Last news in Fakti

21 Април, 2023 08:25 1 447 24

Любослав Костов: 2/3 от работещите не получават заплатата, която да стига за сметките и храната

  • любослав костов-
  • работещи-
  • заплата-
  • сметки-
  • храна-
  • издръжка

Според изчисленията на КНСБ минималната работна заплата трябва да е 1300 лева, а не 780 лева 

Любослав Костов: 2/3 от работещите не получават заплатата, която да стига за сметките и храната - 1
Снимка: Нова телевизия

2/3 от работещите, наети на трудови правоотношения, не получават заплатата, която стига за издръжка – да си платите битовите разходи, храната, тока. Това коментира в предаването „Здравей, България” икономистът от КНСБ Любомир Костов.

„Говоря за основни нужди – хляб, сирене, храни. Не говоря за скъпи почивки и луксозни мебели”, поясни Костов.

„Размерът на минималната заплата е едва 45% от издръжката на живот”, продължи Костов. Според изчисленията на синдикалистите минималната работна заплата трябва да е 1300 лева, а не 780.

25% е инфлацията при стоките от първа необходимост. Дори 6% покупателна способност са загубили дори държавните служители.

Според него трябва да се вдигне данък - печалба, защото няма да се върже бюджетът.

По думите му обявената инфлация от 14% от март 2022 до март 2023 г. е средна инфлация.

„Ако вземем онези 20 стоки, които присъстват на нашата трапеза, като хляб, сирене, яйца – поскъпнали са с 25% март 2023 спрямо март 2022 г., което е значителна сума. Ако доходите ви не са нараснали с толкова през последната година, вие сте изгубили покупателна способност”, обясни синдикалистът. Именно затова е много важно и да се приеме бюджет на държавата, смята още той.

„И в частния, и в държавния сектор ръстът на заплатите изостава от ръста на инфлацията”, обясни Костов.

„Ще изпаднем във фискален хаос, ще се стигне до напрежение в редица сектори, ако не приемем бюджет. Служебният кабинет възможно най-бързо да внесе бюджет”, каза Любослав Костов. От КНСБ настояват за 850 лева минимална заплата от 1 юли.

„Не виждам дългосрочен проблем пред фискалната стабилност на страната. Проблем имаме с дефицита. Въпрос на 1-2 години е да се регулира”, каза Костов.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Странно,

    9 20 Отговор
    За сметки не знам как ги плащат ,ама като гледам как се пазарува нещо не си представям да не им стигат парите. Никой не работи за 780 лв. сивата икономика никога не се е свивала,така че приказката за заплата 780 лв са силно преувеличени.
  • 2 Много

    8 3 Отговор
    зависи от сметките дали са с кръчмар и каква е храната !
  • 3 розодендрон

    8 3 Отговор
    Минималното подаяние трябва да се премахне от България. Веднага!
  • 4 Не разбрал

    14 4 Отговор
    2/3 от работещите не получават заплатата, която да стига за сметките и храната - затова ли напъвахте толкова за €врото и неговата зона ?
  • 5 Важното е другарите по върха на пирамида

    14 0 Отговор
    Да са милиардери и да живеят като фараони щот са по българи от другите .....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мнение

    12 0 Отговор
    Даже и шефа на Кауфланд се жалвал, че 90 хиляди месечна заплата, вече не стигала за чак толкова много неща!
  • 8 Последния Софиянец

    11 0 Отговор
    В България най-печелившия сектор е сивия, 70% от хората работят и печелят от него, затова все още никой не се вдигнал на бунт и да ги обесят всички хрантутници в парламента!
  • 9 Анонимен

    7 8 Отговор
    Един ден не съм бил на държавна работа след 1990та. Винаги съм си плащаш осигуровките, на минималната ставка. Пенсионирах се сега с почти 500лв пенсия и не плащам никакви осигуровки. Отдвлно на това съм си изградил бизнес, който ми носи по още 40 пенсии месечно. Ако чакате някой все да ви оправя, няма как да стане. Без нерви, кредити и безсънни нощи, забогатяване няма.

    Коментиран от #16, #20

  • 10 Истина

    10 3 Отговор
    Минималната заплата в България трябва да е минимум 2500 лв чисто !!! НА МЕСЕЦ

    Коментиран от #15

  • 11 кoмeнтaри

    7 2 Отговор
    минималнoзаплатниците са бедни навсякъде по света
  • 12 1111

    8 0 Отговор
    То пък едни продукти. Скъпи и некачествени. Кое не е така за баница, яйцата ли са ок, киселото мляко, сиренето, маслото и прочие и като я изкараш от фурната не е това, което беше преди години, гума пласмаса и без вкусно. На първо место е здравето, дано има плодове по уличните дървета поне да си направим компот и захарта не е това, което бе, зимата хляб и компот, чудесна храна.

    Коментиран от #13

  • 13 кoмeнтaри

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "1111":

    качествените са още по скъпи ;)
  • 14 Анонимен

    5 0 Отговор
    Гражданите от селата или бе обратното и днес има картофи по 4,5 лева килото. Благодарим ви Демокрация.

    Коментиран от #24

  • 15 кoмeнтaри

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Истина":

    цените ще скочат двойно и пак ще си беден ;)
  • 16 ХАХАХА

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Ти си оцелял ,а знаеш ли колко си отидоха от нерви ,заеми и безсънни нощи?
  • 17 Спомняме си добре3882

    2 1 Отговор
    И при Бойко беше така! Никой несмееше да се обади. Сега надигнахте глави.
    5% или без увеличение на пенсии. Минимално увеличение на заплати.
  • 18 Шаро

    4 1 Отговор
    Верно, трябва да е 1300лв.,ама необлагаеми. И какво стана с праговете? Може ли главен счетоводител и заместник директор на голяма пътно строителна фирма да са на минимална заплата?
  • 19 Истини

    2 1 Отговор
    Можем и отношение за бизнеса. Много млади преди 10 г се хванаха, кой да ходи от град на град плодове, зеленчуци да продават, но ударили на камък, от други вземали от х младото не и за да си закрият фирмата ходене по мъките, пари, други отидоха в големите градове, наеха пид наем гаражи и при тях не са се получили нещата и същото и те, закриване на дирмата, откриване и си нанвриха немска фирма, на 8 часов работен ден, хубави хонорари, събота и неделя почиват, премии и т н. Ходят по света, снабдяват, знаят руски, а са на половин руснаци и са без висше образование. На запад е хубаво, имат си повечето българи малък бизнес, но като сложиш чертата и си занулен, който е учил икономика, счетоводство, финанси, знае за какво иде реч, а който не е учил, още повече е на ти, по добре не учете и не си харчете в Бг парите, ако нямате горе човек, заши ли, защото и пазач няма да можете, нито магазинер, ако нямате вал човек, ще хамалувате в бг на частника феодала за без пари и без осигуровки
  • 20 може може

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    но никой не е занесъл имането си на другия свят
  • 21 Гражданин

    1 1 Отговор
    Герб дийде на власт, 2009 и идвали на проверка, то чистене, подреждане бе 2009 и кво стана, дойдоха, погледнаха, качиха се на колите и по хотелите и така продължиха минимална заплата, две ведомости и даване на ръка, не само те и преди тия бизнесмени, работеха по 10 ч и ги осигуряваха на 4 часа и при напускане бяха длъжни да им дадат 2 заплати, не че не им дадоха, а и последната заплата ги отрязоха и от бкпбсп бяха, ако се оплачете ще ви ликвидирам рода, а от рода им имаше юристи и така много хора днес с ценз и образование получават наравно с хора неуки. Нищо не може да се оправи в бг при свършен факт и така българите запичнаха да си продават жилищата гаражи нови коли от соца купени 1978, за да оцелеят и днес продължават. Кой го еня вече. Те замижните го казват от селата, построиха си сграда и днес са ок, дават ги под наем и това ще продължи докато ви оставят и без соц блокове, беден богат. Днес трябва да си вълк единак, за да надграждаш, ако си честен умираш прав и седнали селяните на старите граждани, кой ще ви гледа, вие или въжето, ако ги нямаш.
  • 22 А бе

    2 3 Отговор
    това момченце още не е станало от ученическата скамейа и сте го накарали мозък да ръси. Пфу...........
  • 23 е как ще стигат като годишната заплата в

    3 2 Отговор
    ..в БГ е колкото месечнаата в Дания , Холандия, Белгия например
  • 24 ПО ДОБРЕ ТИЯ 4..5 ЛЕВА ЗА КАРТОФИ

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Анонимен":

    ГИ ДАЙ НА БЪЛГ. СЕЛЯНИН А НЕ НА ЧУЖФИ ВЕРИГИ ЩОТ СЕЛЯНИН КАТО ЗАБОГАТЕЕ ША ДОЙДЕ В ТВОЯТА ФИРМА ДА СИ ПОРЪЧА ДОГРАМА МЕБЕЛИ РЕМОНТ НА НЕЩО С ДВЕ ДУМИ ПАРИТЕ ША СА ВЪРТЯТ МЕЖДУ НАС А НЕ ВЕРИГИТЕ ДА ГИ ИЗНАСЯТ А.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол