Last news in Fakti

14 Април, 2023 14:37 4 527 28

Авторът на хитовата снимка с жената и трамвая: Идеята ми е да популяризирам София и Балканите

  • снимка-
  • жена-
  • трамвай

Етюд-и-те на София“ е най-голямата страница за фотография в България. Има 330 000 последователи и се разраства ежесекундно

Авторът на хитовата снимка с жената и трамвая: Идеята ми е да популяризирам София и Балканите - 1

Снимката с реакцията на ватмана при пресичащата пред трамвая му жена е направена на площад „Св. Неделя“. Жената си тръгва на зелено до момента, в който ватманът не се приближава с няколко сантиметра напред, при което тя спира и започва да му се кара. Когато решава да продължи вече е на червено, а ватманът се чуди какво се случва тук.

Това разказа в студиото на Euronews Bulgaria фотографът от „Етюд-и-те на София“ Иван Шишиев.

Това е част от една публикация, която правя всяка неделя „Неделни хора“ – какво се случва в неделя из града с хората. Тази снимка дори не е първата в публикацията, а е много по-назад. Изведнъж гръмва. Комици, интелектуалци започнаха да си играят с нея. Буквално преди да вляза в студиото, приятелка ми прати, че една огромна страница в Лос Анджелис е започнала да публикувала тази снимка с най-различни интерпретации. Това показва какво е глобализацията. Ние сме една не толкова малка страна, колкото някои се опитват да я изкарат и изведнъж една такава снимка се превръща в някаква легенда. Чаках да минат три дни, защото нали казваме „всяко чудо за три дни“, те минаха, но това нещо не спира.

„Етюд-и-те на София“ е най-голямата страница за фотография в България. Има 330 000 последователи и се разраства ежесекундно. Но тази снимка просто се взриви. Идеята на „Етид-и-те“ е да снима важните, добрите неща в града. Идеята ми е да популяризирам София и Балканите. Един кадър от София в момента се намира на главния площад в Хавана, част от експозиция за Европа в Куба.

Тази снимка с трамвая и жената всъщност е общочовешка. Такива неща не се случват само в България. Това с върбата няма как да го разберат на Запад. Идеята за безсмъртието щом носиш върбата – тя няма да те предпази от този трамвай.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТИРбушон

    43 6 Отговор
    Снимката е абсолютен шедьовър. Безспорно.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Шедьовър е,

    39 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТИРбушон":

    че фотографът е уловил момента - момент от ежедневието в България... и не само в България.
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    33 4 Отговор

    До коментар #1 от "ТИРбушон":

    Хубав трамвай се е случил, добре ни представя пред света...

    Коментиран от #4

  • 4 Гаглей

    12 10 Отговор

    До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Да можеше и да много печално, ако снимката бе направена примерно в дружба. Трябваше да лъжем, че снимката е от преди 20 години

    Коментиран от #6

  • 5 Безсмислено

    23 14 Отговор
    Какво има да популяризира този? Чужденците, когато дойдат в София, се чудят как може да има толкова строшени плочки по тротоарите, кал, мръсотия, пътища с дупки, сградите с падаща мазилка, същите тези сгради светят от реставрация в Унгария, Австрия, Словакия, Словения, Чехия, Германия и др. Какво да видят чужденците в София? Само театъра им харесва, като ги чувам да си говорят. Направо ги е страх да се качат в старите трамвай от ръждасала ламарина и шперплат, този от снимката е от новите, но повечето са стари.

    Коментиран от #8, #10, #12, #19

  • 6 Така е

    13 12 Отговор

    До коментар #4 от "Гаглей":

    Пуснали са новите в центъра като зелените са на 20 години втора употреба от Австрия. В кварталите са старите таралясници. Вън Фандъкова.
  • 7 Лорда

    2 11 Отговор
    Тоя ми е абонат.
  • 8 Софето

    20 13 Отговор

    До коментар #5 от "Безсмислено":

    Така е защото е пълно с копейкаджии.

    Коментиран от #21

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гаглей

    8 13 Отговор

    До коментар #5 от "Безсмислено":

    По принцип в източна Европа в Чехия Полша Унгария и тн. Крайните квартали са отврат, в Чехия по такива панелни райони съм бил, че ти иде да по върнеш.

    Коментиран от #14, #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "Безсмислено":

    По-стари трамваи от тези в Будапеща не съм виждал...

    Коментиран от #22, #24

  • 13 трамвай

    14 4 Отговор
    Прекрасна статия г-жо Атанасова.
  • 14 Смех !

    15 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гаглей":

    Бил си в гетотото на циганите.
  • 15 незнайко

    8 11 Отговор
    СЕЛЯНИТЕ в София никога няма да станат ГРАЖДАНИ !!!

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ФАКТ

    15 0 Отговор

    До коментар #15 от "незнайко":

    Гражданин се казва всеки който живее в Република и поданъци в Монархия .Издиша ти опорката.Селянина си е селянин.
  • 18 Гаглей

    12 2 Отговор

    До коментар #16 от "Тоа па":

    Много по-добре е отколкото в центъра на Омск.
  • 19 Хайде, хайде

    3 13 Отговор

    До коментар #5 от "Безсмислено":

    Австрия не е това, което беше. Извън Виена често можеш да видиш сгради за реставрация. Но е скъпо... Мърсотия има навсякъде, особено вечер. Лошото е, че имаме хубав (стар) център в София, който архитектурно по нищо не отстъпва на Виена. Лошо е, че имаме смесица от стара и нова архитектура (като мода). По-лошото е, че социално-осигурителната система (в България) е на ниско ниво. Не толкова лекарите - имаме много добри специалисти, както, за жалост, и лоши лекари...както навсякъде. Но са ценово недостъпни за голяма част от българите...както навсякъде ...И заплатите за работещите, естествено...С риск да се повторя - както в много държави.

    Коментиран от #23, #28

  • 20 Семерджукев

    0 10 Отговор
    Ми аз няма да я последвам
  • 21 оня

    3 13 Отговор

    До коментар #8 от "Софето":

    Това е от краварската демокрация, а не от копейкаджиите:))
  • 22 Много лъжеш

    3 12 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ето как изглежда Будапеща, за хората дали ти плюс на лъжливия коментар.

    Коментиран от #25

  • 23 Хайде, хайде

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хайде, хайде":

    Едно е да си турист в Австрия, друго е да живееш и наблюдаваш промените. Както и в България. Различни неща ти правят впечатление. А и да не се лъжем - нагласата е различна. Още от едно време - Германия, Австрия - всичко "ТОП", "picco Bello"... Ами не е така. Мърсотията се дължи до голяма част на металитет, в много малка част до глоби. Всичко обаче се свежда до самоуважение. Да цениш и пазиш мястото, на което живееш. Както се казва "недей да сер.ш там, където ядеш". Другото е политика, а тя (политиката) е като саламите... :-)
  • 24 Смех отсекъде

    2 11 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Бил съм в Будапеща само 3 пъти, за съжаление. Казвам за съжаление, защото това е един от най-красивите, най-подредените и най -чистите градове в Европа.
  • 25 Не, че нещо...

    12 2 Отговор

    До коментар #22 от "Много лъжеш":

    ...ама... ти клипче за туристическа реклама ли постваш?!...
  • 26 Сатана Z

    4 2 Отговор
    Снимката показва единствено простотията на Софиянци как нахалните лелки пресичат пред трамвая ,а ватмана е вдигнал ръце и псува цялата и рода. Голяма реклама ,нема що!
  • 27 Подлезите

    6 1 Отговор
    Вижте какво представляват софийските подлези и ще разберете всичко за състоянието на държавата - бездомници, наркомани, порутено, мръсно, смрадливо. Идете на подлеза на гара Искър, където е книжната борса и ще видите как някакви фирми откраднаха пари по програми, за да изкопаят огромни дупки уж за асансьори, които сега са превърнати в клоаки. Но за това положение няма отговорни. Това е истинското лице на България. Всичко останало е за парлама.
  • 28 Таа паа

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хайде, хайде":

    Ти сигурна ли си че си била в Австрия ма моме? Няколко сгради за реставрациядето ги има в Австрия хич не си заслужава да се споменават. Къде няма сгради за реставрация? В Българията е обратното, излезнеш ли от центъра на Софето туктаме ще видиш реставрирани сгради. Щом сравняваш центъра на Виена със центъра на София, ясна работата. Не си била във Виена да знайш! У Београд или Скопje си била сигур. Боклук имало. Ха, ам че ще има, толко приматери дето нямат грам основна култура се изсипаха там. Те ли чакаш да пазят чисто? Но през ноща всичко се чисти, онея с оранжевите униформи от 48 щъкат по цяла нощ да чистят. На другия ден блитцбланк.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове