Last news in Fakti

20 Март, 2023 22:14 1 901 33

Мехмед Дикме: Не е работа на държавата да слага таван на надценките в условията на пазарна икономика

  • мехмед дикме-
  • държава-
  • надценки-
  • таван-
  • пазарна икономика

България от десетки години внася говеждо месо, а имаме огромен потенциал в свиневъдството и птицевъдството. Държавата е абдикирала, трябваше да предостави по-добро субсидиране за производството на месо. ЕК ни дава пари за субсидиране на земеделието и в същото време няма хора, които да направят програмите, за да се стимулира потреблението на месо у нас, коментира бившият земеделски министър 

Мехмед Дикме: Не е работа на държавата да слага таван на надценките в условията на пазарна икономика - 1
Снимка: NovaNews

Получаваме огромни субсидии от ЕС за земеделския сектор, но властта не ги изразходва по предназначение. В последните години зеленчукопроизводството беше игнорирано, особено оранжерийното. Това каза в интервю за Nova News бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

По думите му нивото на политиците ни е такова, че решенията им не са на база обективни анализи за състоянието на отрасъла.

България от десетки години внася говеждо месо, а имаме огромен потенциал в свиневъдството и птицевъдството. Държавата е абдикирала, трябваше да предостави по-добро субсидиране за производството на месо. ЕК ни дава пари за субсидиране на земеделието и в същото време няма хора, които да направят програмите, за да се стимулира потреблението на месо у нас, коментира Дикме, цитиран от novini.bg

Бившият земеделски министър прогнозира, че цените на агнешкото и яйцата ще достигнат своя пик около Великден, но след това ще настъпи "драстично намаление", особено при млечните продукти.
Относно идеята за въвеждане на таван на надценките Мехмед Дикме подчерта, че "не е работа на държавата да ограничава цените".

Държавата трябва да стимулира производството, да създава конкурентна среда и да следи да няма картели. Не е нейна работа да слага таван на надценките в условията на пазарна икономика, заяви той.

В заключение Дикме изрази недоумението си защо продължаваме да внасяме пшеница от Украйна, при положение че хамбарите ни са препълнени със зърно.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сичкото

    17 0 Отговор
    Партии , еднаква измет ! До един на барикадата , за да продължи дрането на хората !!! Ама - пари нема за народа , а има много за тези , които го дерат ! А глупаците тука се карат , че тия били добри, а ония - лоши !!!???
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пако

    16 4 Отговор
    ПОМАКА РЕЛИГИЯ И МОРАЛ НЯМА,ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА.
  • 4 Така е

    15 2 Отговор
    Проблема, не с надценките, а с това, че пазара е неконкурентен, а допуснато наличието на монопол и картелни споразумения.Политиците удобно пропускат това и допускат 5 вериги да държат 90% пазарен дял, а после обясняват глупости за тавани на цени и надценки вместо да създават нормативно изисквания за истински конкурентен пазар с огромен брой съвсем малки субекти с незначителен пазарен дял, който е напълно само регулиращ се. Достатъчно е да се приеме антимонополно законодателство което забранява да има фирма и ли собственик с фирми притежаващи повече от 2% от даден пазар в която и да е сфера и всички проблеми ще бъдат разрешени. Друг е въпроса, че това не е изгодно за крадливите български политици, защото те много лесно могат да рекетират едрия бизнес и да си получават своето работейки в комбина с него, но с малкия не могат. Точно и това е причината в България малкия и средния бизнес който се беше появил през 90-те години бавно и постепенно да беше задушен и унищожен в интерес на едрия. Този процес беше желан и подпомаган от политиците по всякакъв начин, а последствията от това днес са налице и всички страдаме от тях.
  • 5 Адам Хилтън

    15 2 Отговор
    САЩ има право да настоява златото и петрола да се търгуват само в долари в целия свят, пък България няма право да си регулира собствените цени - не "пазарна" а колониална икономика спазваме.

    Коментиран от #9

  • 6 минск

    5 2 Отговор
    Какво разбира Мехмед Дикме, че трябва да ми обяснява. Искам становище по въпроса от Москва!
  • 7 асистент

    14 2 Отговор
    Тоя ку хар от дека го изровихте бе,
  • 8 турчин земеделц - няма такова

    15 3 Отговор
    тоя помак е един от умишлено съсипалите земеделието
  • 9 Абе

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Адам Хилтън":

    Простотия като регулиран пазар и намеса на политици в определението на цени чрез измислени регулатори изобщо не трябва да има. Работа на политиците е да задават рамката в която да функционират всички играчи на свободния пазар и колкото техния брой е по- голям и колкото са по-малки толкова е по конкурентен този пазар и всичко се само регулира. За целта обаче трябва да не си допуска никакъв монопол нито на подавачите нито на купувачите и именно тук е мястото за регулация, а не при цените.
    В случая проблема не е в това, че някой иска да печели много и си слага големи надценки.Проблема е, че е допуснато 5 вериги да държат 90% от пазара и действайки заедно диктуват цените на целия пазар защото няма кой да се конкурира с тях и да може да им се противопостави на пазарния дял и да подбие картелните и цени.

    Коментиран от #12, #20, #22

  • 10 Овърпрайс

    6 2 Отговор
    И на тебе не ти е работа да ръсиш мозък
  • 11 Токайто

    17 1 Отговор
    Къде виждаш пазарна икономика, бе ага? Всичко е монополи, картели и протекционизъм. Подкупи и корупция! Пазарна икономика има, колкото имаше и комунизъм! Морков пред магарето.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Жегай

    12 1 Отговор
    Пазарна икономика от наши ора
  • 14 Гражданин

    10 0 Отговор
    При всички регулации, квоти и дотации, пазарна икономика отдавна няма. Затова и не работи никакъв механизъм.

    Коментиран от #16

  • 15 Абе

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Трак🇩🇪🇮🇹🇺🇦🇮🇷🇧🇬🇦🇹🇯🇵":

    Кое точно е глупост от написаното от мен? Май истината не е удобна .
  • 16 Ами

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гражданин":

    За каква пазарна икономика говориш като има напълно изкривен пазар. В момента у нас 5 големи вериги имат 90% пазарен дял от търговията на дребно с хранителни стоки. Проблема е в липсата на регулации и работещо антимонополно законодателство, а не в друго
  • 17 Байряма

    9 1 Отговор
    От устата на тия не може да излезе истина. Това да ви е ясно. И да каже, че трябва да се регулират цените и да каже че не трябва все е грешно, защото е изречени от грешни хора това да знаете. Без значение какво ви говори подлеца винаги си запушвайте ушите и не го слушайте иначе ще ви подхлъзне.

    Коментиран от #18

  • 18 Ами

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Байряма":

    Разбира се , че никакви цени или надценки не трябва да се регулират от държавата, а трябва от нея само да се регулира максималния пазарен дял от една фирма или собственик на фирми. На това нещо му се казва антимонополно и антикъртелно законодателство
  • 19 ганев

    10 1 Отговор
    ТОЗ ПЪК И ТОЙ СЕ ИЗПРАСКА ДА ПРИ НОРМАЛЕН БИЗНЕС ДА НО ТУК СТАВА НЕ САМО ЗА ДРАНЕ НА КОЖИ А СТАВА ВЪПРОС ЗА Г Е Н О Ц И Т НАД БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД И ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ДЕМОГРАВСКА КРИЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ МРАТ КАТО МУХИ КАКВО ДА КУПИ ЛЕКАРСТВА ИЛИ МЛЯКО АКО НЕ КУПИ ЛЕКАРСТВА ЩЕ МРЕ АКО НЕ ЯДЕ ПАК ЩЕ МРЕ ЕЕЕЕЙ ХОРА ТЕЗИ ХОРА СА ПОСТРОИЛИ БЪЛГАРИЯ МАЛКО УВАЖЕНИЕ КЪМ ТЯХНИЯТ ИЗМЪЧЕН ЖИВОТ Ц Е Н И Т Е ЗАСТРАШАВАТ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ МИСЛЕТЕ
  • 20 ганев

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Абе":

    АМИ ТОЧНО ЗА ТОВА ГОВОРИМ ТРЯБВА ДА СЕ УДАРЯТ ПО РЪЦЕТЕ ЗАЩОТО НЕ СТАВА БЪПРОС ЗА БИЗНЕС А ЗА Г Е Н О Ц И Д
  • 21 Аха

    5 0 Отговор
    Ето сега ще се види ясно кой-кой е, и на кого служи !
  • 22 ха сега де!

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Абе":

    " Работа на политиците е да задават рамката в която да функционират всички играчи на свободния пазар..."
    Добре, няма спор, че така правилно, но когато над 30 години политиците "задават рамка" според която само спекуланти и мошеници да наялагат собствените си правила, според които производителите на селскостопанска продукция са принудени да продават продукцията си на безценица, а при недостиг пак те да внасят некачествена стока от чужбина на безценица и да ни продават всичко като деикатеси "ко прайм"? Трябва ли всичко да бъде оставено така, както се е изградило и да чакаме да се "оправи" от самосебеси? Така или иначе самите ние сме държавата на която никой не оспорва правото да провежда контрол, но ние по никакъв начин не упражняваме такъв към назначените от нас изпълнители, а на следващите избори дори не ходим да гласуваме и оставяме техните избиратели сами да ги избират отново и отново. Не виждам никакъв изход докато ние самите не разкъсаме тоя омагьосън кръг. На следващите избори пак ще гласуват същите, които гласуваха на предните и на по предните, и на по предните... Каква промяна чакаме и кой ще ни я поднесе на тепсия?

    Коментиран от #23

  • 23 Абе

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "ха сега де!":

    Както казах решението е антимонополно законодателство и разбиване на създаденото монополно положени чрез принудително нормативно наложено фрагментиране на пазара, а не тавани на цени или надценки. Колкото до политиците да си чул някой да се е обявил за антимонополно законодателство което да разреши създадените проблеми от тези които до сега са бели на власт? Ако някой се обяви за такова решение ще има моята подкрепа. За такива които само манипулират избирателите като борят последствията от един проблем като създават друг проблем какаото е в случая с тавана аз подкрепа не давам
  • 24 Я повтори?

    4 1 Отговор
    А тоя кой го излъга, че сме в пазарна икономика?!
  • 25 а има ли такава

    3 0 Отговор
    икономика след като си отидохме у лево. и се връщаме към дивия социялизъм 1980-1998 година. ДА ОЩЕ НЕ ИЗЛЕЗЪЛ ЗАКОНА ЗА СПЕКУЛАТА. ТОВА ЧЕ ХЪРВАТИЯ СЕ ПРИСЕДИНИ КЪМ ПИРАМИДАТА ЕВРОПА МАЙ ЩЕ ВИ ИЗАДЕ ГЛАВАТА. ТЕ ПЪРВА ПОЧВА БАНКОВИ ФАЛИТЕ СПАД В ИМОТИТЕ И ФАЛИТИ ДА НЕМОГАТ ДА ПЛАЩАТ И СМЕ ТРЪГНАЛИ КЪМ ЛАЙФЧОЙСЕ ПИРАМИДАТА ДА СИ ДАДЕМ ЗЛАТОТО ПАРИТЕ НА ФАЛИРА ЕВРОПА. БРАВО НА ХЪРВАТИТЕ ВЛЕЗНАХА В ЛАЙФЧОЙСЕ. ДА АМА ТЕ СА ПОСЛЕДНИ СЕ ГА ГИ ТОЧАТ ЕДИН МИЛИАРД ЗА ТУРЦИТЕ НЯКОЛКО ЗА СКАПАНИ АЦИИ НЯКОЛКО ЗА ЗЛСАТОТО ПО ЦЕНИ ПИРАМИДАТА ЕВРОПА. НЕРАЗБРАХТЕ ЛИ НЯМА ЕВРОПА ПАРИ. ВСИЧКО СЕ СРИНА И ПОТЪВАПАЗАРА ИМОТИ ПАЗАРА НА АКЦИИ ПАЗАРА ПРИ БАКИТЕ ВЕЧЕ НЯМА ПАРИ КАКВО ОЩЕ ПОВЕЧЕ.
  • 26 цоро

    7 1 Отговор
    Тоя Мемед е като някой едновремешен бей ... сложи му само чалмата и е готов.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 СС-Панцеркорпс

    1 3 Отговор
    По принцип е прав. Но това тук не е точно пазарна икономика. Прекалено малка е нашата икономика за да функционира като пазарна. Е, естествено комунягите винаги могат да влошат нещата с малоуминте им идеи за ценови контрол. Трябва да се пипа внимателно от кадърни икономисти.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Спас безделника

    8 0 Отговор
    МЕХМЕД ДИКМЕ СЕ Е НАПУШИЛ ЗДРАВО! КАКВА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, СЛЕД КАТО ДЪРЖАВАТА СУБСИДИРА И ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ТЪРГОВЦИ И СПЕКУЛАНТИ? А ЩОМ ДЪРЖАВАТА ГИ СУБСИДИРА, ТЯ ИМА ПРАВО ДА НАЛОЖИ НЕ САМО ТАВАН НА НАД ПЕЧАЛБИТЕ (НАДЦЕНКИТЕ) , НО И НА САМИТЕ ЦЕНИ! КОЙТО ДАВА ПАРИТЕ, ТОЙ ДИКТУВА ЦЕНИТЕ!

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Сопол

    1 1 Отговор
    Вижте кои не искат да има таван на цените за основните хранителни продукти, за да разберете кои са спекулантите!
    дпс надушват цените в магазините, а от това губят всички, без значение от партийната им принадлежност.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол