Last news in Fakti

22 Март, 2023 08:24 3 151 14

Отворено писмо до Иван Шишков за строителството на магистралите

  • магистрали-
  • строеж-
  • инхаус договори-
  • инхаус процедури-
  • иван шишков

Бавенето на отговорите на обществено значими въпроси е недопустимо и няма нищо общо с добронамереността, почтеността и законността

Отворено писмо до Иван Шишков за строителството на магистралите - 1
Снимка: БГНЕС

Изразяваме своята категорична позиция, че поведение, което цели да заглушава важните теми, да отклонява вниманието от истинските проблеми и да манипулира обществените нагласи не е толерирано и никога няма да бъде толерирано от Института за пътна безопасност.

Това се казва в отворено писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков, разпространено до медиите.

В него се отбелязва, че се чака отговор на "въпросите, които касаят договорите за доставка на материали и наем на техника на обектите, дадени по реда на инхаус възлагането на „Автомагистрали“ ЕАД – обекти с национално значение, стратегически и важни за страната, обекти, които се финансират изцяло от републиканския бюджет, тоест – от джоба на всеки български данъкоплатец."

Публикуваме пълния му текст:

До

арх. Иван Шишков –

министър на РРБ

копие: инж. Иван Станчев –

изпълнителен директор на

„Автомагистрали“ ЕАД

Уважаеми господин Шишков,

На 16 март 2023 г. изпратихме до инж. Станчев заявление за достъп до обществена информация, с вх.рег.номер РД-18-608 от 17-ти март 2023 г. Искането ни, на основание Закона за достъп до обществена информация касае важни за обществото теми, чиито отговори имат значение не просто за сведение, но и за бъдещи насоки по отношение на начина, по който биха се случвали нещата, свързани със строителството на важни инфраструктурни обекти.

Въпросите касаят договорите за доставка на материали и наем на техника на обектите, дадени по реда на инхаус възлагането на „Автомагистрали“ ЕАД – обекти с национално значение, стратегически и важни за страната, обекти, които се финансират изцяло от републиканския бюджет, тоест – от джоба на всеки български данъкоплатец.

Както сам знаете, не веднъж лично Вие в различните си качества от 2020 г. до сега сте казвали в публичното пространство истината за тези договори, че те са проблемни, доколкото ролите на участващите субекти не отговарят на действителното положение, кой носи отговорността за качественото изпълнение, каквото и в момента демонстративно показвате по обекти с изтекли вече гаранционни срокове, но не и по такива, които тепърва ще плащате, или вече разплатихте, включително и относно незаконното строителство по АМ Хемус и т.н. и т.н. Цялата информация относно всички фирми-доставчици и наемодатели, в т.ч. самите им договори и сумите по тях бяха изнесени в публичното пространство още в доклада на Сметната палата от 2020 г., а след това бяха и обект на множество искания по см. на ЗДОИ от медии, от т.н. комисия Манолова в Народното събрание, при множество изслушвания и т.н. Тоест – нито е тайна, нито е нещо, за което няма информация, известна на цялото общество.

Г-н Шишков, въпросите, зададени от Института за пътна безопасност касаят сроковете на същите тези договори – има ли изтекли от тях, има ли решения за удължаване на изтичащи, има ли решения за сключване на нови, ако някои са изтекли преди да бъдат удължени, кой и кога е взел тези решения, дали касае само сроковете, или има и други клаузи, като например индексация на цени и т.н. Копие от цитираното по-горе писмо прилагаме на вниманието Ви тук, както и отговорът, който последва много бързо от инж. Станчев и който отговор много напомня поведението на бивши ръководства на „Автомагистрали“ ЕАД, срещу които Вие и екипи на служебните правителства реагирахте негативно и окачествявахте като неправилно.

Позоваването на чл.31, ал.2 от ЗДОИ, с което се „отбива топката“, за да се бавят излишно отговорите на обществено значими въпроси е недопустимо и няма нищо общо с добронамереността, почтеността и законността! Това е така, защото отговорите на зададените от нас въпроси не засягат трети лица по см. на закона, за да се изисква тяхното съгласие. Тези трети лица са все публично оповестени отдавна и никаква нова информация не би ги засегнала. Да не говорим, че част от въпросите касаят единствено и само държавното дружество и неговите органи, вкл. и Вас като упражняващ правата на държавата. И след като се цитират правни норми и формални основания за протакане, нека Ви кажем, че същия чл.31 от ЗДОИ има и ал.5, която касае както вече изложеното за известната обществена информация, така и надделяващия обществен интерес.

Неслучайно Ви изпратихме с отделно писмо и адекватните въпроси по отношение на инхаус възлаганията, за които Вие удобно, но неправилно твърдите, че сте в капан, заложен от времето на ГЕРБ. Там ние Ви посочихме какви са част от стъпките за излизане от „капана“, които Вие НЕ предприехте за цялото си време на министър, но за сметка на това плащахте по същия този инхаус и то без да правите „проби“, които да покажете на обществото!

Изразяваме своята категорична позиция, че поведение, което цели да заглушава важните теми, да отклонява вниманието от истинските проблеми и да манипулира обществените нагласи не е толерирано и никога няма да бъде толерирано от Института за пътна безопасност. Ние ще продължим да питаме и да търсим отговорите на болезнените въпроси.

Очакваме да получим коректен и в изискуемия срок отговор и на писмо вх.номер РД-18-608 от 17-ти март 2023 г. до „Автомагистрали“ ЕАД.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Време е за ЦСЗ

    14 5 Отговор
    И този излезе от котилото на Гешев,Тиквата,Пеевски,Доган и т.н.
  • 2 Голям зор

    24 1 Отговор
    Тия дето са правили магистралите да се върнат и да ги пре застроят а не само кръпки да ми правят.Данъци плащаме.
  • 3 Бият децата ни под колоните МС

    16 3 Отговор
    ДПС,Възраждане БСП,ИТН,Герб! е тия от Статуквото искат да так оват м....а на Българите и България!

    Коментиран от #6

  • 4 Миризлив пор

    15 10 Отговор
    Министърът прави предизборна пропаганда, нищо не се строи, хората гинат по тесни и необезопасени пътища. Отделно липсата на нормален път към северна България я обрича на липса на инвестиции от там липса на работа и препитание за хората. Ами ръкопляскайте му на този, и на Комитова, и на дамаджаната дето знае кой е крал ама няма да каже. Севера ще продължи да се обезлюдява а хората да мрат.
  • 5 Бамбука

    19 4 Отговор
    Асфалта липсва, милионите прибрани, строителите "ощетени", народа плаща, министъра им е виновен.

    Коментиран от #11

  • 6 В ДБ -ПП на прокопиев няма комунисти и х

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Бият децата ни под колоните МС":

    Стига си сочил с пръст ми излез и си оправи около къщичката събери боклука премести някоя от таратайките на платен паркинг сканиране си панелката...губиш време в бездействие и голословие...
  • 7 Дааа

    12 1 Отговор
    "Магистралите" ни станаха карацурски пътища заради кражбите на еднокнижмика, улиците в градовете и селата лунни кратери.
    Този тулуп, заедно с гербавите и ортаците по кражби дпс=бсп са за дълго в зандана и конфискуване на краденето.
  • 8 бай Гъдю

    7 1 Отговор
    Докато си ги чепкахте и си ги мерихте, можехте да продължите АМ"Хемус" с още 20 - 30 километра!
  • 9 А ПРИ ТУПИ

    5 0 Отговор
    НЯМАШЕ ДЕКЛАРАЦИИ. САМО ЛАПАЧКА. СПРЯХА ВИ ПАРИТЕ И НЕ МОЙТЕ КРАДНИТЕ. И НА ВАЖНО Е, ЧЕ НАМЕСВАТ ХОРАТА НАРОДА. НАРОДА ЩЕ ДА НЕ СЕ КРАДЕ КАКТО ПРИ БИБИТКАЩИЯТ.
  • 10 Дрън дрън

    8 2 Отговор
    ГЕРБ умре. Бойко в затвора
  • 11 Даниел Немитов

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бамбука":

    Е, не бъди толкоз черноглед, де! Има доста апартаменти в Дубай.
  • 12 дон

    2 2 Отговор
    Дейни участници в източването на асфалт към чекмеджето се включиха в предизборната борба на страната на крадецът от Банкя.
  • 13 шеверназе

    3 1 Отговор
    Този Шишков май прекалява системно с огнената вода...
    вместо по макс 100 драма взима няколко оки на вечер
  • 14 Биволъ

    1 0 Отговор
    Не само,че нищо не се построи за две години служебно и променливо управление,но и нищо не се поддържаше. Подбалканският път от Саранци до Буново се отвориха дупки,които ще доведат до катастрофи. Нищо не се закърпи за двете последни години. Само кучешки лай по Бойко през тези години и озъбени физиономии. Нищоправци и демагози.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове