Last news in Fakti

21 Март, 2023 12:14 1 158 21

Граждански проект "Лъжеш ли?" проверява истинността на публични твърдения на кандидат-депутати

  • кандидат-депутати-
  • дезинформация

Наблюдаваме твърденията на 22 кандидати за народни представители в национален ефир, трите големи телевизии, и слушаме всички интервюта, посочи Иван Райнов, който е част от екипа

Граждански проект "Лъжеш ли?" проверява истинността на публични твърдения на кандидат-депутати - 1

Основната идея е да ограничим дезинформацията. Това е много опасно и може да повлияе на общественото мнение. Фокусираме се към предизборните кампании и така избирателите да направят информиран избор. Смятаме, че не може да дадем доверие на някой, който разпространява невярна информация. Това каза по Радио "Фокус" Иван Райнов, който е част от екипа на платформата "Лъжеш ли?"

На въпрос за това с какви средства се издържа проектът им, той информира" "Нямаме външно финансиране, само на собствени средства, но като разход имаме само домейна на сайта. Проектът е доброволчески".

Това, което ги мотивира е хората да направят по-информиран избор, когато отидат до урните, "да покажем, че невярната информация може да е опасна", посочи Райнов.

По думите му почти всеки политик разпространява невярна информация. "Някои по-често, други по-рядко. Това зависи от участията, които правят, зависи от ефирното време", уточни той.

"Наблюдаваме твърденията на 22 кандидати за народни представители в национален ефир, трите големи телевизии, и слушаме всички интервюта и изваждаме изказванията за твърдения за факти, които могат да се квалифицират като верни или неверни", разказа Райнов.

Той разказа и как точно систематизират информацията: "Член на наш екип подрежда твърденията в таблица и втора част от екипа проверява информацията - ползваме различни източници, стенограми, публични институции".

Проектът "Лъжеш ли?" е инициатива на група активни граждани, които искат да ограничат дезинформацията в българската политика.

По време на предизборната кампания за Народно събрание екип на "Лъжеш ли?" проследява участията на 22 кандидати за депутати, които правят в национален ефир, и ще провери колко често те разпространяват невярна информация.

Създаването на платформата е вдъхновено от съществуващи такива за проверка на факти в Западна Европа и САЩ. За разлика от тях обаче българският проект не се фокусира върху отделни изказвания, а целта е да бъдат доказани повече неверни твърдения на кандидати за депутати от всички популярни партии и коалиции.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Копейкин

    13 17 Отговор
    Лъже

    Коментиран от #4, #18

  • 2 Пунта Мара

    20 11 Отговор
    Бойко е номер 1

    Коментиран от #9

  • 3 Хаха

    21 6 Отговор
    Само като вкарат името на Бойко Борисов, стрелката ще удари тавана и платформата ще изпуши.
  • 4 Чичак

    9 12 Отговор

    До коментар #1 от "Копейкин":

    Пич е. Виж кво къща си купи за сметка на глупаците
  • 5 Агата Кристи

    10 5 Отговор
    ТЕА ВСИЧКИТЕ ГОВОРЯТ "САМО ИСТИНАТА"...

    В Е Р В А М Е И М !!!

    И поради тази причина, да се чудиш за кой от тях да гласуваш, ИЛИ ИЗОБЩО ДА НЕ ГЛАСУВАШ
  • 6 Леле Мале

    26 1 Отговор
    Снимката е супер. Само над нея трябва да пише: "Хора допринесли за съсипването на държавата".
  • 7 УРА,, УРА

    15 6 Отговор
    Кратун е фаворита без никаква конкуренция! След тия две присъди( ще има и трета) за лъжа е недостижим на върха. Той и сега работи успешно в тази посока.

    Коментиран от #15

  • 8 Даниел

    16 0 Отговор
    А журналистите само блеят,защото така им е казано.
    В нормалната демокрация медиите защитават публичния интерес и разобличават лъжливите и крадливите политици или изобщо всяка сфера на живота която влияе на обществото ,а от своя страна,същото това общество защитава свободата на словото!
  • 9 ДеПеСарско библиотекарската мафия

    12 6 Отговор

    До коментар #2 от "Пунта Мара":

    Румен Вангелов: Трябва да се знае, че за Буда се говори, че по време на Възродителния процес има и едно или две убийства, когато от пожарната са ги пратили в Делиормана през лятото на 1985г. навярно. И защо уби Чакъра, когато беше главен секретар на МВР в Харманли. Чакъра трябваше да си лежи в затвора. Но явно тогава той е поназнайвал нещичко вероятно от наркоканалите, които се контролират именно от тази институция и продължава да е така. Че защо Буда казва, че преди две години е имало нулева миграция, защо?! Ами защото и без това тия мигранти не искат да останат тук у нас и затова са ги превозвали от Турция до Сърбия без никакъв проблем срещу заплащане естествено. То това на пръв поглед е добре за нас, но само на пръв поглед. А именно затова ще видим Шенген през крив макарон. Такива ти-ми работи!
  • 10 ПП/ДБ

    6 4 Отговор
    Само да не беше поредната “независима” инициатива на избирателите на ПП/ДБ
  • 11 ходя на пазар само с конкретни намерения

    6 1 Отговор
    В това е проблемът , че на българина някой трябва да му формира избора , а не той сам да има позиция и да я преследва с конкретен избор базиран на общото поведение на " измамниците " .
  • 12 Страх и ужасТ

    7 2 Отговор
    Какво наблюдавате?!😂 Първо журналисти има ли да задават и неудобни въпроси на кандидат депутатите,(риторичен въпрос),😂😂😂Например ще се осмели ли някой да попита кикито на татко Петко за Мистър 10 процента от ВМЗ Сопот- т.е Калинчо малинчо😂😂😂 и Асенчо да попитат няма да бъркат.Или по-добре да ни натресат отново "умните и особено крас(Д)ливи", че тогава ще трябва да се спасяваме на Марс!😂😂😂
  • 13 Българка

    9 4 Отговор
    Брей, тия харвардците (Кокорчовците) , какъв "независим" проект са си спретнали. Кавичките са огромни:))))
  • 14 Шаран БГ

    5 2 Отговор
    Какво има да му се проверява на човек, който е бил партиен избраник в Парламента 3 /три/ мандата и се натиска за още. ! За мен това е долнопробен лъжец и най-важното .....ТОЙ Е ..НЕКАДЪРНИК!!!
    И това е една от причините , хората да не ходят до избирателна урна! Още по-вече, че като гласува Ганьо за някоя партия , Партията си ги реди НАРОДНИТЕ избраници , както си иска !! И Вие , нещастен български избирателю сте до тук - по Конституция и Закон !! Той, депутатинът, ангелът небесен , се кълне , че всичко ще стори в полза роду, но си гласува каквото му е ДОХОДНО , и пред никого не е отговорен или дори укорен...ЗА НИЩО. Никой не може да го отзове......гласувал е по съвест / ако изобщо я има / Дори когато напудне партийната група , оставо депутатин до когато му е кеф ! Гласувайте , тулупи ! За кого ? Не е важно..... Бъдете уверени , че и НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО се осчетоводява по подходящ начин !!!
  • 15 Българка

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "УРА,, УРА":

    Хайде да поспорим, аз съм за Киро. Той започна цялата си кариера с лъжа и най-безсрамно лъже. Няла Боко са само снимки, на Киро са свидетелски показания, когато води Лена на вечерия в Солун с държавния самолет.
  • 16 УРА,, УРА

    5 4 Отговор
    Не ми се спори! Но Киро все още не е осъждан за лъжи,докато Кратун води с три обиколки.
  • 17 това

    4 0 Отговор
    като платените поръчкови "факт чекъри"
  • 18 Гого

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Копейкин":

    По идея на Козяк, И ПЪРВИ БИВА ОПЛЮТ ЕДИНСТВЕНИЯТ, КОЙТО В ПАРЛАМЕНТА И В ПОЛИТИКАТА НЕ СИ ПРОМЕНЯ МНЕНИЯТА И СЕ БОРИ ЗА БЪЛГАРИЯ
  • 19 Веселяк

    1 4 Отговор
    Аз ше гласувам за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 а иначе въобще не ми дреме 😆
  • 20 Нито

    0 1 Отговор
    ни трябват измислени организации, нито таблици, нито прверки, за да класираме лъжците, със стопроцентова вярност. Шампион по лъжи е, кирето петков, после бацето, после нинова и натам се нареждат останалите в ПП, ДБ и ГЕРБ.
  • 21 ????

    0 0 Отговор
    Колко е бил в Нс киро. Срамота е. Всеки в всеки град знае какво е минало през главата му, дайте да си говорим истината. Бойко ги пое не от 2009,не от 2003,а когато е бил някакъв на Др Тодор Живков охранител и имал ли е стаж на 27 години, ваш бате Бойко, не. Лъжа ли е. Дори и не се ръководим от медии, а имаме позиции. Що не прати вал Бойко, дъщеря си и не остане да помага на 3 внучета, защо
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове