Last news in Fakti

7 Април, 2023 11:39 1 395 31

Евелина Славкова: Има оптимизъм за съставяне на кабинет, но не изключвам и хипотезата нови избори

  • избори-
  • коалиция-
  • правителство

Ако имаше по-голяма дистанция между първия и втория, може би вероятността за редовно правителство щеше да е по-голяма, казва социологът

Евелина Славкова: Има оптимизъм за съставяне на кабинет, но не изключвам и хипотезата нови избори - 1

Изборите не дадоха лесен отговор на големия въпрос дали ще бъде съставен редовен кабинет. Ако имаше по-голяма дистанция между първия и втория, може би вероятността за кабинет щеше да е по-голяма. Малката дистанция създава по-голямо самочувствие на ПП като част от коалицията с ДБ, че при нови избори ще са първа политическа сила. Дали ще има кабинет, е въпрос за 1 милион и дори лидерите на партиите не могат да дадат отговор. Това казва в интервю за "Марица" Евелина Славкова.

Според нея, две възможности стоят пред Борисов, който протегна ръка към всички политически формации, включително към президента, което е предвидим подход в тази ситуация.

"Тук е изключително важен разказът кой ще направи всичко възможно да има редовен кабинет и кои ще пречат на реализацията на такъв кабинет. Този разказ е важен и в контекста на местните избори, както и с оглед евентуални нови предсрочни избори".

Славкова прогнозира, че вариантите са три, като имаме предвид станалата перманентна опция - нови избори. Пет вота за последните 2 години направиха тази хипотеза валидна.

Другият вариант е търсене на разговор между ГЕРБ и представители на ДБ, ДПС, БСП. Давам си напълно сметка колко трудно би било за ДБ да влезе в коалиция с ДПС, предвид категоричната позиция на ПП.

Трети вариант е съюзяване на тези, които искат, включително ДПС и БСП. При ниските резултати на БСП връщането във властта ще е някакъв вид гаранция за позициите на лидера Корнелия Нинова. Така че вероятно те биха били отворени за такъв разговор. Може би в известна степен и ИТН.

"Що се отнася до формулата експертен кабинет, той не би имал дългосрочен живот. За него обаче също е нужна договорка между политическите формации. А и хората очакват от политиците да поемат отговорност за управлението на страната".

"Този път съм малко по-оптимистично настроена за кабинет в сравнение с изборите през октомври, но не толкова, че да изключа хипотезата за нови избори. Има някаква светлинка, но тя не е достатъчна да покаже пътя за излизане от политическата криза.

Но не съм сигурна, ако все пак отидем на нови избори, че ще бъдат 2 в 1 наесен. По-скоро ще се търси друга дата, защото чисто технологично излъченият от президента служебен кабинет има основна роля да проведе честни избори. А с избори 2 в 1 - парламентарни и местни, това ще е много трудно и може да бъде поставена под въпрос честността на вота, тъй като гласуването ще е много трудно - с машини, с хартия, за депутати, кметове, общински съветници, преференции. Това може да затрудни силно и изборния процес, и изборната администрация", уточнява социоложката.

Според нея, "Възраждане" са много интересен политически субект. През ноември 2021 г. успяха да влязат в НС с малко над 5 процента, а през октомври 2022 г. удвоиха резултата си до малко над 10 процента. Сега отново увеличават резултата си. Т.е. това е политическа формация, при която се вижда ръст на всички избори.

"Виждам в тоя успех някакъв протестен вот, тъй като "Възраждане", дори като част от НС, продължава да се държи антисистемно, обявявайки, че няма да участва в никакво управление, както и с тезите, които защитава - различни от по-основните линии в българската политика: по отношение на евроатлантизъм, спрямо войната в Украйна, приемането на еврото".


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кот нареди Америка

    4 0 Отговор
    Има олтимизъм, но няма желание!
  • 2 Хихихи..

    5 8 Отговор
    Оптимизма в Колонията се нарича "колониален оптимизъм".Накрая всички ще се сгушите около Костадин и ще кажете - той беше Правият..

    Коментиран от #12

  • 3 Бонев

    8 2 Отговор
    Генераторът на оптимизма се намира в едно посолство.

    Коментиран от #21

  • 4 Българка

    10 7 Отговор
    Крайно време е тези, които направиха погром над Изборния кодекс върнаха хартиената бюлетина, отмениха машинния вот, които унищожиха парламентаризма със свалянето на редовния кабинет на Петков да се вземат и поемат отговорност за безвремието и кризите, които предизвикаха

    Коментиран от #8

  • 5 Има ни пак

    4 1 Отговор
    Хартиената коалиция да прави кабинет и толкоз. Да ги видим докъде ще ни докарат.
  • 6 12 години стигат

    6 1 Отговор
    Който се хване с тези отича
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Погром Венецуела

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Колко страни в света гласуват с машини ????????
  • 9 плюс минус

    8 2 Отговор
    Дрън, дрън!!!
    Пак ли прецакахте пенсионерите?
    Пари за оръжие и украинци по морето има, за българските пенсионери - няма!
    Какви ще ги творят в НС?!?
    Работил човекът близо 40 години, получава пенсия 500 и нещо лева.
    Как се живее с толкова "огромна" сума?
    Нима забравихте, че цели 4 години ББ не вдигна и със стотинка пенсиите, затова останаха толкова малки?! Предлагам цялата двумилионна пенсионерска армия да се организира като движение и да участва на следващи избори за НС, а всички бивши депутати, министри и висши чиновници да се пенсионират с минимална пенсия, защото по време на своето управления доста напълниха джобовете си от нашите данъци!
  • 10 Навит

    2 2 Отговор
    Евето е красавица, навит съм и от първия ден в новините.

    Коментиран от #13

  • 11 дом

    6 2 Отговор
    Фъфлата с вежди от перманентен маркер до тук не е познала НИЩО. Дори внушенията са и слаби. Не разбирам постоянното й присъствие на екран.
  • 12 Волен

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хихихи..":

    Проблемът с Костя, МВРО, Атака и теб подобните, е че винаги теглят на изток. Не са патриоти за страната, а влекачи на крацера Масква, който знаем къде е.

    Приказките им са за наивници. Като теб.
  • 13 пренавит

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Навит":

    Сигурен съм, че виждите й ти харесват най-много.
  • 14 БЪРЗО ПРАВЕТЕ КОАЛИЦИЯТА МУТРИ !

    2 2 Отговор
    МИКОВ ОЩЕ В НАЧАЛОТО ПРИЗНАВА ЧЕ ПАРТИЯТА НА ХРИСТО И АТАНАС , ДЪБЪ
    СА КОНТРОЛИРАНИ ОТ ГЕРБ ! ТАКА ЧЕ , КОАЛИЦИЯ ВЕЧЕ ИМА ............. НАРОДА СЪЩО Е ГОТОВ ДА СВАЛИ И ТАЗИ ШАЙКА
  • 15 Слушах пресконференцията

    3 0 Отговор
    На ПП и ДБ
    Повече от ясно става от изводите които си направих от тази пресконференция че за съставяне на правителство има само един вариант
    Този вариант се състои в това когато тази коалиция предложи при възлагането /на втория мандат/ да състави правителство
    Нейното предложение да бъде подкрепено от герб
    Това е вариант в който е изпълнен с хумор и сатира защото по този начин бойко борисов може във всеки един момент да извива ръцете на тези които са съставили правителство или ако не му се подчиняват да ги свали веднага
    Така че този вариант е само теоретичен и няма да се случи

    Коментиран от #27

  • 16 Има шанс за

    3 1 Отговор
    козяшки хибриден парламент в полза на говедарските господари отвъд океана, дето ги псуваме като побъркани, пък онези ни вземат за роби приятели - дебили от класа.

    Коментиран от #26

  • 17 НЕЕСТЕСТВЕНИТЕ ВЕЖДИ ПОКАЗВАТ

    4 1 Отговор
    СКЛОННОСТ КЪМ СИЛИКОН И В МОЗЪКА !
  • 18 Волен е е е е

    1 0 Отговор
    Какъв е този
    КРАЦЕР
    Да не е някакъв карцином в твоя мозък?
    Поне така изглежда.
  • 19 Това зайче

    3 0 Отговор
    Евелинчето като какво се явява тука
    Дъщеря ми е в девети клас и изглежда по-солидно от нея
    Хора без никакъв жизнен опит тръгна ли да учат възрастните

    Както казват някои възрастни хора: седнало яйцето да уЦи кокоСката
  • 20 ПОДГОТВЯТ НИ КЪМ СЛЕДВАЩОТО

    3 1 Отговор
    ПРОАМЕРИКАНСКО ПРАВИТЕЛСТВО - НОВИЯ US ПОСЛАНИК - ГУБЕРНАТОР , ДОЙДЕ И ТОЙ , ВСИЧКО Е ГОТОВО - НОВИЯТ СПЕЦТЕЛЕФОН ЗА БОЙКО Е В ДЖОБА МУ !
  • 21 Въпрос

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бонев":

    От руското ли имаш предвид.?

    Коментиран от #28

  • 22 Сатана Z

    3 0 Отговор
    Бай дъ уей,коя е Евелина Славкова?Не,че ме интересува,но от любопитство питам.
  • 23 Директора

    2 0 Отговор
    Който и да пристане на ББ, трябва да е наясно, че се самоубива ЗА ВИНАГИ!!!
  • 24 Тодор Димов

    1 0 Отговор
    Ами-и... комсомолска работа.
  • 25 СКАЛАТА

    3 1 Отговор
    Никога Герб
  • 26 Стършел

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Има шанс за":

    Не се бой толкова! Кой е козяшки-бсп, дпс, възбуждане, итн, геп????
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Проблемът

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Въпрос":

    Е че е чуждо,без значение руско или друго.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Минго

    0 1 Отговор
    Егуптинката много се отрака! Пред бъдещето правителство стоят два много прости въпроса. Участваме във войната срещу Русия и ни наказва народа или не участваме във войната срещу Русия и ни наказва Америка?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове