Last news in Fakti

12 Април, 2023 05:15 1 045 13

Иван Френкев: Законът за надценките е прах в очите, веригите работят с такава от 2 до 5%

  • иван френкев-
  • цени-
  • таван-
  • надценки

Това не е работещо решение, каза бившият председател на КЗП

Иван Френкев: Законът за надценките е прах в очите, веригите работят с такава от 2 до 5% - 1
Снимка: БГНЕС

Овладява ли държавата цените на храните чрез законопроекта за таван на надценката на 17 продукта?

"Това не е работещо решение. Това е порция прах в очите на потребителите, защото тук става въпрос за надценка, а не за таван на цените. Едно е да отидете в магазина и да платите максимум 5 лв. за даден продукт, друго е да има 10% надценка, без значение каква е цената. Става въпрос за надценка, но в самия законопроект не е дефинирано що е то надценка", каза бившият председател на КЗП Иван Френкев в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че още преди няколко седмици веригите са излезли със становище, че те работят от 2 до 5% надценка.

"В момента те работят в границите на тази надценка. Те веднага документално могат да обосноват цените, които имат в момента - допълнителни разходи, обучение, така ги обосновават. По този начин те прехвърлят и отговорността на КЗП, тя е изключително натоварена, защото комисията има малък състав. А за да има санкции, трябва да се открият нарушенията. За да се открият нарушенията, те трябва да бъдат дефинирани по такъв начин, че съдът да каже, че има нарушения", допълни Франкев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му контролът по прилагане на закона от страна на КЗП ще бъде изключително труден, защото комисията няма ресурса и бюджета.

"В страната са пръснати около 150 човека. Те до преди няколко седмици бяха в стачни действия, искаха увеличение на заплатите. Още миналата година, преди да бъде освободен, поискахме да се случи от новия бюджет, но беше отказано. Ако ще борим инфлацията, има ясни методи, по които да се борим с нея. Ако ще се намесваме в свободния пазар, каквато е индикацията с този проектозакон, по-добре да го направим така, че да има ефект", категоричен бе бившият председател на КЗП.

Той смята, че служебният кабинет и българският народ "са изкарали късмет" от меката зима.

"Ако зимата беше по-тежка, сметките за ток бяха по-тежки, разходите по производството бяха по-високи - българският народ щеше да изнемогва все повече. Тогава щеше да стане страшно. В Европа в определени ситуации държавата се намесва. Това, което ни се предлага, е намеса в пазара, но без никакъв резултат, което е излишно хабене на ресурси", добави Иван Френкев.

И е оптимист, че няма да има проблеми с наличностите.

"Надявам се българските депутати да проявят разум и да измислят друга форма. Време е да имаме работещ парламент и работещо правителство, което да поеме отговорност за измъкване на страната от кризата. Българският народ трябва да е оптимист. Данните от чужбина показват, че инфлационните процеси започват да намаляват", коментира още той.

Френкев поясни, че в България няма закон за спекулата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лъжец

    21 0 Отговор
    Ето защо българите на вярват на държавните институции и служители ....Защото такива като този защитават фирмите и техните интереси....Корупция,корупция .....такива продажници не трябва да заемат държавен пост никога ..

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Копипасте

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лъжец":

    Вярно, че е лъжец! В Кауфланд намирам едно сирене в метална кутия 0.800 кг за около 20.00 лева и на промоция около 13.00 лева и в същото време фирмения магазин на производителя на 1 километър от великия Кауфланд продава същото това сирене на нормална цена от 13.00 лева говорим за какво?! И всичките им цени се образуват така! Ако разлика от 13 до 20 е 2 до 5 % тоя експерт ще го осиновя!

    Коментиран от #5

  • 4 Деций

    14 1 Отговор
    На кого говориш момченце талибанче,веригите правят пълен дубъл!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ева

    12 1 Отговор
    Иван Френкев май е за затвора, за противодържавна политика!
  • 7 Дрън дрън та пляс

    10 0 Отговор
    Хахаха е това беше вица на деня, работят със 70-80% доказано, а и да не беше доказано ние не сме прости бе, няма как да правиш седмични промоции минус 40% и пак да си на печалба ако работиш с 2-5% надценка

    Коментиран от #9

  • 8 Тоя па смеш ник

    8 0 Отговор
    Веригите работят с надценки над 80% бе.питай производителите кака им извиват ръцете.
  • 9 чичо Тончо

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дрън дрън та пляс":

    Човекът навярно е объркал пак надценка и печалба, което за експерт на неговото ниво е немислимо и е нонсенс! Знае се как с изкуствено раздути разходи се "нулира" печалбата и съответно дължимите данъци, за което Икономичната Полиция, НАП, ДАНС и прочее правят какво?! Дали нарочно или не е объркал е друга бира, но вероятно и затова са го отсвирили от Комисия за Защита на Потребителите! А и с такова приклякане пред "великите" как ли ще да е защитавал потребителите?!
  • 10 Да бе , тоя се е сбъркал

    3 0 Отговор
    Как ще са с 2% , като виждаме цените на стоките в Германия и Англия, същите стоки .
    Тук са с 50% по- скъпи.
    От къде на къде?
  • 11 Тома

    6 0 Отговор
    Защо ли този ни мисли за прости.Големите вериги работят от 5 до 10% в Германия батко а при нас със 105 и 110% минимум
  • 12 Някой

    2 0 Отговор
    Има ли някой да вярва, че веригите работели с от 2 до 5% надценка? Да не би бившият шеф на КЗП да е започнал работа като адвокат на веригите?
  • 13 С 2 думи

    1 0 Отговор
    Абе ей, веригите ако работят с 2-5% надценка отдавна да са фалирали, ти май с търговия не се се занимавал да знаеш ,че средната надценка на един магазин за по голяма част от стоките е 25-30%
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове