Last news in Fakti

8 Април, 2023 09:20 609 2

Конкурсът "По стъпките на природата" отвори пътеките си за участие

  • естествоизпитатели -
  • „планина-
  • обичам те” -
  • конкурс-
  • по стъпките на природата

Конкурсът е част от кампанията „Планина, обичам те” на "Естествоизпитатели", започнала през 2016 година, която продължава да се развива. Сърцето на кампанията е подкрепата ни за любовта на младите хора към природата

Конкурсът "По стъпките на природата" отвори пътеките си за участие - 1
Снимка: "Естествоизпитатели"

Започна конкурсът "По стъпките на природата", чиято цел е да предизвика децата и младежите да излязат сред природата и да направят крачка към нейното опознаване и опазване. Това съобщи за БТА Сашка Витанова, съосновател на сдружение „Естествоизпитатели”, които организират конкурса съвместно с „Лагер Беглика” от сдружение "Байкария".

Конкурсът е част от кампанията „Планина, обичам те” на "Естествоизпитатели", започнала през 2016 година, която продължава да се развива. Сърцето на кампанията е подкрепата ни за любовта на младите хора към природата, защото вярваме, че връзката ни с природата е много важна, посочи Сашка Витатова.

Конкурсът „По стъпките на природата” е за деца и младежи на възраст от 9 до 15 години от района на Велинград, Ракитово и Батак. Наградата за победителите в конкурса е безплатно участие в приключенски лагер от каталога на “Лагер Беглика” за 2023 година. Тази година четири деца и младежи, участвали в конкурса, ще бъдат подкрепени в тяхната любознателност и активност към природата.

„Искаме да провокираме активността на младите хора към природата, за природата, сред природата. Затова избрахме събитието да е под формата на конкурс с награда за победителите. А участието в конкурса се случва посредством действие”, поясни Сашка Витанова.

Дали сме няколко възможни идеи, няколко насоки какво може да направи един млад човек от района на Велинград, Ракитово и Батак, за да се включи в конкурса. Същевременно младите хора имат пълна свобода на действие, стига това, което са решили да правят за, с или сред природата да бъде за нейно и за тяхно добро. Могат да изберат да посетят защитена територия. Съответно това би ги накарало да научат повече за нея, да научат защо са важни защитените територии, с какво допринасят в локалната екосистема и в глобален план. Как е запазено биоразнообразието в защитените територии. В района има много богат избор на защитени територии, посочи Сашка Витанова.

Друго, което могат да направят, е почистване сред природата. За съжаление боклукът сред природата продължава да изобилства и ние знаем, че мястото му не е там. Не е нужно събраното количество отпадъци да е огромно. Важно е действието, важно е осъзнаването, че мястото на боклука не сред природата, не е в гората, не е на поляната, не е в реката.

Желаещите да се включат в конкурса могат да организират някакво събитие на тема, свързана с опазването на околната среда: биоразнообразие, боклук, енергия, климатични промени, каквото на младежите им е интересно, посочи съоснователят на „Естествоизпитатели”.

Сашка Витанова допълни, че организаторите на конкурса „По стъпките на природата” очакват младежите да споделят за своите инициативи и действия сред природата, за да могат да бъдат разпространени. „Знаем, че силата на личния пример е огромна. Това е и едно от скритите послания в кампанията „Планина, обичам те”, в конкурса и всичките ни дейности, а именно, че когато аз действам, мога да вдъхновя и другите да действат и да бъдат по близо до природата”, посочи Витанова.

Материалите, с които се документира реализирането на дейността - снимки, видео, разказ, рисунка, се изпращат с името, годините и населеното място на детето, което ще участва в конкурса на адрес estestvoizpitateli@gmail до 1 май 2023 г.

До 8 май екипът на конкурса „Лагер Беглика” и „ Естествоизпитатели” ще разгледат всичките кандидатури и ще изберат победителите. Четиримата победители, които ще могат да се включат безплатно в един от приключенските лагери Беглика, ще бъдат обявени на 9 май. Критериите, по които ще бъдат избрани, са свързани с това как е изпълнена дейността, колко хора са били привлечени, както и по какъв начин е изразено творчеството, обясни Сашка Витанова.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор
    Тези заглавия на конкурси
    трябва ли да си завършил курс по
    оли-го-френ-ия за да ги предложиш и приемеш 🤔🤔🤔
  • 2 Студопор

    0 0 Отговор
    Любовта към природата и туризма се възпитава. Ако родителите ти са заседнали цял ден на лаптопи и телефони, няма как да мръднеш на повече от няколко метра и то, защото там уай-фай сигнала е по-добър. С родителите ми постоянно ходехме по горите на излети и почивки. Съответно - продължих тази традиция с приятелите си след време. Сега си ходя сам. Нямам проблем да лагерувам в гората.
    Това се възпитава!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол