21 Март, 2023 21:26 2 129

„ЛЕВИЦАТА!“: Ще спрем безобразията на ТЕЦ "Бобов дол"

  • левицата!-
  • мая манолова-
  • тец бобов дол-
  • вася пешева-
  • избори-
  • кюстендил

Мая Манолова и Вася Пешева, водачът на „ЛЕВИЦАТА!“ в Кюстендил сигнализираха днес, че комините на ТЕЦ „Бобов дол“ отново бълват серен диоксид

„ЛЕВИЦАТА!“: Ще спрем безобразията на ТЕЦ "Бобов дол" - 1

Мая Манолова и Вася Пешева, водачът на „ЛЕВИЦАТА!“ в Кюстендил сигнализираха днес, че комините на ТЕЦ „Бобов дол“ отново бълват серен диоксид и прахови частици, които тровят въздуха в околностите на Бобов дол. Тя посочи, че до миналата неделя, в рамките на две седмици, е била поставена мобилна станция на Министерство на околната среда и водите, която е замервала серния диоксид и нивата на прах, които бълва големия комин на ТЕЦ-а. Според нея е скандално, че в момента, в който мобилната станция е преместена, комините веднага са започнали да бълват отрова и въздухът оттогава е станал невъзможен за дишане. Жителите от района разказват, че много от децата в областта са с астма. Хората се оплакват, че не могат да простират изпрани дрехи, защото се замърсяват и пожълтяват. От три години не отглеждат и зеленчуци, защото се страхуват реколтата да не е токсична.

„ЛЕВИЦАТА!“: Ще спрем безобразията на ТЕЦ "Бобов дол"

„ЛЕВИЦАТА!“ поема ангажимент в следващия парламент да подкрепи и разреши до край този проблем, който коства най-вече здравето на децата в региона. По сигнал на „ЛЕВИЦАТА!“ европейската прокуратура вече се е задействала да проверява корупционните схеми с лабораториите, които определят въглеродните емисии, и тези, които ги сертифицират. Именно тя и нейният екип разобличиха много далавери с подставени фирми, които е трябвало уж да определят въглеродните емисии, но впоследствие се е оказало, че тези, които сертифицират посочените резултати също са собственост на фирмите, които държат ТЕЦ-овете. Тя настоява в най-бърз срок да се поставят и ефективни сероотчистки.

Мая Манолова отдавна работи в интерес на хората в региона и ги подкрепя. „Успешно се справихме със заплатите на миньорите, слизали сме с хората от рудниците на 500 м. под земята, винаги съм стояла зад хората в региона и техните проблеми.“, каза тя и справедливо се възмути, че безхаберието и трупането на милиони е за сметка на въздуха, здравето и живота на хората и че не трябва да има недосегаеми хора, фирми и корпорации. Тя апелира да се спре това безобразие, защото търпението на хората има граници.

Според нея проблемът идва и от това, че след затварянето на подземния въгледобив, ТЕЦ-а, който е пригоден да прави ток от висококалорични въглища, в момента преработва лигнитни, примесени с пепел. За да излезе по-евтино и да се отчита като изгаряне на биомаса, се изгаря и слама. „Ако политиците се разровят в проблема, ще установят десетки нарушения и далавери, от които има един извод: огромни печалби за собственика на ТЕЦ-а и съсипано здраве, земеделие и живот на хората от околността.“, обобщи Мая Манолова. Тя риторично попита колко правителства трябва да се сменят, за да се сложи край на подобни безобразия.

„ЛЕВИЦАТА!“: Ще спрем безобразията на ТЕЦ "Бобов дол"



Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове