Last news in Fakti

21 Март, 2023 15:42 1 407 29

КЗК проверява за картел между големите търговски вериги

  • кзк-
  • мерки-
  • проверки

Извършват се няколко внезапни проверки в офисите на вериги хипермаркети

КЗК проверява за картел между големите търговски вериги - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията извърши няколко внезапни проверки в офисите на дружества и техни сдружения, свързани с производството и търговията на основни хранителни стоки в страната, съобщиха от КЗК. Проверките са предприети в рамките на три образувани производства, с които КЗК се самосезира за установяване наличието на нарушения по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията срещу множество участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор и техни обединения, под формата на забранени споразумения и/или решения на сдружения на предприятия.

Хранителният сектор се отличава с изключително голяма социална значимост за обществото в национален план. В рамките на постоянния мониторинг на пазарите на производство и търговия с хранителни продукти, който Комисията извършва, се наблюдава значително увеличение на цените на бързооборотните стоки, определяни като основни, което особено осезаемо засяга интересите на българските потребители, посочват от КЗК.

Комисията извърши икономически анализ на пазарната ситуация, който безспорно установи, че значителният ценови ръст на хранителните продукти на едро и на дребно чисто обективно не намира пазарна обосновка в разходите на производителите и другите участници във веригата за дистрибуция, като за целта, Комисията сравни волатилността при стойностите на основните ценообразуващи фактори за съответния период, съобщиха от КЗК.

В тази връзка Комисията прецени, че следва да установи дали не са налице допълнителни, непазарни фактори, които водят до повишаване на цената на едро и в по-голяма степен на цената на дребно на наблюдаваните хранителни стоки от първа необходимост. Поражда се обосновано съмнение за наличието на незаконосъобразни практики от страна на основните участници на пазара, сред които несъмнено са и големите търговски вериги. В този контекст вероятността разглежданите пазарни явления да се дължат на прикрити договорки и споразумения, ограничаващи конкуренцията както по хоризонтала, така и вертикални, не може да се изключи, гласи официалното съобщение.

Действията по проверката на място се извършват от служители на КЗК, със съдействието на служители на МВР, след получено съдебно разрешение от Административен съд – София област. От офисите на дружествата ще бъдат иззети копия от документи, съхранявани на хартиен носител, както и дигитални копия от документи и кореспонденция, съхранявани на електронен носител.

Предстоящият подробен анализ на събраните документи ще покаже дали са налице достатъчно доказателства за предявяване на твърдения за извършено нарушение на дружествата и техните обединения. В случай че такива бъдат предявени, ответните предприятия ще имат възможността да упражнят правото си на защита. След приключването на процесуалните действия по преписката, КЗК ще се произнесе с окончателно решение по производството.

Нарушенията, свързани с определяне на цени, било то манифестирани като споразумения или като решения на сдружения на предприятия попадат в категорията „тежки нарушения”.

На основание чл. 101 от ЗЗК, КЗК може да освободи от имуществена санкция първото по ред предприятие, което разкрие участието си в картела и предостави доказателства, въз основа на които Комисията може да докаже нарушението. На второто и следващите по ред предприятия КЗК може да намали имуществената санкция, ако предоставят доказателство, което има съществено значение за доказване на нарушението.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    12 2 Отговор
    Колко да са изненадващи щом въФ факти излезе новината.
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    16 1 Отговор
    Проверяват с широко затворени очи......
  • 3 ЕС фен

    21 0 Отговор
    Той КЗК да провери Нефтохим, че бензинът скъп, а трябва да е евтин с руския петрол.
  • 4 да де

    24 0 Отговор
    Резултата още от сега е ясен както лани с горивата картел НЯМА.
  • 5 Питам:

    17 0 Отговор
    Картели ли? То както пее Висоцки: "ЕМУ ВИДНЕЙ!" на където и да се обърнеш! Вериги за хранителни стоки, вериги бензиностанции, ТЕЛЕКОМИ !!!, ДОРИ НА ЗЕЛЕНЧУКОВИЯ ПАЗАР ИМА ТАРТОРИ, КОИТО ДИКТУВАТ ЦЕНИТЕ! Комисията , както всички подобни Н на брой наблюдателни комисии ще наблюдава, ще направи доклад и накрая ЕДНО МНОГО ГОЛЯМО НИЩО, НИЩО КАКТО ВИНАГИ !!!
  • 6 кокорчо

    21 0 Отговор
    Само фишеци няма да пипнат веригите всичко ще е по старому.

    Коментиран от #7

  • 7 Как

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "кокорчо":

    ще ги пипнат, като са предплатили !
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 1 Отговор
    Аз се сещам за ДВЕ вериги които са в един бранш и се държат от ЕДНА фамилия❗
    Как маслите , те конкурират ли се , картел ли са 🤔 ИЛИ ....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 адаша

    12 0 Отговор
    Има виц .
    Ма нгал се жени за 12 годишна. На първата брачна вечер и казва- "Ей, дано си дес твена?" Тя му отговаря- "Дано, дано, ама надали..."
  • 11 123456

    18 0 Отговор
    Глупости , как картел , те не са такива хора . При тока също , при газа , при мобилните оператори , горивата и много други . Комисията няма нужда да проверява , и без друго ще излезе с мнение , че няма картел

    Коментиран от #14, #21

  • 12 Даниел

    15 0 Отговор
    Ще имитират дейност ,докато не стане ясно съставът на парламента ,след това мама ще спре да работи,че иначе ще се карат на сина й !
    Факти,проучете роднинските връзки м/у депутати и шефове на разни комисии и други власт имащи институции и по възможност ни уведомете
  • 13 Смях

    21 0 Отговор
    Няма картел спете спокойни

    Тия от тая комисия имат право само да констатират че няма картел това вече всеки го знае
  • 14 Даниел

    20 0 Отговор

    До коментар #11 от "123456":

    Между другото от всички страни членки в ЕС,само в България не е установен нито един случай на спекула от търговец ,и нито един картел между фирми,и в тов ред на мисли,трябват ли ни тези комисии???
  • 15 Какво да проверява

    16 1 Отговор
    Като собственика на Лидл и Кауфланд е един същ. Не бих се учудил и ако останалите Германци – Метро и Била са в някакви взаимоотношения с тях. Доста е странно как тези Германски вериги превзеха пазара за хранителни стоки в България.

    Коментиран от #22

  • 16 Тити

    12 1 Отговор
    Нали се сещате ще излязат след седмица със становище че всичко е ок.Никига от КЗК не саоткривали нередности картелае със тях.
  • 17 УРА,, УРА

    12 0 Отговор
    Шефката на КЗК е майка на депутатче от ГЕРБ. Нали се сещате колко "нередности" ще бъдат открити точно преди избори.
  • 18 Град Козлодуй

    4 0 Отговор
    Глоби До Дупка
  • 19 Мдаа

    5 0 Отговор
    Сега очаквайте да се появят пак по медиите разни "специалисти ", които да обясняват колко вредно или безполезно е всичко това ! Така поне ще се види ясно кой чии интереси обслужва !
  • 20 Комисия за защита на комисионерите

    6 0 Отговор
    Картел при търговските вериги и мобилните услуги, монопол в търговията с горива, държавни помощи за големи фирми при ковида и при енергийната криза и пак някой експерт излиза по телевизията да говори за свободен пазар и конкуренция.
  • 21 67890

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "123456":

    Както се казва, кипи безмислен труд.
  • 22 Чалгар

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Какво да проверява":

    Баба Меркел и затова си затваряше очите за зулумите на гепп. За това тук хипермакетите са през 500 метра в някои райони и няма никакви отсояния от жилищните сгради. Това го няма никъде на запад
  • 23 Демократ

    7 0 Отговор
    Докога ще ни будалкат, че търсят това,което
    ние отдавна знаем- тези комисии са напълно безсмислени ,защото осъществяват държавния монопол над живота ни и симулират дейност. Плащаме им заплатите, за да узаконяват грабежа на народа и да ни лъжат. Държава на парадоксите. В България няма пазарна икономика, няма конкуренция, няма свободен пазар, не е възможно производител директно да се договаря с преработвател, тормозът над работещите хора и над потребителите е ужасяващ.Печели мафията, която си има държава.

    Коментиран от #27

  • 24 Гордостта на Тарра

    1 1 Отговор
    Не съм шофьор но оня ден видях дизела паднал от 3.6лв последно като го помня на 3.2 всички друго под три лева .. а цените се покачват страно.. тока газта се нормализират.. В България май всичко е на обратно..

    Коментиран от #26

  • 25 Дааа

    3 0 Отговор
    Преди да е приключило ще ви кажа,няма картел всичко е точно
  • 26 Гордостта на Тарра

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гордостта на Тарра":

    За последните 6 месеца дизелът е поевтинял с 0,50 лв./л (-15,15%) с тенденция на поевтиняване .. а цените на горе горе ... И бензина и той.. Тия на балсами ли ще ни правят
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гордостта на Тарра

    4 0 Отговор
    За една година дизелът е поевтинял с 0,15 лв./л (-5,08%) с тенденция на поевтиняване дори сега е по евтин от преди година преди да.почне да кача до 3.6 лв ... Моля господата да ми обяснят сега като всичко като се качва на горе и стоките се качват а като намалява бензина дизела почват да спят...
  • 29 дфдс

    1 0 Отговор
    После ще кажат, че няма картелни споразумения и това ще е яко подплатено. В някои страни самите вериги се съгласили да има таван на цените. Обаче в Бг не могат да наложат таван на цените. Веригите надуват ли, надуват балона.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове