24 Март, 2023 20:18 636 28

Mашините за гласуване вече са удостоверени и започва инсталирането на кода

  • машини за гласуване-
  • удостоверени-
  • код-
  • инсталиране

За вота на 2 април България разполага с над 12 800 устройства

Mашините за гласуване вече са удостоверени и започва инсталирането на кода  - 1
Снимка: bTV

Mашините за гласуване вече са удостоверени и започва инсталирането на софтуера им. След това те ще са готови за изпращане и в секциите зад граница, като това се очаква да започне от утре. За това на 2 април държавата разполага с над 12 800 устройства, съобщават от bTV.
В над 9300 секции в страната ще може да се гласува с машина, а зад граница - в 245 секции. На този вот и у нас, и в чужбина ще има само по една машина в секция.
Устройствата вече са проверени. Днес в защитена среда Министерство на електронното управление заедно с институтите по стандартизация и по метрология провериха сигурността на машините. Така може да се каже, че те вече са готови за вота.
За да може да гласуваме на машина, то устройството трябва да има инсталиран специален код. На 2 април този код ще е различен в сравнение с предишния вот.

„Имаме нова функционалност, понеже вече нямаме разписки, а имаме бюлетини“, казва експертът по киберсигурност Ясен Танев.
Първата стъпка е написването на техническо задание, което програмисти превръщат в код. Този код се превръща в друг, четим само от машина и включващ операционна система, софтуер за гласуване и други компоненти.
Кодът вече е готов и машините са сигурни, обявиха за bTV от Министерство на електронното управление. Този, който пази и отговаря за кода е ЦИК.

„Този код днес беше заключен. Ключът е разделен на три части, като всяка една от партиите се подписа в три различни плика и се запечата“, обясни зам.-министърът на електронното управление Атанас Мазнев.
На предстоящия вот обаче резултатите няма да се вземат от самата машина и тя няма да печата протокол, защото ще се броят само пуснатите в урната бюлетини. А честността на вота вече ще се гарантира и с видеонаблюдението при броенето на бюлетините.
"Никой няма да бъде снимам по време на гласуването. Тези устройства ще бъдат включени в края на изборния ден. Ние препоръчахме на СИК да не се показва бюлетина по бюлетина на устройството“, каза зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Сайтът, на който ще се излъчва видеонаблюдението в реално време, вече е готов. Така в изборната нощ всеки може да си избере секция и да я наблюдава.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирчо

    12 0 Отговор
    Знам го кода .

    Коментиран от #4, #14

  • 2 Фашистите ще спечелят

    10 1 Отговор
    с кравешки код.
  • 3 Машинист

    5 0 Отговор
    ЦИК, СИК, ВИС !
  • 4 Кирчо

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кирчо":

    ха ха ха

    Коментиран от #13

  • 5 честен ционист

    8 0 Отговор
    Кодът винаги пристига в полунощ, петък, 17ч вашингтонско време, когато свърши работният ден на петоразрядният чиновник на Департамента, тъкмо приключил с изборите на Буркина-Фасо, не щото ви дискриминира, а щото кара по азбучен ред.
  • 6 Сашо

    5 1 Отговор
    Вкарвали кода..., я по-добре да си гласуваме с бюлетини!
  • 7 Хан Аспарух

    3 3 Отговор
    Законите на демокрацията не могат да се прилагат еднакво за всяка отделна култура и всяко общество и държава. В България Конституцията трябва да бъде променена така, че никой от държавното управление от която и да е власт да не се задържа повече от 5 год. Премиер, президент, главен прокурор, депутат, началник на правоохранителна служба, министър на кое да е министерство, шеф на държавна агенция - лимит 5 год и да си ходи. Иначе се настървяват много и се самозабравят. Трябва на всеки да му е ясно че е за кратко на поста и после си заминава.
  • 8 срам резил позор

    5 0 Отговор
    Това са машините, с които Гуайдо "спечели" във Венецуела.
  • 9 военно окръжие Пентагон

    4 1 Отговор
    Този така наречен код е своего рода повиквателна за мобилизация..
  • 10 тоя път

    4 0 Отговор
    играта на кодове ще е в информационното обслужване на козяк
  • 11 Нагласихте ли ги

    6 2 Отговор
    според социологическите проучвания? Жалка пародия на избори в България! Проектите на мафията ПП, ДБ и ГЕРБ, се борят за първо и второ място, за да ви лъжат, крадат и продават! И плащат за лъжи, мамят, а народа блее като стадо!
  • 12 БОЦ - ко

    0 2 Отговор
    Идват дни желани,
    Комунистите ще са е......
  • 13 000

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Кирчо":

    Пии хаповете, пък тогава се изявява като творец /според теб, на който сивотата се излива през отверстията, понеже е с коефициент над останалите /...
    И с вода, не с ракия !
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кирчо":

    к,во от това, че знаеш кода? Не гласувам с машина.

    Коментиран от #16, #23

  • 15 Сатана Z

    1 0 Отговор
    Да бе,да.А ония 400 машини,които са в склада и те ли са в играта?
  • 16 Джуджу

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Той/Тя/То попринцип не гласува.
  • 17 ТаУмВзе

    2 0 Отговор
    КУПЕНО РЕДЕНИТЕ УЖ ИЗБОРЧЕТА ПАК ЗА 100 МИЛИОНА. СЪС СЪЩИЯТ ПРОДАЖЕН СЛУГИНАЖ КРАДЛИВ. И по една торбичка със шпек и кашкавал да се почерпи раята.
  • 18 Търновска конституция

    1 1 Отговор
    Приета от възрожденците на 16 априлий 1879
  • 19 МОСКОФИЛ...

    0 1 Отговор
    ГЛАСУВАЙТЕ ЗА:
    ВОЛЯ
    РЗС
    ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА
    АТА КА
    БББ
    РАССАТЕ.........
    И КУПЕЙКАТА🎷
  • 20 Тия пишман политици

    2 0 Отговор
    Да не са преживели турско робство Търновската конституция да се върне премахната от Васил Коларов след нахлуването на СССР когато цар Борис Трети обявява война на САЩ и Великобритания
  • 21 Гепард

    2 0 Отговор
    Започна Пазаруване ЯКО И м ощно на Гласове
  • 22 Байо двата цола

    1 0 Отговор
    Инсталират от джоба на народа
  • 23 Коментатор

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Той щоту гласът с бюлетина е железен и абсолютно неманипулируем???!!!
    Само едно леко драсване с химикалче и хоооп гласът е невалиден!
    Само едно леко излизане от квадратчето и хооп гласът или е невалиден, или отива за "правилната" партия! По този начин тулупа над десетилетие бе уверен, че и магаре да постави на избори и него ще "изберат"!

    Това далеч не означава, че машините не се манипулират!
    Напротив и там яко манипулации, яко нагласяния за ПП и ДБ, от "информационно обслужване", държавната агенция брояща гласовете от изборите, която отговаря директно пред ръководството от Козяк 16!

    Сега ще попита някой, ми тогава къв е смисълът да гласуваме, те и без това пп с тиквата ще направят военнолюбива евроатлантическа коалиция, която да праща българите на чужда война, диктувана от корпоративните милиардери на запад?!

    Смисълът е, че колкото по-масово гласуваме за партия неслугуваща на задокеанците, толкова по-трудно ще им е на марионетките да манипулират изборите!
    Масовото гласуване трудно може да се фалшифицира до степен да наклони политическите везни към грешната посока! Затова гласувайте масово!!!

    А относно методът на гласуване, изберете машинното, защото там поне бюлетината се печата, не може да я обявят за невалидна поради надраскване, или друго!!!

    Коментиран от #24

  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Коментатор":

    .................... не приравнявайте гласуването на избори с процедурата с вендинг машината за закуски, с касата в магазина или с банкомата, но явно сте от умствено изкълчените чалга-почитатели на шебека Слави!!!
    След машинното, следва електронно гласуване, защо пък не и електронно бракосъчетание...? Тъкмо ще се реши проблемът с ДЖЕНДЪРСКИТЕ сватби, ха-ха-ха!!!

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Тези умните журналя

    0 0 Отговор
    Я да обяснят какво значи "инсталиране на код" ?
  • 27 Никой не е оборил тезата на Сталин

    0 0 Отговор
    "Не е важно как са гласували, а кой брои гласовете."
  • 28 Имаме масово неграмотни журналисти

    0 0 Отговор
    Има код на грешка, код за писане на софтуер, програма, приложение. Но инсталиране на КОД ?!?!?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол