Last news in Fakti

22 Март, 2023 22:31 1 138 14

Петър Ганев: Данъкът за свръхпечалбата ще удари най-различни бизнеси, от малки до големи

  • данък свръхпечалба-
  • бизнес

Когато в бюджета няма пари и той трябва да се консолидира и да се намалява дефицитът – тогава политиците започват да се оглеждат за потенциални приходоизточници, казва той

Петър Ганев: Данъкът за свръхпечалбата ще удари най-различни бизнеси, от малки до големи - 1

Данъкът за свръхпечалбата ще има непредвидими последици за най-различни бизнеси. Това мнение изрази Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика, в „Интервюто на NOVA“.

"Темата за еднократното облагане на свръхпечалбата с данък и мерките за таван на цените са обвързани. Когато в бюджета няма пари и той трябва да се консолидира и да се намалява дефицитът – тогава политиците започват да се оглеждат за потенциални приходоизточници. В самия доклад на МФ е казано, че има много високи декларирани печалби, има ръст на депозитите на компаниите в банките. Всичко това изглежда примамливо и са измислили този механизъм за облагане на свръхпечалбите. Но ако логическият аргумент е, че са дадени твърде много енергийни помощи на произволен принцип и те са отишли в свръхпечалби – сега е моментът да си ги върнем. Но начинът на връщане е да се облагат абсолютно всички", посочи експертът.

По думите му облагайки всички, ще се окаже, че компании, взели много малко помощи, защото не са енергоемки – ще трябва да платят огромни суми. „Такова хоризонтално облагане на всички свръхпечалби – не мисля, че ще мине през парламента, тъй като трябва да се гласува. Но то ще има непредвидими последици, тъй като ще удари най-различни бизнеси, от малки до големи. И ще ги удари още във втората половина на 2023 година, защото свръхпечалбата ще се облага за настоящата година, но авансово ще се плаща на база 2022, когато е голямата печалба, и след това ще трябва да ти се връщат пари”, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ния

    13 0 Отговор
    Ще се радваме ако удари първо ФАКТИ.
  • 2 Да бе

    9 7 Отговор
    Не, данъкът свръхпечалба ще удари само гербавите картели. Затова реват на умряло платените "експерти" като този, ония от КРИБ на най-големият свръхпечалбар в България - Киро гела.. Бърз герб милиардер, вече с 2.1 + 2.1 милиарда USD заедно с брат си. Само с 100 милиона USD за около месец-два, мани я Небраска. Тя е за престиж...
  • 3 Коментар

    13 3 Отговор
    Искат да фалират българския бизнес.
  • 4 куче влаче

    12 1 Отговор
    Ще удари най-вече държавата, понеже никой няма да си отчита правилно печалбата, на никой не му се плащат данъци, ще успеете с евтините си номера при обикновените хора жертвите на НАП и Еконт... другаде чукате на дърво, за жалост! Трябва да си преразгледате системата из основи - изначално ви е сбъркана затова имате почти никаква събираемост!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ПЕТЪР Ганев! Данака ще Удари само тия

    11 0 Отговор
    Които имат свръх печалби??!!!! И ТОВА НЕЕ удар, а постригване на Свърх печалбата!!удар е Когато един Милион пенсионери гледат агнешкото на витрините и от години не са и опитвали вкусът му, същите гледат кашкаеала и Яйцата и Казват това нее за Пенсионери или на щанда за сирене търсят нещо с червен етикет, и молят да им одрежат половин бучка сирене! И на щанда за зеленчуци си копува една марулка, за 1,20лв,по евтино няма!! ТОВА Е УДАР ГАНЕВ ПО1, 5 МИЛИОНА СВРЪХ БЕДНИ, КАТО ТИ СЕ УСМИХНЕ ТАКЪВ ЧОВЕК ВИЖДАШ ЧЕ ИМА ОТГОРЕ САМО 4 ЗЪБА И ЧОВЕКА ГОЕ СРАМ ДА СЕ УСМИХНЕ, ЗАЩОТО ДОЛНИТЕ СА СЪЩО 4!!! На зъболекр не смее и да помисли да отиде, там цените са Полудяли!! Ганев, да Ревеме за тея със Свъх печалбите!! Б. О. К. Л. У. К си. ГАНЕВ!!
  • 7 Факти триете истината, че има много

    8 0 Отговор
    Пенсионери които не са яли агнешко и кашкавал от години!! Ганев Реве за тея със свръх печалбите, колко ще обеднеят??? Пак ли ще го истриете?? Пенсионерите са все със 32 зъба,!!???
  • 8 Чичак

    8 0 Отговор
    Данъкът за свръхпечалбата ще удари най-различни бизнеси, от малки до големи===== точно така трябва да е ! Няма голяма, няма малка. Важното е дали свръхпечалба има.
  • 9 Нещо менти плоско тоя.

    5 0 Отговор
    облагайки всички, ще се окаже, че компании, взели много малко помощи..........бля-бля.......помощите със свръхпечалбата нямат връзка ! Свръхпечалбата е определяща.
  • 10 Всич на умник не се прави младеж !

    7 0 Отговор
    Общата облагаема данъчна печалба за 2020 г. беше около 27 млрд. лв., а за 2022 г. е 47 млрд. лв. !!!!! пенсиите !!! (За сравнение) за цялата 2022 г. са в размер само на 15,6 милиарда. лв., което е 100,8% от предварително планираното но без да е отчетена никаква инфлация и поскъпване на живота. Тоест в джобовете на шепата капиталистите, корпорациите и акционерите, влизат 3,2 пъти повече пари отколкото в джоба на всички пенсионери взети заедно. Ето това е вредната дясна политика и неолиберализъм от американски тип. Облагаемата данъчна печалба за 2022 г. е 47 млрд. лв. при БВП на България около 164 млрд. лева !!!! Сами преценете какъв % от БВП са корпоративните печалби на бизнеса ..... близо 30% от БВП !
  • 11 Нагло същество,

    6 0 Отговор
    помощите не са отишли в свръхпечалбите –че за връщане да говориш ! помощите допълниха свръхпечалбите на някой, но никой за връщане на помощите не говори. На луд ли се правиш а? Свръхпечалбите оу, Свръхпечалбите !!!! А как са формирани е съвсем друг филм който сега не е важен ! Панимайш ?
  • 12 Данъкът за свръхпечалбата

    4 0 Отговор
    Трябва да е два пъти по голям. И със стара дата да се вземе.
  • 13 "И ще ги удари още във втората половина

    5 0 Отговор
    на 2023"........ Може и първата на 2022 да стане при желание. И няма да е НЕсправедливо впрочем. Кой е казал че няма да е със задна дата ? Може, може ! И за банките може ! Дето ограбиха народа със 1,6 милиарда лева....
  • 14 сякаш

    0 0 Отговор
    малко общо говори, съмнява ме ако вземат някакво решение, размерът на бизнеса, помощите и т.н. да не се вземат под предвид.. Все пак трябва няква легислация която да мине през парламента. По-скоро си е научил репликите и е излязъл да изостря обстановката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове