Last news in Fakti

13 Април, 2023 08:35 1 223 17

Димитър Аврамов: Единственото културно структурирано мнозинство може да се случи между ГЕРБ, БСП и ДПС

  • димитър аврамов-
  • правителство-
  • подкрепа-
  • герб

"Имаме една парламентарна група - "Възраждане", която е контра на всичко, което може да бъде продуктивно в този парламент", коментира още политологът

Димитър Аврамов: Единственото културно структурирано мнозинство може да се случи между ГЕРБ, БСП и ДПС - 1

"Струва ми се, че има повече тактическо, ако не стратегическо, смирение в подхода на отделните парламентарни групи в това Народно събрание".

Това заяви пред БНР политологът Димитър Аврамов и коментира:

"Правилната стъпка може би беше да бъде гласуван кандидатът на първата политическа сила за председател на 49-ото Народно събрание, защото такава е парламентарната традиция. Важно е да се спазват институционалната традиция. От тази гледна точка ми се струва, че ходът на ПГ на "ПП-ДБ" да се следва логиката на Европейския парламент (председателят на НС да се сменя на ротационен принцип между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - бр.) изглежда разумен, но не е правилен. ЕК не може да се разпусне, след като се свика веднъж. Онази процедура е направена да няма кризи. Докато тук има политическа отговорност, има политическо решение - предлагаш, ако имаш възможност, ако не - подкрепяш".

Според Аврамов "единственото културно структурирано мнозинство от гледна точка на общите виждания какво трябва да се случва в държавата може да се случи между ГЕРБ, БСП и ДПС":

"Това са партиите, които имаха сходни виждания за Избирателния кодекс. Това са партии, които могат да намерят общ език по почти всички въпроси на управлението. Тези партии носят отговорност за това дали да съставят мнозинство, или - не. Не е правилно да очакваме опонентите ГЕРБ и ПП-ДБ да се подкрепят. Правилният и честният към избирателите подход е ГЕРБ да потърси партньори извън ПП и ДБ за съставяне на мнозинство. ГЕРБ да седнат на открити разговори пред медиите с ДПС и с БСП и да се опитат да създадат програмна основа на правителство. Това е единственият разумен разговор, всичко друго ще бъде разговор за власт".

"Имаме една парламентарна група - "Възраждане", която е контра на всичко, което може да бъде продуктивно в този парламент", коментира още политологът.

По думите му ИТН е най-малката парламентарна група, но може да се окаже решаваща за съставяне на мнозинство в 49-ото Народно събрание.

"Кризата е само политическа, не е икономическа, не е задължително да се прави нов бюджет. Правителството трябва да се научи да си намалява разходите. Частният сектор не е в криза, в криза е всичко, свързано с държавата. Българското общество не е в криза, икономически се справя - трудно, но се справя", коментира политологът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    14 1 Отговор
    "герб" и "култура" в едно изречение е доста смело изказване.

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор
    "културно структурирано мнозинство"

    🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 4 Правилно

    12 1 Отговор
    ГЕРБ+ДПС+БСП да не се правят на ударени, ами да си се прегърнат. Те са от една котило.
  • 5 Град Симитли

    1 4 Отговор
    ГлЮпости!
    БСП и,, герп,, не може да бъде....!
    ,, герп,, ,, дпс,, , итънарите и части от ПП - може да бъде!
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор
    " подходът изглежда разумен, но не е правилен. "

    🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 7 Бамбука

    3 2 Отговор
    Сигурно накрая "хартиената" клика ще се събере, но им трябва време да от търгуват министерските кресла. Има и бастун, готов за подкрепа в лицето на "И така нататък".
  • 8 адаша

    5 1 Отговор
    Ама то , ГЕРБ, ДПС и БСП са едно и също- БКП...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 пери

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    Напълно се съгласявам. И се чудя защо трите партийки се дърпат театрално, като всички знаем колко много се разбират и как ще си добруват заедно "в името на България" и за решаване на политическата криза и други подобни опорки и клишета.

    Коментиран от #14

  • 11 ГОЛЕМ ЗОР

    3 4 Отговор
    Само и само да не дойдат Възраждане да ви обърка далаверите сте готови да се съюзите и с дявола
  • 12 ШАЙКАТА ГЕРБ+КРАДЦИТЕ ПП+ТУРСКИТЕ АГЕНТИ

    2 0 Отговор
    са винаги готови за далавера
  • 13 ами то си е нормално

    1 1 Отговор
    така е защото са на една и съща хранилка и лесно се разбират кой какво да открадне вече имат опит в тия неща заедно…
  • 14 провинциалист

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "пери":

    Ако не се дърпат така, официално ще минат като една политическа формация и ще имат още по-нисък резултат на изборите.
  • 15 Момчил

    1 0 Отговор
    Не на ГРОБ, БСП, ДПС. Също не на ПП,ДБ ,ИТН и не знам си кой там. Всички ,които управляваха досега от 33 години , доказаха,че работят срещу българите . Изтичат милиарди всяка година дори само от концесиите на природните ни богатства,които сме дали на чужди фирми. Нямало пари за пенсионерите ли? Напротив има - пенсионерите могат да взимат 1000 лв минимална пенсия към този момент ,стига парите от всичките ни природни ресурси да идват в националния ни бюджет,а не в канадски,американски и не знам си още какви ръце.
  • 16 Ния

    1 0 Отговор
    Кратко и ясно, такава е ситуацията в Б-я в момента. Най -голяма грешка ще бъде да се направи коалиция ГЕРБ и ПП-ДБ, защото избирателите са различни. Това е все едно В САЩ ,след избори да излязат демократи и републиканци и да заявят, че ще управляват заедно за доброто на държавата. Тогава за какво са необходими избори? Избирателите на ГЕРБ, ДПС , ИТН са еднакви, те спокойно могат да направят с помоща на БСП коалиция под някаква форма и да си управляват. Хубаво е да има силна опозиция, за да бъде коректив на властта, това е смисъла на демокрацията. Ако двете големи партии са във власта, изборите се обезсмислят. Малките партии са ,както се казва деветата дупка на кавала и с тях и без тях, все тая.
  • 17 Вале-каро

    1 0 Отговор
    А бе , Тези защо ни правят на улави ,"частният сектор не е в криза, в криза е всичко, свързано с държавата".Тогава защо ежеминутно всички квичат да искат помощ от държавата?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове