Last news in Fakti

28 Март, 2023 15:50 2 739 39

Иван Хиновски: Никога повече няма да строим държавни ядрени централи

  • ядрени централи-
  • аец козлодуй

Тезата, че държавата ще инвестира в АЕЦ, е крайно погрешна. Всички бъдещи проекти ще са на пазарен принцип, казва експертът

Иван Хиновски: Никога повече няма да строим държавни ядрени централи - 1

Тезата, че държавата ще инвестира, е крайно погрешна. Всички бъдещи проекти ще са на пазарен принцип. Ще има проектна компания, която ще се структурира. Отчасти държавни публични средства, отчасти - външни инвеститори. Никога повече в България няма да строим държавни ядрени централи. Това заяви пред журналисти енергийният експерт Иван Хиновски, цитиран от Евроком.

"Идеята за изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ “Козлодуй” е стара идея и сме работили много по нея. Тя е рационална. Зависи до голяма степен как този проект ще бъде опакован и как ще бъде представен пред Европейската комисия. Как ще се обоснове, с какво потребление, с каква структура на другите мощности. Оттук е майсторлъкът на следващите управляващи. За да получим разрешение, е много важно да докажем, че този проект ни трябва. Аз като ядрен инженер бих искал да има такъв проект. Невинаги, обаче, интересите на отделни корпоративни групи съответстват на общите икономически интереси на страната. Важно е да се намери медианата между двете", поясни Хиновски.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    49 3 Отговор
    Never say never. Никога не казвай " никога"
  • 2 Празни приказки

    75 1 Отговор
    Вие и досега нищо не сте построили, че от сега нататък...
  • 3 Ако зависи

    70 3 Отговор
    от продажници, като теб България отдавна да я няма.

    Коментиран от #11

  • 4 етикет

    56 1 Отговор
    Всички бъдещи проекти ще са на пазарен принцип. Ще има проектна компания, която ще се структурира. МА,ДА! ПРОЕКТЪТ НА КИРЧО ЗА ЗАВОД ЗА ЕЛЕКТРОАВТОМОБИЛИ СЪЩО БЕШЕ НА ПАЗАРЕН ПРИНЦИП,НО,УВИ! НЯМА ДА СЕ СЪСТОИ.
  • 5 Един

    52 1 Отговор
    При "демокрацията" всички проекти са на чужди инвеститори! Що ли така? Ми защото заявителите няма как да вземат комисионна от държавата !!! А от чуждия инвеститор - може! Думата "гешефт" да ви е позната?
  • 6 Баце

    49 3 Отговор
    Само за тези думи трябва да украсиш някое дърво.
  • 7 12343211

    42 1 Отговор
    Значи корпоративните наливат пари в политиката.
  • 8 ха ха

    3 39 Отговор
    Изпуснете про-руските подлоги на власт и проектчето е започнало... Колко пари има за източване... Обаче, и работата ще се намагнитчи здраво!
  • 9 Асен Василев

    43 3 Отговор
    Големият брат отвъд океана не позволява такива своеволия. Най-доброто, което мога да предложа, е фабрика за чорапогащници.

    Коментиран от #38

  • 10 Гориил

    32 0 Отговор
    Трябва да се отбележи, че в началния етап всички АЕЦ имат ниска рентабилност и се изплащат в продължение на много години. Само волеви и финансови усилия на държавата водят до успешна реализация на амбициозни планове. Дори Турция не успя да привлече частни инвеститори да се заинтересуват от изграждането на атомната електроцентрала Akkuyu и се обърна към Русия (която сама ще изгради, експлоатира и ще печели от продажбата на електроенергия, като същевременно понесе огромни първоначални разходи за строителство и експлоатация).
  • 11 ха ха

    1 37 Отговор

    До коментар #3 от "Ако зависи":

    Абе, то и ако зависи от закупчици като теб, досега да лижем руски ботуши...
  • 12 хммм

    26 1 Отговор
    Хиновски, накарай ПП да те направят енергиен министър в следващо правителство!

    Коментиран от #19

  • 13 Зелен Демократ

    17 1 Отговор
    Ха ха, Ванка, гледай в някаква революцийка да не ни поутупат и после такива като НАС да им се наложи да бачкаме истински, че както се оливаме във всичко скоро ще има як пердах. Та тогава каро нема работодатели ще се наложи пак държавата ил обществото да строи нещо, от нас само лапачка, ха ха
  • 14 Теле

    22 1 Отговор
    Кой си ти бе...
  • 15 От както те лансират за "експерт"

    30 1 Отговор
    Чуваме само "Никога" и нищо смислено.Що за "експерт е този,дето едно разумно решение не е прокарал,а само шикалкави и лобира в угода на тези,или онези интереси!
  • 16 кокорчо

    32 0 Отговор
    А ние само ще гушим чужди инвеститори вместо държавата да печели продажен соросоид опаковай се в нафталина.
  • 17 Обаче

    35 0 Отговор
    Щом АЕЦ ще е на нечия частна фирма, която ще продава на международни цени, то нека си купувам ел.ток от Румъния на тези цени, а ядрените отпадъци да са си в Румъния (т.е. в ЧУЖБИНА).
    Козлодуйската АЕЦ е ДЪРЖАВНА и затова подпомага гражданите и бизнеса. Ако беше частна - жална ни майка . Ел.ток частника изгодно изнася, а ядрения отпадък и разноските за неговото съхранение десетки десетилетия - за България. Но комисионните раздават само частните компании и хининовски ги рекламира "безкористно".
  • 18 $$$$$$

    32 1 Отговор
    Господинът е 30-40 години назад във времето. Нещата се променят пред очите ни за тези, които имат очи за да виждат. Колкото по-рано се ориентираме като общество, толкова повече шанс има да оцелеем като народ. А иначе , частна ядрена централа е като да има частна ядрена бомба, ама Хиновски е заслепен. Той си знае от какво.
  • 19 Обаче

    21 2 Отговор

    До коментар #12 от "хммм":

    💲💲Невинаги, обаче, интересите на отделни корпоративни групи съответстват на общите икономически интереси на страната.💲💲
    Хининовски сам признава чии интереси ни пробутва.
  • 20 Токайто

    25 2 Отговор
    Стига с тази либерастка гнус. Хората са обединени в държава за силна общност която да ги защитава и води към просперитет и по-добър живот. Не обаче, ще порутим държавата и ще предоставим активите й на чуждестранни експлоататори и васалния им клиентилизъм.
  • 21 Деций

    26 1 Отговор
    Да Хиновски,щото от тези от които зависи,искат те да лапат.Ти не че и на Държавната Козлодуй не са се наредили Кълежи.И трябва да се строи само от САЩ или Франция,за да имаме "Демократичен" ток.То всичко е толкова смешно!Това са стратегически обекти пряко свързани с националната сигурност,и трябва да са изключителна Държавна собственост! Частниците ги видяхме колко пари струват,и наши и чужди!

    Коментиран от #31

  • 22 Си Дзи Пу Тин

    16 4 Отговор
    Да живее Русия, Китай и новият световен ред с йоана!
  • 23 Ха-ха

    23 0 Отговор
    "Зависи до голяма степен как този проект ще бъде опакован и как ще бъде представен пред Европейската комисия... Оттук е майсторлъкът на следващите управляващи. За да получим разрешение, е много важно да докажем, че този проект ни трябва..."
    Без "разрешение" и в носа си не може да бръкнем. Това е "суверенна" България през 21 век. Не беше ли точно тази европейска комисия, която ни принуди да затворим действащите си блокове в АЕЦ преди години?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Макробиолог

    18 0 Отговор
    Да се разбира точно на обратното,само държавни АЕЦ носят ползи на населението.Конкуренция на частни мегапроекти на малък пазар като българския е безсмислица....пример е Нефтохима,реален монополист,кой частен инвеститор би построил друга рафинерия струваща много милиарди за да се бори с конкурента за броени клиенти.
  • 26 Дала Вера

    21 1 Отговор
    ""Иван Хиновски: Никога повече няма да строим държавни ядрени централи""
    От чие име на коя корпорация обявявя това решение или сам взема решението , вместо народното събрание?
  • 27 Ген. Гурко

    14 1 Отговор
    Заради този бушмен и антибългарин Слави ме загуби като избирател.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Частна ядрена централа?

    14 1 Отговор
    Яко. Поредната българска иновация. 😂
  • 30 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    15 1 Отговор
    Никога вече няма да пуснем в експлоатация нова ядрена централа.

    Какво става с частните ядрени централи се видя във Фукошима.
  • 31 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "Деций":

    Това в България от последните 33 години, не е демокрация, а е червен мутро феодализъм. В една неразвита аграрна държава както България може да има само кумунистически феодализъм или див капитализъм и двете да се разменята във власта. В една недоразвита държава, не може да има нито демокрация, нито истиснки социализъм
  • 32 незнайко

    10 0 Отговор
    Браво бе " умник " сега остава да кажеш, че и енергетиката трябва да стане частна !!! Ако наистина мисли по този начин означава, че КАПИТАЛИЗМА много му харесва !!! Има отрасли които никога не трябва да са ЧАСТНИ !!!
  • 33 М3 голд

    9 1 Отговор
    Този Хиновски какво работи? Откъде получава пари, за да живее? Този, който му е работодател или има интерес от подобни писания, или не е добре.
  • 34 Идиоте

    5 0 Отговор
    Ами като нямаме държава, а приватизирана пиратска корпорация, какви държавни неща да строим?!
  • 35 Павел пенев

    7 1 Отговор
    За 34 години нищо не сме построили точно заради такива експерти като тебе. Нищожество.
  • 36 ганев

    4 0 Отговор
    ЕЕИ ЛЬОЛО ТОЧНО ТОВА Е ПАЗАРЕН ПРИНЦИП ТОВА Е ВЕЧЕ ДЪРЖАВА СРЕЩУ КАПИТАЛА АКО ИМАШЕ ДЪРЖАВНИ МАГАЗИНИ КОИТО ДА РАБОТЯТ И ДА ПЕЧЕЛЯТ НО НА ПО НИСКИ ЦЕНИ ЗНАЕШ ЛИ КОГА ЩЕШЕ ДА СТАНЕ ТОВА КОЕТО Е СЕГА ДРАНЕ ПО 10 КОЖИ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СКЪПОТИЯ СКЪПОТИЯ АБЕ НАС НИ КРАДАТ И ОГРАБВАТ КЬОРАВИ ЛИ СТЕ
  • 37 Предатели

    5 0 Отговор
    Искат да ни набутат конкретни "инвеститори", които да обират лъвския пай. За България да останат всички рискове свързани със строежа, експлоатацията, съхранението на отработеното гориво и евентуални аварии и други проблеми. Разбира се и дребните трохи! Държавата може да си позволи да е 100% нейна собственост. Цената по проектирането и построяването не се плаща наведнъж, а на много пъти в продължение на поне 10 години. Колко му е по няколко стотин милиона да отделяме за два блока х1000 мегавата. То за Кирчовите батерии два милиарда щяхме да подарим на Ковачки :-)
  • 38 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Асен Василев":

    САЩ е водещата страна в света по ядрени централи , над два пъти повече от Русия и Китай взети заедно !! И там няма НИТО ЕДНА държавна централа !! И няма да има !!

    Коментиран от #39

  • 39 САЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "гост":

    Не могат да са пример за нас в това отношение. Там са частни, но и си носят отговорността, която е огромна! Тези "експерти" ни предлагат да поемем цялата отговорност, а друг да прибира печалбите. Знаеш ли при една авария или неправилно съхранение отработено гориво за какви неустойки говорим! Внуците ни ще я плащат! 100% от това да плати държавата, а печалбата при "инвеститора"!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове