Last news in Fakti

12 Април, 2023 05:38 1 340 16

Христина Христова: Добавките за пенсионерите трябва да се отпускат според доходите им

  • хритина христова-
  • пенсионери-
  • доходи

Трябва да се стремим да спазим условията за влизането на България най-после в еврозоната, заяви бившият социален министър

Христина Христова: Добавките за пенсионерите трябва да се отпускат според доходите им - 1
Снимка: Евронюз България

По-правилно е решението великденската добавка да зависи от доходите, а не да се отпуска за всички. Това каза в ефира на Primetime бившият социален министър Христина Христова. Така средствата на държавата ще бъдат харчени целенасочено и няма да отиват там, където няма необходимост от помощта на държавата. Тревожното е, че това се оказаха половината пенсионери в България – над 1 млн. и 200 хил. души са под линията на бедност, каза тя. Увеличението на пенсиите от 1 юли ще струва над 200 млн. лева, но средствата за това са осигурени, уточни тя.

Страната преживява един изключително неблагоприятен период. Нямаме бюджет, нямаме и сякаш не се очаква да се сформира едно солидно политическо мнозинство, което да поеме отговорността. Трябва да се стремим да спазим условията за влизането на България най-после в еврозоната.

По отношение на минималната работна заплата Христина Христова изрази мнение, че при нейното определяне на база 50% от средната заплата за страната не са взети предвид някои специфики, като големите регионални различия в социално-икономически аспект.

Така според Христова в райони като Видин или Монтана един млад специалист със средна заплата ще получава малко повече от служители с най-ниска квалификация, които получават минимална работна заплата. Трябва да се мисли за регионален принцип за определяне на заплатата, както и по икономически дейности. Автоматичното увеличение на тези доходи в някои области на страната може да доведе до по-високи нива на безработица, каза още Христова.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 0808

    18 2 Отговор
    зачи укрите наготово получават 40 лв дневно, а за нашите не могат да дадат 70 лв годишно?
  • 2 Порн Жереми

    5 4 Отговор
    Тва на снимката какво е?

    Коментиран от #4

  • 3 Наблюдател

    19 9 Отговор
    Христова говори глупости. Добавката трябва да се даде на всички пенсионери ПО РАВНО! Ако се направи справка по линия на данъчните и НАП на така наречените "бедни" пенсионери, ще стане много интересно. Над 90% имат имоти по селата и земеделска земя от която получават рента. Да не говорим за ония "бедни" пенсии пуснали квартиранти по тавани и гаражи и цуцат също допълнителен доход. Затова на всички по равно.Пенсионерът си е пенсионер.

    Коментиран от #13

  • 4 Посетител

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Порн Жереми":

    А, познай от един път.....
  • 5 Анализатор

    18 5 Отговор
    Всичко приключи! Тази още не е разбрала, че Правителството на Гълъб Донев даде добавка само на половината пенсионери.Другата половина пенсии пи по една студена вода.За тях няма добавка.Те са наказани.
  • 6 сусо

    8 7 Отговор
    Да дадем само на най-бедните си е чист комунизъм!
  • 7 пенсионер

    11 4 Отговор
    голяма част от пенсионерите работят и не всички са на мин. заплата. други имат немалки доходи от наеми , ренти и т.н. соц. добавки само за най-бедните !

    Коментиран от #11, #14

  • 8 дядото

    6 1 Отговор
    защо вие се държите като и нас правите на идиоти.у нас 30 год. и малкото което се прави за хората е според-доходи,вярност,политическа подкрепа и какво ли не. се срамувате да говорите и правите такива простотии,а с патос да ни лъжете в доброто на западните ви идеали.но за вас,не за нас.един да разкаже как се прави това в ес-испания,италия и пр.и защо у нас е пор но гр а фия.
  • 9 Пенсионер

    10 0 Отговор
    Ако премахнем десетината "министерства" на пенсионерите+селския събор на Дондуков2, и дУпетатите станат 50–60 броя колкото са необходими, на БГ всички ще вземаме достойни пенсии!
  • 10 умно предложение

    8 7 Отговор
    Стига са отпускали пари на калпак. За по-ниските пенсии да има увеличение, живота стана скъп, но за високите не е редно. Пенсии от две и три хиляди лева добре си свързват двата края, стига са ревали за още

    Коментиран от #16

  • 11 Браво пенЦио

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "пенсионер":

    Как па улучи всички комунисти, и наследниците им!!!
  • 12 гост

    11 3 Отговор
    Нещата имат и друга гледна точка. Този който се е квалифицирал, работил е на свързана с отговорности работа е получавал висока заплата, а от там е правил и по-големи вноски в пенсионния фонд. Този с ниската квалификация, работил на елементарни позиции е нравил по-малки вноски. Другият проблем, че много са били на минимална заплата, а са получавали допълнително в пликове. И още нещо: до кога т.н. "държавни служители" няма да плащат личните си осигуровки като заплатите на мнозина отдавна са 5 цифрени?
  • 13 ВАМ

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Наблюдател":

    Много сте прав. Има пенсионери които притежават по неколко хиледи декара земя трактори, комбайни и пр. техника, хора със заведения и пр. осигурявали са се на минималният осигурителен доход и сега получават бонусите като социално слаби. Тези добавка трябва да се дават или на всички или на никой.
  • 14 Пенсионер

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "пенсионер":

    Колега няма беден или богат пенсионер.Това е глупава квалификация ползвана за удобство на власт имеющите, които се чудят как да оправдаят неправомерните си действия. Пенсионера си е пенсионер. Всички имат право на тази добавка и трябва да я получават всички, а не само някои. Ако Гълъб Донев разпореди на данъчните и НАП да направят имотна справка на така наречените "бедни" пенсионери ще стане мазало. Почти на 100% са дошли в София от селата и са пълни с имоти, вили, земеделски земи и т.н. А, рентите които получават направо ще ти се замае главата от тлъсти суми.И биле "бедни" .Вятър!
  • 15 Гост

    6 2 Отговор
    Да попитам тези "умни" министри как мислите да извадите работещите ,които не се осигуряват или окриват заплатите си на светло.Значи като си млад не внасяш ,а си пребираш всичко на джоб после ти е ниска пенсията ,ще ти отпускат постоянно помощи и пак си на далавера.А този будала ,който се е осигурявал и внасял много за да има добра пенсия ще е прецакан.Да ви пиая на системата и на дипломите!
  • 16 Даааа, животът стана скъп

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "умно предложение":

    Само че един си живял живота без много да се напряга и на заплата минимална, друг крил доходи и се кефил, че прецаква държавата. Сега пък бил беден и иска от държавата. Както някой беше казал, според простотията си българинът живее даже прекалено добре.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове