Last news in Fakti

12 Април, 2023 13:14 3 080 31

И най-новият член на НАТО изпревари България за бойните радари

  • финландия-
  • израел-
  • пво-
  • прашката на давид-
  • rafael-
  • raytheon technologies-
  • israel aerospace industries-
  • iai-
  • elta systems

Финландия придобива израелската система за противовъздушна отбрана “Прашката на Давид”

И най-новият член на НАТО изпревари България за бойните радари - 1
Снимка: IAI

Финландия планира да придобие системата за противовъздушна отбрана “Прашката на Давид” в сделка на стойност 316 млн. евро (345 млн. долара), съобщи Defence news, като се позова на информация от Министерството на отбраната на държавата, която официално се присъедини към НАТО преди ден.

Плановете на МО са “Прашката на Давид” да е “следващата система за противовъздушна отбрана с дълъг обсег на Финландия”.

“Прашката на Давид” е разработена като част от съвместна програма между Израелската организация за противоракетна отбрана и Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ. Израелската държавна Rafael Advanced Defense Systems е главен изпълнител на системата. Проектът включва прехващачи, пускови установки и радари. Elta Systems, дъщерно дружество на другата голяма израелска държавна отбранителна корпорация – Israel Aerospace Industries (IAI), произвежда и доставя многоцелевия радар за системата. Ангажирана е и най-голямата частна израелска компания за производство на оръжейни системи. Това ще бъде първият износ на “Прашката на Давид” извън Израел.

“Прашката на Давид” прихваща и неутрализира всички актуални днес въздушни заплахи като балистични ракети, изтребители, безпилотни летателни апарати и крилати ракети, се казва в изявление на израелското министерство на отбраната. Изборът е направен след процедура по обществена поръчка и конкурентна надпревара, която е отнела няколко години. Финландия заявява, че системата ще разшири значително оперативния обхват на наземните способности за противовъздушна отбрана на Финландия. Министърът на отбраната на Финландия Анти Кайконен добавя, че „придобиването ще създаде нова способност за финландските отбранителни сили да прехващат цели на голяма надморска височина. В същото време ние продължаваме амбициозното и дългосрочно развитие на отбранителната способност на Финландия в нова среда за сигурност.“

Финландската версия на системата ще бъде произведена и интегрирана в сътрудничество между израелски, американски и финландски изпълнители, водени от Rafael и Raytheon Technologies, се казва в изявлението на Министерството на отбраната на Израел. Според информацията на финландската държава към цената на сделката за 316 млн. евро могат да бъдат включени доставки за още 216 млн. евро, без да се уточнява какви точно


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хооу

    26 3 Отговор
    Ние сме пародия на член. Че сме член член сме ама анатомичен.

    Коментиран от #17, #18, #19

  • 2 Кирчо

    21 14 Отговор
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 3 Намесен ли е Жид

    10 8 Отговор
    Значи е за скрап
  • 4 ЕВРОНЮЗ

    13 13 Отговор
    Ден след като Финландия стана новата булка на краварите от Кралството на Хамбургрера се юрват една група F-35 за да засекат по от близо къде са S-400 в Калининград..... Прочетете сега в АерФорсДжърнъл какво са писали пилотите в докладите си..???
  • 5 Сандо

    11 6 Отговор
    Това може само да ни разтревожи за бъдещето,което нашите евроатлантически партньори са ни подготвили.
  • 6 патето Яки

    5 14 Отговор
    не ни трябват никакво радари не се ядат, няма от кого да се пазиме руснаците са наши освободители, турците и гърците са наши съюзници, сърбите са наши славянски братя, америка не напада своите колония
  • 7 Бравос

    13 6 Отговор
    Ние платихме на краварите 4 милиарда за рисунки на Ф-16, а финландците 300 милиона за чертежи на прашки:)

    Коментиран от #14, #24

  • 8 Прашка та на Давид дали може

    6 6 Отговор
    Да прихване лекясаните прашки на Пу заедно с токчетата

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 сноу

    6 5 Отговор
    Както се казва на по разбираем език халал да им е ,че и хак..Килъриту и курабийката барнаха кайчето с изути прашки в бара и то от немай къде прасна парафа ...сега с тая прашка ще бият само врабчета, щото кинжала и сатаната ще го хванат на свети мукавей..
  • 11 Ихааа

    1 1 Отговор
    И кинжалите ще оставят като само по прашки хахаха
  • 12 Българин

    7 2 Отговор
    Във Финландия няма руска пета колона.
  • 13 Хасковски каунь

    7 1 Отговор
    Ние няма от кого да се страхуваме. Разбира се само от наши мекерета
  • 14 Българин

    7 8 Отговор

    До коментар #7 от "Бравос":

    Абе петолъчниците, както сте я подкарали, скоро ще пишете, че сме платили 40 милиарда! Фките ще дойдат, спокойно. Пак добре, че сме ги поръчали и платили, иначе какво щяхме да правим с нелетящите 50-годишни съветски самовари, незнам!

    Коментиран от #15, #20, #27

  • 15 Бягай да калайдисваш

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    и не се мотай тук
  • 16 Бай Митко

    5 3 Отговор
    Мераклии да ни нападат въобще няма! Пък и за какво да ни нападат? Ей на африканците пресичат си Бг без проблеми - влизат и излизат, без да ползват дори прашки. Иначе, за да угодим на ФАШ нашите килимчета купуват на зелено каквото им се каже. Кой плаща масрафа? То се знае, не тези 240 народно избрани хрантутници.

    Коментиран от #31

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бай Митко

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "хооу":

    Анатомичен, но виснал.
    Отговорих ти колега с коментар 17, но ми удариха гумата.
  • 20 Бай Митко

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Много сме спокойни столипинец, щото никой няма намерението да ни напада!
    Второ, столипинец и Русия, и САЩ имат петолъчки по самолетите!
    Трето, столипинец тези "самовари" наистина са 50-годишни щото от 33 години новите ни господари нищо безплатно не бутат, плащаш и чакаш още 33 години!
    Четвърто, столипинецо който бърза да ни напада е длъжен да изчака докато дойдат ЕФ-ките!
    Пето, столипинецо натискай си парцалите в Столипино там ти е най добре!

    Коментиран от #30

  • 21 Корги

    2 2 Отговор
    Тази система за ПВО притежава типичното натовско наименование. Отива ѝ някак.
  • 22 дядото

    2 1 Отговор
    защо ли им трябват и на финландците,като и на нас подобни разходи.който има военни бази на наша територия,да ги пази,не народите да поемат и тази тежест
  • 23 Иванов

    3 2 Отговор
    На нас външни врагове не ни трябват,имаме си такива много прокремълски и протурска партии и техни поддръжници със закърнели мозъци които още живеят в съветските времена,но искат да живеят и живеят по западен модел,пълна шизофрения
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мразя до гроб Русия безплатно!

    2 1 Отговор
    Всички трябва да се готвим за руската мръсотия и подлост, не се знае кога дивашките кремълски орди ще тръгнат срещу НАТО и Европа!!!!!

    Коментиран от #29

  • 26 Анонимен

    0 1 Отговор
    Там има ред и дисциплина и отговорни управници не като нашите да мислят само схеми и да чакат следващите избори да лапнат субсидии за това заслужават екскурзия в Черно море с картонен кораб да ги изядат рибите
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ДаноИмаГоспод

    1 0 Отговор
    Докато не изпепелят свещената ни земя под краката ни и докато не ни унищожат до крак ,краварете и ингилизите няма да мирясат .
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Столипеново

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Митко":

    Понеже сте много добри във всичко,разбирачи,Възраждане повишава процентите,на следващите
    общински избори в Пловдив,ще се бори на балотаж за кмет,тогава от страх ще поискате помощ от Столипиново,за кой ли път.Този път Възраждане ще победи,общинският съвет ще се доминира от Възраждане отворко.
  • 31 Пропаганда

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бай Митко":

    След пълната победа на Възраждане, ще въведем забрана за напускане на страната,посока запад, ще направим 10 г договори на специалисти, без право да посещават неприятелски страни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове