Last news in Fakti

29 Март, 2023 12:11 1 297 32

Властите в Северна Македония заличават и българския клуб „Цар Борис III“ в Охрид

  • български клуб-
  • „цар борис iii“-
  • охрид-
  • северна македония

На 19 януари секретарят на клуба Християн Пендиков бе брутално нападнат от няколко мъже

Властите в Северна Македония заличават и българския клуб „Цар Борис III“ в Охрид - 1
Снимка: Фондация "Българска Памет"

Комисията за използване на личните имена в наименованията на сдружения и фондации в Република Северна Македония е дала отрицателно становище за използването на името Цар Борис Трети в името на Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи "Цар Борис Трети" в Охрид.

От Комисията допълват, че „назоваването на сдружението с такова име предизвиква напрежение и нетърпимост в цялото македонско общество, той (Цар Борис Трети) е отговорен за престъпления, извършени по време на българската окупация на Македония през Втората световна война, по време на която са ликвидирани стотици граждани".

"Специално е подчертано мнението, че неговото сътрудничество и съюз с Третия райх и подчертаната антисемитска политика са пряко отговорни за депортирането и унищожаването на хиляди евреи от Македония в лагера на смъртта Треблинка”, пише в съобщението на Министерството на правосъдието.

Заключението от заседанието ще бъде препратено на министъра на правосъдието, който да се произнесе за това дали Сдружението „Цар Борис Трети” от Охрид да бъде заличено от Централния регистър на Република Северна Македония, предаде БТА.

През подобна процедура, съгласно промените в Закона за сдруженията и фондациите преди седмица мина и Сдружението „Иван Михайлов” в Битоля, което вече е заличено от Централния регистър.

Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис Трети” в Охрид е регистрирано на 17 ноември 2021 г.

Припомняме, че срещу него имаше множество атаки. Още при официалното откриване на клуба през октомври миналата година тълпа от няколкостотин души се беше събрала пред сградата на сдружението, хвърляйки яйца и камъни и скандирайки „татари“ и „фашисти“. По-малко от два месеца по-късно имаше ново нападение, при което прозорците на сградата бяха счупени от трима маскирани мъже. Два дни по-късно последва и стрелба срещу клуба.

А на 19 януари секретарят на клуба Християн Пендиков бе брутално нападнат от няколко мъже, вследствие на което получи тежки наранявания по главата, гърдите и вратните прешлени. Благодарение на лечението във ВМА в София Пендиков се възстанови.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 К за Макетата

    26 2 Отговор
    Никога мак-комунисти в ЕС
  • 2 Добре бре

    13 18 Отговор
    Що не ги кръстиха с други имена щом на макета тези им пречат ? Все пак си е тяхна територия

    Коментиран от #4

  • 3 Последния Софиянец

    19 4 Отговор
    Предателите в парламента пуснаха Македония в ЕС и сега могат да си правят каквото искат.
  • 4 Все едно някой да се кръсти

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Добре бре":

    с името Александър Македонски пред мойта къща ! Махам го и си слагам Хан Аспарух
  • 5 Изчегъртването

    20 2 Отговор
    на българщината в северна македония продължава със завидна бързина.
    Скоро ще се чагърта и в България!
    Братя и сестри българи, ДОКОГА ще търмим???
  • 6 Истината за проблема

    12 7 Отговор
    “Националистическите” партии - тези в България, и тези в РСМ, играят една много елементарна игра: постоянно правят националистически провокации в родината си, и след това "съседската” такава ги използва, за да настройва България и РСМ една срещу друга. Играта е "измислена" от руснаците още със самото създаване на РСМ в рамките на бившата Югославия и има за цел напълно да изличи всякакви български културни и социо-икономически влияния на България в РСМ. И двете групи партии са създадени и подчинени косвено на Кремъл. Разпознават се по това, че кресливо се самоообявяват, че те са “защитниците” на “националния интерес и ценности”, докато търсят поредната “акция” от другата страна, от която да се “активизират”. Назоваването на тези клубове с тези конкретни имена е точно инициатива на ВМРО в България ТОЧНО с тази цел - да даде възможност на другата ВМРО и всички зад нея да развихрят анти-българизъм, част от който са и нападенията над самите клубове или техни дейци. Не виждате ли какво се случва? Целта на руснаците е изпадане в спирала на омраза и продължаваща конфронтация. От българска страна конкретно им съдействат всички проруски партии с тяхната реторика на "национализъм", а всъщност изцяло насочена към НАСЪСКВАНЕ на двата народа един срещу друг.

    Коментиран от #14

  • 7 Борис три мишката отровена

    7 6 Отговор
    И добре правят.
  • 8 Чеп

    8 3 Отговор
    Да кръстят новия клуб Боко Тиквето.
  • 9 Хихихи..

    6 2 Отговор
    Че кво да се кефят макдоналдсите на бащейкото на Горския Крадец и на какво отгоре?! Пришмугна се зад гърба на Хитлер,прати им Окупационен Корпус и 11 000 евреи поеха към Пещите.Теми за Радост?
  • 10  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    10 2 Отговор
    Македония заличават българския клуб „Цар Борис III“ в Охрид.......правилно ! Що трябва Цар Борис III да е а? А? .....
  • 11 Цар Борис III

    10 2 Отговор
    И в България нищо не трябва да има !
  • 12 Цар Борис III......

    10 1 Отговор
    Защо се стигна до Народен съд, за какво са съдени политици и военни   през 1945 г.? В периода 1940-1944 г. у нас са арестувани от властта  64 345 души, участници в Съпротивата, от които на смърт са осъдени и разстреляни 12 461 човека (сравнете с присъдите на  Нар. съд),  другите са пратени в затвори и лагери.
    Убити са без съд и присъда 20 000 ятаци
    и са изгорени 2 139 къщи. Доживотна присъда са получили 1 933 и са интернирани 31 250 души. Правителствата на цар Борис ІІІ и на малолетния Симеон ІІ са раздали близо 200 млн. лв. за партизански и яташки глави. 
  • 13 Това сочат документите:

    9 1 Отговор
    Народният съд  е учреден с подписаното примирие със САЩ и Великобритания,  на които България бе обявила война и която бе победена  като съюзник на Хитлер. Създаден е от правителството на Отечествения фронт, в което БКП е имала само 4 министри, които не могат да наложат мнението си.  Съденето  на виновниците за въвличане на България във ІІ световна война и престъпниците от другите европейски страни е потвърдено със споразумение в Лондон на 4-те Велики сили победителки на 8 август 1945 г., с Декларация на Общото събрание на ООН (11 декември 1946) и с Женевската конвенция за защита на жертвите от Втората световна война (1949). В процесите у нас са разгледани простъпките  на 10 920 души. Осъдени на смърт са 2618 души, но са изпълнени 1046 смъртни присъди, другите подсъдими пратени в затвор или са оправдани. Двата военни състава на Народния съд осъждат на смърт 35 военни с различни чинове – от подофицер до генерал, виновни за убийства на пленени партизани, на ятаци,  на мирни граждани и опожаряване на къщи; 38 са пратени в затвор до живот и 74 са с различни срокове в тъмницата.

     

    Коментиран от #19

  • 14 Коментар

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Истината за проблема":

    Е,руснаците ли ги накараха да слагат име на хитлерист на клуба?По-скоро е работа на СеРеУ,защото много прилича на историята с Украйна.Отделно по интернет там са им водили антибългарска пропаганда,която много прилича на тази тук,която я водят против руснаците.Всъвсем ни взе за мезе...още помним как канадец без съгласието на Македония отвори македонски клуб тук,а там подпалвача беше с хамериканско гражданство.
    Най-добре да не се връзваме на провокации по интернет и по медиите.

    Коментиран от #16

  • 15 Цар Борис III......

    10 1 Отговор
    Е срамна личност ! Няма за какво да го реабилитираме. А клубове на негово име е абсурдно на само в Македония а и в България !
  • 16 Истината за проблема

    5 5 Отговор

    До коментар #14 от "Коментар":

    "Е,руснаците ли ги накараха да слагат име на хитлерист на клуба?" ВМРО "предложиха" имената на тези клубове, а ВМРО са ясна руска партия. Прочети пак какъв е механизма, по който руснаците "работят" с двете ВМРО-та. Има проблем и с терминологията ти, но да не се отклоняваме.

    Коментиран от #21

  • 17 Скорпи

    5 1 Отговор
    Когато Александър Македонски дойде в Скопие да го видим,....тогава на момента да влезнат в ЕС....до тогава....Ние ще чакаме...
  • 18 ха ха

    8 0 Отговор
    беше ясно още от откриването , много специалисти имаме по сеене на омраза
  • 19 Историк

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Това сочат документите:":

    Посочи си източниците на тези информации, или това, което ти твърдиш, че са "документи".
  • 20 Минева

    3 2 Отговор
    Тия още ли не са изстреляни в космоса
  • 21 ........

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Истината за проблема":

    Няма такова нещо.От ВМРО организират Лукови маршове,а руснаците са против неонацизма и също така искат махането на паметниците.
    Да не говорим,че Джамбаза криви очите и гаранция пафка трева...хипнотизиран е.

    Коментиран от #23

  • 22 античко вардарско македонче

    6 1 Отговор
    хвала! тепайте фашагите, бракя македони!
  • 23 Истината за проблема

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "........":

    "Няма такова нещо." Ясно, поредния кремълски мегафон.
  • 24 Абе не знам,но

    7 0 Отговор
    Вие сложете цялата царска фамилия още от Фердо,до Борис-3, за имена на клубовете,и после се питайте защо става така! Малък ли е пантеона с имена на видни българи,че наблъскахте точно онези,който много са " обичани" в Македония още от преди ВСВ.Жива провокация,от някой
    блю .д,ли зец - ,от царските конюшни.
  • 25 Логично

    4 2 Отговор
    Прави са македонците.Само в България можеш да си откриеш клуб или фондация обиждаща местното население.
  • 26 Калмук

    2 2 Отговор
    Ами нека да е "Мара Бунева" ... тогава да видим какви ще го дъвчат ?!
  • 27 време е

    3 1 Отговор
    ако продължаваме да отстъпваме ще са още по смели
  • 28 Пророка !

    3 1 Отговор
    Трябваше да го кръстят Гей клуб Пружинка.
  • 29 Хасковски каунь

    2 1 Отговор
    Браво на македонците - българи от СМакедония!
    Не може български клубове да носат имена на фашисти.
  • 30 Вето

    3 2 Отговор
    ВЕТО и пак ВЕТО
  • 31 Даниел Лорер

    0 0 Отговор
    Г-н Пендиков не е български гражданин. Той е македонски гражданин
  • 32 И кво?

    0 0 Отговор
    Закриват им на кибиците клубовете и те няма къде да безделничат 😆 много важно 🤣
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове