Last news in Fakti

14 Април, 2023 11:38 2 210 51

Румен Йончев: Водят се разговори, вероятно ще имаме правителство от първите две коалиции

  • румен йончев-
  • преговори-
  • герб-
  • пп-
  • правителство

Хартиената коалиция трябва да спре да се срамува и да си покаже лицето. ГЕРБ с ДПС и БСП имат 128 депутати, спокойно могат да излъчат председател, не виждам защо се хвърлят обвинения към ДБ, каза пък доц. Алексей Пампоров

Румен Йончев: Водят се разговори, вероятно ще имаме правителство от първите две коалиции - 1

Хартиената коалиция трябва да спре да се срамува и да си покаже лицето. ГЕРБ с ДПС и БСП имат 128 депутати, спокойно могат да излъчат председател, не виждам защо се хвърлят обвинения към ДБ. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria социологът доц. Алексей Пампоров.

ПП и ДБ от друга страна се възползват от тази свенливост на хартиената коалиция и се опитват да договорят неща от дневния ред, които им се струват важни. Как ще договорят съдебна реформа без индулгенция на Бойко Борисов е много любопитно.

Наблюдаваме един ритуален танц след тежката поляризация на големите политически сили. Резултатът след изборите е много простичък – парламент от 6 партии е доста по-лесен отколкото парламент от 7-8 и т.н., коментира бившият депутат Румен Йончев. Поляризацията беше умишлено създадена, за да се създаде двуполюсен модел. Друг е въпросът колко е двуполюсен, тъй като идеологически различия между ГЕРБ и ПП-ДБ няма. Те са персонални. Ритуалният танц е необходим, за да забравим старото и да преминем към нещо ново, което ще отнеме няколко дни. Естествено е да има разговори между първите две коалиции, съмнявате ли се, че има такива? Необходимо е време за обществото да приеме една такава сглобка, която е неминуема и неизбежна, ако искаме да има управление.

Евроатлантическа ориентация би трябвало да означава върховенство на закона. Аз не съм сигурен, че като има хора от списъка „Магнитски“ и разследвания за къщи в Барселона, можем да претендираме за реална евроатлантическа ориентация. ГЕРБ трябваше да си изчисти листите, за да може да твърди, че е евроатлантическа партия, каза доц. Алексей Пампоров

По думите му, големият проблем на парламента е, че той е изцяло десен. Заради трансформациите в БСП в момента нямаме лява социална партия. БСП е национал-социалистическа партия.

ПП и ДБ се опитват да запълват част от лявото пространство с леви послания. Лявото наистина отсъства в този парламент, каза Румен Йончев.

Следете законодателната промяна, за която се говори в момента. Ако в нея липсва правосъдната реформа и хартиената бюлетина означава, че сделката с сключена на друго ниво.

ГЕРБ могат да съставят правителство, независимо дали с ПП-ДБ или с ДПС и БСП. Могат да предложат и правителство на малцинството, видяхме, че ИТН са готови да ги подкрепят още от първия момент. Въпрос на съвсем малко преговори е да се състави правителство. Бойко Борисов играе много странна игра. През цялото време ГЕРБ и останалите партии плюха по служебните кабинети и сега излизат и казвам „ние можем да ги оставим“. Това е сарказъм, но тази игра – много е лош Радев и трябва да съставим правителство, но можем да оставим служебните министри – е малко шизофренична, смята Пампоров.

Има две задачи за решаване от ГЕРБ и ПП-ДБ за общо управление – общият противник – президентът. В коалицията ПП-ДБ трябва да се решат новите съотношения. ДБ очевидно започва да тежи повече от ПП, каза Йончев.

Бих казал, че ще има правителство, най-вероятно съставено между двете големи коалиции, по-скоро с втория мандат, което ще е част от големия компромис, добави Румен Йончев.

Да видим кого ще изберат за председател на парламента. Това ще е показателно. Ако ГЕРБ се съгласят с идеята за ротационно представителство, може би ще имаме правителство с първия мандат. Ако не се съгласят може би ще имаме скрито правителство на ДПС с третия мандат, заяви доц. Алексей Пампоров


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    35 7 Отговор
    Вчера Кокорчо каза че първата им работа с ГЕРБ да приемат Истанбулската конвенция.

    Коментиран от #5

  • 2 Пич

    23 2 Отговор
    Ее.....то , след тази закуска , където ядоха основно шамари , как да е ?!
  • 3 Варна

    48 6 Отговор
    Аз прочетох , ако Герб, Дпс ,Бсп напрвят правителство , това са гарантирани безкрайни протести защото тези партии ни докараха до тук . Ако Герб направи с ПП , това е тоталния край на ПП и на следващи избори изобщо няма да мине бариерата
  • 4 Сандо

    33 3 Отговор
    Това вероятно ние го знаехме още отпреди изборите,знаехте го и вие.Не е ясно само защо ни играете това театро.
  • 5 Пич

    23 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нали ти казвам ! Закуската е била при затворени врати , за да не може да бягат , и всичко са си изяли.....
  • 6 089954

    36 4 Отговор
    Истамбулската , оръжието , джендърството , мобилизацията , вдигането на данъците . Това ще получите в крайна сметка . Няма смисъл изобщо да се гласува , те си нагласят нещата както си искат .
  • 7 12345

    29 9 Отговор
    Ккозяк, ккозяк - правителство на предателите и слугинажа - дджендърство, постоянна ппедерастия (ПП) и Грабежи, Експерименти, Разруха и Беззаконие (ГЕРБ). Това ще е краят на България .- да загасим шалтеира.....
  • 8 Шарлатани и крадци

    28 5 Отговор
    Се събират. По заповед от козяк

    Коментиран от #49

  • 9 "Доносническа България",

    32 6 Отговор
    ако подкрепят правителство на клептоманите от Герб на следващите избори са под чертата!
  • 10 ПСР

    23 0 Отговор
    За мен има един принципен и кардинален въпрос.Как се прави политика,договорка,правителство с един лъжец,демагог и престъпник от национална величина?!Как?!Или с Партията Му-вождистка,на комунистически принципи,мафиотско-клиентелистка формация?
  • 11 виж ти

    24 3 Отговор
    Поредния домашен любимец на Буци, който няма търпение да захапе кокала
  • 12 Име

    23 0 Отговор
    То да беше - само заплатата - ами те направо разпродават всичко - плажни ивици, каквото се сетиш.

    Винаги са учудени след това - но как е възможно - като в сериал за мафията.

    Едновременно смучат заплатки и - едновременно - правят и други далаверки.
  • 13 Българка

    15 5 Отговор
    Румен Йончев прави шизофренни твърдения. Как според него идеологиите на ПП и ГЕРБ са еднакви. Нима и откога герберите са против корупцията и са за законност и разграждане на собствения им мафиотски модел на властване/разграбване. ГЕРБ дори не са партия, а корпоративно сдружение за привилегии и забогатяване. Каква е професията и какво са работили/ произвели върхушката на ГЕРБ. И откъде се сдобиха с милионите? Най-много милионери има ГЕРБ.

    Коментиран от #26

  • 14 да помислим

    20 1 Отговор
    Имат ли право ГЕРБ и ПП-ДБ да се коалират и да управляват заедно? Партиите получават мандат от избирателите заради заявените си позиции, а и двете формации построиха кампаниите си върху противоречията, които имат, както и на ненавистта помежду им, а и открито се обвиняваха в извършване на престъпления за милиарди левове. Значи избирателите на ГЕРБ не са им дали мандат за коалиция с ПП-ДБ и обратно. Отделно от това стои въпросът колко легитимен е парламент, избран с под 40% от избирателите, от които над 100 000 не подкрепиха нито една партия? За това трябва да се говори и не трябва да се преглъща от българите, защото никой от нас не е гласувал за подобна, лишена от морал, коалиция, нито пък за участието на България във война.

    Коментиран от #20

  • 15 ИТН престъпници

    18 4 Отговор
    Купуването и продаването на гласове е престъпление.
  • 16 Някой си

    12 4 Отговор
    Цялото статукво е луднало,да подлъже ПП ДБ в капана.Та те са единствените,които не са "наш"проект.
    Подлъжат ли се,филма свършва и остават "само наши момчета"в парламента.
  • 17 Град Симитли

    13 1 Отговор
    ".... Румен Йончев е български политик и икономист, председател на Земеделски народен съюз (ЗНС), народен представител от ПГ на „Коалиция за България“ в XLII народно събрание1, от ПГ на „Български демократичен център“ в XLIII народно събрание2, от ПГ на „Изправи се! Мутри вън!“ в XLV народно събрание3, от ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ в XLVI народно събрание4 и от ПГ на „Български възход“ в XLVIII народно събрание5....."
    .... Този баш политически номад, Първо качество чергар!
  • 18 Механик

    19 3 Отговор
    Ми то беше ясно, че "чегъртачите" ще се обединат с "изчегъртваните" по команда от посолството на САЩ.
    И двете формации са проект на това посолство и като такива, ще бъдат нашамерени, че да се обединят и да продължат затриването на България.
    Честито !
  • 19 Коко

    19 1 Отговор
    Като чуя за правителство между първите две коалиции и веднага се сещам за един надпис който гласи-надежда всяка тука оставете.Как можахте да ги изберете бе скъпи съотечественици.

    Коментиран от #42

  • 20 напълно!

    19 0 Отговор

    До коментар #14 от "да помислим":

    Порочният им съюз би бил грандиозен "предизборен трик", шашма, измама и гавра с изборното начало на деморкатичния процес!

    Имитират противоречия за да засмучат колкото могат гласове и след изборите се гушват за да си шподелят баницата.
    Машала!

    После се чудят за 70% от хората не гласуват. А от избягалите 2-3 млн в чужбина 95% не гласуват.
  • 21 бравос

    14 0 Отговор
    А оня де квичеше алкохолици, парапети, розови кристали какво го правим.
  • 22 А бе,

    16 0 Отговор
    АМАН с това правителство, бе !
  • 23 ТаУмВзе

    17 2 Отговор
    Няма по убаво от герберастията и кирелацията да се гушнат! Козяк така ги е прегазил, че е не е реално. ПРАВИТЕЛСТВОТО Е НЕЛИГИТИМНО БЕ!
  • 24 Демократ

    16 0 Отговор
    Защо нито един от коментаторите не каже истината?Сценариите на ченгетата минават през различни етапи от 33 години с единствената цел властта,парите и контрола на хората да са в ръцете им. Обогатяват се за сметка на целия български народ, от 15 години крадат безогледно евросредствата, отпускани за развитието на държавата и подобряване благосъстоянието на хората чрез развитие на различните отрасли , бандитът бойко се справи отлично с 12 годишното крадене и поставяне в подчинение на Кремъл държавата и сега пак крадеца и лъжеца ще решава съдбата на България. Нали това беше целта, ама къде е гражданското общество ? Накрая 90% нечестни избори, но признати от партийната централа ЦИК за честни ? 500 млн. лв.грешни народни пари, похарчени за 5 ненужни, предварително нагласени избори за реклами и портрети на втръсналите политици, за непрекъснатите им съскания по тв каналите, за безумието, наречено избори. Докога ще търпим тази гавра????

    Коментиран от #25

  • 25 2020

    14 2 Отговор

    До коментар #24 от "Демократ":

    Защо не кажете нещичко и за новите крадци - недоносчетата от ППДБ - хора поставени от чужди разузнавателни сслужби....

    Коментиран от #39

  • 26 да уточним

    14 2 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    ГЕРБ и ПП-ДБ нямат идеология, освен, ако кражбата може да бъде наречена идеология.
  • 27 БЪЛГАРИН🇧🇬

    14 4 Отговор
    Гласуваш за Кирчо и Кокорчо - получаваш ТИКВАТА.
  • 28 Не се водят преговори,

    14 3 Отговор
    а чакаха депеша от Козяк! Сега няма накъде да мърдат, щат не щат, ще го ядат! Иначе Боко в затвора, а Киро в Канада. Но това ще е от ден до пладне, веднага започват протестите, още този месец.
  • 29 Коалицията Козяк

    9 7 Отговор
    "Македония - Ф16 - Оръжие за Ууукрайна - ам. реактори" трябва да спре да се срамува и да си покаже лицето. ГЕРБ с ППДБ имат 133 депутати (най-много), спокойно могат да излъчат председател и правителство, не виждам защо се хвърлят обвинения към някакви измислени "хартиени коалиции"
  • 30 Ганьо

    11 3 Отговор
    Проклинам всеки българин,който ще изтърпи този сценарий и си замълчи и затрае
  • 31 00111

    2 3 Отговор
    Така мисля и дано не ви подведа, млади хора. 1998 Костов, бе извършена работническо менинджърска приватизация. Уволни всички стари кадри в предприятието и остави една част счетовидители от старите и тук там някой друг. След това, 2001,дано не греша гидината, дойде на власт НДСВ и всички млади на костов без дипломи за висше, а бяха записали задочно и започна сеч, уволнения гололомно на улицата, инженери, комунисти били, а знаеха чужди езици и мисля, че го продадоха предприятието/фирмата на украинци, а по врене на соца продукцията се изкупуваше най вече от ссср, да, шефовете бяха с големи заплати по соца, др с 100 и с висше и счетоводители 170,но премии ссср давале, на 3,6,9,12 месеца. Дойдоха другите, тройната и герб и удариха децата на съкратените, болни хора и сеч голяма же при герб, а бб си бе с ндсв, а костов и ндсв, едните за работническата приватизация, а марева юлияна на банкерката на цветелина в банката продажба бе извършена и как да са, като всичките натрупаха богатствата, златка мс. Ипон да кажат, лъжа ли е 2003,на бб човека, младите може да ги плюете, но не са в игрите ви, може и да са крали, но са готини, на годините на децата ни остарели са нашите и на хората в града
  • 32 Нерегистриран

    4 2 Отговор
    Нито България искаме, нито заплатите ви. Стягайте си внуците от 13 г да работят на частно, мили депутати. Запада да ви вземе парите ви и ви остави на малка сума. Само тогава ще разберете грешките си. Поздрави от далечни западни НЕ комунистически държави.
  • 33 Пампоров има 2 по математика

    6 0 Отговор
    и 6 по долни шорошки инсинуации и манипулации: гласовете на ИТН не стигат за каквото и да е правителство, от тях нищо не зависи!!!
  • 34 Ами, да!

    10 0 Отговор
    Българинът бързо забравя. След ритуалния танц ще забрави за ,,Долу Борисов, долу Гешев, съд, затвop " и т
    н. Ако вече не е забравил, де. А политиците - те нищичко не помнят...
  • 35 оня

    8 2 Отговор
    Айдеееееее и ПП в канала:))
  • 36 Те разговори

    6 1 Отговор
    Се водят от две години но правителства няма и сега няма да има
  • 37 Хихихи

    4 0 Отговор
    И хххх да ми говори за честност, е не бива. Добре че умря нотариуса Калин Д. Отиваш при него, дава ви телефона на брат му ченгето Варна мвр, отиваш, разбирате се на 4ри очи и ставаш полицай, това го знаят и техните хора българомохамеданите, но нямат пари, а и тия които имат не им се даваха, защото не искаха по тоя начин. И това, ако не е корупция, здраве му кажи, но те са силни на деня хххх и миже да ви доубият и око няма да им мигне, затова убиха и наказаха младите от хх, за да си крадат . Но имат много защитници. На много хора помогнаха и днес са бясни, че ги няма в списъка на Нс и не ги виня, децата им завършиха, млади и пак може да им помогне в София, не искат в провинцията родителите им и затова мисля, че скоро няма да се оправят нещата докато старото комунистическо пиколение на дс не отиде у гроба при бай тошо. Там да си правят моабет бкп дс, ще ги насмете бай тодор, бе хитър, за разлика от сегашните подлоги, това го знаеха и западните медии за др тодор живков. Построи Бг след 1944,а преди 1944 нашите в града, имало е около 100 къщи и дюкянчета, занаяти, а не чиновници уж за хубаво от селата в града, но за някой стана хубаво за 34 г, а за други у ропата потъна днес роденият ми край, от много крадене и нищо правене, а имаше локумена фабрика, имаше жеко димитров, свила, имаше работа за всички, а днес има, но за, кои в пенсионна възраст лекари учутели юристи, а за работници, няма булгарплод, няма наркооп, кво ли има, военно поделение с генерали без войн
  • 38 Васил

    4 2 Отговор
    Ехххххххх мечтиииииии много са се размечтали мафиотите от Герб че са желани!
  • 39 Демократ

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "2020":

    Не се опитвайте да прикривате огромните кражби на мутрата и Герб с ПП И ДБ. 12 години изсмукваха парите и живота на хората и трябва да отговарят за това национално предателство. Който ги защитава значи се е облажил от тях. Мафията е навсякъде. За кражбите на Герб има хиляди доказателства у нас и по света, само Гешев не ги знае.
  • 40 Истината

    1 1 Отговор
    От 1999 и преди закони не се спазват и затова някои са прави от тях. Плащаха си и днес се радват на пенсии, 20 заплати и оставени на работа в поделения и системата. Дори оценките при кандидатстване през 2002 бяха заменяни, но много родители бяха без работа, болни и не успяха да отидат на място и поискат. Минало свършено. Кой успя успя, влака е на друга гара извън България. Не съжаляваме, и то може би, че не си изхвърлиха раниците на студенските бригади 2003 и не завършиха на заоад, днес са на пристужни служби, семейства, деца на запад и си живеят живота, а тук много млади и зрели страдат, лишава се от всичко, а и нямат жилища, родители им млади от ковид загинаха и т н. Нямат милост чорбаджи байганю към никого днес. Жал ми е за 20 г младежи и тия оперстори и на др места, дайте им стил за 15 менути да седнат, дайте им облекло две на брой, обувки, че и родителите им млади пенсионери военни
  • 41 112

    2 1 Отговор
    Истински случай. Едно момче от х град, но тати военен в смолян. Кандидатства младото 2009 в симеоново и двамата с кирчо от фирмата си ладят. И х на у. Взех в симеоново психотеста, но... А той целият в злато. И там от изпутващите, при психотеста, ако станеш полицай ще носиш ли злато, но не чух.. И му поискал пари, да му даде темите по български и история, но младежа на кирчо, отказах му казва и продължи.. И един месец идва и черпи младите, че са го приели в Пловдив, такиватимиработи. И юристи, съдии, председатели на ос, рс, са давали пари. Отива при депутат, депутата при кмета го праща, кмета ори директора, не дали пари и пак горе по веригата и кмета даде ли пари не дай в книжката студенстка и бе приет, и това, ако не е геноцид, здраве му кажи, оплаквали се те на родитетелите им живи в ония години. Ти и да дадеш, след време ще ви намерят цаката и ще ви изгонят от работа и кво правят тогава, деца гладуващи, размислиха и тръгнаха, кой къде му видят очи
  • 42 Така така..

    4 5 Отговор

    До коментар #19 от "Коко":

    А кого да изберем, вмирисания чалнар и корвонела нинова ли??
  • 43 Еврото

    7 5 Отговор
    Както съм писал многократно, двете профашистки партии Герб-ПП (разрушващи антифашистки паметници) ще направят коалиция, за да унищожат държавата окончателно, войната, Инстамбулската, еврото....
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 баце

    6 0 Отговор
    Аман от инсинуации и недомислени изказвания от типа на необосновани предположения, заради желанията на незнайно Кой. Некви били искали правителство от първите 2 ПП партии, ама втората ПП партия нямало да подкрепи първата партия за правителство, обаче втората партия щяла да приеме подкрепа за правителство от първата партия.
  • 46 СЗО

    5 2 Отговор
    Мисля че преди следващите избори ще има революция.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 пенко

    0 0 Отговор
    " ЛИМОНАДЕНИЯТ ДЖО " --- Е ДОБРО РЕШЕНИЕ !!!!!!!!!!!!!! ЙОР.... ЦО... ?????
  • 49 Кратко и ясно, точно това се случва,

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Шарлатани и крадци":

    котилото на краварските подлоги се събира по нареждане на Козяк и по сценарият който приложиха в Украйна. Днеска слушах онзи кьоравият Михаил Неделчев да говори по радиото и да оплюва, че сме нямали селско стопанство, защото народа бил фанатизиран и подкрепял патриотите, което било много опасно за България. А кой съсипа селското стопанство, точно мършите от СДС, където беше и той. Такива лицемери само лагера в Белене ще ги вкара в пътя!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Мая Манолова

    0 0 Отговор
    И аз искам да участвам в правителството ,откакто Нинова ме ритна не мога да се грижа за левите хора
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове