Last news in Fakti

28 Март, 2023 13:21 2 089 39

Френска компания, проявила интерес към втората ни АЕЦ през 2007 г. идва на оглед на оборудването за "Белене"

  • френска компания-
  • втора аец-
  • белене

EDF ще анализира отново проекта и ще прецени дали да участва в него, както като строител и доставчик на технология, така и за осигуряване на финансирането, каза Еленко Божков

Френска компания, проявила интерес към втората ни АЕЦ през 2007 г. идва на оглед на оборудването за "Белене" - 1

На 4 април в България ще пристигне изпълнителният директор за новите мощности на френската енергийна компания EDF за разговори относно проекта за довършване на АЕЦ "Белене", обяви служебният зам.-министър на енергетиката Еленко Божков по време на конференция, организирана от националния комитет на България в Световния енергиен съвет. Това съобщи investor.bg.

По-късно през април и експерти от френската компания ще анализират строителната площадка, съхранението на ядреното оборудване, закупено от "Росатом", и каква част от него може да бъде използвана. Плановете на правителството предвиждат в крайна сметка до 2035 г. да бъдат построени два блока на площадката в Белене с по 1000 мегавата мощност.

Френската компания беше поканена за участие като стратегически партньор за изграждане на централата, но така и не подаде оферта за участие в процедурата още през 2007 г. Сега, според Еленко Божков, EDF ще анализира отново проекта и ще прецени дали да участва в него, както като строител и доставчик на технология, така и за осигуряване на финансирането.

Преди седмици стана ясно, че интерес към оборудването за АЕЦ "Белене" има и украинската "Енергоатом". Украински източници твърдят, че то може да бъде използвано за довършване на трети блок в Хмелницката АЕЦ. "Енергоатом" е операторът на всички ядрени централи в Украйна. В страната работят 15 реактора, макар че шест от тях, в Запорожката АЕЦ, са под окупацията на руските войски.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те техните

    20 6 Отговор
    Дето са разпукани и разцепени не могат да смериметят, тръгнали на нашата око да хвърлят...и нея ли ще цепят с пукнатини по корпуса.....
  • 2 Да идват Руснаците

    37 7 Отговор
    и да си пускат техните реактори ... какви са тия французи ?

    Коментиран от #6

  • 3 Найн

    31 4 Отговор
    Ядрената енергетика е бъдещето. Шансът от авария е 0 с модерните технологии. Евтин ток за населението и независимост от частни енергодружества след като държавата си го произвежда.
  • 4 Факуракис

    29 7 Отговор
    Никва аванта за байГанчо, и кожата ще му смъкнат евроатлантическите джендъро-нацита
  • 5 аман от пиявици дето скубят народа

    30 4 Отговор
    защо френкса компания? нашата държава няма ли си специалисти ? че ще храним пак чужди влечуги? аман черен бе
  • 6 ЕкакПоСоца

    26 3 Отговор

    До коментар #2 от "Да идват Руснаците":

    Е как, ние като си купим правителствени лимузини, първата работа е да отидем до Иран и да видим техни майстори да ги поддържат. Така че защо руската АЕЦ да не я пускат французи .... логика в ЕС винаги е била наобратно на нормалното, така че вече нищо не може да трогне. Чиновници без акъл и идея какво да правят - това е ЕС.
  • 7 Наситих се на евроатлантизъм. Стига!

    36 5 Отговор
    Точно французите чрез кунева съсипаха наши четири ядрените реактора преди да да влезем в ЕС.
    Сега пак идват.

    Коментиран от #32

  • 8 ха ха

    27 1 Отговор
    Пак глупости от Белене. Няма да има централа! Наливат се едни консултантски, които никойто никой не знае в чий джоб влизат. Висша форма на корупция. Огледи, доклади, отчети и куче влачи диря няма... Точи се пак бюджета. Политически проекти се готвят - пари искат!
  • 9 Р А З П Р О Д А В А Т Н И ! А ние спим !

    18 0 Отговор
    Що за ПАПЛАЧ сме ? А къде са Беновска пита и СКРАБовски ? Нима всичко у нас е Смет , Торище и Бунище ? Нима сме урочасани ?

    Коментиран от #15

  • 10 Симо

    29 2 Отговор
    Щели да правят американо-френска ядрена централа с руски компоненти и оборудване!! По-голяма тъпотия не можеше да бъде измислена. Чак се чудя, правят ли им някакви тестове, преди да им дадат микрофона? Или си плещят глупости просто ей така.

    Коментиран от #23

  • 11 Сега

    8 16 Отговор
    ... гледайте как руските слуги, които иначе обясняват каква голяма продобивка иначе е атомната ни енергетика, ще хвърлят какви ли не простотии по французите, само и само да не се окаже, че също както с газа, на руските другаре има алтернатива.

    Коментиран от #14

  • 12 Разграбват държаватани ТЪЙ както

    9 0 Отговор
    И двамата възрастни родители починат и наследниците ОПУСТОШАВАТ и РАЗГРАБВАТ всичко което има стойност ! А после къщата пустее, срива и разпада ! И идва "БРОКЕРА" от ВИС и СИК и освен комисионната , друго не го е.е ! Нека да гласуваме за " БРОКЕРИТЕ " ни !
  • 13 Дрън дрън

    8 15 Отговор
    Белене е един енергиен вампир и мафиотска далавера за милиарди.
  • 14 У Н Е М Е Й !

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сега":

    Пес !
  • 15 Много кофти паплач сме

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Р А З П Р О Д А В А Т Н И ! А ние спим !":

    На село няколко години подред чистя боклуци в определени райони ... но някои хора си продължават да хвърлят по улиците, полето всевъзможни боклуци, сякаш навсякъде е сметище и някой трябва да върви след тия да чисти. Жалби до общината и полицията – никакъв ефект. Напротив от община Павликени някакви отишли и орязали дървета в близката горичка. Някои хора търсят само от къде да крадат и влачат.
  • 16 кой от къде е дошъл

    12 2 Отговор
    Е такъв тюрлюгювеч пък няма некъде. американците са в конкурентни отношения с Франция и в комбинация руски машини.
  • 17 Тц тц

    12 2 Отговор
    Преди малко четох друга статия
    Изграждат зарядни станции за електромобили на всеки 60 км на АМ "Тракия"

    От де ток за това??
    Майче Заец Козлодуй няма да стигне
  • 18 БСП за България и Радев

    15 4 Отговор
    Долу ръцете от Белене, френски нацисти. Русия като ни освободи и денацифицира, ще строи Белене

    Коментиран от #22

  • 19 Гледал ли си откаси от САФАРИ в Кения ?

    16 0 Отговор
    Когато Зебрата е захапана от няколко хищника и тя неможе да нарави и крачка. Те това сме е днес държавата ни , с нашите активисти от ВИС и СИК !
  • 20 Аман от такива

    19 1 Отговор
    "стратегически" инвеститори. Тези наши полЮтици само въздуха ни не продадоха. Ще надуят цените на тока, а печалбите ще изнасят навън както всички до сега. Във францата производството на ел. енергия е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДЪРЖАВНО, както и електроразпределението. Народен съд 2 наближава.
  • 21 Гледал ли си откаси от САФАРИ в Кения ?

    6 0 Отговор
    Когато Зебрата е захапана от няколко хищника и тя неможе да нарави и крачка. Те това сме ние днес
    днес държавата , с нашите активисти от ВИС и СИК !
  • 22 У Н Е М Е Й !

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "БСП за България и Радев":

    Пес !
  • 23 Ми те

    12 3 Отговор

    До коментар #10 от "Симо":

    реакторите са тука и само чакат да бъдат монтирани. Няма нищо за чудене. Ще им ги харижат както всичко печелившо до сега.
  • 24 И к'во сега?

    11 0 Отговор
    Трябва да се радваме ли?! Леле какви добри ора! Оърваа ни от мъките!!!
  • 25 Кои са ХИЕНИТЕ от САВАНАТА у нас ?

    7 0 Отговор
    Всеки който членува в партиите ! И техните сподвижници !
  • 26 среднощен

    7 2 Отговор
    "...На 4 април в България ще пристигне изпълнителният директор за новите мощности на френската енергийна компания EDF за разговори относно проекта за довършване на АЕЦ "Белене"...";
    Преди две седмици минах покрай Белене - поправяха железопътното трасе Ореш-Белене... Дай Боже да се изгради централата - суверенната енергетика и евтината работна ръка са в основата на инвеститорския интерес...
  • 27 Еленко и Росенко

    4 1 Отговор
    Я кажете за ония двете чантички дето ги взехте вие двамата на срещата в Монтерей. Големи иноватори ще дойдете, а всъщност…
  • 28 Не искаме АЕЦ Белене

    3 4 Отговор
    Гласът на народа
  • 29 Захари Стоянов

    0 4 Отговор
    "французи" друг път, най са рашки тупани ;) а..народее???

    Коментиран от #33

  • 30 Селянин

    1 0 Отговор
    Ще установят че оборудването все още става за вторични суровини.
  • 31 ВРАГОВЕТЕ на ДЪРЖАВАТА са тези

    2 0 Отговор
    Които са членове на партиите и техните поддържници с БЮЛЕТИНИТЕ ! Наблюдавай кой отива да гласува и си прави ИЗВОДА ! Те това са те ХИЕНИТЕ ! Народа все още няма своя ЗАЩИТНА ПАРТИЯ !
  • 32 рачо

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Наситих се на евроатлантизъм. Стига!":

    Ами бягай в Русия, там нито евроатлантици има,нито джендъри....бягай кой те спира. Навремето комунистите насила ни държаха като не харесвахме тоталитаризма,сега поне никой не ви държи насила,бягай
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Братвурст

    0 0 Отговор
    Замърсяването за нас, тока за тях, така ли?
  • 35 Госあ

    0 0 Отговор
    Франсетата са окей ! Имат капацитета да довършат руската остановка и работят с руско ядрено гориво. Също така биха работили и за България при определена цена, която държавата да им плати.
  • 36 Защо човека който опази Джендо след

    0 0 Отговор
    Априлското Възстание, Въведе го в Парламента , издигнаго до Зам. Председател и после го ликвидира , както стори и с Левски , който също му е гостувал ? Джендо започна да пише " Записки по българските Възстания " !!! А това е равносилно на РАЗКРИВАНЕ досиетата от Държавна Сигурност ДНЕС ! Ду ю белийв ин ЛАЙФ афтър ЛОВ ? Историята никога не се РАЗБУЛВА пред МАСАТА !
  • 37 НАРОД ли сме ?

    0 0 Отговор
    Или МЪРША ?
  • 38 От Варна

    2 1 Отговор
    Това също е начин за присвояване на държавни пари. Внушаваш на някой отговорен(срещу шум на банкноти), че много компетентни специалисти ще дойдат да оценят и дадат мнение. Осигуряваш някаква компания, възможно е само за съществува на хартия и срещу голяма сума народни пари тя прави одит??? Естествено, също срещу едно характерно “ шумолене”, дето няма мирис, за посредника. Макар, че отдавна е размирисано, защото на всички е ясно, че АЕЦБелене е безвъзвратно изгубена кауза в този си вид! Обзалагам се, че заключението ще бъде витиевато, както се случи с една английска банка, одитираща АЕЦКозлодуй. Голям шум се вдигна преди години за раздути плащания и никакъв доклад срещу това, но всичко се забрави? Та тези, ненаграбили се, сега опитват същата врътка. Нямат ли грях от българите, да ги въвеждат в заблуждение периодично, за да печелят лично още.Преди две години пътувах с автобус от София за Плевен с една госпожа. Тя ми разказа словоохотливо, че работи в някакво управление на АЕЦ Белене, което е разположено в София и отива в командировка. Много се засегна, като се помайтапих, че отива да нагледа т. нар. гьол?! Представа си нямаме, какво се мотае около тази многогодишна сага и колко хора получават добри пари срещу нищоправене и разтягане на локуми!?Някакви лукави ядрени експерти говорят небивалици по медиите, платени от различни лобита да замазват положението. Така са видимите неща, не ми се помисля за скритите.
    А после се оплакваме, че сме бедни!!!
  • 39 Васил

    1 1 Отговор
    Крайно време е Белене да се случи не може да се разчита на една остаряла атомна която не се знае кога ще сдаде багажа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове