Last news in Fakti

10 Април, 2023 11:03 1 350 12

Калин Гайдаров: Проблемът не е само в слабостта на институциите, а и в обществения морал

  • морал-
  • институции

Говорим за върховенство на закона, но никой не говори за върховенство на морала. Няма как тогава да искаме благоденстващо общество, казва бившият директор на Института по психология към МВР

Калин Гайдаров: Проблемът не е само в слабостта на институциите, а и в обществения морал - 1

"Говорим за върховенство на закона, но никой не говори за върховенство на морала. Няма как тогава да искаме благоденстващо общество."

Това мнение изрази в интервю за БНР проф. Калин Гайдаров - бивш директор на Института по психология към МВР.

"Ако има предистория, сигнали, отношение на една НПО – това, ако би действало както трябва, би трябвало да доведе до пресичане на това престъпление. Една част от нас възприемат живота на другите като нещо, което не ги засяга", коментира той във връзка с последния случай на убийство на млада жена в столицата.

"Проблемът не е само в слабостта на институциите, а и в обществения морал, във взаимоотношенията, които изграждаме. Липсва солидарност в това общество, в което живеем. Такава деградация в ежедневието и нашето отношение към света – непрекъснато се увеличава. Това е процес, който върви от десетилетия. Ние като общество установяваме поредния факт и се питаме - защо стана така. Защо това общество не се интересува от процесите, не ги изучава, не ги управлява?"

Сюжетните линии са няколко и те взаимно се натоварват и катализират, но ние като общество не се занимаваме с този въпрос. Да констатираме крайния резултат не променя нищо, заяви Калин Гайдаров.

Защитата на сигурността, здравето, живота, собствеността на гражданите не е задължение само на самите граждани. Това е задължение и на околните, и на организациите и институциите, подчерта той.

Възпитанието като стълб абсолютно отсъства от образователната система. Този въпрос в българското училище в момента не се поставя, каза още проф. Гайдаров в предаването "Преди всички".

Според експерта превенцията, предотвратяването на престъпленията по никакъв начин не стои на дневен ред. Ролята на кварталните полицаи е изключително сериозна, изтъкна той.

"Това че има сигнали, че има хора, които знаят за съществуването на едни или други неблагополучия, подготвящи се престъпления или рецидиви, биха могли да бъдат включени в тази активност през районните инспектори, да бъде създадено друго отношение на гражданите. Въпросът не е само да се звънне на телефон 112."

По темата с контрола върху притежанието на оръжия Калин Гайдаров посочи, че "ако този човек няма ясната представа за това какъв риск представлява оръжието и че то не може да се използва за каквото и да било, нищо няма да му пречи да го използва".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ето ви

    10 3 Отговор
    букет от заучени фрази и клишета за морала ! Радой Ралин преди много години в едно от стихотворенията си , прекрасно е описал морала , другарьо !
  • 2 Иво Андонов

    5 1 Отговор
    Къде виждаш ти морал тука бе?!
  • 3 НЯКОЙ

    10 6 Отговор
    Най-после някой да заговори за МОРАЛ - същият ТОЗИ морал, който Бойко Борисов и подобните нему сритаха в ъгъла !
  • 4 БАЦЕ ЕООД

    9 2 Отговор
    МВР са некадърници в по голямата си част и живеят единствено с идеята да тормозят гражданите. Цялото МВР никакво преструктуриране няма да го спаси, ЗАКРИВАЙ!
  • 5 ТаУмВзе

    5 5 Отговор
    Най ме кефи, пребоядисани номенклатурчици от бкп да ми лаят за Морал и Общество! Кво му е агентурното именце на тва от ДС?
  • 6 провинциалист

    7 2 Отговор
    Бившият директор на Института по психология към МВР може би не знае, че рибата се вмирисва откъм главата.
  • 7 ГЕРБ=БСП=ДПС

    6 2 Отговор
    "Говорим за върховенство на закона, но никой не говори за върховенство на морала. Няма как тогава да искаме благоденстващо общество"

    Точна така, проблема е, че няма морал в обществото. Проблема е и, че хората ги е страх от малцинството нагли самозабравили си егоист и, които се интересуват само от себе си, като Борисов и гербаджийската му шайка. Няколко десетки хиляди гербаджи + депесари + милионери бесерпари като Гергов, Кирчо Дабрев ... + 100 000 техни слуги, живеят много охолно на гърба на останалите 6 000 000 мизерстващи българи.
    Докато 6 000 000 мизирстващи българи се страхуват от шепата властващия мутри, няма да се оправим.
  • 8 Шоп отвсекъде

    6 2 Отговор
    Морал и Капитализъм - те такова животно нийде нема!
  • 9 калугин

    6 2 Отговор
    МИЛИЦИОНЕРА БОРИСОВ СЪСИПА МОРАЛА В БГ, КРАЖБИТЕ СЕ ПРЕДСТАВЯТ КАТО НЕЩО НОРМАЛНО
  • 10 Юсуф

    4 0 Отговор
    Основният принцип е законност. Кварталните не са психолози и социални ,а им вменяват такива задачи.Това за пореден път в България показва ,че хора които нямат съответната подготовка им се възлагат нетипични задачи.Надали има професор специалист в повече от две области.Кварталния трябва освен тази проблематика да разбира и от още доста неща срещу доста по малко заплащане.Не измествайте проблема само към полицията.Тя е в края на процеса когато нещата вече са счупени или повредени.Тогава вече има проявено насилие. На първо място трябва да се върнат някой по стари неща от едни време. Да е известно на този с който ще живее дали няма психозаболявания например и по ефективна закрила ама да задължат социално подпомагане да има поне 28 центъра а не като сега нито един в северозапада и само в някой градове.Освен това да е ясно че за това се влиза в затвора или в психиатрията ама наистина
  • 11 За протокола

    4 0 Отговор
    Алтернативата на съвестта и морала е жестокият контрол.
    Ние обаче сме уникум, защото нашите политици са без никаква съвест и морал (отделно, че са пълни аматьори), но за сметка на това контролът върху тях е нулев!
  • 12 Един

    0 0 Отговор
    В основата е масовата не образованост и тростотия.Всичко по умно заминава след гимназиите вече 15 год.Първите нямат спирачки и си избират себеподобни.Онези от изток точно такива народи обичат.Заселването отдавна започна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове