Last news in Fakti

21 Март, 2023 14:49 1 568 35

Асен Василев: Заплатите в България трябва да се увеличат

  • асен василев-
  • пп-
  • заплати-
  • икономика

Парите от Европа, които ще са между 10 и 15 милиарда на година, да стигат до всички фирми и граждани

Асен Василев: Заплатите в България трябва да се увеличат - 1
Снимка: ПП

Не само че може да се случи увеличение с 45% на работната заплата за следващите три години, а и трябва да се случи. Това, което виждаме, е че европейските цени вече са у нас. Истината е, че даже и да се задейства КЗК, цените няма как да станат драматично по-ниски. Като купуваме яйца от Латвия, Германия също купува яйца от там, продават ни ги на една и съща цена. Внасяме 50% от зеленчуците, 70% от месото. Ако ги произвеждаме в България, ще поевтинее цената, но производителите ще изнасят и в Европа. Това заяви Асен Василев от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ пред медии в Кюстендил.

„Въпросът е доходите да станат европейски. Имаме най-висок ръст на износ, втори най-висок ръст на индустриалното производство. Това позволи на фирмите да вдигнат и заплатите – у нас те са се увеличили най-много сред целия ЕС“, категоричен е той.

„За да наваксват заплатите, на фирмите трябва да им се осигурят условия. Парите от Европа, които ще са между 10 и 15 милиарда на година, да стигат до всички фирми и граждани, за да има по-добри машини, процеси и производителност, за да се защитят по-високите заплати на работниците. И не последно, средствата от Европа да се използват рационално. Всички сте виждали празни заключени стадиони по селата. Ако има 1 млн. за едно село, сигурен съм, че приоритет ще бъде прясната питейна вода, канализация, улично осветление, фелдшерски кабинет, сто други неща, преди да стигнем до стадион“, допълни още той.

На въпрос относно това защо е важно те да са първа политическа сила, той обясни: „Първата политическа сила задава посоката на страната. Виждаме, че има сериозно различие в това ние каква посока бихме задали – нормален европейски живот с вдигане на доходите на хората и честно разпределение на средствата в бюджет. Виждаме посоката на ГЕРБ – те искат да ни върнат обратно към бедността, за да останат пари накрая за нови стадиони в селата, които седят заключени. Ако хората искат да тръгнат в посоката, която ние задаваме, нека гласуват за нас.“

„Към този момент основният проблем в нашата област е ВиК структурата. Това е проблем номер едно за кюстендил и селата, а също и Дупница“ обясни Георги Стамов, водач на листата на ПП - ДБ в Кюстендил.

„Боклукът също е голям проблем – има едно нерегламентирано сметище Радловци. Готови сме със започването на следващия мандат това да е един от приоритетите ни“, допълни още той.

„Искам да призова всички граждани да излязат и да гласуват. Изборът е ясен. Единият избор е към нормален европейски живот и доходи, а другият – обратно там, където бяхме в последните 10 години, към стабилната бедност. Всеки гражданин трябва да реши в каква посока да тръгне страната“, допълни още Василев.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    26 4 Отговор
    Това важи за изборите или по принцип?
  • 2 Браво

    27 41 Отговор
    Бих гласувал за тези. В интерес на истината за последните над 30 години единствено те увеличиха пенсиите на нашите родители. Пенсионерите едвам свързваха двата края,но благодарение на тези двамата са финансово по добре.

    Коментиран от #13, #24

  • 3 така си маате празни приказки

    19 9 Отговор
    Да те питам ли кое ще ги увеличи , или да не ти задавам сложни за теб въпроси ? А доходите , защото определени категории и то не малко не са на заплати , кво праим с тях ?
  • 4 кирчо

    28 13 Отговор
    освен на тони парфюма заплатата да вдигнеш друго няма да направиш кокорчо
  • 5 Делю Хайдутин

    30 22 Отговор
    Кокорчо фалира държавата . Откъде пари за заплати?
  • 6 Жълтопаветник

    12 13 Отговор
    Давай Санчо увеличавай.
    Трябва да набутваме копторите по 60кв.м. на селяците от провинцията.
    И Санчо не забравяйте като направите коалиция с ГЕРБ да теглите един хубав сочен...заем.
  • 7 ей гeйопитек

    15 12 Отговор
    Що бягаш бе 180-десет градусов като ти връчват пликчетата ?
  • 8 123456

    18 6 Отговор
    защо да се ограничаваме на 45% - хайде да закръглим на 50% увеличение
  • 9 вентилатор

    12 13 Отговор
    Като му чета на тоя бръщолевиците излиза , че ползата ни от ЕС , е че нямаме полза .
  • 10 ха ха

    16 8 Отговор
    Значи да чакаме инфлация. Василев много добре разбира, че има структурен проблем в икономиката и няма как да нарастват заплатите с подобни темпове. И в туризма ли ще нарастват, примерно? Или в дърводобива?Или там ще внасяме туристически експерти с гумени лодки през Средиземно море както Меркел внасяше лекари и инженери? Не е отишел напразно нейният опит.
  • 11 мдааа

    17 13 Отговор
    за да има за чорапогащи на учителките

    Коментиран от #15

  • 12 Точен

    25 16 Отговор
    Алсолютно точен бе Радев, когато нарече ПП шарлатани. При 30 % и повече инфлация заради тях, начело с този Василев, как не ги е срам да продължавата да лъжат?
  • 13 пискюл

    21 10 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    питайте пенсионерите какво можеха да си купят с пенсията преди 5 години и сега.. Отговорът може да ви изненада : същото, че даже и по -малко
  • 14 От изстрадалите босове

    11 9 Отговор
    РадеееФФ мър.о от къде ги изкопа тия от подмяната .... ще затрият цялата държава тотално .. а беше толкова симпатичен .. АКО СИ БЕШЕ НАПРАВИЛ ПАРТИЯ ЦЕЛИЯ НАРОД ЩЕШЕ ДА ГЛАСУВА ЗА ТЕБЕ - СЕГА ДОКАРА ПОДМЯНАТА И ТЕ ЩЕ ТЕ СЪСИПЯТ

    Коментиран от #18

  • 15 робиподуша

    12 9 Отговор

    До коментар #11 от "мдааа":

    Изтъркахте се като раздрънкани грамофонни плочи- чорапогащници, Лена парапета, Кокорчо, Киро простото. Толкова сте пошли и евтини, пишете едно и също под всяка статия, че няма смисъл човек да ви чете. От Централата не ви ли спускат по- оригинални опорни точки? Или и в Централата на шефовете ви умственият капацитет е дъното. Вярно, че в ГЕРБ умни хора няма, ама толкова ли пропаднахте последните години?
  • 16 Чоко

    21 6 Отговор
    И как да се вдигнат тези заплати. Кокорчо, ела при моя работодател и го задължи да ми вдигне заплатата например с 200 лева. Ха да видим как ще стане. Ще вдигнеш заплатите на държавните служители като вземеш нови заеми, напомпаш отново инфлацията . В резултат сиренето ще стане 50 лева килото а кашкавала 100,
  • 17 СПЕЦОВ

    12 9 Отговор
    Ах защо не бях в Кюстанджъл да му отмаам един на кокора да се изцъкли още толкова
  • 18 робиподуша

    12 6 Отговор

    До коментар #14 от "От изстрадалите босове":

    Народът повече няма да гласува за Радев. Радев се продаде на ГЕРБ. Провали се.
  • 19 Българка

    16 6 Отговор
    "Асен Василев: Заплатите в България трябва да се увеличат"
    Кокорчоо, не ни разтягай тая дъвка, ние това много добре го знаем. Ти обясни как ще накараш Кауфланд да не вдигне изпреварващо цената на мляко, яйца, салам....?????? Нали точно това е ефекта от вдигането на заплатите в България. Вие вдигнахте пенсиите (уж), вдигнахте мин. работна заплата (уж), а всички се чувстваме по-бедни.
  • 20 Минева

    6 12 Отговор
    Ще се увеличат само "заплатите" на тиквениците. Тиквата ще се погрижи. А тия, които му вярват на глупостите ще пият по една студена вода
  • 21 Питам:

    13 4 Отговор
    Асаньо, ти като харвадски икономист чувал ли си понятието РЕАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА? Или сме тръгнали по пътя отново да ставаме милионери?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 помнещ

    13 6 Отговор
    Аха ,аха ! Увеличение на заплатите ,а ?! Той ... и Жан Виденов така увеличаваше заплатите и после ... после един хляб струваше 4-5 000 лева ,банките "гърмяха" ,като пиратки по Коледа а па българите ... станаха милионери . Помним бе ,помним .
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ошашавен

    13 5 Отговор
    Еййй,тези от ПП-лъжата за нищо я нямат!!! Ама,докато има абдали да им вярват,що па не. Абе,хора,ми тези ако пак се докопат до власт,ми с нас е свършено,не го ли разбрахте!

    Коментиран от #27, #28

  • 26 няма как

    3 4 Отговор
    Няма такава игра. Цените винаги ще изпреварват вдигането на заплатите и няма метод чрез който да се контролира това . Инфлацията работи така . И по 15000 лв. да станат заплатите (като на Ленчето) ,цените вече ще са ги изпреварили . Нарича са валутна покупателна способност ,т.е. реално покритие на паричната единица . Една държава пред фалит (благодарим ти ,министър Василев) няма как да има парична единица с висока покупателна способност .
  • 27 Копейкин

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "ошашавен":

    От Боко и Копейкин. Има ли по големи лъжци
  • 28 ДеПеСарско библиотекарската мафия

    3 6 Отговор

    До коментар #25 от "ошашавен":

    Свършено е с кражбите ви
  • 29 За да се увеличават

    4 4 Отговор
    трябва жалки лъжци, крадци и слуги на мафията като вас, да ги няма, за да не се източва страна! Вие сте вредни за България!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 пенсионер

    5 3 Отговор
    тоя и кирчо кои ги натресе но другаря радев байдан или путен пълен провал са пансията ми октомври 22 я увеличиха с цели 40 стотинки при 38 години трудов стаж в държавно предприятия пълна мъгла какъв финансие екокорчо бил завършил харвар голям праз в БЪЛГАРИЯ в свищов унсс софия да не са по малко грамотни завършилите там или е модно завърших харвър кембрич и какво от това практиката говори точно обратното
  • 32 пряк път към фалита

    5 3 Отговор
    Асен Василев: Заплатите в България трябва да се увеличат, инфлацията също
  • 33 Чест и почитания на Асен Василев

    5 3 Отговор
    Прав е Асен Василев, цените в България са Европейски, защото стокообменът в Еврапа налага еднакви цени, затова и заплатите в България трябва да станат Европейски!
    Не цените са високи, а заплатите са ниски в България!
  • 34 Пл.В.Б.

    1 1 Отговор
    Щом, като увеличаването на доходите увеличава инфлацията, тогава да ги намалим.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове