Last news in Fakti

30 Март, 2023 18:37 698 20

140 години от рождението на д-р Георги Ефремов - един от спасителите на българските евреи от Холокоста

  • д-р георги ефремов-
  • спасител-
  • български евреи

С цел да направи родния си град курорт от европейска величина, кани балнеолози от чужбина, посещава балнеолечебни курорти в Унгария и Словакия

140 години от рождението на д-р Георги Ефремов - един от спасителите на българските евреи от Холокоста - 1
Снимка: БГНЕС

Днес се навършват 140 години от рождението на лекаря, публициста, общественика д-р Георги Ефремов, който има заслуга за спасяването на българските евреи от Холокоста, припомниха от музея в Кюстендил, цитирани от БТА.

Ефремов е роден в Кюстендил на 30 март 1883 г. През 1910 г. завършва медицина в Чикаго и след практикуването на хирургическата си специалност в Кюстендилската болница става управител и завеждащ хирургическото отделение в нея. Редактира и издава в. „Добро здраве“, притурка към „Нов живот“. Автор е на 9 брошури на здравна тематика. Превежда специализирана литература от английски и руски език.

Като кмет на града за периода от 15 ноември 1942 г. до 9 септември 1944 г. извършва редица благоустройствени действия по подобряване на хигиената в него, водоснабдяването и уличната радиофикация. С цел да направи родния си град курорт от европейска величина, кани балнеолози от чужбина, посещава балнеолечебни курорти в Унгария и Словакия. Участва в съставянето на перспективен план за развитието на града в балнеолечението с построяване на лечебен комплекс с нови бани, физиологически институт, нови хотели и др., разказаха още от музея.

През март 1943 г. се включва в събитията по спасяването на българските евреи. Заедно с околийския управител Любен Милтенов информира представители на местната еврейска общност за готвената депортация, за чието организиране от Комисарството по еврейските въпроси в Кюстендил е изпратен Борислав Тасев. Последният недоволства за своевременно издадената тайна и полага усилия, но среща съпротивата на местната околийска и общинска власт.

На 9 септември 1944 г. д-р Георги Ефремов е уволнен от новата отечественофронтовска власт и се отдава на публицистика. Умира на 24 октомври 1964 г. Същата година е удостоен със званието „заслужил лекар“, а през 1997 г. със званието „Почетен гражданин на Кюстендил”.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Грешка

    13 2 Отговор
    Голяма на която сега берем плодовете.
  • 3 тоя не е българин бе

    14 3 Отговор
    най-голямата грешка в новата история - спасяването на долните неблагодарни чaфутляpници, които още по комунизма превзеха управлението на държaвата
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    13 2 Отговор
    В България през последните 33 години не съм видял евреи да се реди в бюрото по труда, не съм ги виждал да се молят за социални помощи и да попълват купища бланки за одобрение. Не съм виждал евреи по полето и нивите в България да жънат или да чоплят земята, не съм ги виждал като миньори, общи работници, работници по чистотата! Къде са тия български евреи? Когато ми се наложи да ходя някъде до институция в топли и хубави кабинети само там виждам евреи и по държавни службици на топличко, чисто и сигурно.

    Коментиран от #11

  • 6 Евробалалайка

    14 0 Отговор
    Земеделието ни е в колапс, заради вноса на евтини стоки от страни извън ЕС, а Факти премълчават и ни занимават с глупости!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хехе

    12 1 Отговор
    Много важна личност??! Дали му купчина злато и пари и той "се надигнал" да ги спаси. Айде стига с тия юдейски номера.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ........

    3 7 Отговор
    Със спасяването на евреите България се гордее.Не е било грешка.И те са хора,и те душа носят.Нямат нищо общо с ционистите сатанисти.Онези сатанисти даже не са евреи,а някаква сбирщина от всякакви високопоставени извратени и наркоманизирани от всички страни.
  • 11 Търновец

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Не е само в България така, градове като Йерихон, Йевус - Йерусалим и Ашкелот са правени в продължение на 6000 години от Кханааните и превзети с подкуп и война от Израелтяните
  • 12 2121

    8 2 Отговор
    По големи престъпници от чуфутите не познавам.Те ,евреите разпнаха на Кръста своя Бог Ийсус Христос.Не Го признават за Месия и до днес.Нямат вяра.Заедно с най-корумпирана страна в света сащ ,Израел подклаждат войни по целия свят.За измислената холокоста да не говорим.лъжа и половина.Жалко че нашия непрежалим Цар Борис III Обединител спаси лично ТОЙ, 53000 евреи,а те евреите и шумкарите ГО извадиха от гроба МУ, в Рилски Манастир и поругаха тялото МУ.Черна еврейска неблагодарност.
  • 13 2121

    9 0 Отговор
    Мръсно ,продажно безбожно племе-чуфути!

    Коментиран от #14

  • 14 Търновец

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "2121":

    Дори и по съвременни Израелтяни твърдят че Израел няма конституция!!!!! Там Талмуда е Конституция
  • 15 Тиква

    10 0 Отговор
    И 79 години от бомбардировките над София. Защо за това не пишете!!!
  • 16 извод

    5 0 Отговор
    Ако не ги беше спасил тогава нямаше да сме в НАТО и в ЕС и нямаше да ни се превеждат заплатите по банка, а само в КЕШ както е редно !
  • 17 СталиН

    8 0 Отговор
    Китай кремират 1200 тела на ден с модерни инсталации за кремиране.Това общо прави 438 000 на година .Това означава че ще им трябват 15 години да кремират 6 милиона души.Интересно как за 2 години през втората световна война са изгорени "6 милиона" евреи в един концлагер с допотопна технология

    Коментиран от #18

  • 18 Тоалетна хартия

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "СталиН":

    Миии, не са горени нито тровени!!!Жидова научна фантастика....за да плащат децата!!!Сега, отново са се прицелили в Русия!!! Искат нова Октомврийска революция и пак да яхнат руския народ ..за роби.

    Коментиран от #19

  • 19 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    0 4 Отговор

    До коментар #18 от "Тоалетна хартия":

    ВОСР е дело на руския народ, едно от най-великите неща случили се на тая планета. А че е имало евреи в ръководните роли не я прави дело на евреи и еврейска. После нещата са поправени! Великият Вожд на революцията Владимир Илич Улянов - ЛЕНИН е от руско - чувашки произход, другото е лъжи и манипулации.
  • 20 Какъв Борис какви пет лева

    0 3 Отговор
    Четете бре, нискочели левенти! Няколко души от Кюстендил са в основата, вкл.Ефремов, Димитър Пешев и дейци от църквата осуетяват това изпращане на евреите от България! Цар Борис предизвиква оставката на Пешев, като зам. председател на парламента! Идва 9-ти и Пешев е осъден и вкаран в затвора! Само мощната реакция на евреите по света налага той да бъде пуснат на свобода!!! Апропо, ние като окупатори сме изпратили в лагерите евреите от Македония и Егейска Тракия! Датчаните са тези, спасили евреите си на 100%!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове