Last news in Fakti

29 Март, 2023 14:36 1 089 34

Надежда Йорданова: Имаме задължение да осигурим свобода на медиите

  • надежда йорданова-
  • пп-
  • избори-
  • свобода-
  • медии

Съвсем реалистично е България да влезе в Шенген. Съвсем реалистично е в рамките на 2 години със 70% да се намали административната тежест, да направим радикална реформа на съдебната власт, включително конституционна

Надежда Йорданова: Имаме задължение да осигурим свобода на медиите - 1
Снимка: БГНЕС

“Явяваме се на тези избори със заявка да получим подкрепа от българските граждани и да имаме първия мандат в 49-ия парламент, за да можем да наложим едно стабилно реформаторско правителство”, каза за “бТВ радио” Надежда Йорданова, кандидат на обединение “Продължаваме промяната - Демократична България” в 23 МИР - София. Тя не изключва хипотеза обединението да няма мнозинство - “Ние сме реалисти. За формиране на правителство ще търсим подкрепа от политическите партии, които са представени в парламента по конкретни национални задачи и конкретни приоритети”.

Надежда Йорданова подчерта, че пред България има големи възможности: ”Съвсем реалистично е България да влезе в Шенген. Съвсем реалистично е в рамките на 2 години със 70% да се намали административната тежест, да направим радикална реформа на съдебната власт, включително конституционна, да модернизираме армията си, да влезем в Еврозоната. Това са задачи, за които ще търсим подкрепа от парламентарно представените партии”.

“Ние от ПП-ДБ многократно и последователно сме изразявали позиция, че съвместно управление с ГЕРБ на този етап е невъзможно”, заяви Надежда Йорданова и допълни, че това е така “не заради наши решения да тропаме по масата, а защото ГЕРБ не са доказали, че разбират защо хората не ги искат да са в изпълнителната власт. Гордиевия възел тук е в спора как да се справим с корупцията. Нещо, което трови тъканта на българската държава и общество и трябва да се справим”.

Но тя не отхвърля възможността в пленарна зала ГЕРБ да подкрепят отделни конкретни законопроекти, политики и национални приоритети. “Нека припомним, че и в 48-то Народно събрание е имало случи, в които по определени въпроси сме гласували в една посока. Парламентарният живот е именно за това, да можем, запазвайки различията си, по определени въпроси да търсим съгласие. И пак повтарям - това не означава управленска коалиция”, заяви Надежда Йорданова.

По отношение на констатациите в доклада на “Амнести интернешънъл”, че се влошава медийната среда, че журналисти са подложени на заплаха и тормоз, за дискриминация над търсещите свобода мигранти и увеличаващите се случаи на домашно насилие, Надежда Йорданова посочи, че те показват години несвършена работа. Тя отбеляза, че те са в унисон с констатациите, които се правят в 11-ия доклад за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека, чийто проект е гледан миналата седмица в Комисията по правни въпроси и права на човека на ПАСЕ.

“За медийната свобода има няколко чисто регулаторни теми, които могат да се направят. На първо място бързото приемане на директивата по slap делата. От години отлежават едни изменения в Наказателния кодекс, които са в подкрепа на разследващите журналисти. Знаете, че измененият в Закона за домашното насилие, които срещат много широка обществена подкрепа, без особена аргументация по съществото си, беше отхвърлен с 2 гласа в 48-то Народно събрание. А всички тези констатации показват колко много работа има да се свърши в НС. По всеки един от тези въпрос ние ПП-ДБ имаме конкретни законодателни предложения.” заключи бившият правосъден министър.

Тя смята, че е крайно време е съдебната система да бъде променена така, като изискват международните демократични стандарти - работеща ефективно отчетна прокуратура и истинска съдийска независимост. Според нея Висшият съдебен съвет трябва да се раздели на две, а главният прокурор да не бъде всевластен властелин върху прокуратурата. За това е необходимо конституционно мнозинство от 160 гласа за изменение в конституцията.

“Логиката на конституционния законодател е да заложи това високо мнозинство е да принуди политическите сили за най-съществените въпроси на конституционното устройство на държавата да търсят консенсус, а да не се налагат с тропане по масите или с 1-2 гласа превес”, допълни кандидатът за народен представител.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хо Хо хо

    32 4 Отговор
    всички медии са на партиите, бнт и бнр също са вече на козяк
  • 2 надето

    28 2 Отговор
    Имаме задължение да осигурим свобода на прехвърчащи калинки и бръмбари между партиите- ни врат ни шия

    Коментиран от #7

  • 3 Пич

    35 2 Отговор
    Тази , естествено руса ще да е !!! Като цялото ДБ !!!
  • 4 Никакво задължение нямате

    24 7 Отговор
    Вие ще сте с 9 процента. Само възраждане
  • 5 Минева

    2 29 Отговор
    Много ще са злобарите и в 49 НС. Статуквото е настръхнало от омраза към ПП - ДБ. Непрекъснато облъчват избирателите си с фейк. Както и да! Пожелаваме успех на коалицията ПП - ДБ на втори април

    Коментиран от #17

  • 6 марш на някъде

    32 1 Отговор
    Имаш задължение миС Пиг.и да изчезнеш в небитието от където изплувахте цялата коалициика ....
  • 7 шопо

    26 1 Отговор

    До коментар #2 от "надето":

    Наде, Наде, дека се крият Кирчо и Кокорчо ?

    Коментиран от #9

  • 8 надето

    23 1 Отговор
    Имаме задължение да осигурим свобода на медиите да цъкат за нас тук и постоянно да запълват телевизиите с нас полициците
  • 9 от софийско

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "шопо":

    Сакаш да се покажат, та да ги пцуеш !
  • 10 Ква свобода ма како

    22 0 Отговор
    Всичко е платено купено и продадено по три пъти
    Няма и няма да има никаква свобода .така е журналята са мега продажна клика
  • 11 Общество

    2 13 Отговор
    До всички, мои братя Турци. Номер 12. Не оставяйте мафията да ви краде
  • 12 Успех номер 12

    4 15 Отговор
    Вярваме в ПОБЕДАТА ! Най- после да си поемем въздух...
  • 13 имаджин

    7 1 Отговор
    А Каскето,де ке оди?А,Наде?
  • 14 8888889

    12 0 Отговор
    -агентурата управлява медиите
    -агентурата създават фирми за да печелят обществени поръчки
    -агентурата назначават раздутата до пръскане държавна администрация
    -агентурата държи агенциите за социологически проучвания за да манипулират обществото
    -агентурата управлява съдебната система - всеки съдия го държат на каишка с корупциона схема
    -агентурата манипулира изборите
    -агентурата поддържа спекулата с лекарствата - агенти са собствениците на фабрики за лекарства
    -агентурата окрупни земеделската земя на ново - след като те а я радробиха и върнаха на собственицита за да пустее десетиления за да се обезцени
    -агентурата държи митниците и черните канали за дрога и оръжие

    1995 г. Луканов: Искате пазарна икономика ще ви дадем пазарна икономика но не такава каквато искате вие - а такава каквато искаме НИЕ !
  • 15 щурецъ

    7 1 Отговор
    ПОЕМАМЕ СИ ВЪЗДУХ И ПАК СЕ ПОТАПЯМЕ.И ТЕ ТАКА.
  • 16 бягай бе

    15 1 Отговор
    Йордек-порода юрдечка .....
  • 17 Повече

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Минева":

    Ще са тъпанарите в 49 - тото НС ! Особено ПП и ДБ !
  • 18 ЛИЛИ

    15 0 Отговор
    На кои медии? Може би - БНТ, БНР, БТВ, НОВА !!!! Тези медии с чужди западни англосаксонски собственици, уверявам Ви, че са забравени от трезво мислещите хора! Пускаш някоя от тези телевизии и на среща ти изкача
    Б.Борисов, Хр.Иванов цялата кохорта около тях, М.манолова, ДПС-то и подобни капиталисти! Щадиш си нервите и превключваш канала!!
  • 19 Така е

    18 0 Отговор
    Надежда Йорданова: Имаме задължение да осигурим свобода на медиите. Значи започвай с Прокопиев! А извинявай,ти си на заплата при него? Питам от кога шуменската секретарка без да може да каже цяло изречение се увлече от свобода на словото?
  • 20 селската секретарка на бойкикев

    10 0 Отговор
    еххххх, говeждa!
  • 21 Пенчо

    6 0 Отговор
    Медиите са достатъчно сЛободни, че да им осигурявате и свобода!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Политкомисар

    7 0 Отговор
    Свобода на правилните евроатлантически медии и санкции на всички останали, щото са я хибридни, я фалшиви. Ще четем само мантрите на новото Политбюро.
    Построихме комунизма - ура, другари!
  • 24 Продажници на националните интереси

    7 0 Отговор
    Да осигурят Свобода на медиите...Платените с грантове от фондациите, и крипто-далавери ще осигуряват свобода?
    "Войната е мир! Свободата е робство! Невежеството е сила!" - 1984 Оруел.
  • 25 пешо

    4 0 Отговор
    не гласувайте за ДБ
  • 26 Прокопиев

    5 0 Отговор
    Сус ма! Да не ви махна от хранилката.
  • 27 Бам Бам

    3 0 Отговор
    ЛошУ с такава свобода, робството е като манна небесна :)
  • 28 Твойте задължение

    6 0 Отговор
    Надеждо Йорданова е кафета да правиш, овцоо....
  • 29 Ъхъъ, разбрах

    2 0 Отговор
    Редник Надка, Шенгена щяла да атакува. А нещо друго да атакува ?
  • 30 Избирател

    0 2 Отговор
    Мислещите хора разбраха колко много са откраднали ГЕРБ.Всеки да си прави сметката за кого ще гласува.
  • 31 Киро Канадски

    3 0 Отговор
    Тази не беше ли на власт, амнезия ли има. Пак лъжи
  • 32 Да си кажем истината

    2 0 Отговор
    Прокуратурата даде публичност на записи, според които небеизвестният „герой“ от ъндърграунда – висаджията Къро, бил казал, че ПП-ДД са негови хора, малко малоумни били, но правели каквото се поиска от тях.
    Изводът: не бъди съучастник на ъндърграунда, не ставай ортак на Къро, т.е. на 2 април не гласувай за ПП-ДБ.

    От ъндърграунда научихме, че освен шарлатани са и малоумници. Не че и преди това не го знаехме, но друго е да го чуеш от кукловодите им.
  • 33 Надето пита

    0 0 Отговор
    Румбата още ли се труди зад Кокорчо?
  • 34 Калин

    1 0 Отговор
    ДБ в тяхната история нищо не са осигурили никога, и сега няма да е различно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове