Last news in Fakti

20 Април, 2023 12:36 7 423 41

"Интерпол" издирва Цветан Василев

  • интерпол-
  • цветан василев-
  • фалит-
  • ктб

Причината е фалитът на КТБ

"Интерпол" издирва Цветан Василев - 1
Снимка: БГНЕС

Цветан Василев е обявен отново за издирване с Червена бюлетина на "Интерпол", научи "По света и у нас" от свои източници.

Срещу Василев е започнало ново дело за пране на пари, придобити от фалиралата КТБ.

Искането за това е изпратено до Международната организация на криминалната полиция от българската прокуратура преди дни, научи "Труд News" от полицейски източници.

Това е станало, след като Софийска градска прокуратура е предприела действия по привличане на Василев като обвиняем за още две престъпления, свързани с „пране на пари“ от фалиралата КТБ. От прокуратурата отказаха официален коментар, но и не отрекоха за подновеното искане за международно издирване на Василев.

Новото искане за издирване съвпада и с разкритията на прокуратурата, че Цветан Василев, Красимир Каменов-Къро и други лица участват в мащабен заговор по дискредитиране на висши магистрати и полицаи с цел последващото им отстраняване. В серия от интервюта Цветан Василев потвърди, че последната година е наел нови лобисти, които да го представляват в САЩ.

Разкрития в медиите сочат, че Василев дори е платил 350 000 долара на един от американските си лобисти в опит главният прокурор Иван Гешев да бъде включен в санкционен списък от американската администрация. Подобен ход обаче е невъзможен, тъй като САЩ не биха си позволили да изпълнят искания на подсъдими за тежки престъпления, за каквото Василев е обвиняем от 2014 г. Нещо повече, от редица публични източници, а и изказвания на самия Василев, както и на санкционирания по „Магнитски“ лидер на русофилите у нас – Николай Малинов, може да се заключи, че пребиваването на Цветан Василев в сръбската столица не би било възможно без официалната подкрепа на руски специални служби и руски олигарси като Константин Малофеев.

За момента новото обявяване на Цветан Василев за издирване от „Интерпол“ с „червен бюлетин“ не е публично. От години Международната организация на криминалната полиция има практика да публикува малка част от търсените лица. В същото време обаче новото искане на българските власти блокира възможността на Василев да пътува в чужбина, тъй като ако ползва легалните си документи, то той ще бъде засечен при първата гранична проверка и е възможно да бъде задържан.

Очакванията са, че съвсем скоро във връзка с подновеното международно издирване на Василев българската прокуратурата ще изпрати ново искане за екстрадиция до властите в Сърбия, които след като дълги години отказваха да върнат подсъдимия бивш банкер, накрая му предоставиха политическо убежище.

Припомняме, че Цветан Василев бе привлечен в качеството на обвиняем през 2014 г. за фалита на управляваната от него Кооперативна търговска банка (КТБ).

След като българските власти издадоха европейска заповед за арест на банкера, той се укри в Сърбия. Сръбските власти отказаха да го екстрадират и дори му предоставиха политическо убежище.

През 2022 г. Интерпол сне от издирване Цветан Василев.

Припомняме, че "Корпоративна търговска банка" АД бе създадена през 1994 г., разраснала се бързо в периода 2007 - 2014 и фалирала на 6 ноември 2014 г. Обявена е в несъстоятелност със съдебно решение на 22 април 2015 г.

Банкерът Цветан Василев, който е съден за фалита на управляваната от него Корпоративна търговска банка (КТБ), на няколко пъти искаше да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка, защото се чувства застрашен, ако се върне в България.

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров обясни, че ще разпита Василев само ако бъде екстрадиран.

С постановление на Софийска градска прокуратура от 28 октомври 2016 г. за втори път бе отхвърлена молбата за разпит чрез видеоконферентна връзка на Цветан Василев.

И през 2019 г. Цветан Василев искаше да бъде разпитан по делото, което се води срещу него, но без да пристига в България.

На 19 март 2020 г. Евросъдът разреши на КПКОНПИ да конфискува имуществото на Цветан Василев


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос?

    60 8 Отговор
    Поредният цирк на прокуратурата ли е това?

    Коментиран от #31

  • 2 Хихихи..

    34 2 Отговор
    Ше има а го дират докат му побелей мустакя..
  • 3 Цирк Гешевъ

    49 4 Отговор
    Първо ги пускаме..после си ги търсим
    Най-добрата прокуратура във света
  • 4 Един забравили да го търсят казаха

    42 2 Отговор
    Абе каскетурата я намерете оня мушморок Иван Искров първо че ми е много интересно какво е неговото участие

    Коментиран от #9

  • 5 С нашите пари

    10 17 Отговор
    Шарка-парка на лобисти,покупки на къщи по Женева и езерото,разноски по фалити на банки.Време е и тоя да го докарват на Векилски Мноо му дойде
  • 6 Брей, Големи корумпета са тези в САЩ

    25 3 Отговор
    Василев дори е платил 350 000 долара на един от американските си лобисти в опит главният прокурор Иван Гешев да бъде включен в санкционен списък от американската администрация.

    Коментиран от #14

  • 7 А Мултака

    36 3 Отговор
    милионер , че и Председател на НС го изтипосаха и никой не го търси !
  • 8 Ъхъъ

    33 1 Отговор
    ...... за втори път бе отхвърлена молбата за разпит чрез видеоконферентна връзка на Цветан Василев.
  • 9 Да бе престъпника Иван Искров где?

    24 0 Отговор

    До коментар #4 от "Един забравили да го търсят казаха":

    Преди фалита на банка от БНБ са длъжни да съдействуват,заставайки зад страдащата банка и вземайки крути мерки.Искров за бездействието си(,а кой знае и в каква насока му е действието) сега е СОЛИДАРНО отговорен.Кольо Парана разправя,че уж Искров бил доносчик на ФБР по темата.Само дето парите ги няма,а солидарна отговорност се търси именно за това.Може да му се конфискува имота на Искров на първо време,докато не бива изпратен на ЗАТВОР.Слушах му гузните отговори,когато го питаха спал ли е и проспал фалита,отговори,ГУЗНИ ОТГОВОРИ на човек,изпуснал се в голяма нужда,знаете как по-вулгарно се казва

    Коментиран от #28

  • 10 гешефтофоб

    21 3 Отговор
    айде бе цветане,ела си в България,понеси си вината,но не забравяй и да посочиш вината на червените от герб и дпс!
  • 11 Той в ляво

    11 0 Отговор
    Те гледат надясно 🥳
  • 12 Червен картон

    13 0 Отговор
    На Интерпол . П.п. Дава интервюта тего търсят ?!.
  • 13 Който го види

    8 0 Отговор
    Да бега бързо към полицията!
  • 14 Миризлив пор

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "Брей, Големи корумпета са тези в САЩ":

    Когато парите се дават "под масата" е корупция, когато си в САЩ можеш да сключиш договор с определен политик или партия, да си платиш официално и те да "настояват и направят всичко възможно" да се случи твоето, на това му се вика лобизъм.
  • 15 Ами Пеевски

    25 2 Отговор
    е на първия ред. Той заедно с Цацаров, Гешев и Борисов я фалираха.
  • 16 Хорейшио

    13 1 Отговор
    Каскета пак симулира активност, след като стана ясно, че преговорите между ГЕРБ и ПП за смяната му са били успешни, т. е Боко го хвърли от влака, както често прави с излишните му пионки
  • 17 Ха така

    8 10 Отговор
    Е,нека сега да видим Сърбия ще продължи ли да се прави на разсеяна!Пътищата са два.Или удоволетворява исканията на международна организация каквато е Интерпол и където и Сърбия членува,или става ненадежна държава,неспазваща изискванията на Международни организации.Нека изберат кое е по-добре.Да играят конта на България и да дават подслон на един престъпник вече на 10 години,или да играят по правилата!

    Коментиран от #23

  • 18 Съобщение

    17 1 Отговор
    Мафията и държавата са слети в едно българи и вие си заслужавате напълно съдбата !
  • 19 Бачо

    10 1 Отговор
    Сога се сетиха тои ще стане на сто години и парите са на децата му .Поредниа цирк на прокуратурата.Арестуваите Боико преди да си направи пластична операциа и си смени пола.
  • 20 Бачо

    5 1 Отговор
    Сога се сетиха тои ще стане на сто години и парите са на децата му .Поредниа цирк на прокуратурата.Арестуваите Боико преди да си направи пластична операциа и си смени пола.
  • 21 дон

    11 2 Отговор
    Клоунът с каскет отново измисли смешен цирков номер. Истински жалко създание.
  • 22 Дон Периньон

    5 2 Отговор
    За момента новото обявяване на Цветан Василев за издирване от „Интерпол“ с „червен бюлетин“ не е публично. Издирва се тайно и наужким.
  • 23 оня

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ха така":

    Много бързо слагаш етикет престъпник. Рибата в морето а вади тигана. Не е осъден за да пишеш престъпник:)) Явно си гербава калинка:))
  • 24 ГЕРБ=БСП=ДПС

    4 0 Отговор
    Кога изтича давността по далаверата КТБ?
    Трябваше още през 2014 г. прокуратурата да почне да издирва Ц. Василев с интерпол.

    Вече 9 години следствие, а резултат НУЛА. Няма виновни, няма осъдени, няма уволнени ... нито престъпници(за кражби, измами...), нито прокурори(несвършена работа).
  • 25 Демократ

    9 0 Отговор
    Тази пиеса се играе много дълго за прикриване престъпната дейност на прокуратурата и лично на Гешев като бивш разследващ прокурор по фалита на КТБ и огромния грабеж на хората, извършен от държавата. Първо Цветан Василев не се крие и няма защо да бъде издирван, защото всички знаят къде е и говори по скайп по тв каналите, само българския съд и прокуратура не искат да го разпитат по скайп, което е законно и трябва да се случи,защото той е обвиняем. Властващите съдии обаче, подчинени на управляващите не искат да го разпитат вече 6 години,защото той ще разкаже много скрити нелицеприятни истини за тях. Освен това Гешев е станал за смях на гаргите по света с безпочвените си измислици и Интерпол официално делегитимира всички негови искания за издирване. Така че той е дискредитиран достатъчно много пред света.Той си мисли обаче,че в България живеят само безмозъчни глупаци, които да му обръщат внимание на милиционерските тъпи бръщолевеници.
  • 26 Бамбука

    2 0 Отговор
    За искането е ясно, че е изпратено от прокуратурата, но дали е прието не е ясно, поне докато официално не бъде обявено от Международната организация. Всъщност, няма лошо, ако българския народ дори и след 9 години разбере истината за фалита, нещо повече , заслужава да разбере. Нали си спомняте за участниците в " Напред , назад моме Калино " и т.н.
  • 27 Ветеринарен психолог

    3 0 Отговор
    Каскета първо им целува ръцете и ги пуска. После ги търси.
  • 28 А на другия фалитар

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Да бе престъпника Иван Искров где?":

    Плащат му пребиваване в най-скъп хотел,платена охрана от най-високи нива в съседната държава,пълен ремонт на къща-дворец в Женева пак с парите на народа.А бе,мноо хубава конвергенция уцелихте бе.Все с парите на народа.
  • 29 Неграмотна работа

    1 1 Отговор
    Мароо,, Мароо, виж си заглавието! Изпратено е искане!?
    Не знам дали вдяваш за какво иде реч?
  • 30 123456

    2 0 Отговор
    що журналя му ходиха на гости на този , сега го търсят под дръво и камък , брей
  • 31 Бацо Гацов

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос?":

    За какъв цирк говориш? Не четеш ли? Пише, че Интерпол го издирват с червена бюлетина, което означава, че работата е сериозна. Избий си от главата Прокопиевите чакъли дето си ги натрупал в празната глава.

    Коментиран от #33

  • 32 Тома

    4 3 Отговор
    Ако каскета си мисли че струва 350 хил долара е пълен нещтастик.Той струва точно О долара казал днес бай Ставри и му намигнал.Чака го с нетърпение в килията
  • 33 Е, ясно е

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Бацо Гацов":

    Никой никого не търси, защото е ясно къде е човекът. Просто дим и гръмки фрази. Никой няма и да е осъден. Напротив - всички такива са невинни. Вече никой не си спомня за Баневи, Арабаджиеви и т.н. Живеят си безгрижно и се смятат за богоизбрани.

    Коментиран от #37

  • 34 Аз, Клавдий

    3 0 Отговор
    Мафията се почувства защитена от посолството поради евроатлантическата си преданост и мина отново в контранастъпление.
  • 35 Е как го издирва????

    3 0 Отговор
    Никак
  • 36 Ники

    1 1 Отговор
    Калпава корумпирана беге прокуратура и даже поГербена и поръсена сСоросоДемосратски сос
  • 37 Бацо Гацов

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Е, ясно е":

    Знаят го да. Защо мислиш, че е избягал в Сърбия?
  • 38 Обикновен човек

    2 0 Отговор
    С ПАРИТЕ на българите,с нашите пари, така охолно си живеят всички политици, които ни управляваха !! Всичко е МАФИЯ в България !! Най-бедните сме и най-лъгани в цял свят !! Няма такива крадци в цял свят като нашите политици !!
  • 39 Венци

    0 0 Отговор
    А беглецът се усмихва под мустак и се наслаждава на окраденото....приказка!
  • 40 Ира

    0 0 Отговор
    хахахах, беглеца вика дръжте крадеца....
  • 41 Гери

    0 0 Отговор
    Що милиони открадна, време му е да си плати за стореното.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове