Last news in Fakti

21 Март, 2023 23:31 1 659 31

Стефан Цанев: Алчността е гибелта и проклятието на демокрацията

  • стефан цанев-
  • демокрация-
  • алчност

България няма национален идеал, смята драматургът

Стефан Цанев: Алчността е гибелта и проклятието на демокрацията - 1

Няма разлика между отделните партии, има интереси. Има алчност, освирепяване, а алчността е гибелта и проклятието на демокрацията. Това каза драматургът и поет Стефан Цанев в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

България няма национален идеал, заяви той.

Драматургът е на мнение, че партиите не искат да съставят коалиции, защото не искат да делят печалбата. Поетът смята, че България страда от липса на личности. Той е на мнение, че всички които са в НС са длъжни да участват в управлението. Най лесно е да бъдеш опозиция, смята той.

„Поетите са убивани по различен начин, но най-мъчителния е да се убива човек с мълчание“, каза Стефан Цанев. „Няма нищо по-щастливо от това стиховете ти да живеят“, сподели той. Един поет дори и да е мъртъв, ако стиховете му се четат, той е жив, допълни Цанев.

Той сподели, че е писал стихотворението „Носете си новите дрехи, момчета“ в най-тъжния момент в живота си, когато е извикан на „високо място“ и му е казано, че името му ще бъде зачеркнато от литературата. „Казаха ми, че 10 години няма да ме печатат и никой няма да си спомня кой е Стефан Цанев“, разказа поетът.

Той сподели и за опита си в политиката. „Тогава постъпих честно спрямо своите убеждения, исках да служа на един идеал, на една мечта. За съжаление бях жестоко разочарован, че красивата идея за демокрация и свобода се опорочи твърде рано“, разказа драматургът. Той уточни, че не участва в партии, защото членството в партията означава, че няма да бъдеш свободен и няма да можеш да казваш истината.

По негови думи народите винаги искат силната ръка пред красивата идея за демокрация. Водачът трябва да бъде идеалист, той има власт, слава, за какво му е богатство, това опорочава личността, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    36 5 Отговор
    В България никога не е имало демокрация, няма и да има. Алчността е характерна черта на българина. Комшията като си вдигне хубава къща, няма да се стараеш да построиш по-хубава от неговата, а да я загрозиш. Ако коммшията ти има по-нова кола от твоята, няма да се трудиш, за да изкараш и да си купиш и ти нова, а ще му спукаш гумите. Алчността на българина върви ръка за ръка със завистта му.

    Коментиран от #3, #5, #6

  • 2 Госあ

    12 19 Отговор
    Поезията е математика идваща от сърцето, Стефане. Не е за всеки.
  • 3 Госあ

    13 16 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    демокрация не е имало почти никъде. Може би Швейцария.
  • 4 Ало факти

    32 15 Отговор
    Възпитаните и културни хора които има какво да кажат като Стефан Цанев в страната са много малко и вие го пускате в 23.30 чяса а грозданчовци копейки и подобни им отделяте много внимание в по рано време.Защо?Хора като Стефан Цанев са национално богатство.

    Коментиран от #7, #9, #26

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 1111

    7 15 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    РецепЦионисте, обясни на аудиторията как точно се загрозява чужда къща?
  • 7 сети се сам

    13 8 Отговор

    До коментар #4 от "Ало факти":

    Първо минават платените реклами.
  • 8 Сандо

    22 12 Отговор
    Най-много обичам хората когато почнат да си подмиват биографията.И Цанев е от тия - подмитите.Но пък със самочувствието на морален стожер!

    Коментиран от #12

  • 9 Госあ

    18 10 Отговор

    До коментар #4 от "Ало факти":

    Пак мрънка, че е ощетен 😄
  • 10 Спеца

    25 7 Отговор
    A КАКВО ОЗНАЧАВА ,,ДЕМОКРАЦИЯ,Какво трябва да следваме,спазваме,градим за нашите поколения.До тука 33 години виждам само разруха,и опростачване.А де,де кажете хора какво да си измислим на тая планета.Социализъма ни не ареса 45 години,Демокрацията-много33 години.Ма накрая нема нищо.Самоунищожение.Каквото и да го въртите човека е създаден да се труди.Само трудът дисциплинира,и тогава идват благата,скъпи мои.Не материалния фактор е на първо място.Той развращава.Губи се човешкото в човека.
  • 11 Град Симитли

    17 14 Отговор
    Аман от тоя гъгльо!
    40 години ръси непоискан акъл!
  • 12 Госあ

    7 12 Отговор

    До коментар #8 от "Сандо":

    "Дъжд в есенната вечер.
    В гостната на храма,
    карат се врабци."
  • 13 наш

    17 10 Отговор
    Прав е човека.Ще го осъзнае всеки,но като му дойде до главата,а това ще стане,повярвайте.Ще имаш много пари,но ще си без душа,като призрак.Нов вид човечество.Дано ни търпи Майката Земя.
  • 14 Уса

    15 9 Отговор
    Абсолютно вярно е.Алчноста ще ги разори.Мислят само пари дори когато става въпрос за човешки живот
  • 15 Да бе да

    11 11 Отговор
    Спрете да питате хора които не са политици за политика ! Това е като да питам другаря Цанев , как да си поправя карборатора на москвича 😂
    Това че някой е талантлив в нещо , не означава че може да ви поправи пералнята🥱🤘

    Коментиран от #16

  • 16 тиририрам

    8 7 Отговор

    До коментар #15 от "Да бе да":

    Пишман политиците също не са за питане, значи остава да мълчим.

    Коментиран от #17

  • 17 Да бе да

    10 3 Отговор

    До коментар #16 от "тиририрам":

    "Пишман политиците също не са за питане"

    Те са за питане, но не са за гласуване ! Нека разграничаваме елементарни концепции все пак!

    Коментиран от #25

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 9 Отговор
    Факт и Истина
  • 20 хммм

    11 9 Отговор
    Aлчността е при вас - Сесесерците!! Постоянно ви се привиждат някакви кравари, мляко и козяци..
  • 21 Име

    5 11 Отговор
    Прав е човекът.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ХУНТАТА НА ДС - КОМУНИСТИТЕ

    11 3 Отговор

    До коментар #23 от "КАТО ТРИЯТ АЗ ПОМНЯ":

    ДНЕС УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРСКИТЕ ПРОСТИ СЕЛЕНДУРИ ДС ДНЕС СА ДЕМОКРАТИ И СА АГЕНТИ НА ФАЩ
  • 25 хммм

    5 7 Отговор

    До коментар #17 от "Да бе да":

    Твоята концепция не е моя концепция. Елементарно възпитание все пак! Пишман политиците не разбират от политика, а къде са парите е съвсем друга тема.
  • 26 Шляхтиц

    3 15 Отговор

    До коментар #4 от "Ало факти":

    По мое мнение Стефан Цанев и Станислав Стратиев са съвременните Иван Вазов и Христо Ботев на България.

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Артилерист

    11 2 Отговор
    Ст. Цанев е безспорно умен човек. Той има талант, умее да реди думите и поетично и в проза. Това, което не му достига, съдейки по публичното му представяне, е нравствен фундамент, устойчив мироглед и убеждения или стабилна морална мярка за оценка на ценностите. Което, без да иска, го издава, че е кариерист. Той критикува социализма, но всъщност беше галеник на строя и като всички от тази порода е недоволен от полученото, тоест лакомията, алчността, кариеризма му не са напълно удовлетворени. Той беше един от първите интелектуалци, пристанали на СДС. Има логика-недоволен от комунистите отива при демократите да помогне да се поправят нещата. Сега признава, че е жестоко разочарован от тях, но аз не съм го чувал, нито чел да ги е критикувал, въпреки, че при седесарите всичко от самото начало тръгна на крадене, лъгане и служебно уреждане вътре в страната и най-безсрамно гънене, унизяване, умилкване и мазнене на американците-да не изброявам лигавите образи, че ще ме изтрият. И пак е недоволен-останал пак не съвсем забелязан и удостоен- ама поне си признава разочарованието, защото ИСТИНАТА понякога закъснява, НО ВИНАГИ, ВИНАГИ ИДВА ...
  • 29 П.Енев

    1 6 Отговор
    Цанев е нагаждащ.Вириши два пръста когато беше пределно ясно какво ни чака.Ако не е нагаждач тогава е много прост,но не чак толкова.
  • 30 един от многото

    5 0 Отговор
    Демокрацията е по голяма утопия от комунизма! По пътя към комунизма имаше всичко каквото ни предлагат сега водачите ни към демокрация , но без милионери и милиардери забогатели незнайно как , и без ровещи в кофите за боклук!
  • 31 пенко

    0 0 Отговор
    ... " СЛЪНЧОГЛЕДЪТ " --- ОТ ПОСЛЕДНТЕ 30 ГОДНИ + !!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове