29 Март, 2023 20:04 784

ЛЕВИЦАТА! напълно подкрепя зърнопроизводителите и ще настоява правителството да защитава техните интереси, а не чужди

  • левицата-
  • подкрепа-
  • зърнопроизводители-
  • правителство-
  • защита-
  • интереси

В програмата на коалицията е заложен проектозакон в защита на земеделските производители, който ще бъде предложен незабавно с влизането на ЛЕВИЦАТА! в следващия парламент

ЛЕВИЦАТА! напълно подкрепя зърнопроизводителите и ще настоява правителството да защитава техните интереси, а не чужди   - 1
Снимка: Евроком

Мая Манолова и ЛЕВИЦАТА! подкрепиха земеделците от Видин, Монтана, Враца, Пазарджик и други места, които се събраха на 3-дневен протест заради огромния внос и дъмпинговите цени на зърно от Украйна. Те ще се срещнат утре и с президента Румен Радев, за да отправят техните искания и да бъде спрян незаконният внос на продукти от Украйна.

ЛЕВИЦАТА! е изцяло в защита на зърнопроизводителите, като към тях се присъединиха и други земеделски производители. Мая Манолова, която е водач на листата и за гр. Варна, се е срещала много пъти с представители на бранша по различни въпроси и познава отлично техните притеснения и проблемите, с които се сблъскват. Производителите са изключително притеснени от нелоялната конкуренция и от размера на вноса на украинско зърно, царевица и слънчоглед. Тези стоки са безмитни и не отговарят на изискванията, които са валидни за родните производители, предлагат се и на много по-ниски цени, за да може тази стока да бъде продадена по-бързо. Това е в ущърб както на българските производители, така и на потребителите.

Първоначалният замисъл на ООН за създаване на коридори, през които продукцията от Украйна да стигне до страните от Третия свят е грубо нарушен. Целта за подпомагане на икономиката на Украйна и едновременно с това осигуряване на храна за страните от Африка е силно изкривена. България, като първа държава, през която минава този коридор, е най-тежко ударена, и то за сметка на собствените си земеделски производители. Мая Манолова предупреди, че друг голям проблем, който се задава е, че скоро ще бъде добита нова реколта, а складовете още са пълни с миналогодишната. В същото време ще дойде и нова доставка от Украйна с царевица, пшеница и слънчоглед и проблемът ще стане огромен. Тя посочи, че през 2021 г. вносът от пшеница от Украйна е бил 20 000 тона, а през 2022 г. – 900 000 тона.

Тя предупреди и за друга опасност. Оказва се, че тези лоши практики започват да се прилагат и върху други продукти. Например, започна мащабен внос и на украински яйца. Българските производители често са критикувани заради високите цени на яйцата, но пак благодарение на ЛЕВИЦАТА! се оказа, че цената се надува в търговските вериги. Украинските яйца, подобно на внесеното зърно, подбиват българските яйца. Те влизат в България без печати - изискване, което посочва производителя, за да може, ако има проблем с продукцията, да се знае от къде идват и кой ги е произвел. След това амбулантни търговци им слагат печат и ги пускат на ниски цени, въпреки че не отговарят на никакви изисквания за качество. Мая Манолова поясни, че идва ред на инвазията със сухо мляко, което влиза през Унгария.

ЛЕВИЦАТА! призовава президента Радев и служебния кабинет да защитават българските производители и да не подписват удължаване на европейския регламент, който изтича през следващия месец. Мая Манолова се възмути в ефира на Евроком, че европейските компенсации за българските производители са на стойност 16 млн. евро, което е около 1 лев за декар обработваема земя. „Това е подигравка. Имаме нужда от европейска солидарност, защото българските, румънските и полските земеделски производители са ударени най-тежко. Българското правителство и президентът са длъжни да защитят нашите производители.“, категорична е тя, като добави, че ЛЕВИЦАТА! се е срещала многократно с тях, напълно ги подкрепя в техните искания и застава твърдо зад 3-дневния протест, който са обявили, блокирайки важни магистрали към Румъния.

В програмата на коалицията е заложен проектозакон в защита на земеделските производители, който ще бъде предложен незабавно с влизането на ЛЕВИЦАТА! в следващия парламент.

ЛЕВИЦАТА! има три ясни приоритета – без инфлация и спекула, без картели и без война, като стъпките за постигането на тези амбициозни цели вече са ясно разчертани и от коалицията са готови да минат към действие.Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол