Last news in Fakti

18 Март, 2023 05:44 1 565 15

Любомир Костов: Рязкото повишаване на цените е породено отвън

  • любомир костов-
  • инфлация-
  • цени

Инфлацията не е като тази отпреди 10-15 години – тя не е породена от потреблението, заяви главният икономист на КНСБ

Любомир Костов: Рязкото повишаване на цените е породено отвън - 1
Снимка: Евронюз България

„Инфлацията не е като тази отпреди 10-15 години – тя не е породена от потреблението. Стимулирането на потреблението на хората стимулира и реалния растеж и ще ни помогне да излезем от инфлацията.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime Любослав Костов – главен икономист от КНСБ. По думите му рязкото повишаване на цените е породено отвън.

Това е инфлация на предлагането,по веригата на предлагането. Тя не е резултат от едно определено поведение на домакинствата, а резултат от нерационално поведение в предлагането – на бизнесите, външната търговия, взаимоотношенията на държавите в условията на конфликта в Украйна и т.н.

Костов отбеляза, че помощите за бизнеса трябва да бъдат давани само на тези бизнеси, които имат нужда, а не на калпак.

„Тъй като бяха раздадени над 8 млрд. лева и данните за печалбата на бизнеса за миналата година показват, че печалбата е нараснала за 2 години с 20 млрд. лева. Това е доказателство, че раздаването на пари на калпак не води до очаквания ефект“, каза той.

Поддържането на дефицит от 3% не е наложително, защото над 10 държави от общо 19 в Еврозоната са заложили по-високи дефицити от тази стойност, отбеляза синдикалистът.

Ако другите могат, защо ние се отказваме от това нещо, след кризата все още не е отминала и няма адекватна политика по доходите, попита той.

Държавата трябва да е сила и да действа с една по-експанзивна фискална политика, тъй като е криза тези социални дефекти, които са породени от фискални дисбаланси, могат да бъдат решени само от държавата. Когато имаше нужда, държавата помагаше на бизнеса и това беше правилно, тогава го подкрепихме. Когато обаче домакинствата и работещите имат нужда от държавата не може тя да им казва, че сега не може, защото ще държим 3% дефицит.

Според Костов сметките за парно ще се вдигнат, ако ДДС отново стане 20%, но не с много.

„Когато намалихме ДДС на основни стоки, включително и на хляба – поевтиня ли той? Когато намалихме ДДС на ресторантите, поевтиня ли крайния продукт в ресторантите? Отговорът е не, даже на места се повишиха“, коментира Костов.

По думите му държавата седи на стол с един крак, а другият го няма. Нямаме ясна финансова политика.

Костов отбеляза, че от увеличаването на ТОЛ таксите ще се съберат 300-400 млн. лева, но това ще оскъпи транспорта и вероятно цените в магазините ще се увеличат.

„Но това е бъдещето, такава е практиката в цяла Европа“, посочи той.

Относно мярката таван на надценките, синдикалистът коментира, че по принцип не подкрепя такава мярка, а вместо това трябва да има контрол и санкции за нарушителите, като пазарът да се регулира сам.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    6 6 Отговор
    „Инфлацията не е като тази отпреди 10-15 години – тя не е породена от потреблението. Стимулирането на потреблението на хората стимулира и реалния растеж и ще ни помогне да излезем от инфлацията.“
    Ердо се е клонирал... Алла да си прибира вересиите...
  • 2 Казва че "отвън"

    18 3 Отговор
    е "причинителят" на галопиращите цени.Не е ли свързано с отказът от руски енергани? Като взривиха Норд Стрийм,спечелиха Щатите,а Европа какви приходи инкасира?

    Коментиран от #11

  • 3 Нали

    18 3 Отговор
    Важното е да сме солидарни с укрите !
  • 4 Махмуд

    15 5 Отговор
    Много точно. Иначефлация е набутана отвън, както и почти всякакви чужди натрапени ни зависимости.
  • 5 Любослав Костов К НСБ?? Много рано си се

    8 4 Отговор
    Освинил, Пари плюскане и товае резултата! Пишен глупости и лъжи като всички от това Менте Синдикат, филиал на ГЕРБ!! Слугинаж на Повикване!!
  • 6 крадлив и лъжлив боклук

    11 1 Отговор
    да бе те спекулата и картелните договорки са вносни
  • 7 Един БЪЛГАРИН

    6 0 Отговор
    В банката: - Цел на кредита? - Яйца за Великден... - Одобрени сте!
  • 8 Чочо

    10 2 Отговор
    Може и да е отвън,но търгашите я доразвиха,яко.

    Коментиран от #12

  • 9 без имена

    5 0 Отговор
    и тоя е главен икономист на кнсб? пази Боже.! говорят като комунисти. дайте да дадем . после пищи щото скочила инфлацията. ама заради вашия плач скочи. и ви го казваха....червените са глухи. както корни , кокорчо, киро, ристо, мартинчо и ганев, слави, ....ама на 2 април трябва да се мисли. мнозина не могат да мислят...
  • 10 любчо бре люПчо

    3 0 Отговор
    оди лъжи баба си, ако е неграмотна! Около нас и в Европа всичко е по–евтино от колко в Мунчовото ТКЗС България! В пъти!!!! Та откъде отвън идват проблеми, и поскъпване от Марс или Дондуков?????
  • 11 за късопаметните

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Казва че "отвън"":

    Инфлацията така започна - с повишението на цените на руските "енергани".
  • 12 Да,

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Чочо":

    Защото дебеловратите се опитват да срежат последния крак на стола.
  • 13 SOS- идат празници

    2 0 Отговор
    Бедний художник творил, омазан в масло и акрил.
    Той и душата си дал, за мръвка и кашкавал.
    Милион, милион, милион потрошил,
    но агнешко за Великден купил.
    А пък за своята тъй любима жена
    скътал в долапа отдавна бутилка една.
    Кучето гледа в захлас. Кой ще се мери със нас?
    Кучето, вярно до гроб за кренвирш, кокал и дроб.
    Милион, милион, милион, где отлетя?
    От тебе вече не остана следа.
    Празникът свършва и господарят Живот
    пак нахлузва на врата ти жестокий хомот.

    Коментиран от #14

  • 14 Браво

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "SOS- идат празници":

    Поезия от 4-ти километър.👏
  • 15 Зевзек

    1 0 Отговор
    Ало Костов, намалиха ДДС на хляба. Да не е поевтинял, но пък и не поскъпнал двойно като кашкавала.
    Ако сега вдигнат ДДС за хляба веднага ще поскъпне и мога да се обзалагам, че ще поскъпне с повече от 20%.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове