27 Март, 2023 18:27 1 112 41

Пламен Димитров: Не е вярно, че трябва да затягаме коланите и да се подлагаме на някакви рестрикции

  • пламен димитров-
  • затягане на коланите-
  • рестрикции

Президентът на КНСБ е категоричен, че държавата има известни проблеми, но това не означава, че тя е в режим на свободно падане

Пламен Димитров: Не е вярно, че трябва да затягаме коланите и да се подлагаме на някакви рестрикции - 1
Снимка: bTV

Хората не бива да бъдат побърквани с усещането за нестабилност - държавата има известни проблеми, но това не означава, че тя е в режим на свободно падане. Това заяви в предаването „Лице в лице“ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Мисля, че вече няма спор по темата за инфлацията. Виновници за нея са очевидните картелни формирования, които КЗК започна да разследва и се надявам, че ще завърши с успех. Важно е да се знае, че няма давност за картелите, т.е. когато и да ги установят, могат да наложат съответните санкции, а те са в сериозни размери“, каза той.

Пламен Димитров посочи също така, че 1/3 от инфлацията в България е „родна продукция“, заради злоупотребата с пазарната среда и лошото пазарно поведение на българите като цяло.

„За две години са дадени около 12 млрд. лева помощи към бизнеса по различни програми и мерки. Тези пари дадоха тласък за развитие на икономиката, но доведоха и до сериозен ръст в инфлацията. Нашата оценка също така показва и сериозна загуба на приходи в бюджета на държавата. Фискалният резерв нарасна през последните месеци и достигна над 16 млрд. лв. Така че не може да се гледа едностранчиво“, обясни още той.
Президентът на КНСБ подчерта, че преговорите за увеличаване на заплатите в частния сектор вървят добре и вече има сектори с увеличени заплати за последните две години с 30-40%. „Бизнесът на места се държи много адекватно, но има и такива – като ВИК и текстилната индустрия, където компенсацията е 10-12% при инфлация от малко под 30%. Там хората са недоволни и това е разбираемо“, подчерта още той.

Пламен Димитров беше категоричен, че „хората не бива да бъдат побърквани с усещането за нестабилност“. Той е категоричен, че държавата има известни проблеми, но това не означава, че тя е в режим на свободно падане или каквато и да било фискална криза.
„Не е вярно, че трябва да затягаме коланите и да се подлагаме на някакви рестрикции“, подчерта още той. Обясни също така, че „изказването на служебния финансов министър беше с оглед да дисциплинира собствените си колеги, защото през последните месеци министрите искат все повече и повече“. Според него в доклада, предназначен за МС, а не за медиите, черните краски умишлено са били засилени.

Пламен Димитров даде и рецепта за справяне със ситуацията – „завишаване на приходите, затягане на всякакви данъчни дупки, които бяха отворени с оказването на помощ, и въвеждането на еднократен данък върху свръхпечалбата“.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    14 15 Отговор
    Кокорчо и Корнелия фалираха държавата.
  • 2 абе

    15 5 Отговор
    Не е верно, но ни го втълпяват от вън Европа и Америка. Уж ресурсите свършвали, няма вода, няма храна и подобни.
    Свивай разхода, за всичко, коли на батерия и тн... гласят ни за киборзи. То както винаги за едни има много за други няма нищо. Истината е че за сега има всичко... но ни я изкривяват умишлено

    Коментиран от #15

  • 3 Ще ядем хурката

    18 7 Отговор
    За първи път от 25 години България има толкова голям дефицит в бюджета, но предизборно всеки льольо лъже като на сиганска сватба

    Коментиран от #18

  • 4 стоян

    20 2 Отговор
    Тоя търтей иска да каже да пускат печатницата за пари - вместо да затегнат коланите на другите търтеи
  • 5 Самоусигуряващ се

    15 5 Отговор
    Тоя ли ще ни плаща осигуровките като вдигнат заплатите
    Само питам

    Коментиран от #7

  • 6 кожухаров

    10 7 Отговор
    Има криза само за мишмороците, за останалите остава презадоволяването !
  • 7 мастърплан

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Самоусигуряващ се":

    За кво се осигуряваш като е измислено да не се доживее до пенция?

    Коментиран от #9

  • 8 Абе този пампаец до "вчера"

    8 1 Отговор
    казваше, че трябва да затегнем коланите, днес не е време ? С такъв пампаец ли българските профсъюзи ще разчитат да защитят работещите в България ?
  • 9 Самоусигуряващ

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "мастърплан":

    Защото иначе не мога да работя такива са скапаните закони
  • 10 Малтин Димитлов

    16 0 Отговор
    Народа да стяга коланите, че иска или не иска 240 тумбака идват да лапат здраво и около тях още няколко хиляди които ще намажат.
  • 11 Лъжец

    22 1 Отговор
    Този не спира да лъже, дядо Пачо къде са тези добри фирми с тези високи заплати да ходим да работим там? Дядо Пачо разкажи за жена си и щерка си на какви директорски заплати са в ЦУ на НАП, как жена ти като директор човешки ресурси реже правата на работещите там който ти ужким защитаваш! Нагли смешници!

    Коментиран от #13, #22

  • 12 Синдикалист от Австралия

    17 0 Отговор
    Пламен Димитров....Президентът на КНСБ !!!! Стачките са война а Ние вика сме миролюбиви хора........боклук нещастен, завършен олигофрен ти не си синдикалист, ти си едно нищо !
  • 13 Малтин Димитлов

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "Лъжец":

    В частните фирми няма как да намериш хубава и добре платена работа, ако не си близък роднина на робовладелеца или една от любовниците му, впрочем така стана сега и на държавна работа, там се изискват и яки връзки!
  • 14 Синдикалист от Австралия

    12 0 Отговор
    Гнус ме побива от това нищожество вредно и нагло ! Гнус ! Като ме пипне и настръхвам даже, два пъти ми се е случвало. Миризлив помияр на който само тристранки са му в главата проста. Продажник като тези дето ги бият сега по протестите в Париж.
  • 15 Дърпай още борчове

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "абе":

    От 44 млрд. до 300 млрд има още много мегдан . Няма старшно , корабът потъва бавно .Вода има за всички.
  • 16 Зевзек

    19 1 Отговор
    Още един експерт без нито един ден трудов стаж
  • 17 безпартиен

    19 0 Отговор
    Този кога е "затягал коланите"?Такива тарикати на хранилка са над 700 000 в обраната държава България!

    Коментиран от #20

  • 18 Експерт

    4 8 Отговор

    До коментар #3 от "Ще ядем хурката":

    Знаеш ли ЛЬО. ЛЬО какъв е дефицита в бюджета за 2022г....2,9%!?За такъв ДЕФИЦИТ МЕЧТАЯТ ПОЛОВИНАТА ДЪРЖАВИ ОТ ЕС!!! За 2023г. никой не може да каже ЗАЩОТО НЯМА ПРИЕТ БЮДЖЕТ!!!

    Коментиран от #21

  • 19 Дребен бизнес

    12 0 Отговор
    Ох колко е лесно и сладко да си бюрократ в КаНеСъеБе и да даваш акъл на тия дето им скубят перушината за да има какво да лапа тоя книжен плъх
  • 20 Дедо Пене

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "безпартиен":

    Стани партиен, та дано поумнееш! В България няма толкова... 700000човека на държавна издръжка... заедно с армия, полиция, учители, лекари, местна и Централна администрация! Чети и се образовай преди да драскаш в НЕТА!
  • 21 Ахмак

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "Експерт":

    Тия 3 % кой ще ги плаща бре експертен?Децата ни....ама с 5% лихва.Това ли искате да задлъжнеем като всички и.д.иоти в ЕС и да обречем децата и внуците да плащат?Ти да не си като ония в махалата-днеска иху утре тихо?Да се харчи само това което има....тругото е "след нас и потоп".

    Коментиран от #24

  • 22 Българин

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Лъжец":

    САМО НЕ ЗНАМ ОТКЪДЕ ИЗЛЕЗЕ СТАТИСТИКА, ЧЕ 146хил.българи се осигуряват на заплати 5000лв. - 10000лв./месец, а аз не познавам нито един? Сигурно ИНФЛАЦИЯТА Я ГЕНЕРИРАТ тези хубавци!
  • 23 А Копейката не тряя а работи

    6 3 Отговор
    Взе 2 милиона от субсидията.По 200 00 на месец.Прибира по 5 бона от заплатите на депутатите си.Още 100 000 си докарва за месеца.
  • 24 Експерт

    8 3 Отговор

    До коментар #21 от "Ахмак":

    Ахмак, след 10г.тези 3% в Евро ще са станали по-малко от1, 5%,а БВП на България ще е поне с 60-70% отгоре т. е. от 88млрд$...на 145млрд.$.и затова бъди спокоен. Най-богатите държави имат 3-5пъти по-голям дефицит от нас!

    Коментиран от #30, #31

  • 25 КНСБ Пламен Димитров! Слугинаж на

    7 2 Отговор
    Борисов и ГЕРБ!! 12 год докато Управляваше Борисов, тоя не Мъцна, не знаехме имали го, няма ли го! КАТО ТРЯБВАШЕ ДА, СЕ БУТА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА К Петков, Борисов го активира да прави протести и подобни!! Казионен на ГЕРБ Профсъюз!! Слугинаж!
  • 26 хммм

    6 0 Отговор
    Практически повтаря това което и кокорчо казва.
  • 27 дон

    5 0 Отговор
    Трябва да ги затягаме за да може да останат пари за шкафчето и шайката.
  • 28 Сод Омит

    4 0 Отговор
    Ма ние не сме ги отпускале бе готин
  • 29 ПСР

    8 0 Отговор
    А кой ще произведе доходите?!
    Съседите румънци,вкараха достаелит" в затворите.И понамалиха корупцията,кражбите и злоупотребите на властимащите.Та,взели,да изпреварят гърци и хървати по всякакви показатели.А ние,сме твърдо някъде под дъното на Мариянската падина."Дайте да дадем!"От къде?ГЕПП Групата прибра десетки милиарди,12 г.застой и кражба-сега им ръфаме резултатите.
  • 30 Ахмак

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Експерт":

    Когато задлъжняваш няма как да си спокоен.Аз съм спокоен защото не дължа и 1стотинка на никого.Я ми кажи експерте кога си по добре като имаш кредити или като нямаш?
  • 31 Ахмак

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Експерт":

    Всяка година ако задлъжняваме с 3% след 10 години сметни колко ще сме задлъжнели и колко лихви ще сме платили....ако обичаш в цифри а не в проценти.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Синдикалист от Австралия

    1 0 Отговор
    Трябва като във Франция , кво чакате а?
  • 34 Синдикалист от Австралия

    1 1 Отговор
    Пламен Димитров е предател ! Не е Синдикалист а говедо
  • 35 Синдикалист от Австралия

    1 0 Отговор
    КНСБ не е призната синдикална организация хора !!!! ..... Не е и това е факт ! Измама е ....долна гнусна измама, и членска маса няма !!! КНСБ е само виртуална ..... Тези хора са измамници .....
  • 36 Синдикалист от Австралия

    1 0 Отговор
    КНСБ не е член на международните синдикати още от 2001 г. Измамници са на 100%..... Тотални измамници
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Синдикалист от Австралия

    1 0 Отговор
    22 години хора като представител на австралийският синдикат, най големият в Астралия ...и нито веднъж не съм видял на значим международен форум човек от КНСБ ....нито веднъж !!!!.
  • 40 Президенте велик на КНСБ

    2 0 Отговор
    Пламен Димитров, .....кажи честно вие дали сте членове въобще на "Синдикалният съюз" а дали сте въобще синдикат по всички нормативни актове ? НЕ нали долно продажно корумпирано нищожество.....прекрасно го знаеш...
  • 41 Синдикалист от Австралия

    1 1 Отговор
    КНСБ не е член на международните синдикати още от 2001 г. Те са измамници ! Нелегитимни и фалшиви ! Нямат членска маса и не отчитат естествено приходите си от членски внос ... Те впрочем са и за съд !!!! Ако имаше действително СЪД
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол