Last news in Fakti

22 Април, 2023 05:38 793 4

Любомир Стефанов: Няма хляб в идеите за смяна на политическия режим

  • любомир стефанов-
  • партии-
  • правителство-
  • парламент-
  • президент

Светлината в политическия тунел е като от капандура, не от отворена врата, заяви политологът

Любомир Стефанов: Няма хляб в идеите за смяна на политическия режим - 1
Снимка: БГНЕС

След като двете най-големи партии в парламента се разбраха за поста председател на НС, ще има ли светлина в тунела за решаване на политическата криза у нас и сформиране на редовен кабинет? От 20 април при президента текат консултациите на политическите партии представени в НС.

Подробности пред Радио София разказа Любомир Стефанов, политолог и преподавател в НБУ. По думите му се забелязва една прибързаност на президента да подкрепи идеята на приближени нему говорители и симпатизанти, че България едва ли не има нужда от промяна на системата на управление, тъй като е добре властта да е съсредоточена само в един източник без никакъв парламентарен контрол, което пък противоречи на демокрацията.

Стефанов коментира приоритетите на парламентарно представените партии:

"Ще ми се да кажа, че виждам светлината в тунела, но засега съм по-скоро песимист. Има като че ли малък прозорец на таванска капандура, който се отваря, но още не прилича на врата и в който може би ще влезе лъч светлина. Това ми дава основание за началото на някакъв тип политическо общение между първата и втората политическа партия".

Относно сформирането на работни групи на двете най-големи политически коалиции и възникналия диалог между тях той каза:

"Това въобще не означава, че имаме консенсус и стабилно парламентарно мнозинство, и въобще не означава и следващата стъпка, че имаме такова, което да излъчи правителство и да го подкрепя. Има някакви наченки на общение и политическо съзряване. Ще ми се да кажа, че има мъдрост и смирение и в двете посоки, но е твърде рано за да го охарактеризираме с тези силни думи. На българските граждани вече им досажда те да си вършат работата и да си изпълняват всекидневните задължения, вкл. плащане на данъци и спазване на законите, да излъчат някакви политически представители, които да имат хипер амбиции за развитието на страната, които обаче след месец и половина отново да се явяват на вратата на избирателите".

За мнения, че няма проблем да се проведат още едни избори, Стефанов каза:

"Ако сега пак си мислим, че поредни избори, шести, седми, осми или десети ще променят нещо, отговорът е: не, нищо. Най-много да строшат главите на вироглавите и насила да ги направят сговорчиви за неща, които досега са се клели, че никога няма да направят. А в политиката "никога" и "винаги" са по мое скромно мнение категориите, които трябва да се избягват почти на всяка цена".

Той посочи, че на фона на целия този политически пасианс ролята на "Възраждане" е:

"Политическите звезди се подредиха много правилно на хоризонта на "Възраждане". В момента "Възраждане" паразитира именно върху немощта на системните партии да вършат нещата, които се очаква от тях. И по този начин прехвърля отговорността на всеки друг, само не и на себе си, че нещата нямало да се случат". По думите на политолога те могат да пропаднат също така зрелищно, както начина по който са се изкачили, защото е въпрос на време системните партии да им дадат отпор.

Относно факта, че над 100 хиляди наши сънародници са гласували с "Не подкрепям никого", Стефанов каза, че техният вот означава това, че политиците бягат от отговорност, а по въпроса за идеите за смяна на политическия режим той коментира:

"Според мен са нереалистична конюнктура, която създава грешни очаквания и по-скоро манипулира нагласи. Няма хляб в тази работа, тя минава през референдум, минава през Велико народно събрание, тъй като ще се преучредява държавата. Освен това, мандатът на г-н Радев изтича след някоя друга година, така че очевидно той го прави за наследника си".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    1 0 Отговор
    Има хляб, ама типов.
  • 2 Ком

    2 0 Отговор
    Странно какво преподава това човече? Не му ли е ясно, че любимият му ГЕРБ е просто една тоталитарна партия? ПП и ДБ са отцепили се от клиентилиска пространство слугинчета с основна цел да скрият малко срсмотиите на управляващите нищожества.
  • 3 Ком

    2 0 Отговор
    Странно какво преподава това човече? Не му ли е ясно, че любимият му ГЕРБ е просто една тоталитарна партия? ПП и ДБ са отцепили се от клиентилиска пространство слугинчета с основна цел да скрият малко срамотиите на управляващите нищожества.

    Коментиран от #4

  • 4 Последния Софиянец

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ком":

    Търси хляб човека.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове