Last news in Fakti

21 Март, 2023 10:55 711 26

Вотът на 2 април: Очаква се между 170 000 и 215 000 българи в чужбина да гласуват

  • избори-
  • 2 април-
  • гласуване-
  • чужбина

"Честото протичане на избори доведе до някаква рутина в положителен смисъл. Най-накрая МВнР и дипломатическите и консулски представителства се научиха да работят с българските общности по места и да разчитат на тях. Тук-там, разбира се, има проблеми, но няма драма", коментира Стефан Манов от  Обществения съвет на ЦИК

Вотът на 2 април: Очаква се между 170 000 и 215 000 българи в чужбина да гласуват - 1
Снимка: БНТ

Между 170 000 и 215 000 българи в чужбина се очаква да гласуват на изборите на 2 април, не се очакват и затруднения при организирането на вота зад граница, заяви в "Денят започва" Стефан Манов от Обществения съвет на ЦИК.

"Честото протичане на избори доведе до някаква рутина в положителен смисъл. Най-накрая МВнР и дипломатическите и консулски представителства се научиха да работят с българските общности по места и да разчитат на тях. Тук-там, разбира се, има проблеми, но няма драма".

Той коментира, че в чужбина няма да има видеонаблюдение на броенето на гласове, но това не изключва опцията за стрийминг, ако членовете на комисиите решат да го направят.

Манов отново припомни за липсата на район "Чужбина".

"Защо е важен - той дава мотивация да хората да гласуват. Днес българските граждани в чужбина не избират народни представители, а само подсилват числеността на парламентарните групи. Няма политическа оферта към българските избиратели извън страната".

Стефан Манов посочи, че французите в чужбина, които са горе-долу колкото българите, избират 11 депутати в долната камара и 12 сенатори в горната камара на техния парламент. По думите му в нашето Народно събрание би трябвало да има 10 депутати от район "Чужбина", пропорционално на вота.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    13 0 Отговор
    Защо хора, които живеят в чужденеция да гласуват? А да, щото било уж демокрацийка. Пак същият крадлив слугинаж в Геноцида.
  • 2 Сменям си ник-а

    11 1 Отговор
    Повечето са само с български паспорти.

    Коментиран от #6, #14

  • 3 честен ционист

    9 1 Отговор
    От Щатско пак се очакват 1000 гласа, от Англия нема и толкова. Вече на никой не му пука за територията. Само комшу гласува организирано за бъдещето, както се изрази на развален български един от Турско по време на предишните избори.

    Коментиран от #21

  • 4 Павел пенев

    10 0 Отговор
    Очаква се обаче българите у нас да не гласуват за тези помияри.
  • 5 Прав

    8 0 Отговор
    Никой няма да гласува за Тея във парламента доста поразии на правиха на хората 🤕🏚️🤕🏚️🤕🏚️🤕🏚️🤕🏚️🤕🏚️🤕🤕🤕🤕🤕🤕🤕🏚️🏚️🏚️🏚️🏚️📝

    Коментиран от #13

  • 6 Демо

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сменям си ник-а":

    И никой от тях няма никакво намерение да плати и 1 стотинка данък в България! А като гласуват и избират, кой ще им издържа избраниците и кой ще носи последствията от изборът, който онези, които не са в България са избрали? Абсолютно демократично - те ще си гласуват, нищо не плащат и не им пука избраниците им канви ще ги творят, по-демократично не може и да бъде!

    Коментиран от #19

  • 7 зачуден

    10 0 Отговор
    Все ми е било чудно ,защо някой , който живее в Нова Зеландия /да речем/ от тридесет години и оттогава не е стъпвал в България /нито знае какво става ,нито се е чувал с роднините си тука ,нито е плащал данъци ,нито го интересува какво ще стане/ има право да гласува /и държавата харчи луди пари за това/ досущ като мен /който от 55 години не е мърдал (с малки изключения) от страната/?! Ако някой българин живеещ в чужбина толкова се е загрижил за България - да вземе самолета /рейса/ ,па да заповяда тук ,да покаже че е адресно регистриран ,че няма чуждо гражданство и че си е платил данъците / в България/ и ... да гласува ,за когото му е кеф !

    Коментиран от #16

  • 8 нннн

    9 0 Отговор
    Кога ще забранят гласуването в чужбина?
  • 9 Перо

    7 0 Отговор
    И какво ще промени това гласуване! Сигурно същите лица, които са депутати от 30 г. и произвеждат брак, вече са поумнели и пак ще ни променят или новата джендърия вече не е зомбирана и знае всичко, след краткото управление! Ще гласуват само интересчиите, клиентелата на партийте и строяваните по етнос, след проверяване!

    Коментиран от #11, #17

  • 10 Зевзек

    8 0 Отговор
    При около 2 000 000 гласуващи, това означава, че около 10% от депутатите се избират от хора живеещи о плащащи данъци извън Бългърия. Над половината от тези 200 000 живеят в Турция, т.е. 5% от бг депутатите, са турски депутати, а не български.
  • 11 Зевзек

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    По резултатите си личи, че нито депутатите, нито избирателите са поумнели.

    Простия избирател си заслужават мошениците депутати и министри.
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор
    не повече от30 до 32% ще гласуват!
  • 13 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Прав":

    Пак за тях ще гласуваме щот няма други:)) сикесике:))
  • 14 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сменям си ник-а":

    Демек са българи.
  • 15 шведа

    4 0 Отговор
    лично аз няма да гласувам всички партий са марионетки на външни и икономически интереси в бг било руски,,американски ,европейски и други
    трябва друг модел на управление на обществото този е опорочен ...и други 60% няма да отидат до урните тези политици незслужават даси губи. времето с тях.
  • 16 Весело

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "зачуден":

    То също толкова скандално и долно е Шиши да им плати автобусния билет веднъж на 4 години. На тези, които над 30 години години работят и плащат данъци в Истамбул. Даже още по-скандално е, че децата на тези, които даже не знаят български и са виждали България само на снимка да идват на екскурзия до Кърджали да гласуват за депутат, който не е техен.

    Трябва да се въведе критерий за уседналост, който в изминалите 4 години не е прекарал поне 55% от времето си в България, не трябва да има право да гласува. Изключение, българските дипломати командировани от българската държава в чужбина.
  • 17 Волжка България

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    абсолютно си прав...разумния човек НЕ гласува трябва негласуващите да станем 95% и тогава ще се промени нещо сега парламента има някаква легитимност с тия 30% гладуващи/гласуващи.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Демо":

    Виж сега,ако осъзнаеш какви глупости си надраскал, ще се гръмнеш пред огледалото.Повечето от живущите в Европа наши сънародници,си имат имоти и в България .Естествено че си плащат данъците върху тях,ако имат и автомобили с българска регистрация, също им плащат данъка.Ти какви данъци искаш да плащат? Върху заплатата? Няма как да стане.Има международни спогодби за избягване на двойно данъчно облагане,а пък за държави членки на ЕС да не говорим.Въпроса с гласуването също е спорен, но такъв е закона. Отнеси го към новите депутати от твоя избирателен район ,не да пишеш детинщини.
  • 20 редник

    2 0 Отговор
    "Очаква се между 170 000 и 215 000 българи в чужбина да гласуват"

    Да са 200 000, a изборите в чужбина струват 8 000 000 лв - това са 40 лв за гласувал!

    Е-ех, богата държава... а някои още събират капачки...
  • 21 Българските турци

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Не се безпокой...и там няма да са повече от 20-25 хиляди !...И там разбраха че няма хаир от бъдеще в Българско !...
  • 22 Роньо

    3 0 Отговор
    + още 4ма за Възраждане от нас!!!
  • 23 От чужбина

    0 1 Отговор
    ЕС редовно превежда милиони евро на бг от данъците които ние плащаме в развитите страни. И сме в пълното си право да избираме кой да краде тези средства. А крепостните селяни в бг-то да престанат да се осигуряват на минимална заплата и тогава да говорят за плащане на данъци. Ок?

    Коментиран от #24

  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "От чужбина":

    Зa тaрикaтчeтaтa, дeтo ce изнecoхте oт Бългaрия, хич нe ми e жaл...Лoшoтo e, мушмoрoци, че зa дa ce oпрaвдaете прeд ceбe cи, глacувaте нa избoритe във врeдa нa Бългaрия....

    Коментиран от #25

  • 25 От чужбина

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Как мислиш, дали ни пука особено какво мислите и говорите за нас в бг-то? И дали нашето мнение за вас е особено високо ?
  • 26 да да

    1 0 Отговор
    Очаквай те вие чушки никой няма доверие в парламентарната държава и никой няма да гласува .спасението е вече само в президентска държава
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол