Last news in Fakti

22 Април, 2023 14:29 1 704 76

Гешев: Не мисля да влизам в политиката. За да си български политик, трябва да лъжеш хората в очите. Това не го владея

  • иван гешев-
  • политика-
  • лъжа-
  • хора-
  • умение

Обвинител №1 потвърди, че ако законодателството за главния прокурор се приеме в този му вид, той ще се обърне към Конституционния съд, но смята, че ще се опитат преди произнасянето му да развият някакво наказателно дело срещу него. Той изрази съмнения, че "зад всичко това стои нещо нелегитимно" и добави, че е "смешно да се занимаваме с една личност, при положение, че държавата се намира на това дередже"

Гешев: Не мисля да влизам в политиката. За да си български политик, трябва да лъжеш хората в очите. Това не го владея - 1
Снимка: БГНЕС

"Не мисля да влизам в политиката, независимо какво ще се случи. За да си български политик, трябва да гледаш хората и да ги лъжеш в очите. Това качество не го владея. Не покривам стандартите на българската политика, ако въобще има стандарти в момента. Аз си харесвам работата и смятам да си довърша мандата и да дочакам определени хора да влязат в затвора след влезли в сила осъдителни присъди. (…) Ще бъда търпелив. Имам още 4 години. След 4 години ще го мисля."
Това заяви в интервю за БНР главният прокурор Иван Гешев.

Според главния прокурор се намираме в икономическа и социална криза, а безпрецедентно след 1989 г. и в конституционна такава, с непопълнени състави на над 80 органа.

"В тази ситуация да искаш да дестабилизираш една от малкото стабилни институции, която е последната преграда пред престъпността – прокуратурата, или да отстраниш определен човек, каквото определено е целта на някои "проектозакони", означава, че нещо не е наред. Нещо седи зад това, което не е интересът на хората и на България. Надявам се да не е финансов ресурс."

"Не може обяснението да е само некомпетентност. С тези проектозакони искрено се забавляват студенти втори-трети курс. Нивото на компетентност е изключително ниско", посочи той относно проектозаконите, с които се заявява провеждането на съдебната реформа.
За проекта на закон, с който се цели по-голям контрол върху дейността на главния прокурор, в предаването "Политически НЕкоректно" Иван Гешев коментира:

"Този закон не е за контрол, не е за отчетност. (…) Този закон има само една-единствена цел – ако може да се овладее прокуратурата и чрез нея да се преформатира политическата и икономическата власт. Проекторазпоредби, които противоречат на Конституцията – спрямо главния прокурор и неговите пет заместника, създава се процедура за наказателно преследване спрямо 6 човека, а за останалите български граждани е коренно различна процедурата. Това е извънредно законодателство. Те си мислят, че по този начин могат да овладеят прокуратурата, тези политически сили, които са флагманът на всичко това. Това не е реформа. Това е разруха и съсипване на една от малкото институции, която защитава гражданите."

Според Гешев "те ще го приемат, но за да го направят, трябва да има елементарна юридическа грамотност и базова компетентност, а на всички в Народното събрание е ясно, че този закон е противоконституционен".
Гешев потвърди, че ако законодателството за главния прокурор се приеме в този му вид, той ще се обърне към Конституционния съд, но смята, че ще се опитат преди произнасянето му да развият някакво наказателно дело срещу него. Той изрази съмнения, че "зад всичко това стои нещо нелегитимно" и добави, че е "смешно да се занимаваме с една личност, при положение, че държавата се намира на това дередже".

Вместо да решава проблемите на хората, политическата класа "решава проблемите може би на олигархията, на организираната престъпност", допълни главният прокурор и описа като "цивилизационен сблъсък" срещите си с някои от народните представители.
Запитан кои са олигарсите, които искат отстраняването му, главният прокурор коментира:

"Тези хора бъркат прокуратурата с главния прокурор. Те си мислят, че още е 1990-91 г. Нито ще си решат делата, нито ще им приключат проблемите с правосъдието, ако не съм главен прокурор. Зад тези атаки – 350 000 долара г-н Цветан Василев на американски лобисти. Приятел с Малофеев, приятел с Малинов, акционер в неговата банка е била руската ВТБ, която е със санкции от САЩ и ЕС. (…) Няма да се учудя да си направят и оперативка в Белград тези от NEXO, лицето, което вие, журналистите сочите като Къро и кой ли още не. Просто прокуратурата в последните 3 години извърши неща, които никога не са вършени. Вие предполагали ли сте, че Васил Божков ще се крие в Дубай? (…) Никой български гражданин не е предполагал, че Цветан Василев ще се крие в Белград – човек, който може би командваше държавата."
"Пеевски е точно толкова недосегаем, колкото аз, вие или Прокопиев. Въпросът е защо НАП, МВР, ДАНС казват, че проблем няма? Никоя правна система в Европа не работи по следния начин – някой решава, че вие сте лош, посочва ви с пръст, вас ви арестуват и евентуално тричленка ви разстрелва до стената, както е било след 1917 г. Това не е демокрация, това не е върховенство на закона", каза още главният прокурор.

По думите му проблемът на България е, че ние искаме правилата да важат за другите.

Гешев постави въпроса защо Народното събрание не променя и не осъвременява наказателните закони, за да бъде по-ефективно наказателното правораздаване, защото Наказателният кодекс е от 1968 г., и изрази предположение, че не е заради некомпетентност.

"Според мен нарочно. Преди си мислех, че е от некадърност. Това е нарочно, защото в един момент проблемът може да спре до тях, да се опре до тях."

Относно емблематичните случаи с кюлчетата и т.нар. Мата Хари, Иван Гешев уточни, че "правилният термин е снимки на кюлчета, които могат да бъдат кюлчета" и съобщи, че едното от двете разследвания върви към своя финал.

"Мата Хари? Известна шпионка от Първата световна война. Кой стои зад нея? Някой, който тя познава – този въпрос е много интересен. Откъде да знам кой седи зад Мата Хари? В случая историята. Могат да отговорят наблюдаващите прокурори, когато приключат съответните разследвания."
По темата с имунитета на Радостин Василев главният прокурор обясни, че той се иска в този момент, защото сега са събрани доказателства. Според Гешев твърдението за репресия от страна на главния прокурор е "модерно" и "тренд на българската политическа класа".

На въпрос за Кирил Петков и декларацията му за двойното гражданство с невярно съдържание Гешев увери, че няма двойни стандарти.

Иван Гешев нарече още "бомба със закъснител" ситуацията в ромските квартали, определи жителите им като "изоставени хора, които държавата използва само по време на избори" и прогнозира, че тази сегрегация "в един момент може да взриви държавата".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Сийка от прокуратурата!

    26 18 Отговор
    Гешев бе, колко русофила арестува, които развяваха руски знамена в центъра на София?

    Коментиран от #17

  • 2 Сиийка

    49 1 Отговор
    е шефе, тоа път прекали
  • 3 правилно че в повече ще ни дойде

    33 1 Отговор
    Гешев: Не мисля да влизам в политиката.
  • 4 Град Симитли

    35 0 Отговор
    ".... Мата Хари? Известна шпионка от Първата световна война. Кой стои зад нея? Някой, който тя познава – този въпрос е много интересен. Откъде да знам кой седи зад Мата Хари? В случая историята....."
    ...... Ето тук вече прилага техниката " и аз, шефе се прайм на прост... "---за разлика от от останалата пламенна реч.
  • 5 Ха ха ха ха ха ха

    29 0 Отговор
    Ха ха ха ха ха ха ха
  • 6 Ами

    37 1 Отговор
    значи, вече си изграден политик.
  • 7 Пако

    4 46 Отговор
    ТОЗИ НАКРАЯ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ПИЧ ВЪПРЕКИ ВСИЧКИ ХРАЧКИ ПО НЕГО.

    Коментиран от #21, #37

  • 8 Българка

    46 1 Отговор
    Вече като видя тази гнусна, цинична, престъпна мутра ми се повдига........То бива гьон суратлък, ама таково нещо е потресаващо! Първият закон е за отчетност и търсене отговорност за не едно, а мноого престъпления на това правосъдно петно. И да заплати десетките, дори милиардите с КТБ щети, което нанесе недоразумението

    Коментиран от #43

  • 9 След това изказване -

    34 1 Отговор
    направо паднах ... от коня !
  • 10 Готин

    32 0 Отговор
    Наскоро попаднах в една ситуация в която имаше вариант да ме съдят , и понеже имам така да се каже доста добро положение , през познати веднага ме намериха и дойдоха нали наши хора познати на прокурорите ииии ми поискаха директно пари за да прекратят всичко … ето така работи прокуратурата .. в случай че не искаш да даваш почват да ти обясняват колко ще стане страшно …

    Коментиран от #70

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    19 0 Отговор
    У Ж А С.
  • 13 Тома

    25 0 Отговор
    Въх мари майко каскета не можел да лъже хората.В класацията за който няма срам са двама номер едно.Единият е генерала доктора по разпъване па шланг на който вярват 80% и другият е каренин който има милиони евро в сметки в чужди банки от заплати
  • 14 Дааа

    25 0 Отговор
    Дано скоро се видиш, заедно с еднокнижника тулуп и пеевски с бай Ставри за дълго и на топло.
  • 15 лъженето от прокурор е подсъдно за това

    27 1 Отговор
    Гешка , ти се праиш на луд успешно бе , което си е ефикасен заместител на лъженето .
  • 16 ....

    4 22 Отговор
    Гешев президент след Радев
  • 17 Турам ти го,како

    5 12 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Сийка от прокуратурата!":

    Гешев изпълнява поръчките на американците като всеки слуга в Бг и изгони цялото Руско посолство барабар с готвачите.

    Коментиран от #23

  • 18 Един шофьор

    16 1 Отговор
    Не е вярно, не е вярно нашия Бокич Методиев никога не е излъгал!

    Коментиран от #22

  • 19 Хахаха ;-)))

    24 1 Отговор
    Колко "честен" се изкара милиционера Гешев.
  • 20 УЖАСЕН

    27 2 Отговор
    В затвора ще влезеш, защото само там ти е мястото. Слушах го при Волгин, и той каза, че прокуратурата била единствената работеща институция. Този индивид е за психиатрично заведение, до края на живота си
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 не моеш му фана схатиите на тулупчев

    14 1 Отговор

    До коментар #18 от "Един шофьор":

    Просто защото няма база за сравнение , той винаги лъже .
  • 23 Ми, добре

    2 13 Отговор

    До коментар #17 от "Турам ти го,како":

    Браво на Гешев!
  • 24 У бре де бре

    6 1 Отговор
    Да не излезе пи.ка накрая. Хаха
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 А когато ПРАВОСЪДИЕТО ЗАЯВЯВА

    11 1 Отговор
    ПРЕДСТАВЕНИТЕ ФАКТИ СА НЕДОСТАТЪЧНИ за откриване на С Л Е Д С Т В И Е - КАКВО е ? Не е ли Л Ъ Ж А и С Ъ У. Ч. А. С. Т. И. Е. с престъпността ?
  • 27 Даниел

    20 2 Отговор
    Тоя се прави вече,на по-луд от Борисов!
  • 28 Право на мнение

    17 1 Отговор
    Този измислен главен прокурор дори няма юридическо образование, а Цацарков беше класи над Гешев, макар, че и двамата не ги харесвам.
  • 29 Мнение

    19 1 Отговор
    Изключително противен и некомпетентен кадър е Гешев, който не заслужава държавния пост, на който го курдиса Борисов! Тъп като него! Двама нагли и безскруполни тъпаци!
  • 30 От всяко

    16 1 Отговор
    дърво свиркай не става , както и от милиционер прокурор , че и главен !
  • 31 пешо

    3 0 Отговор
    ах та милата каза така като се прибера от магистралата
  • 32 Румен

    9 1 Отговор
    Колко си куку ти. Невиждал ли че Тиквата и Доган ще зготвят скоро, за да спасят кожите.
  • 33 Да си кажем истината

    4 6 Отговор
    Единственият главен прокурор, който подгони руските агенти. В президентството!
  • 34 Именно

    5 1 Отговор
    То че не го владееш е очевидно, ама това явно не те спира да го правиш от години.
  • 35 Магнаурска школа

    8 1 Отговор
    Не му се връзвайте на глупостите - той толкова може, това са му възможностите, на милиционер! Друг е въпросът - какво прави там и защо още е там? От соца още знаем, че най успелите прависти стават адвокати, а по неуспелите - в държавното обвинение!!!
  • 36 краси

    8 1 Отговор
    Тоя полуграмотен милиционер/не стъпвал в университет/,назначен от комуниста Цацаров/не избран/ е единият от двамата милиционери запушили РБ.Другият е потомствения комунист Тиквун!

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Истината е

    4 3 Отговор

    До коментар #36 от "краси":

    Не говори много!И теб те знам от Столипиново.Учил си до четвърто отделение!
  • 39 Мики Маус

    5 1 Отговор
    Поредния виц на цирк прокурор балшьой театър. Гешев трагичен си!!!!!
  • 40 Дрифт

    10 1 Отговор
    Смеят ни се в очите и ни подиграват, но пък ние им се усмихваме и им вярваме, голяма работа сме ние българите. Скапания каскет е за доживотен.
  • 41 Сурат

    4 0 Отговор
    нямаш за политиката иначе лъжите ги владееш перфектно. Пък реноме нямаш и още мнооого качества като харизма, интелект, почтеност, нравственост и др.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 друга българка

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Споделям цялото ти мнение и отношение към този соц милционер по образование и наглост. И се прави на ПЕЧЕН, разбираш, много ги чатка тия работи, включително ирония. Дори не ми се коментира.Жалка работа, каскет Каренин!
    Но ми се иска Волгин и други жерналя да запишат думите му и когато дойде време да му писнат запис за следващия главен прокурор.
  • 44 Наглецо

    10 0 Отговор
    Каскета сам по себе си е една Голяма Лъжа,след като ГЕРБ и ДПС го предложиха за гл.прокурор без други да участват в конкурса ! От това по-голяма лъжа и измама не виждам.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Излишни

    9 0 Отговор
    напъни за самоизтъкване и хвалби след неотдавнащото дърпане на уши в Брюксел !
  • 47 Не е ли

    7 0 Отговор
    работа на прокуратурата като някой лъже да го държи отговорен за това ? Като не може да се оправят с лъжливите политици, олигарси и организираната престъпност – да си подават оставките и да се търсят хора които ще могат.
  • 48 Студопор

    9 0 Отговор
    "Гешев: Не мисля да влизам в политиката. За да си български политик, трябва да лъжеш хората в очите. Това не го владея" - излъга той.
  • 49 1 към 1

    9 1 Отговор
    Гешев е Терорист!
  • 50 ГН Гешов

    9 0 Отговор
    Защо прокуратурата не види и чуе теста на полиграф на Г-жа Иванчева за подкупа в която беше обвинена и направите същото със сикаджията ?
  • 51 Чочо

    7 0 Отговор
    БОЖЕЕЕЕЕ,КАКВО БЕЗОЧИЕ......
  • 52 Страхил

    9 0 Отговор
    Прокуратурата работи само по поръчка.
    Изнудва и ограбва хората, които са заработили някакви прилични пари. Хвърлят те в затвора или ареста по измислени обвинения и докато не им прехвърлиш парите си или бизнеса, няма излизане. Докога ще бъде така в БГ???

    Коментиран от #75

  • 53 Марис

    6 0 Отговор
    Не говори така Гешев, какво би казал онзи политик когото нарече шефе ?!
  • 54 Факти

    2 0 Отговор
    Кирчо го виждам за Президент. Представителен и умен, знаеш чужди езици и с жена Канадка ще ни се вдигне байфанюбойче авторитета ви на Булгурстана
  • 55 Хаха хаха ха

    9 0 Отговор
    Гешев, ами ти само лъжеш!
    Коя е Мата Хари?
    Германия каза, че пачките в чекмеджето на Борисов са истински!
    Емитирани са от федералната и банка през 2007г. и 2009г.
  • 56 Истината

    10 0 Отговор
    Не бъдат ли отстранени сикаджията и прокурора мафиот от властта жална ви майка българи за поколения напред !
  • 57 Демократ

    9 0 Отговор
    Главен прокурор главен лъжец на републиката! Доказано многократно откакто е в публичното пространство и с фалшфицирана диплома на юрист от милиционерското школо в Симеоново, за което се води дело срещу него. Даже съветника му Мръчков потвърди,че тези дипломи не са сертифицирани за юридическо образование. Такъв нагъл нахалник може да бъде търпян само в България.Разбира се,че няма как да има правосъдие и върховенство на закона с главен прокурор мошеник.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Пешо

    9 0 Отговор
    Горкият не знаел да лъже !!!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Уса

    6 0 Отговор
    Този е пъленидиът нема такъв и в Америка защото са в затворите
  • 62 Пловдив

    8 0 Отговор
    Иванушка глупака е възможно и да не може да лъже колкото българските политици,но със сигурност ги бие по тъпота и наглост!!!
  • 63 На този, с щръкналите

    7 0 Отговор
    свински уши, му вярвам. Държи си на думата - каза, че няма да се кандидатира за ГП, защото надпреварата е като кални борби...
    Сега каза, че няма да влиза в политиката - вЕрвам му... Но, най-добре да дойде честитка от Министерство на финансите на САЩ с неговото име в списъка.
  • 64 Веселяка

    0 4 Отговор
    Аз гласувах за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 иначе въобще не ми дреме 😆 разбрахте ли, глупаци 🤣

    Коментиран от #67, #68

  • 65 Гост

    3 1 Отговор
    Ти ли не го владееш бе, лъжеца?!! Ти ли бе?!!!! Нагляр! Ти само се праиш на луд! Няма такива нагляри...
  • 66 Име

    1 1 Отговор
    Целата работа е - да си вземе заплатата.

    Не ни искат в Европа - това е положението.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Абе ...

    3 0 Отговор

    До коментар #64 от "Веселяка":

    Е защо го повтори 3000 пъти? Тролене на ниско ниво.
  • 69 да да

    1 1 Отговор
    Ама Ванко поне набутай първите 5-те на Мястото?!,а другите ще се седнат дърника си....
  • 70 Пор

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Готин":

    Напълно ти вярвам, а сега обяснявам какво става ако нямаш толкова добро положение или пари. Първо те налазват куките и ти казват колко си закъсал, как ще стане страшно и т.н. После ти казват, направи ни някаква услуга, дай някаква информация, а ние ще уредим нещата с прокурора, следователя, дознателя и пр. Оттам нататък скалъпват някакво обвинение и а зависи само колко пари имаш за адвокат, и колко пари имаш по принцип и ако имаш ще получиш такава оферта, ако нямаш - не. Оттам отиваш в съда, където на съдията въобще не му дреме, той има 10 дела на ден и ти си един от всички, ами за 5-10 мин. квото е прочел и запомнил от "доказателствата" това е, експертизи, губене на време, нерви и пари, и накрая някаква присъда има, а дали е справедлива, ами то е субективно и това, тъй като обвинението е написано в повечето случаи на ниво 5 клас, свидетелите са с фамилия Кошаревски, а експертизите са само за гушене на пари.
  • 71 Не можел да лъже? Сериозно?

    2 0 Отговор
    А като преди две години заявяваше, че е разкрил шпионския скандал на века? Сравняваше случая с Петорката от Кеймбридж. И къде са тези толкова опасни руски шпиони сега? Всички са пуснати под гаранции от между 2 и 3 хиляди. Или явно дори смислено обвинение все още не са успели да им повдигнат, въпреки че пак пуснаха някакви СРС-та, дето ги представят за нещо друго, но са пак същото.
  • 72 НЯКОЙ

    4 0 Отговор
    Виц на деня 22.04.2023 г. - "Не мисля да влизам в политиката. За да си български политик, трябва да лъжеш хората в очите. Това не го владея" автор Иван Гешев, Главен прокурор на Република България. Не помня на коя дата каза истината: "Шефе, аз се праим на луд, ама ти си по-добър ....." ????
  • 73 дядото

    1 0 Отговор
    като длъжностно лице за пореден път се опитваш да въведеш в заблуждение големи групи хора.и на вниманието на и.гешев.в годините назад участвах в различни семинари със западни служби.и като обяснявахме ситуацията у нас се получаваше нещо от рода.а какво прави и за какво е следствието в този си вид.а защо е такава картинката с прокуратурата и пр.те тогава изпадаха в недоумение от организацията на право охранителните и право раздавателнити ни органи органи и недоверчиво клатеха глави.и тази ситуация и днес е сащата.всичко е така направено и организирано,че да не е в състояние да върши работа
  • 74 Фактъ

    3 0 Отговор
    И пак ни излъга ! Този ни лъже , че не може да лъже !
  • 75 М3 голд

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Страхил":

    В потвърждение на писаното от вас: какво стана със златните кюлчета на Златанов? Там беше замесено публично името на човека с каскета като един от комисионерите.
  • 76 Браво

    0 0 Отговор
    гешев. Ако Гешев влезе в политиката ще стане още по-интересно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол