Last news in Fakti

21 Април, 2023 07:34 1 281 16

Хасан Адемов: Около 1,2 млрд. лева ще струва увеличението с 12% на всички пенсии само за 6-те месеца на тази година

  • хасан адемов-
  • увеличение-
  • пенсии-
  • 12 на сто-
  • шест месеца

Ако няма допълнителни икономически трусове, бюджетът на ДОО ще бъде гарантиран с приходите, които са заложени в проектобюджета, каза още социалният експерт

Хасан Адемов: Около 1,2 млрд. лева ще струва увеличението с 12% на всички пенсии само за 6-те месеца на тази година - 1
Снимка: БГНЕС

Всички пенсии да се индексират с 12% от 1-ви юли по швейцарското правило. Това предлага служебното правителство в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за тази година. Минималната пенсия ще нарасне с 56,04 лева и ще бъде 523,04 лева, таванът на пенсиите се запазва на 3 400 лева. Надзорния съвет на НОИ утвърди предложения законопроект, който, след съгласуване в Националния съвет за тристранно сътрудничество, ще бъде приет от правителството и внесен за одобрение в парламента.

В предаването "Нещо повече" социалният експерт д-р Хасан Адемов коментира, че около 1,2 млрд. лева ще струва увеличението с 12% на всички пенсии само за 6-те месеца на 2023 г., като посочи, че изчислението е на НОИ:

"Тези пари са предвидени в бюджета, който предстои да бъде внесен в НС, който е приет днес от Надзорния съвет на НОИ. ... Този трансфер от Държавния бюджет към бюджета на ДОО, който е предвиден, е около 10 млрд. лева, което означава, че другите системи - образование, здравеопазване, сектор "Сигурност" ще страдат от това, че 10 млрд. лева отиват за фонд "Пенсии". Парите от осигурителни вноски не стигат".

Ако няма допълнителни икономически трусове, бюджетът на ДОО ще бъде гарантиран с приходите, които са заложени в проектобюджета, каза още Адемов и добави, че не бива да има притеснение, че разходите няма да бъдат изпълнени така, както са предвидени в проектобюджета на ДОО.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хъъъм

    27 0 Отговор
    А 12 милиарда за работещи и фирми с големи печалби може...Отделно с с най нисък данък в Европа. И като добавим, не осигуряват работниците си на цялата заплата, тези пари пак остават в работодателите ....
  • 2 какво означа това според дпс

    19 2 Отговор
    по малко пари за крадене
  • 3 Ще има

    11 1 Отговор
    По- малко за Меди
  • 4 безпартиен

    26 1 Отговор
    Ние сме единствената държава в ЕС ,дори САЩ и Русия с бившите ОНД републики ,където пенсиониран служител от бюджета остава на работа но вече и с пенсия като бонус!В другите държави този който се пенсионира освобождава мястото и отива на заслужен отдих!При нас само в МВР има над 5000 "работещи" пенсионери със заплати над 2500-3500 лева месечно и все на ръководни длъжности!Дали са толкова големи специалисти или пък за местата им няма кандидати,че ако напуснат ще се закрие МВР???Само в това министерство ако се съкратят щатните бройки на пенсионираните служители ще е икономия от поне 300 млн. лв.!!!А колко още има в други министерства,области,общини,комисии,агенции и всякакви държавни и общински хранилки?Дали този над милиард лева е излишен ?Ами насочете тези които искат да работят след пенсия към частния сектор!Така ще се увеличат и вноските в бюджета реално плащани от работещите!Само,че заплатите в частния сектор не са като от бюджета!Там трябва да се заработят заедно с осигуровки,данъци,консумативи,печалба за собственика/ако остане/!Няма "клатене на краката" и "подпиране на бюрото"!Сега минусите ще са от "бюджетниците"!
  • 5 само за богатите

    24 1 Отговор
    А колко е инфлацията, г-н Адемов? А колко милиарда раздаде държавата на "бизнеса" през миналата година? Включително и на фирми със свръх-печалби! Вие, като бивш социален министър, знаете, че социалните плащания от много години изостават от ръста на доходите и ръста на БВП. В Конституцията е записано, че България е социална държава! Защо това не се спазва?

    Коментиран от #16

  • 6 .,,

    11 1 Отговор
    Баш пък образование и как беше отдел, сигурност, да страдат те, че учители работят в пенсионна възраст, пенсии плю заплати, сектор сигурност и те подобие на учителите, почиват 3 дни и го казват те ГЗ, наспиваме се и след работа 3 дни при частника и така пенсии + заплати + частно и си изкарват над 5 хил и нагоре. За личните лекари и здравеопазването на България не ни се спори, защото те хората ще отидат при тях, а лекаря при народа. От тях има разбрани но и те са на изживяване и са пенсионери мнозина и така, който ги има ще живее и кой няма се моли за автеназия, дали правилно и кой днес, акушерката пенсионер е безпари и не може да си лекува болният мъж на легло и с тежки последствия, много народ е нещастен, пиша от тяхно име, защото деца, внуци живеят в бг и са гладни и безпомошни, а животът не се състои само в лежане и спане и храна. Поробихте маса народ с валите кражби и назначения цели родове на държавна хранилка след 1989. Геноцид бе извърлен, а западняците си гледат тяхните си хора. Ще мислят за румънци и българи, от какъв зор. Не всичко е пари, но всеки еи иска пари доктор Хасан Адемов.
  • 7 пенсионер

    12 0 Отговор
    значи да разбираме че ако ви изметът до последния крадец пенсиите ще се вдигнат тройно !!!
  • 8 Гостите

    11 0 Отговор
    В мвр шеф на пожарна над 10 хилядарки. И така днес на бб хората са милиардери от дпс българските мохамедани. От системата в областната администрация и днес има охранителна фирма. Но трябва да си имате батеб
  • 9 !??!

    4 3 Отговор
    Да сте учили заедно с бате в Симеоново, за да имате милиони
  • 10 Факти

    7 0 Отговор
    34 г преход бе за ваши и наши хора, а другите да ходят на църква и се молят за бог да прости на поп Николай в Пловдив
  • 11 Чичак

    10 0 Отговор
    сектор "Сигурност" щял да страда от това, че 10 млрд. лева отиват за фонд "Пенсии". Само слушайте тъпотии от либерално атлантическо нищожество .........
  • 12 a бе бузестъ..

    8 2 Отговор
    Само възраждане на тая държава..да се намалат ченгета,депутати,бюджетници и разни шкембовци на дъвжавна хранилка..
  • 13 Въпрос

    5 0 Отговор
    Къде са парите на работилите по 40 години и повече, за да правите непрекъснати сметки на мизерните пенсии на пенсионерите, и да втълпявате на работещите хора, че пенсионерите им изяждат парите. Защо един "умник" не си направи труда и да изчисли колко пари е внесъл един пенсионер в "кацата без дъно" , наречена "държавна хазна" през тези 40 години, колко време получава пенсия човека след 65 години и къде отиват парите на недочакалите или малко време получавали тази т. н. пенсия? Тогава сметките ще излезнат много криви и на управляващите няма да им се хареса.
  • 14 Дрън дрън та пляс

    3 0 Отговор
    Колкото толкова, не може само цените да растат, трябва и доходите
  • 15 Сложете отново Таван

    3 0 Отговор
    на големите"пенсии",и проблема ви е решен!
  • 16 Защото"господарите" от сащ

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "само за богатите":

    ни крадът парите,затова!Защото ес с една ръка ни дава,но с другата взама!Заради ес и нато отнормална държава се превърнахме в протекторат!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол