21 Март, 2023 16:19 1 048 16

Владислав Горанов: Темата за промяна на курса на лева не знам на кого в МФ му е хрумнала, но е невярна

  • владислав горанов-
  • курс-
  • лев-
  • промяна-
  • финансово министерство

Въобще не е работа на правителството да коментира тази тема, най-малкото защото курсът е определен по закон и няма никакви предпоставки за неговата промяна, коментира експертът

Владислав Горанов: Темата за промяна на курса на лева не знам на кого в МФ му е хрумнала, но е невярна - 1
Снимка: NovaNews

"Валутният борд не е застрашен по абсолютно никакъв начин. Левът е свръхобезпечен и темата за промяна на курса не знам на кого в Министерството на финансите му е хрумнала, но е невярна. Въобще не е работа на правителството да коментира тази тема, най-малкото защото курсът е определен по закон и няма никакви предпоставки за неговата промяна". Такава позиция защити в Аудиокаста "Това е България" на Радио "Фокус" Владислав Горанов, дългогодишен финансов министър. Той коментира разпространявания от държавните институции катастрофален сценарий за националните финанси, че пред страната ни има сериозни проблеми с поддържането на фискалната стабилност и има риск за промяна на съществуващия курс на лева към еврото.

"Длъжен съм да кажа това, за да успокоя всички български граждани, които ми задават в частни разговори тези дни въпроси: да си обръщаме ли левовете в евро? Левовете ще бъдат обърнати в евро, но това ще стане един ден, в който влезем в Еврозоната, и то с курс, който в момента е фиксиран 1.9583. Така че това странно, този странен анонс от изтеклия от Министерството на финансите доклад е по-скоро някакво недоразумение, което между другото като шум в системата неглижира реалния проблем, който служебното правителство искаше да постави на масата", каза Горанов.

По думите му, реалният проблем се свежда до това, че заради редица решения, свързани с разходната политика на българския бюджет, се стигна до огромни ангажименти, а от там - до много сериозна дупка в бюджета.

"Още от август месец първите анонси на служебното Финансово министерство и на служебния финансов министър бяха, че ако не се предприемат мерки, бюджетният дефицит през 2023 година ще бъде много сериозен. Още тогава се чу за колосални разминавания между приходите и разходите в порядъка на милиарди. При подготовката на т.нар. "Удължителен закон за бюджета" отново се чуха тези анонси, но те не бяха удобни на никого, и отново не се взеха предвид, а сроковете в Удължителния закон ангажират правителството да предложат някакъв вариант на бюджет", допълни бившият финансов министър, като подчерта:

"Аз разбирам анонса от страна на Министерството на финансите по следния начин: ако не се предприемат никакви мерки за намаляване на дисбаланса между приходи и разходи в бюджета, дефицитът, който се очертава, е в порядъка на 6.9, близо 7% от БВП. Това е колосално число, ако го гледаме в номинал и говорим някъде за около 12 милиарда. Действително България е една от най-ниско задлъжнелите държави в Европейския съюз, но трябва да имаме в предвид, че малките отворени икономики имат и най-малка толерантност от пазара по отношение на задлъжняване".

По думите на Горанов, такива големи дефицити, ако се сложат в следващите няколко години един върху друг, ще изискват поемането на огромен по размер дълг.

"И тук пак казвам, в краткосрочен план дългът няма да е проблем, проблемът в краткосрочен план е бързите темпове на задлъжняване и дали някой ще ни позволи, дали пазарът ще ни позволи да поемем такъв голям дълг. Защото, ако за 2023 година се очертава, ако не се предприемат никакви мерки, дефицит от близо 12 милиарда, това заедно с падежиращите дългове през тази година означава, че трябва да осигурим 15 милиарда общо ново външно финансиране, или нова финансиране на бюджета било от международните пазари, било от нашата банкова система", уточни той.

Според бившия финансов министър, държавата не може да генерира няколко години подобни дългове и да поддържа такъв огромен дефицит.

"Това, което финансовият министър алармира, и то вероятно ще се случи, е, че в една такава хипотеза Европейската комисия като пазител на европейското законодателство, веднага ще вдигне жълт картон на българските финанси и на българското правителство и ще ни вкара в процедура по свръхдефицит. Процедура по свръхдефицит изисква от държавите-членки предприемането на бързи мерки за свиването на дефицита до здравословните или възприети за такива нива от не повече от 3% от БВП. А такова рязко свиване от 7 до 3% от БВП означава или милиарди нови приходи, или милиарди по-малко разходи, или комбинация от двете – нещо, което Финансовото министерство се опитва да представи като стратегия", категоричен е Горанов.

Според него, друг е въпросът, че да свиеш разходите с 4% от БВП е практически невъзможно, защото през последните няколко години основните нови ангажименти за разходи са свързани с рязко покачване на пенсионните доходи и на възнагражденията в бюджетната сфера.

"Не искам да ме разбирате погрешно, нашите майки и бащи, баби и дядовци заслужават по-високи доходи, но те трябва да бъдат изработени, те трябва да бъдат създадени в нашата икономика и тогава да стигнат до тях. Никой не плаща пенсии със заеми или никой не може дълго време да плаща пенсии със заеми. И това е всъщност истината, която съвсем скоро ще се появи на банките на народните представители, които в следващия парламент ще трябва да взимат някакво решение в тази посока", каза още Горанов.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    26 2 Отговор
    Този трябва да дава интервю в затвора пред микрофона на Бай Ставри.
  • 2 Брво Браво

    16 1 Отговор
    Тамън бяхме почнали да се безпокоим........или да се смеем де
  • 3 Гласове от зайчарника в Банкя

    19 1 Отговор
    Хрумна ни тема за промяна на пола на Влади Джи, ще пошушнем на Бацо!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ

    26 1 Отговор
    Мошениците и крадците имат думата непрекъснато. В тая държава няма ли нормални, читави хора, които да не са бандити?
  • 6 Минева

    11 0 Отговор
    Поздрави от Дубай
  • 7 Вуйчовият

    15 1 Отговор
    "гений" безименен изпълзя !
  • 8 Вуйчовият

    9 1 Отговор
    "гений" безименен изпълзя !
  • 9 обективен

    20 1 Отговор
    Защо този е още на свобода, а не в затвора. Гешев пази мафията како зениците на очите си.

    Коментиран от #11, #14

  • 10 И тапията

    13 0 Отговор
    ти и тя невярна !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 пешо

    15 0 Отговор
    боклука що не е в затвора
  • 13 магнит

    11 0 Отговор
    Къде си бе корумпе?!

    Кажи кажи сега трепериш ли като листна въшка в къщи от страх кога ще решат в банкя да те самоубият?
  • 14 Гешев е един от тях

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "обективен":

    Те са шаика крадци имат контрол нат всичко оправляват България нат 10 г
  • 15 Гост

    3 0 Отговор
    И ти ли се изказа бе, далавераджийо ниеден! Много голям мазник, схемаджия и далавераджия. Само схеми и далавери са му в главата
  • 16 Препатил

    1 0 Отговор
    Щом започнат да ви омайват, че нещо не е така, както е, значи че ще променят курса от 1.95583 лв. за евро на 6 лв за евро. Да се надяваме, че няма да е като през 97г. 3000 към едно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол