20 Март, 2023 11:14 1 804 64

Румяна Коларова: Ако ПП/ДБ не направят кабинет с ГЕРБ, ще бъдат неприятно изненадани наесен

  • румяна коларова-
  • герб-
  • пп/дб-
  • избори-
  • коалиция

Ако не се формира правителство, това ще бъде изключително погрешен ход

Румяна Коларова: Ако ПП/ДБ не направят кабинет с ГЕРБ, ще бъдат неприятно изненадани наесен - 1
Снимка: БГНЕС

Единствената причина да не се формира правителство в следващия парламент, би била стратегията на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да запазят радикалната си опозиция спрямо ГЕРБ до местните избори. Но ако това се случи, лидерите на ПП/ДБ ще бъдат неприятно изненадани наесен, прогнозира в интервю за БГНЕС политологът проф. Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки.

Коларова смята, че българските политици действат и говорят все по-ирационално. Според нея избирателите вече са наясно с 2 неща: първо, че следващото правителство не може да бъде друго, освен коалиция от ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС. И второ: ако с още 6 месеца се отложи формирането на кабинет, загубата на държавата от липсата на управление може да бъде с катастрофални последици.

За разлика от гражданите, политиците все още калкулират някакви евентуални електорални загуби или тактически предимства. „Ако не се формира правителство, това ще бъде изключително погрешен ход. Не само защото България със сигурност ще загуби много, но и не ми се вярва от този ход ПП и ДБ да спечелят“, подчерта политологът.

Проф. Коларова отбеляза, че не може да се очаква повторение на резултатите от предишните избори. Първата причина са променените обстоятелства – тук значение има не толкова вторият списък „Магнитски“ и подновените разследвания за корупция по време на управлението на ГЕРБ, колкото проблемите с бюджета и нарастващия дефицит, които касаят мандата не само на бившата Четворна коалиция, но и на служебните правителства на президента. „Втората причина, обаче е по-важна. Тя е свързана със засилващата се умора и нарастващото чувство за безизходица, което фактически се генерира от тези 5 поредни безсмислени и безрезултатни опити за съставяне на правителство“, коментира тя.

Коларова смята, че може да се очаква паритет при двете големи коалиции на изборите. Почти изравнено състояние, при което преднината на едната и другата ще бъде по-скоро символна, отколкото реална, свързана с това кой първи ще получи мандат, отколкото с това кой има по-голямо присъствие в парламента. „Представете си, че разликата е толкова малка, че ПП и ГЕРБ имат еднакъв брой мандати с малка разлика на гласовете. Тогава въпросът коя е по-голямата парламентарно представена партия е доста условен“, обясни проф. Коларова и посочи, че вероятността това да се случи показва колко формална би могла да бъде евентуална победа на изборите.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чорлавата

    48 2 Отговор
    другарка и "врачка" играе ! Жалка работа !
  • 2 българка

    46 1 Отговор
    Има ли някой, който все още да приема на сериозно словоблудствата на тази подкупна, зависима "професорка"?!
  • 3 Майк Алън Патън

    37 1 Отговор
    И Бойко беше неприятно изненадан , че някаква си мистериозна Мата Хари му снима тайните златни залежи ! И какво ? Нищо !

    Коментиран от #12

  • 4 Няма

    42 2 Отговор
    кой да се съюзи с първокласни мошеници и криминални престъпници , чиито гащи вече треперят от третата доза Магнитки !
  • 5 Един друг

    14 11 Отговор
    Много пари чакат да влязат в БГ от ЕС.Ако бяха нормални българи независими досега да са се разбрали.Но всички са агенти на влияние на една източна страна и тя дърпа тук конците.Нищо че едни го играят десни ,други леви.Онези така ни скапват държавата-имат хора навсякъде начело с върховете.Много пагони прозират напоследък покрай войната.Та правителство няма да видите скора.Виж глад и мизерия може.И за бунтове и бъркотия поддържат хора.Държат и медиите уж независими и хора за писане по форумите.За пари и такива дърти лупаци от соца.
  • 6 ЗЕЛЕН чук

    36 1 Отговор
    Тази лелка явно добре знае какъв е вкуса на бойковиЯ зад.ниК , че да дава акъл кой и как да се обедини с него ! ?
  • 7 Кума ЛисА

    32 1 Отговор
    Винаги съм се питал дали тази женица членува в клуб ГЕРБ- ЛЕЛКИ ? Щото много й личи , макар да се прави на НЕЗАВИСИМО-НЕУТРАЛЕН социолог и психопатКА !
  • 8 уви ФАКТ

    4 8 Отговор
    Козяк ще даде колкото ГЕРБ, гласове за ДБ-ПП, но да правят коалиция с ГЕРБ, ако не, на есен ще бъдат наказани от козяк16 с 5% вот за тях.. Да правят коалиция, герб-дб-пп, като си опичат акълът - заплашени са с нексо-гейт, Бойко да си опича акълът го заплашиха с магнитскизиране, но той е мутра, неуправляем и самовлюбен.. Сега ги заплашват с изхвърляне, както се случи с ИТН, тези дб-пп.. ЩЕ ИМА ОЩЕ ЗАПЛАХИ И ЗА ТИКВАТА..
  • 9 оня с коня

    4 15 Отговор
    И да уточним :НЕ ПП/ДБ би могла да "благоволи" да направи Правителство с ГЕРБ, а ГЕРБ биха си помислили да направят Правителство с ПП/ДБ.А разликата е Огромна,защото е решаващо "Ти ли идваш при мен,или Аз при теб",т.е. КОЙ ще свири Първа цигулка!

    Коментиран от #26

  • 10 ИСТИНА Е

    31 2 Отговор
    Докато боко е на свобода, и крачка напред няма да мръднем

    Коментиран от #20

  • 11 Олят О тялО

    25 2 Отговор
    Аман от бойкови подлоги !
  • 12 Сега

    22 2 Отговор

    До коментар #3 от "Майк Алън Патън":

    ще бъде приятно изненадан , овековечен в списъка Магнитски .

    Коментиран от #17

  • 13 Иван Грозни

    19 1 Отговор
    Има различни породи овце-за мляко, месо и вълна ама има и такива които за нищо нестават.
  • 14 Удавена Риба

    21 1 Отговор
    Дали баба Руми очаква с нетърпение и тя да бъде наречена от ВождА с цветущото - Проста Пу-утка ? И сигурно се пита защо все още не е ?
  • 15 АкомОдациЯ

    25 1 Отговор
    Язък ! На дърти години да се излага толкова много тази ! Явно падението й стига дълбоки низини ?
  • 16 истина ти казвам

    8 3 Отговор
    Дали е права не знам! ДПС и комунистите не требва да бъдат допускани във властта!

    Коментиран от #24

  • 17 Я камилата ....

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Сега":

    Де тоз късмет ! Ама на , Гешев си го пази !
  • 18 Лека нощ, пенсионери

    18 0 Отговор
    Баба-герберка, която е надеждата на ББ да убеждава дъртите да гласуват за герб. Иначе блещи едно и също и все чужди тези, нищо интересно, никаква импровизация. Спряла да мисли след Априлския пленум през 1956 г.
  • 19 един

    16 1 Отговор
    A ако направят кабинет с Герб,дваж по-неприятно изненадани ще бъдат!
  • 20 жабока БОКО

    16 2 Отговор

    До коментар #10 от "ИСТИНА Е":

    И който го осъди и вкара в затвора , ще получи ВСЕНАРОДНА ЛЮБОВ И ПОДКРЕПА ! Дори денят може да бъде обявен за национален празник !
  • 21 Павел пенев

    12 0 Отговор
    Те и сега ще са изненадани неприятно, а ти не се показвай че виж какво си мислят хората да теб. Не се изявявай като професор защото знанията ти са за студент lll курс. Много си примитивна и нахална.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 хе хе

    11 0 Отговор
    Дори и в новия парламент ще съществува вариант без ваше участие, дори два.
  • 24 насила дарител

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "истина ти казвам":

    Ами то Бойко е върл комунист ! Станал е члан на БКП още 19 годишен / и то при положение , че комун били убили единия му дядо !!! / ! Половината му род са потомствени комуняги ! Него в каква графа го пишеш ?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 бай хамид

    2 6 Отговор
    кабинет с тия комунистически издънки от дб и със синовете и дъщерите на бившата дс от пп никога нима пак ще върнем комунизма в БЪЛГАРИЯ
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Фибата

    10 1 Отговор
    Молете се, кой както обича, ГЕРБ да са втори и да направят правителство с мошеници, далавераджии и шарлатани! Това е най-сигурният начин да престанат да съществуват за около 2-3 месеца/ Цецо се е приготвил за разбиване и приватизиране на местните им структури/ и повече няма да видите ни Бойко, ни чекмеджета! Започвайте да се молите! ГЕРБ е на финала си! Оммммм!

    P.S. Коларова опитва да "отмени" великата македонска максима, че "не може това в онова и душата в рая", но и на нея няма да й се получи!
  • 30 Омерзен

    10 0 Отговор
    Изкуфяла напълно - ако сега ГЕРБ не влезе във властта, те губят местните избори и с това Шайката отива окончателно в забрава, а техня Главатар там където отдавна му е мястото!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Обективно

    1 7 Отговор
    Колкото и да реват троловете на ПП, това е грозната истина. Ако ПП не направвт правителство на тези избори, на другите ще се борят за влизане. Нали ги гледам пишлигарите в офиса им на Черни връх. Временен успех може би, ама плоско за вбъдеще
  • 33 СЕРИОЗНО

    1 7 Отговор
    При хартиената бюлетина дори с големи подмени, все пак големите партии имат някакъв контрол, и те броят.. Но машините изхвърлят всички партии от контролът, там е пълна тъмнина, само ЦРУ и СОрос има думата. ......... .............. Козяк ще даде колкото ГЕРБ, гласове за ДБ-ПП, но да правят коалиция с ГЕРБ, ако не, на есен ще бъдат наказани от козяк16 с 5% вот за тях.. Да правят коалиция, герб-дб-пп, като си опичат акълът - заплашени са с нексо-гейт, Бойко да си опича акълът го заплашиха с магнитскизиране, но той е мутра, неуправляем и самовлюбен.. Сега ги заплашват с изхвърляне, както се случи с ИТН, тези дб-пп.. ЩЕ ИМА ОЩЕ ЗАПЛАХИ И ЗА ТИКВАТА.. Бойко се дърпаше да прави ГЕРБ със СДС, да даде места на СДС, отстъпи депутатски места, но начукаха най-близкия на Тиквата, ц.ц, да се сеща Борисов. Сега нареждат на Тиквата да обича и подслони в коалиция ДБ-ПП, дб-пп се дърпат да не се занулят като ВМРО и АТАКА. Бойко пък е горделив, иска сам да краде.
  • 34 Тома

    13 0 Отговор
    Како с шайката герб ли да направят правителство.Ами ние гласуваме за тях за да ги вкарат в затвора начело с тиквения примат
  • 35 Бабуля Коларова Повръщани се от

    10 0 Отговор
    Такива като теб!! ГЕРБ Подлога!!
  • 36 Бойко беше обърнал гръб на Бащиците си

    6 0 Отговор
    От ДС и те му спретнаха снимките, имат още със сигурност и са по компреметиращи! УМНИ СА И ПРОФЕСИОНАЛИСТИ! ИМА СИЕ Мата Хари и Бойко не смее да е пипне с пръст!!
  • 37 кокарджа

    2 0 Отговор
    Нито -1те,нито 2те ще лапат бахура....
  • 38 Дрън дрън та пляс

    7 0 Отговор
    Гледачката и ясновидка на герп, тая ако знае колко е про...а
  • 39 НеПрофесор

    5 0 Отговор
    Госпожата Коларова беше неприятно изненадана след падането от власт на спосорите от ГЕРБ ДПС. Сега откъде парички.......И манипулира общественото мнение, как трябва да има правителство с Герберите и депесарите. Не виждам апокалипсис без тези да са на власт.
  • 40 Мишел

    6 0 Отговор
    Ако ПП/ДБ направят кабинет с ГерБ/СДС, неприятните изненади ще започнат веднага.
  • 41 Анонимен

    9 1 Отговор
    Тази професорка от "института за бавноразвиващи" ли е ? Колко пъти трябва да се повтори, че ПП в коалиция с измамниците ГЕРБ и ДПС никога няма да влязат ! Как се постига просперитет с мошеници ? Хартиената бюлетина показа красноречиво кой влиза в НС с купен вот за да краде, не по волята на суверена ! С такива "професори" такова е и образованието ни, никъде не признавано ! Ако бях студент днес бих се срамувал от такъв професор !
  • 42 много

    1 3 Отговор
    просто! Не-на изборите!
  • 43 Чичо Гошо

    8 0 Отговор
    Мисирка ГЕРБ.
  • 44 Обаче

    4 0 Отговор
    Ма те си живеят с мисълта, че могат самички - смех
  • 45 НЯКОЙ

    6 0 Отговор
    Всеки може да говори и да има симпатии към определена партия, но ПРОФЕСИОНАЛИСТЪТ трябва да бъде безпристрастен, в противен случай се превръща в КЛАКЬОР на съответната партия - точно като г-жа Коларова !
  • 46 Белгия

    4 0 Отговор
    престоя 3.5 години без редовно правителство и никой политик никога не заплаши с това тук, каква е тази истерия в България политиците ви да плашат народа ? Правителство добро да се състави не трябва да е на всяка цена и на народа му трябва време спокойно да прецени всичко и да реши без заплахи и политически хватки кой да управлява!
  • 47 Веселяк

    1 3 Отговор
    Аз ше гласувам за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 а иначе въобще не ми дреме 😆

    Коментиран от #48

  • 48 А кой му дреме какъв

    4 1 Отговор

    До коментар #47 от "Веселяк":

    простак си ?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 фбр

    6 0 Отговор
    Тази забравя , че е внучка на Васил Коларов ! Герберска подлога !
  • 51 Георги

    1 4 Отговор
    Има ли останали, които ще гласуват за крадеца- жаба Христо Иванов
  • 52 Гост

    2 1 Отговор
    „...загубата на държавата от липсата на управление може да бъде с катастрофални последици”.
    Тази елементарна жена непрекъснато демонстрира очевидното за грамотните - професорската титла в България отдавна не е свързана с наука. Примери много. Жалко за малкото сериозни хора с тази титла, но те нямат шанс, където и да е тук За Бъчварова управление има тогава, когато с него се упражняват крадливи политикани в партийни структури с водачи от модела Банкя, които се оказаха с немалки твърди електорати. При този изборен кодекс, дори само такива помияри да гласуват, България винаги ще бъде жалко подобие на полудържава.
  • 53 Морски

    5 0 Отговор
    Това бабе защо не си гледа памперсите, а дава акъл?
  • 54 Казуар

    7 0 Отговор
    Другарко Коларова, единствената причина да не се състави правителство е, че ГЕРБ събори правителството на Петков. И ГЕРБ се правят на невинни, търсят друг виновен и ти им пригласяш.
  • 55 СЪС ИЛИ БЕЗ КАБИНЕТ , НАЕСЕН ПАК ЩЕ СЕ

    4 2 Отговор
    ВИДИМ ! ПАК ЩЕ СМЕ СЪЩИТЕ ПАРАЗИТИ ! ФОРЕВЪР !
  • 56 Oще една

    6 0 Отговор
    подивяла за пари социоложка!
  • 57 НЕ на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

    0 6 Отговор
    Хора гласувайте само и Единствена за Има такъв народ бюлетина номер 4 Държавата - Това сте ВИЕ!
  • 58 БОКЛУК ПОДЛОГИ

    0 0 Отговор
    Велислав Минеков
    Скулпторът пред Нова Телевизия:
    “ Единственото нещо, което ми хареса при Божидар Димитров е когато изми с фекални води главата на министър-председателя. Това беше наистина достойно явление. „
  • 59 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП=Израждане

    3 0 Отговор
    "Аз пък смятам друго, ако ПП/ДБ направят кабинет с ГЕРБ, ще бъдат неприятно изненадани наесен"

    Много хора гласуват за ПП защото не искат ГЕРБ и БСП да управляват. Ако ПП предаде тези, да забрави завинаги за техните гласове.
  • 60 Един

    1 0 Отговор
    Ако ПП имат неблагоразумието да направят правителство с гроб, ме губят тотално.
    Ще изгубят още сума ти народ.
    Гербаджиите са престъпници - никакви коалиции с тях.
  • 61 Таня

    0 1 Отговор
    Те тия са тотално заблудени, дори няма да разберат, че са се издънили
  • 62 Емо

    0 1 Отговор
    ПП и ДБ особено ще бъдат изненадани още на тия избори
  • 63 Милена

    1 0 Отговор
    ДБ и ПП са готови на всичко, само и само да се намърдат пак във властта.
  • 64 Интелектуалец

    1 0 Отговор
    Винаги е тъжно, когато професор се продава за жълти стотинки...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове