Last news in Fakti

23 Март, 2023 16:06 1 437 24

Проф. Захари Захариев: Не може да се говори за Русия като за по-слабата в съюза с Китай

  • захари захариев-
  • русия-
  • китай

Многополярният свят кореспондира с многополюсна безотговорност

Проф. Захари Захариев:  Не може да се говори за Русия като за по-слабата в съюза с Китай - 1
Снимка: БНР

"Между Китай и Русия се изгражда своеобразен феномен. Многополярният свят кореспондира с многополюсна безотговорност. Многополярност няма нито в природата, нито във физиката. Винаги полюсите са два. Голямата ни драма беше, че досега имахме еднополярен, а след това на базата на противопоставянето на много страни минахме в широкото използване на този термин "многополярност". С визитата на Си Цзинпин в Русия се кодифицира втория полюс".

Това каза пред БНР проф. Захари Захариев, председател на асоциацията "Един пояс, един път".

И допълни, че не може да се говори за Русия като за по-слабата страна в съюза с Китай.

"Трябва да се прокара много деликатна граница между сигналите, които Китай дава по отношение на своето присъствие в лидерството на световните дела, и онова, което китайското ръководство очаква като реално следствие от тези планове - не само от мирния план за Украйна, но от проекта за новата система за сигурност, от проекта за глобалното управление на бъдещия свят. Става дума за сигнали към какъв курс ще се придържа Китай в световните дела без илюзии, че Китай може да реши въпроса "Украйна". Този въпрос зависи от САЩ. Свежда се и до голямата политическа битка в Щатите преди президентските избори догодина, както и до дълбокото разслоение сред американските елити".

В предаването "12+3" проф. Захариев посочи, че за Китай е важно как ще развие диалогът с Украйна и какви съюзници може да привлече, най-вече по линия на ЕС и частично в НАТО:

"Съдбата на Китай е свързана с това, което ще се случи в Щатите... Пекин никога няма да бъде новата Москва от времето на Съветския съюз по отношение на външния свят. САЩ загубиха лустрото, то беше изгубено в резултат на тяхната геополитическа игра на бранители на демокрацията".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Казуар

    20 11 Отговор
    Захария, стига с четките, икономиката на Русия е далеч по слаба от китайската.
  • 2 Съюзът в цифри

    14 7 Отговор
    Експорт на Русия към Китай - 40% от общия
    Импорт на Русия от Китай - преди имаше, ама сега има санкции.
    Експорт на Китай към Русия - 2% от общия.
    Импорт на Китай от Русия - 5% от общия.
    Китай може да се оправи без Русия. Русия не може да се оправи без Китай.
  • 3 ха-ха

    13 3 Отговор
    абеот еб.. страна са, каквото и да се помпате :)
  • 4 ПСР

    17 8 Отговор
    Поредният русофил.Россия е в пъти по-слаба от КНР.Авторът явно е гледал твърде много паради от Красная площадь по повод 9 май.Видя се,що за сила е Россия на бойното поле....ужас.Икономически,финансово,,военно,технологично,Китай е светлинни години напред,сравнено с този износител на въглеводороди и нищо друго.Каквито са им"Масквичите",таково им е и всичкото останало-аналогово,старо,малко,чупливо и ненадеждно.
  • 5 Хахахахха

    9 8 Отговор
    Единственото предимство, с което Русия може да парадира е ядрено оръжие, което я крепи и цяла. Но Китай и в това отношение ги превъзхожда, да се казва че са на едно равнище е наивно.

    Коментиран от #7

  • 6 Петьо

    12 5 Отговор
    "не може да се говори за Русия като за по-слабата страна в съюза с Китай."
    2022
    Китай, бвп 18000 USD млрд
    Русия, бвп 1800 USD млрд

    точно 10 пъти по-малко
  • 7 Дали имаш 400

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хахахахха":

    атомни бомби или 6000 е все едно, а и кога и как двете страни ще се заплашват с ЯО? Това оръжие обезсмисля всяка победа и я прави неудобна по скоро за "победителя", който също е радиоактивен. Добре, че е това оръжие иначе да сме се избили с обикновените.
  • 8 Ето това се

    1 0 Отговор
    нарича размах(китайски). Да добиваш и гориш газ в Якутия, а за Китай да изнасяш само електроенергията.
    https://fakti.bg/world/765921-kitaec-ypi-polovinata-ot-pyca-ompania-v-aytia-s-ppoeti-za-12-miliapda
  • 9 ПСР

    9 4 Отговор
    Китай държи цели 862 милиарда долара външен дълг на САЩ.Россия,колко"държи"?!Та Китай ли ще прави война със САЩ?Тези прагматици,които търсят само търговия,обмен,облаги от Големия Свят...в името на Педя човек-Лакет брада...ха,ха,ха.
  • 10 Кроки

    11 7 Отговор
    Русия си е направо китайска наложница, евтина и послушна.Жалки напъни на овехтял четирихилядник.
  • 11 един

    10 5 Отговор
    Жалки са руските подлоги!
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 5 Отговор
    Потрай още малко........2025г няма да се говори за русия,а за московия....И диамантите ще са в друга страна,както и газОООООООО!Що не отидете вкомунистическия ви рай,А захариев и путинофили??????
  • 13 РЕАЛИСТ

    10 1 Отговор
    Като четеш горните коментари, оставаш с впечатлението, че всички са възхитени от комунистически Китай. Ами да върнем и ние чл. 1-ви от конституцията за ръководната роля на Комунистическата партия и да се оправим, а не да си играем на демокрация с безброй избори без никаква файда.

    Коментиран от #19

  • 14 Мемфис

    5 5 Отговор
    Ози кога ще нахрани червеите? Руски поми.р!
  • 15 Дернев

    6 4 Отговор
    "Пекин никога няма да бъде новата Москва от времето на Съветския съюз по отношение на външния свят" Китай не цели това. Той иска да е новият Вашингтон на 21в и напред в еднополюсен свят. Китай е най-голямата опасност за човечеството. Те хора си имат.
  • 16 Алохаааааааа

    5 4 Отговор
    Айде стига с тия русофилистично увредени, миришещи на нафталин и никому ненужни прфесОри разни .
  • 17 колко е жалък русофилника дрЪт

    3 2 Отговор
    Пак некакво неадекватно русофилче става за смях .......
  • 18 Оги

    3 0 Отговор
    И по икономика и по население Китай е десет пъти Русия.
  • 19 Седесар

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    В Китай има ли банани? Аз за банани се драх по площадите 89г.
  • 20 ПИТАЩИЯ

    4 1 Отговор
    ПРОФЕСОРЕ, ПРОФЕСОРЕ?!?!?!
    ВСИЧКО НАРЕД ЛИ Е???
  • 21 вай вай

    3 1 Отговор
    Шизофренноухилен изкуфилников ,русофилно увреден ........
  • 22 Послушко

    2 2 Отговор
    Смешник четирихилядник! Путин се е хванал за краката на Си като удавник. Китай са единственият шанс на москалите.
  • 23 ГруЮ

    0 0 Отговор
    Китай няма особенно желание да бъде световен лидер. Нямат нито традициите, нито военната способност за това. Те предпочитат да си въртят търговията и да се развиват. Проблема е, че го умеят и се справят по традиция добре. Което няма как да прави щастливи останалите. И в този смисъл- китайците ги е страх да не се върнат във времето на двете опиумни войни 1841-1856, когато Англия и Франция ги сгъват и ги връщат 2 века назад. С 4000 войска срещу близо 1 милион китайска. Тогава Хонконг и Тайван стават британски.Затова и сега се въоръжават усилено. И крепят Русия, защото знаят какво ги чака, ако останат насаме със Запада.
  • 24 Фантазьор

    0 0 Отговор
    Между САЩ и Китай, Русия е, като между чука и наковалнята! Отпред змия, от зад магаре! Крайно време е да избере, коя от двете държави е по малката злина и да й се отдаде, ако и е мила притежаващата огромни природни богатства територия на Сибир от една страна, и съотношението от 10 китаеца на един единствен руснак, от друга!
    В същност, в миналото, Русия е преживяла подобна дилема, когато е избирала, коя от религиите да избере, и се е спряла на Християнството. Това до някъде би могло да предопредели и сегашният и избор!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове