Last news in Fakti

21 Март, 2023 13:39 980 18

При толкова патриоти в България: Къщата на Димитър Талев в Прилеп тъне в разруха

  • димитър талев-
  • къща

Наследниците на големия писател предлагат откупуване на къщата и превръщането й в музей, но нито държавата, нито "патриотичните" партии се интересуват

При толкова патриоти в България: Къщата на Димитър Талев в Прилеп тъне в разруха  - 1

Къщата на знаменития писател Димитър Талев в Прилеп тъне в разруха. Един от наследниците - Димитър Панчев, каза в студиото на Bulgaria ON AIR, че къщата е двувековна и в типичен възрожденски стил, но е пред рухване.
"Собственичката е почти 100% инвалид и няма как да се грижи за къщата.

Този въпрос се върти от 20 години, стигал е дори до президента Георги Първанов, но интерес от държавата така и няма. Родът на собственичката Снежана Аческа купува къщата през 1926 г. лично от майката на Димитър Талев - тя е с българско самосъзнание и се бори къщата да бъде продадена на българската държава", обясни той.

Според Панчев държавата ни не се ангажира с казуса, за да не се обтягат отношенията между България и Северна Македония.

"Димитър Талев може да се превърне в обединителна фигура за двата народа, ако там се създаде музей, културна институция, която да пази историята на този човек. Собственичката иска 100 хил. евро, за България са смешни пари и държавата е длъжна да реагира. Ако държавата не реагира, тази къща може да попадне в ръцете на някой бизнесмен и да я загубим безвъзвратно. Не трябва да очакваме от РСМ да превърне къщата в музей", каза още той.

Снежана Аческа притежава 3/4 от къщата, което се равнява на около 10 стаи. По думите на Панчев, ако другите собственици не са съгласни да продадат своята част, няма проблем България да закупи останалите 3/4 от имота и да "оперира" с тях. От Фондация "Димитър Талев" са събрани някакви средства, но те не са достатъчни.

"Ако държавата не реагира, ние ще предприемем мерки - най-отчайващият ход ще бъде да започнем да събираме пари от българския народ, за да купим къщата и да я дарим на България", посочи Димитър Панчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скорпи

    6 1 Отговор
    Събирайте от българският народ...ще се съберат много повече за тази историческа кауза...а Държавата...май я няма...
  • 2 и кво от това?

    4 4 Отговор
    Че македонците нали са българи?Или поне 150 000 с български паспорти!Да дадат по един лев и ще я купят.Защо българия да се намесва?
  • 3 Ще тъне, нали Д.Талев

    9 4 Отговор
    написа, че последният комунист в света ще умре в България, много след като последният руски е умрял в Русия ! Я ги вижте и тук колко много малоумни и затъпели комуноиди се подвизават в този червен сайт ! Сега може да ги преброите и в този коментар идентифицират се с минуси идиотите ! Талев е бил враг на червената сган, а тя все още е управляващ фактор в кошарата за овце !

    Коментиран от #6, #11

  • 4 гебчо

    6 0 Отговор
    паТРЕотити са заети да пазат рускити паметници и да развявят руския байряк на връх Шипка, тях не ги интересува българия тях ги интересува русия
  • 5 Наблюдател

    4 2 Отговор
    Защото патриотите са преди всичко руски патриоти!
  • 6 Димитър Талев

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ще тъне, нали Д.Талев":

    "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."

    Коментиран от #13

  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 1 Отговор
    бг-патриотарите са такива защото са на държавна-хранилка!В свободното си време стават и копейкаджии при мутрафонова!
  • 8 Последния Софиянец

    3 2 Отговор
    Нали уж е македонец?Защо му е така къщата?
  • 9 проzzтак

    4 0 Отговор
    Те са путлерастки патрЕоте не български.
  • 10 Дрън дрън та пляс

    3 0 Отговор
    Знаеш ли на колко българи апартаментите и къщите тънат в разруха а са още живи?
  • 11 Ехооо..

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ще тъне, нали Д.Талев":

    Комунистите имаха фонд за поддръжка,заради туй помниш и Ботев и Левски и Яворов и още стотици! А вие,мърлячи с мърлячите ви стамболовистки,и на Левски гроба не намерихте от 1878 до 1944,та все с "комунистите" да ми се оправдава и Хайтов тариката да ми го "търси" 100 години след това!
  • 12 Наблюдател

    6 0 Отговор
    Когато един умен човек навремето е казал, че "Патриотизма е последното убежище на негодника", сякаш е имал предвид нашите патрЕоти!

    Коментиран от #15

  • 13 Хихихи..

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Димитър Талев":

    Кажи ми,льохмане,защо вие,русофобите не намерихте гроба на Левски от 1878 до 1944? А на твоят Талев съм му чел трилогията неведнъж,много добър,увлекателен писач и Нищо Повече..
  • 14 Гост

    2 0 Отговор
    Е колко па толкова патриоти у тая кочина?!!! Ако дойдат бомбите, ни е един няма да остане и сите най-далеко ще избягат
  • 15 1112

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Наблюдател":

    През последните 79 години България се управлява не от патриоти и националисти, а от комунисти- до 1989 година, а впоследствие от техните отрочета, представящи се за неолиберали. Като интернационалисти те възпитават българина в чувство на нихилизъм към великите личности в българската история, сред които е и Талев, за сметка на култа към този или онзи партиен кадър и чуждопоклонничеството. Преди години внукът на писателя се е обърнал с поредица от писма към парламентарно представените партии. Както става ясно от статията, никой от т. нар. народни избраници не е помогнал, независимо от политическата си принадлежност.
  • 16 Патриот

    0 0 Отговор
    Я по-добре погледнете ханчето в Къкрина, където предадохте Васил Левски. Още малко и ще се срути!
  • 17 Коста Динов Костадинов

    1 0 Отговор
    Патриот съм - душа давам за добрата орисия, но не за народа наш, братя, а за народа на Русия !
  • 18 Служител на МВР

    0 1 Отговор
    Защо тази северномакедонска маймуна иска да продаде къщата на Талев и то за 100 000 евро. Защо не я подари. Нали е голям патриот и милее за българщината. Тази маймуна Аческа мисли само за себе си. тя е една некадърница и нищо повече. Да си чува къщата и ако иска да сия завре в зка. Там еи е мястото.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове