Last news in Fakti

28 Март, 2023 14:08 884 25

Владимир Тодоров: Вдигнахме глобите, но катастрофите не намаляха

  • катастрофа-
  • владимир тодоров-
  • мерки

Да бъде създадена онлайн система, която да разрешава проверка на контролните точки

Владимир Тодоров: Вдигнахме глобите, но катастрофите не намаляха  - 1
Снимка: БГНЕС

Да бъде създадена онлайн система, която да разрешава проверка на контролните точки, препоръчва Владимир Тодоров, учредител на Българската асоциация на пострадали при катастрофи, в коментар за БТА. Той оценява промените в Наредбата за контролните точки(Наредба № Iз-2539 от 17.12.2012 г.), които са в сила от днес, като положителна стъпка.

Според нормативните изменения "Пътна полиция" ще отнема контролни точки за нарушения на пътя, които водят до възникване на пътнотранспортни произшествия. Завишава се и броят на точките, които ще бъдат взимани за редица други нарушения.

Промените в наредбата са положителна стъпка, смята Тодоров. Препоръката е да се създаде към МВР онлайн система, за да може всеки водач да проверява контролните си точки, защото в момента това няма как да стане дистанционно, посочи той. Т.е. водачите не знаят с колко контролни точки разполагат, това се случва само при издадено наказателно постановление, уточни той.

Тодоров припомни, че през годините размерът на глобите се е увеличил многократно, но въпреки всичко има "една категории водачи, които карат скъпи нови коли, и за тях каква ще е глобата не ги притеснява, защото имат финансови възможности да плащат големи глоби". Но с отнемане на контролни точки това би трябвало да се ограничи, защото може на водача да бъде отнета шофьорската книжка и да не може да управлява автомобила си, независимо какви финансови възможности има, подчерта той. Освен това, добави учредителят на асоциацията, се въведе и отнемане на контролни точки за допълнителни груби нарушения, като шофиране в насрещното платно на магистрала и в аварийната лента. Така че това е положителна стъпка, заключи Владимир Тодоров.

Отнемането на контролни точки води до отнемане на свидетелство, отговори той на въпрос дали тази мярка ще дисциплинира шофьорите у нас.

Една част от тези точки се отнемат с технически средства, т.е. скоростта се контролира с камери и там процесът е автоматизиран, коментира учредителят на неправителствената организация дали промените ще мотивират и органите на реда да следят по-стриктно за нарушения по пътищата и да налагат съответните санкции. Има случаи, когато е нужен физически контрол - дали се говори по телефона, дали се минава на червен светофар, дали се употребява алкохол, но там има завишение на отнетите контролни точки, поясни Тодоров. Моето лично мнение е, че трябва да се осъществява контрол с технически средства и да се намали физическият контрол, за да няма корупционни практики, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор
    Още преди 2години ви написахкак можете да се спасите от ........ците по пътищата,но.........вие избирате наказанията.Само Шахмата ,като задължителен предмет в училище ще оправи тресавището от простотия в което се давите,бг!
  • 2 провинциалист

    13 0 Отговор
    "Вдигнахме глобите, но катастрофите не намаляха" - а какво очакваш в страна, в която като намалиш производствените разходи, цените на крайните продукти не мърдат?
  • 3 Тогава взимайте

    6 3 Отговор
    Автомобила при скорост с 50 км над ограничението !!!! Високата скорост убива !!!
  • 4 5000 евро за превишена скорост

    2 6 Отговор
    !!!! Високата скорост убива !!! Накрая Ган.....ь.... ще се успокои
  • 5 АБВ

    7 3 Отговор
    И какъв е извода един гнусен гаден долнопробен рекет на скапаната държава

    Коментиран от #7

  • 6 Джо

    10 4 Отговор
    Вдигнете минималната скорост с 20км/ч.Много често ненормално ниската разрешена скорост води до грубо нарушение на правилника.Разбира се трябва да имаме и съответните пътища които разрешават това.

    Коментиран от #20

  • 7 КАТ : Извода е:

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "АБВ":

    Карай нормално и спазвай правилата и няма да има рекет!
  • 8 888

    13 1 Отговор
    Това звучи като - "три пъти го режем и то пак късо". Ами аджеба за какво са тия глоби като няма кой да ги плаща. Щали да му вземат книжката. Абе те не могат да накажат тези, които карат без книжки, тръгнали с отнемане на книжката да ги плашат?? От цялата история най- много да пострада 20 -30 хиляди нормални шофьори, на бандгите и откачалките ще им хванете опинците.

    Коментиран от #10

  • 9 ха ха

    12 0 Отговор
    никога не са и имали намерение да намаляват катастрофите , защото това не става с глоби нито с отнети контролни точки , но помагат да се прехвърли отговорността върху шофьора и да се скрият причините за инцидента
  • 10 Хасан Пехливан

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "888":

    Глобите се плащат.
    Въпросът е как глоба от 70 лева за превишена с 10 километра в час скорост на междуградски път, те спасява от пиян циганин с БМВ? Ами няма как.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хахаха

    5 0 Отговор
    Па да не е от качеството на пътя?
  • 14 Аграр

    5 0 Отговор
    "Ефективноста на едно наказание идва не от неговата жестокост а от неговата неизбежност"
  • 15 Е как да намалеят

    5 0 Отговор
    Като само с глоби не става.Става с подходяща инфраструктура(която у нас е в окаяно състояние и не отговаря на никакви стандарти),с подходяща и умно замислена и поставена пътна маркировка,с постоянен контрол, с превенция и т.н. и т.н.....Не става само да се крием в бъзето и да жулим глоби от водачи,дето минали с 55,а ограничението било 50 км/час!
  • 16 Какви

    2 4 Отговор
    Контролни точки, бе неадекватници. Кинти. Много. На място се свалят номерата, взима се книжката и се връщат след плащането във финансова институция. Ама, сега били затворени, били далеко, и разни други такива. Прошка от страна на органите нула, щото всичко се записва и предава по системата. Така е в Гърция и в Турция. Личен опит - пред Промахон 20 км над. Полицаят ми написа акта, провери ме за алкохол, свали ми номерата и каза- аз съм тук още два часа. Връщаш се документ за платени 200 еврака и ги получаваш обратно. Ако ме няма ще ги търсиш в управлението в Серес. Ами, колата ми. Колата ти ще те чака ей там. Та така.
  • 17 Васил

    6 1 Отговор
    Ама как ще намалеят като половина карат пияни и дрогирани а останалите са без книжки или с отнети. А ни продаваха мантрата че като караме с фарове през деня ще има подобрение а на практика става по лошо.
  • 18 Изнервящо

    6 1 Отговор
    е да пътуваш в България с автомобил.Бяхме за Велинград и след магистралата,за състоянието на асфалта там не ми се говори,навсякъде ограничения 40 км.Три хиляди кубика автомобил на коя предавка поддържа 40 км в час??Мъка...километри мъка...И се изнервяш и точно можеш да се движиш с 80, ...Поне да е 90 или 100 - съвременния автомобил има съвременни спирачки и всичко,а то 80....и хоп - 60 ограничение...40 ограничение и накрая викаш - е@ал съм му и ограниченията и караш както прецениш,че е безопасно за пътя....И хоп - Радар и скрити в храстите два Мишока мятат една палка....Ви имам и Държавата!!!
  • 19 Е46ца

    5 1 Отговор
    Добър ден управляващи.Лошата инфраструктура е виновна, не ниски глоби , не висока скорост и още какви ли нв глупости.Половината главни пътища нямат маркировка , а за дупките да не говорим.
  • 20 Ниската скорост

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Джо":

    не само води, а е един от основните фактори за ПТП в България.

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Павел пенев

    1 0 Отговор
    Къде в Европейска държава има другаде контролни точки. У нас всичко се прави с цел да процъфтява корупцията в КАТ. Затова в ЗДП има над 130 промени,изменения и допълнения.
  • 25 Ева

    1 0 Отговор
    Ниската скорост убива!
    Като карат с по 30 км на извънградски път, как да оцелеят?
    Кара ли се така?
    Ами всеки един ще го нацели!
    А товарния камион, заради него ли да кара с 30?
    Цяла бригада го чакат да докара чакъла.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове