Last news in Fakti

17 Март, 2023 14:35 728 14

Министър Милков: Безнаказаността в Северна Македония поражда склонност за нови провокации и престъпления

  • николай милков-
  • безнаказаност-
  • рсм-
  • провокации

„Непродуктивно е да влизаме в постоянните парадигми на провокативност със Скопие. Нека да разберат нашите партньори в ЕС за какво става дума, за да видят основанията, защото дълго време нашата позиция не срещаше разбиране. Сега, когато има яснота за това какво трябва да направи Северна Македония – защо не го прави – нека те видят и преценят“, обясни външният  министър

Министър Милков: Безнаказаността в Северна Македония поражда склонност за нови провокации и престъпления - 1
Снимка: БГНЕС

В Северна Македония виждаме ескалираща тенденция на проблеми и атаки срещу български институции, заяви служебният министър на външните работи Николай Милков на пресконференция на "Дондуков" 2. Министърът и вицепрезидентът Илияна Йотова представиха програмата, с която ще бъде отбелязана годишнината от членството на България в Международната организация на Франкофонията, съобщават от БТА.

Това, което България има да каже, трябва да го каже на партньорите си от Европейския съюз (ЕС), заяви Милков. „Непродуктивно е да влизаме в постоянните парадигми на провокативност със Скопие. Нека да разберат нашите партньори в ЕС за какво става дума, за да видят основанията, защото дълго време нашата позиция не срещаше разбиране. Сега, когато има яснота за това какво трябва да направи Северна Македония – защо не го прави – нека те видят и преценят“, обясни служебният външен министър.

„Задминаха се ситуациите, при които бяха атакувани български клубове и организации там, а сега вече и българската държава става обект, от вчера, на подобни атаки“, обясни Милков. По думите му след приемането на „френското предложение“ от страна на Северна Македония напреженията се преместиха между политическите партии там и политическата класа в Република Северна Македония. "Те не могат да следват дневния ред, който беше определен с френското предложение", каза още Милков.

Министърът посочи, че безнаказаността в Северна Македония поражда склонност за нови провокации и престъпления. „Македонската държава трябваше да положи превантивни усилия, за да предпази българските места в страната“, каза Милков. Според него това очевидно не е направено, а напротив. „Тяхната идея е нещата отново да бъдат представени като някакво криминално престъпление, даже дребно криминално престъпление, което няма особено значение. Тяхната тенденция отдавна е да представят отношенията между България и Северна Македония като нормално развиващи се, но видите ли от двете страни има някакви екстремисти, които мътят водата и се мъчат да развалят положителната картина“, коментира министърът на външните работи.

В Република Северна Македония има регистрирани над 17 000 неправителствени организации. Вчера започна да действа комисията, която да се произнася по техните имена. Единствените решения и произнасяния бяха по отношение на двете български организации и становището беше негативно, посочи Милков. По думите му това още веднъж показва, че законодателството е тенденциозно прието, а комисията е тенденциозно създадена. „Нейната цел е фактически да репресира българските организации“, каза още той.

„Отделна е темата защо и как име като Иван Михайлов е неприемливо в Република Северна Македония. Това е деятел на ВМРО. Той се е борил за свободата на Македония, за еманципацията на Македония. Той изживява края на дните си в Италия, където нито е преследван като фашист, нито е даван на съд, нито са му повдигани обвинения“, обясни Николай Милков. Този проблем възниква очевидно сега в Северна Македония по определени причини, които имат актуален смисъл и това е въпрос, но който съседката ни трябва да отговори, посочи още министърът.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    5 1 Отговор
    Герб са платили много милиони от чекмеджетата на Коцето! Копейката се канил да купи 200000 гласа!

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БИЙ ЗА ДА ТЕ УВАЖАВАТ

    5 4 Отговор
    КАТО ТЪРПИШ КАТО ВОЛ КОЙ ДА ТЕ УВАЖАВА
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 тъй де

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Значи е добре за теб ще намажеш и ти от мазнинката.
  • 6 Хихихи..

    2 2 Отговор
    Ква Македония бе,ти си Колония на USA,имаш-нямаш грантове,Това Си..
  • 7 сърпи чук

    4 2 Отговор
    Прави се един мноого дълъг списък с п0миярщинит.е на макетата.Дава се на евpoджендъритe, тотален игнор ,и вето,докато не слязат от дървета сърбоманите.Но , уви политиците ни са 100% oтпадъk.
  • 8 Доротея

    6 3 Отговор
    Как Италия да преследва Ванчо Михайлов като фашист, след като самата Италия е прародина на фашима бе, Милков!? Не Скопие, а вие сами трябва да знаете какъв мошеник почитате, камо ли патрон на културен институт! Хайде, повечето от вас са нови фашаги, но загубената Илеана Йо да отива и да му се кланя, след като като комунистка би трябва да знае колко антифашисти земеделци, комунисти и левицата на ВМРО е избил този злодей! И още щеше да убие, ако преврата на 19 май 1934 г. не разгони за 2 дни брадатите войводи - разбойници, тероризирали Пирин, Осогово, Огражден и Беласица 15 години, под покровителството на двореца и фашистите!
  • 9 Минева

    2 1 Отговор
    Прекъснете дипломатически отношения!
  • 10 Какво ни интересува нас

    4 2 Отговор
    каква е безнаказаността в РСМ, у нас да не би да е по-малка, дори смятам, че е най-висока от в целият свят, все още щом Тиквата и Гешев са на свобода, значи у нас съд и прокуратура НЕ РАБОТЯТ ! Защо се бъркаме винаги в работите на другите и не обръщаме внимание ние какви ги вършем или НЕвършим ?
  • 11 Комуноидите който и да

    2 1 Отговор
    ги е избивал все добро е направил !
  • 12 горски

    1 1 Отговор
    Милков си е дърта комуняга,склонна да се завърта за секунда спроредситуацията.В началото беше на мнение да направим компромиси за европейската интеграция на Македония.Сега като се видя ,че тая не става,започваме да разправяме на европейците кво правят македонците.Та вината си е наша,понеже не следваме определена линия,и се огъваме като червеи при натиск.
  • 13 киро про100то

    1 0 Отговор
    добре че пуснах моите северномакаронски приятели за ес че да се нормализират отношенията с източна македония и даже печеливша въздушна линия открихме от шкупи до софията
  • 14 Въпрос на време

    0 0 Отговор
    РСМ да влезе в ЕС и да дръпне доста пред Бг.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол