

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Алибегов що не каза това сутринта когато беше по телевизора
  • 10 Евгени

    6 10 Отговор
    Михаил Екимджиев -само като му видиш името и разбираш всичко . Нямаше ли държавен преврат ?Хора по площадите,които не можеха да отговорят на журналистите защо са там.Радев веднага искаше да се разпита Божков,защо сега не разпита,вече не му трябва Божков

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Минева

    2 4 Отговор
    Кой ви ги е " сложил" тия " артистични"??? Сами сте си ги сложили, искате си артистичния персонаж, искате си и тортата " сахер".
  • 14 Деб

    2 3 Отговор
    Преврат по телефона по вайбера и скайпа ли се прави че да се изполвват сересета? Аз ако реша да правя преврат ще го правя така че да не могат да се усетят. Ще им дойде като гръм от ясно небе. Преврат се прави от военните в тях е оръжието. Превземат медиите и държавните институции и цялата държава е тяхна
  • 15 Наивник на средна възраст

    4 5 Отговор
    Голямо БРАВО на автора.Трезва,смислена и обективна оценка на ситуацията.
  • 16 Коментар

    3 1 Отговор
    Въобще не се прави на Джовани Фалконе.Така си е.
    Настъпил е лошо мафиотите и искат да му отмъстят.Някои заради него са извън България и ги е яд.

    Коментиран от #17

  • 17 Ти къде живееш бе

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Коментар":

    гербераст, в пещерата на Мустафата ли, че там видя " настъпване" ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове