Last news in Fakti

25 Март, 2023 16:54 3 348 56

След 20 години на растеж: Икономиката ни достигна границата от 60% в догонването на Европа

  • бвп-
  • икономика-
  • ес

Това, при всички условности на данните в дълъг период, най-вероятно е и историческият максимум за България, смята Петър Ганев

След 20 години на растеж: Икономиката ни достигна границата от 60% в догонването на Европа - 1

По първоначални данни за 2022 г. брутният вътрешен продукт на човек от населението по паритет на покупателна способност в България достига 59% от средните нива за Европейския съюз. Това е сравнението, което най-точно описва процеса на догонване на средноевропейските доходи и стандарт на живот, тъй като отчита и различията в цените между отделните държави. Това се казва в анализ, изготвен от Петр Ганев от Института по пазарна икономика.

През последните три години, въпреки връхлитащите кризи от различен характер и продължителната политическата нестабилност, догонваме с по 2 пр. пункта на година. Когато официално се отчетат и данните от преброяването на населението – съответно се ревизира населението в страната надолу, показателят ще прескочи границата от 60%. Тази граница, при всички условности на данните в дълъг период, най-вероятно е и историческият максимум за страната.

Достигането на границата от 60% е следствие от две поредни десетилетия на устойчив ръст на родната икономика. Първото е от 2000 до 2010 г., когато БВП на човек по паритет на покупателна способност нараства от 29% до 45% спрямо средното за ЕС. Второто е до 2020 г., когато добавяме нови 10 пр. пункта и достигаме 55%.

Това е период от 20 години, в който почти неизменно догонваме европейските икономики. Интересно е, че макар третото десетилетия да започна с поредица от кризи, както и продължителна политическа нестабилност, икономиката ни продължава да дърпа напред. Тук политиците ще се изкушат да датират растежа спрямо едно или друго управление, но истината е, че конкурентоспособността и трансформацията на родната икономика в тези две десетилетия държат юздите и успяват да прегазят политическите бъркотии.

Историческите данни позволяват да се правят сравнения с различни страни и региони в период от над 100 години. Ако се сравним с традиционно богатите страни от Западна Европа например, виждаме, че през по-голяма част от историята сме били на нива от около 35% от техния БВП на човек при отчитане разликите в цените. Най-високо ниво постигаме в началото на 1970-те години, когато доближаваме 50-те процента.

Това отново е следствие от период на растеж, обвързан с процеса на индустриализация на страната. В края на 50-те и началото на 60-те години отварят някои от най-големите индустриални предприятия, в т.ч. медодобивният завод в Пирдоп, който впрочем взе приза за най-голяма компания в България през 2020 и 2021 г.

След средата на 70-те години идват няколко изгубени десетилетия, включително тежко външно задлъжняване в последните години на социализма и неизбежният макроикономически шок, причинен от огромните натрупани дисбаланси.

Така стигаме до „дъно“ от около 25-26% в края на 90-те години. Към днешна дата картината е много различна, като БВП на човек по паритет на покупателна способност в България спрямо Западна Европа е над 50%, като за пръв път е над 50% спрямо БВП на човек на Германия. Тази тенденция е ясно видима и в сравнението с Франция. Исторически няколко пъти сме били около или малко над 50-те процента спрямо французите. На графиката по-долу ясно се вижда изчезването на растежа у нас след средата на 70-те и началото на изгубените десетилетия.

През 1999 и 2000 г. сме едва на 25% от Франция, по подобие и на сравнението с другите западни държави. След това започват двете десетилетия на растеж, а според предварителните данни за 2022 г. приближаваме границата от 60% спрямо Франция.

Към всичко това трябва да направим две важни уточнения. Първото е, че оставаме на последно място в ЕС, като все още сме на около 8-9 пр. пункта разлика от Словакия и Гърция, които също са на дъното в класацията. Второто е, че дори и в един момент да догоним по БВП на човек в стандарти на покупателна способност да кажем Гърция, това не означава, че автоматично изравняваме стандарта на живот.

Напротив, брутният продукт измерва текущото представяне на икономиката през дадена година, но не и натрупаното богатство. Ако дълги години си бил по-богат, то най-вероятно си имал възможността да инвестираш повече във физически и човешки капитал през годините и да постигнеш по-добро качество на живота. Или с други думи, не просто трябва да настигнеш някой по брутен продукт на човек от населението в дадена година, но трябва и да задържиш това ниво за да постигнеш устойчива промяна и догонване.

Отчитайки тези две наблюдения, голямото предизвикателство пред страната е дали ще постигнем и трето десетилетие на растеж и догонване, без значителни макроикономически сътресения. Това вече би ни приближило до границата от 70%, при която клишетата „най-бедната“ и „изоставаща“ страна постепенно ще изгубят почва.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Риба ама цаца.

    34 8 Отговор
    Чиновниците са способни от цаца да направят кит.Ама това не грее народа.

    Коментиран от #8, #16

  • 2 Перо

    21 7 Отговор
    Още в началото беше убъркан пътя и се въртиме в кръг! Горните графики и таблици са пълна измишльотина!

    Коментиран от #56

  • 3 Добре

    14 4 Отговор
    сме напръднали !
  • 4 Госあ

    13 24 Отговор
    Копейката забрани еврото.От тук нататък само беди на хоризонта......и рускии мир

    Коментиран от #19

  • 5 Гаглей

    27 3 Отговор
    Бил съм по Европата, обаче никога не съм работил и живял там. Обаче тук в България за добро или за лошо, ако се фанеш с нещо да правиш или да организираш бизнес, задължително рано или късно ще ти се наложи да кихнеш рушветче. Не знам защо сме такива
  • 6 Гаглей

    12 10 Отговор
    Сигурно в ада е пълно с българи и руснаци. Даже според мен официалните езици в ада са руски, български и албански

    Коментиран от #17

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гларус

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Риба ама цаца.":

    цаца ама риба.ела лятото по морето и ще разбереш
  • 9 Павел пенев

    18 7 Отговор
    Хайде пак глупости. Какво е постигнала Европа в последните 5 години. Пълен регрес.
  • 10 Вълк единак

    20 3 Отговор
    Докато Борисов и Пеевски са на свобода България ще продължава да е първа по Смъртност и Бедност в Европа.
  • 11 не забравяй

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "СталиН":

    Пий си хапчетата редовно.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 обективен

    13 3 Отговор
    Боко ни върна в 20 век.
  • 14 Жоро

    18 5 Отговор
    От графиката е не видно, че България се оправя, а че Европа отива на зле ...
  • 15 А брутният външен дълг колко достигна?

    16 2 Отговор
    От 10 млрд. на 44 млрд. Как точно прогресираш , а затъваш в дългове?

    Коментиран от #46

  • 16 Иван Аксаков - руснак - българомразец,

    7 9 Отговор

    До коментар #1 от "Риба ама цаца.":

    каквито са и местните путинисти:
    "Всяко тържество на България е смърт за Русия"!
  • 17 ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гаглей":

    Слагат ги там за да им се види рай!
  • 18 Студопор

    16 2 Отговор
    "Догонваме европейските икономики" вика... Пълен смях!! Само цените ни догонват, че и задминават европейските. Ама заплатите? Покупателната способност? Те намаляват в аритметична прогресия. Тая статия явно е платена от Боко или от Коко, да ни убеждават как сме европейци!
  • 19 Студопор

    13 5 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Ако еврото влезе, тогава да видиш български апокалипсис! Не можеш да си го представиш просто. Ама нали си куче на евроатлантиците, по когото те насъскат, по него лаеш.

    Коментиран от #35

  • 20 Ъхъъ

    4 2 Отговор
    През 1999 и 2000 г. сме едва на 25% от Франция, .......а през 1989 г. ???????? 1999 и 2000 г. e вече Атлантизма и демокрацията......
  • 21 Макс

    10 3 Отговор
    Най нисък растеж има по времето на ГЕРБ 2010-2020 г. само с 10 пункта. Не го забравяйте , когато тръгнете към урните на 02.04. 2023 г.
  • 22 Ъхъ виц....

    5 1 Отговор
    След средата на 70-те години идват няколко изгубени десетилетия, включително тежко външно задлъжняване в последните години на социализма и неизбежният макроикономически шок, причинен от огромните натрупани дисбаланси.===========и съвсем случайно факти и цифри няма нали ? ......
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Стъкмистика

    11 2 Отговор
    Растеж, в който българина обеднява. А кога ще стигнем НРБ показателите?

    Коментиран от #34

  • 25 Тома

    2 0 Отговор
    При нас догонването е има няма 100 години с белите държави
  • 26 Икономист второ ниво

    9 1 Отговор
    Пак ли ви лъжат крепостни селяни.
    Евростат :
    Германия 1910 евро брутна минимална заплата (1426 нето)
    Франция1615мин евро(1354 нето)
    Испания 1260 мин евро необлагаема(взима се чисто)
    Италия 1105 мин заплата
    България 398 евро мин. бруто
  • 27 Ъхъъ

    2 2 Отговор
    Ако се сравним с традиционно богатите страни от Западна Европа например, виждаме, че през по-голяма част от историята сме били на нива от около 35% от техния БВП на човек .............Но при НЕотчитане разликите в цените !!!!!!
  • 28 Токайто

    3 2 Отговор
    Голем растеж имаме! Инфлацията расте с 2% и ние растем с 3%.
  • 29 Име

    3 0 Отговор
    След 20 години усърдно крадене и - "Я надуй дядо кавала", в долнопробни и високопробни кръчмета, постигнахме колективен успех - от 20 място по стандарт - това-онова, верно - не луксозно, но успешно преминахме последно място в Европа.

    Барометърът ни работи отлично - както и да е.
  • 30 Мишел

    6 1 Отговор
    Ама ние и икономика ли имаме?😃
  • 31 НПО-тата на Сорос

    8 5 Отговор
    Покупателната способност на българина се изравнила и дори надминала тази от 1989 г. Това е най-новият виц, сътворен от Центъра за либерални стратегии - едно от ония НПО-та у нас, чиято основна задача е да пропагандират колко хубаво си живеем днес. 
  • 32 Я у лево бе

    4 1 Отговор
    През 1989 г. съгласно цените на дребно покупателната способност на промишлените работници с една месечна заплата е: сирене - 114 кг, яйца - 2277 бр., боб - 493 кг, ориз - 296 кг, лук - 987 кг, ябълки - 705 кг, картофи - 1345 кг, костюм мъжки вълнен - 3,2 бр., балтон-мъжки - 3,9 бр., обувки мъжки половинки - 14,7 чифта, обувки дамски половинки - 11,8 чифта, въглища каменни /на едро/ - 8,2 тона, ел.енергия - 9250 кВтч (!).
    И понеже сега сме в ЕС е много модно да се сравняваме с останалите страни по света. Вижте къде сме били тогава и можете сами да прецените къде сме сега. През 1986 г. средното годишно потребление на мляко на човек е:
        - България - 194 л. В страните от Западна Европа е от 43 до 202 кг
        - Гърция - 57 кг
        - Турция - 15 кг
        - САЩ - 129 кг
        - Япония - 36 кг
    Нали разбирате колко смешно звучи песента на Тодор Колев "Как ще ги стигнем американците?" 
  • 33 Сатана Z

    9 5 Отговор
    Българската икономика се крепи единствено на построените мощности по време на соца.Къв растеж искате от вцеховете за ишлеме? ТЕЦ София е построена от бай Тошо за работещите ,а днес жълтопаветната измет полза благата на комунистите и дори не плаща газта с която се греят
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Пълни глупости !

    10 1 Отговор
    ...... от 2000 до 2010 г., когато БВП на човек по паритет на покупателна способност нараства от 29% до 45% спрямо средното за ЕС. Второто е до 2020 г., когато добавяме нови 10 пр. пункта и достигаме 55%.........ама Пълни глупости и отделно БВП на човек е най безсмисленият коефициент който може да се измисли, ако не се отчита как се формира и как се разпределя. Ако 30% от БВП са корпоративните печалби и една шепа хора, акционери и т.н ги прибират със смешно данъчно облагане това какво общо има с благосъстоянието на 87% от населението ? Абсолютно нищо.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хм..........

    4 0 Отговор
    1. От гледна точка на БВП на САЩ дългът достигна ниво от над 128.02% от БВП. Значи трябва да са фалирали нали ? ....... 2 . Ако погледнем разходът за пенсии по тази схема, който ще се случи през 2023 г., спрямо БВП той ще бъде в рамките на 11-12%, което е приблизително средният разход за европейските икономики. Това, че сме държали този дял по-нисък във времето, е ощетявало до голяма степен тази група хора. Като сме европейци, нека сме европейци във всичко – и в пенсии, и в заплати, и в инвестиции, а не само в цени.
  • 39 Счетоводител

    2 1 Отговор
    Отново потвърждаване на мнението ми, че сме на около 20-30 г. икономически растеж от западните страни. Лошото е че, това е било след края на 80-те и годините на безвремие след 1989 до около 2005- ни върнаха доста назад. В момента, по мое мнение сме малко над стандарта в края на социализма и сме отново на кота 20-30 икономическо развитие след западните страни. За да се оцени адекватно, нека все си погледне какво са направили неговите родители, баби и дядовци и пра-родители. Съдейки по това винаги има по десетина години на икономически подем както в царска България, така и с социалистическа България. В последното десетилетие, въпреки всичко кризи не живеем толкова зле, и бих казал по добре от предходните периоди.
  • 40 ха ха

    4 1 Отговор
    откакто си нарязахме всички заводи за скрап и преминахме на сутеньорство и хотелиерство икономиката дръпнала напред ? събирам капачки за атомна бомба , то вече не се търпи
  • 41 Даааа

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Я"жмуя":

    През 1989 г 1кВтч. беше 4ст . дневна и 2ст нощна тарифа (средно 3ст)....при минимална заплата от 140 лв.......към 2022 г.(юли) 21 Ст без ДДС...(средно 26ст).....при минимална заплата от 710 лв....... 4666/ 2730,7
  • 42 Петът Ганев,какво сме достигнали

    2 1 Отговор
    След 20г "Разстеж" Лъжи, Лъжи Маниполации, Къде го тоя Разстеж Лъжецо!!
  • 43 Ъхъъ

    4 1 Отговор
    Общата облагаема данъчна печалба за 2020 г. беше около 27 млрд. лв., а за 2022 г. е 47 млрд. лв. !!!!! пенсиите !!! (За сравнение) за цялата 2022 г. са в размер само на 15,6 милиарда. лв., което е 100,8% от предварително планираното но без да е отчетена никаква инфлация и поскъпване на живота. Тоест в джобовете на шепата капиталистите, корпорациите и акционерите, влизат 3,2 пъти повече пари отколкото в джоба на всички пенсионери взети заедно. Ето това е вредната дясна политика и неолиберализъм от американски тип. Облагаемата данъчна печалба за 2022 г. е 47 млрд. лв. при БВП на България около 164 млрд. лева !!!! Сами преценете какъв % от БВП са корпоративните печалби на бизнеса ..... близо 30% от БВП ! Че и по високи заплати може и по високи пенсии стига печалбата на капиталистите да се нормализира до 10-12 %
  • 44 Петът Ганев,какво сме достигнали

    1 1 Отговор
    След 20г "Разстеж"не Лъжи, неЛъжи! Маниполации, Къде го тоя Разстеж?
  • 45 Петът Ганев,какво сме достигнали

    1 1 Отговор
    След 20г "Разстеж"Тоя никога не казва истината! Къде го тоя Разстеж?
  • 46 Чичак

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "А брутният външен дълг колко достигна?":

    БВП на България е около 164 млрд. лева, а през 2023 г. ще стигне 180 млрд. лева
  • 47 Петът Ганев,какво сме достигнали

    2 1 Отговор
    След 20 год Разстеж??? Хванали сме Бойко за Шлифера!!
  • 48 Петър Ганев поредния Б. О К Л. У. К

    0 1 Отговор
    Тоя Никога не лъже!!
  • 49 БВП няма никакво значение !

    6 0 Отговор
    никакво относно средната покупателна способност ! Примерно 400-те най-богати американци претендират за богатство от над 3 трилиона долара, докато половината от възрастните съобщават, че биха имали трудности да покрият спешна сума от 400 долара......В Съединените щати трима милиардери притежават толкова богатство, колкото долната половина на обществото или 160 милиона души. ......какво значение има БВП-то ? Социалното неравенство няма ли по голямо значение ?
  • 50 Петър Ганев?? Каквото и да напиша все не

    2 0 Отговор
    Ви Харесва, как да напиша, че не лъже, като нее вярно!!
  • 51 Артилерист

    1 1 Отговор
    На тази стъкмистика най-добри са твърденията:"при всички УСЛОВНОСТИ НА ДАННИТЕ "; "неизменно ДОГОНВАМЕ европейските икономики"; "оставаме на ПОСЛЕДНО МЯСТО в ЕС" и "дори и да догоним по БВП...това НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ АВТОМАТИЧНО ИЗРАВНЯВАМЕ СТАНДАРТА НА ЖИВОТ". Няма нито една дума за структурата на нашата "догонваща" икономика, за да гадаем като как "най-бедната" и "изоставаща" страна ще изгубят почва и колко продължително ще е това "постепенно" на изгубването на основанията...
  • 52 Ъхъъ

    6 0 Отговор
    брутният продукт измерва текущото представяне на икономиката през дадена година, но не и натрупаното богатство.......============Ако така купуваме самолети на чертеж, подводници и бронирани машинки идея нямаш даже колко си прав !!!!!
  • 53 СЗО

    7 0 Отговор
    БВП се увеличава, а покупателната способност на населението не! Ясно е кой печели в крайна сметка.
  • 54 Чонков

    6 1 Отговор
    брутният вътрешен продукт на човек от населението в България не 59% а 599% да стане спрямо Европа пак няма никакво значение ако парите ги вземат 2000-5000 души, а другите им робуват на смешни заплати. БВП е едно голямо нищо като самостоятелно разглеждан коефициент.
  • 55 Петър Ганев този е най почтения човек

    1 0 Отговор
    И този никога не лъже!!
  • 56 Геро

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Перо":

    Той и комунизма беше пълна измишльотина!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове