Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Март, 2023 06:47 4 871 27

Любомир Кючуков: Поне 3 държави обективно извличат ползи от войната

  • любомир кючуков-
  • война-
  • сащ-
  • -
  • китай-
  • турция-
  • украйна-
  • русия

Това са САЩ, Китай, също така и Турция, заяви бившият заместник-министър на външните работи

Любомир Кючуков: Поне 3 държави обективно извличат ползи от войната - 1
Снимка: БГНЕС

Безспорно поне 3 държави обективно извличат ползи от войната. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на "Фокус“ бившият заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков.

"Това са САЩ, Китай, също така и Турция. За САЩ това е, че войната консолидира НАТО и отново укрепи позицията на САЩ като лидер на организацията. Второ, САЩ получиха много сериозни икономически ползи от това, особено що се отнася до енергийната и отбранителната промишленост. Не на последно място войната в Украйна до голяма степен позволи неутрализирането на Русия да се превърне основно в европейска задача и в стратегически план да остави на САЩ по-голяма свобода в основното геополитическо противоборство, което очевидно ще определя динамиката на международните отношения в близките десетилетия. Що се отнася до Китай, войната извади Китай от полето на идеологическото и ценностното противопоставяне и на неговата изолация като лидер на авторитарните режими, както той беше профилиран, и направи Китай абсолютно необходим партньор на Русия дотолкова, доколкото това е излазът на Русия в икономически, търговски и финансов план на практика към света", обясни той.

По думите му тази нова конфигурация, която се получава в резултат на войната, между Русия и Китай, няма да бъде краткосрочна.

"Това, което Китай прави към момента, той се опитва да намери баланса, който не е никак лесен, между подкрепата и сътрудничеството с Русия от една страна, и избягването на санкциите от САЩ и Запада от друга страна, но войната, и не само войната, процесите през последните десетилетия, дадоха самочувствието на Китай да се утвърди като самостоятелен и независим глобален играч, който има самочувствието да не възприема чужд диктат. И вече в много отношения Китай се стреми да бъде не просто редом до САЩ, но с амбиция да лидира пред САЩ", смята Кючуков.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оффф ,

    12 25 Отговор
    другарите само за ползи мислят......

    Коментиран от #7

  • 2 12343211

    44 3 Отговор
    Явно войната няма да спре, щом има ползи.
  • 3 СЗО

    45 13 Отговор
    Сащ и Европа нямат шанс срещу Китай. Направят ли санкции срещу Китай, с тях е свършено.

    Коментиран от #8

  • 4 🇧🇬🇪🇺💯

    45 3 Отговор
    Явно и нарочно, господинът не е изброил и (3) трите държави на които войната в Украйна носи огромна вреда❓
    Това са:
    1. Украйна
    2.Европейски Съюз
    3. Русия
    Comprende Compradore ❗️
  • 5 Някой

    37 11 Отговор
    САЩ смятаха, че ползите ще са други, обаче хич не им се получи и паднаха в капана, който готвеха за Русия.
  • 6 Кажи ,

    31 5 Отговор
    Ганю на каква стойност изнесе до сега ?
  • 7 факт

    45 5 Отговор

    До коментар #1 от "Оффф ,":

    Войните винаги се водят за ползи. За плячка! За власт и надмощие! Основните губещи са обикновените хора. Те плащат цената с кръвта си...България трябва да бъде зона на мир!
  • 8 Зелен

    7 24 Отговор

    До коментар #3 от "СЗО":

    точно обратното. Китай няма шанс
  • 9 Гоуст

    17 0 Отговор
    За Турция нещо ще кажем ли, или я сложихме просто ей така, за късмет?
  • 10 А кой губи?

    30 6 Отговор
    Бивша Украйна е разрушена, в източна Европа има двуцифрена инфлация, а западна Европа си утилизира старото оръжие и поръчва ново американско. Докато тикволандия поръчва още невидими самолети на изплащане, преди да са дошли първите осем.
  • 11 🇧🇬🇪🇺💯

    23 10 Отговор
    1. Украина от 42 милиона население,
    сега м/у 18/20 , територия 603 629 km²,
    най индустриализираната част от 150 907 km² не принадлежат вече на Украйна, с изгледи тези територии да бъдат завинаги загубени за Украинците. 250 000 жертви от войната и 450 000 ранени, половината от ранените никога повече няма да бъдат годни за военна служба❗️
    ЕС никога повече няма да има ефтини ресурси и суровини за Имперската Европейска Икономика, ще трябва да отдели огромни финансови средства за въоръжение, накратко ако ЕС не превземе Москва е в “тупик” за следващите 100 години❗️
    За Руснаците, напред към СССР2 и младши партньор на Китай❗️

    Коментиран от #27

  • 12 Хахаха

    15 3 Отговор
    ,,Азовско море ще бъде изцяло взето в автомобилния ринг до края на 2024 г." Ползи, ползи.....Кучетата ли аят, а мечокът си върви....
  • 13 А ний

    1 2 Отговор
    не, тъй ли
  • 14 А ний

    1 1 Отговор
    не, тъй ли
  • 15 Ето как

    28 3 Отговор
    Кога САЩ не са воювали или са се намесвали в нечия политика без полза за тях?!?
    Трябва да си много тъп за да мислиш че го правят от любов към демокрация,мир и благодат!Цялата им история е изцапана с кръв вкл.най-новата

    Коментиран от #17

  • 16 Човек

    8 19 Отговор
    Китай самостоятелен и независим глобален играч? Китай е вносител на храна и енергия, а в технологично отношение не може без индустриален шпионаж и копиране на Запада. Че там допреди 50 години имаше масов глад и започнаха политика за ограничаване на раждаемостта. Добре, че западните инвестиции и потребление ги спасиха от мизерията. Китай е една тотално зависима супер сила. Същото се отнася и за Русия, която Америка спаси от гладна смърт след ПСВ, по време на ВСВ я спаси от поглъщане от Германия и Япония, а след разпада на СССР западните инвестиции ги извадиха от блатото на мизерията. Единствената независима супер сила е САЩ, която сама може да задоволи всички свои нужди - храна, енергия, технологии. Като добавим това, че имат най-мощната армия и могат да бъдат нападнати само по море, което е невъзможна задача, става пределно ясно, че лидерската им позиция е циментирана. Това е демокрация, в която цялото население е въоръжено и не може да бъде подчинено, следователно прогресът им е гарантиран, тъй като той има безброй мотори. Диктаторските режими в Азия нямат никакъв шанс да се конкурират с нея, защото там един човек решава всичко и няма как една глава да мисли по-добре от милиони.

    Коментиран от #19

  • 17 Човек

    8 15 Отговор

    До коментар #15 от "Ето как":

    Виетнам. Я кажи кога САЩ са анексирали чужда държава?

    Коментиран от #24, #26

  • 18 Сащ

    12 6 Отговор
    Анексираха големи части от мексико
    Анексираха аляска
    Анексираха остров гуам
    Анексираха част от панама
    Анексираха окинава
    Практически аннексираха косово
    Много други държави като гранада бяха превзети от тях и не ги напуснаха а други държат в подчинение

    Коментиран от #20

  • 19 Хахаха

    9 5 Отговор

    До коментар #16 от "Човек":

    Русия е спасена от поглъщането от Германия? През коя година се случи това ,,спасение"?
    Между другото само през 2000 година Русия, като приемник на СССР , напълно е погасила дълговете към Америка за продадената и стока през ВСВ в края на войната, когато СССР вече е освободил своите територии.
  • 20 За тези които не знаят

    7 4 Отговор

    До коментар #18 от "Сащ":

    Съединените щати окупираха съветския далечен изток за четири години между 19 и 23 години когато съветският съюз беше ангажиран да се справи с контролеволюцията
    Повод за тази окупация беше да се пази дипломатическият американски персонал там окупаторите се разправяха зверски със съпротивата на местното население като дори успяха да заловят ръководителят на съпротивата който беше вързан и хвърлен в пещта на един от локомотивите жив
  • 21 киро

    7 4 Отговор
    В тякъв случай излиза,че русия САЩ, Китай и Турция са в съюз! Защо тогава "нашите" комунисти непрекъснато говорят,че САЩ и НАТО са против русия?!

    Коментиран от #23

  • 22 Аре бе

    8 5 Отговор
    НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НЯКОЙ ХОРА ПОЧНАХА ДА ПРОУМЯВАТ КЪВ СИ ГО Н.....РЯ ЕВРОПА АМИ КИТАЙ И ДО СЕГА ДЪРЖИ ЛИДЕРСТВО В ПРОИЗВОДСТВОТО НА СТОКИ А С ЕВТИНИТЕ РУСКИ СУРОВИНИ КВО ЛИ ЩЕ СТАНЕ А ЕВРОПА СЪС СКЪПИТЕ АМЕРИКАНСКИ КЪДЕ ОТИВА /НЕ Е ЛЕСНО ДА СИ ПОДЛОГА /АДЕ НА ГЛУПАЦИТЕ ЧЕСТИТО АМА ЛОШОТО Е ЧЕ И НИЕ СМЕ В КЮПА
  • 23 киро

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "киро":

    Русия напада чужда държава в полза на себе си,на САЩ ,Китай и Турция! Ето един стабилен съюз!
  • 24 РЕАЛИСТ

    8 4 Отговор

    До коментар #17 от "Човек":

    1845 г САЩ анексират от Мексико:Тексас, Калифорния, Юта, Колорадо, Аризона. През 1898 г САЩ анексират Хавай, който е на 2000 мили от тях. Ами нямат много съседи. Затова пък имат военни бази в много страни и те им стават губернии, като България. Посланиците играят ролята на генерал-губернатори.
  • 25 Одит

    3 2 Отговор
    НАТО няма отношение, не е въвлечено и няма да бъде въвлечено в тази война.? Бизнеса е важен за сметка на украйнска кръв! Не става въпрос за пари а за много пари! Това е ключовото според Йордан Божилов!
  • 26 Е как....

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Човек":

    Тексас - 1845г
    Калифорния - 1847
    Хавай - 1888г.

    Това са само по-големите... Има много други....
  • 27 Казуар

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Икономиката на Русия е по малка от тази на Италия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове